Slovenija

Janković pripravljen podpreti dobrega kandidata za mandatarja

Ljubljana, 13. 05. 2014 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko vodje poslanskih skupin po pogovoru s predsednikom Pahorjem zagotavljajo, da ne bodo predlagali mandatarja, pa je Janković dobrega kandidata pripravljen podpreti. O najbolj verjetnem datumu predčasnih volitev, 13. juliju, pa pravi: "To je skregano z vso pametjo".

Jankoviću se zdi 13. julij nesprejemljiv datum za predčasne volitve.
Jankoviću se zdi 13. julij nesprejemljiv datum za predčasne volitve. FOTO: Reuters

Ali lahko predsednik PS Zoran Janković premeša politične karte? Medtem, ko so pri predsedniku republike Borutu Pahorju že drugi dan tekli pogovori o datumu morebitnih predčasnih volitev, politične stranke pa druga za drugo zavračajo možnost novega mandatarja, Janković, kot kaže, vendarle še ni rekel zadnje.

Dejal je, da je možnost, da bi bile državnozborske volitve 13. julija, skregana z vso pametjo. Poudaril je, da gre za čas, ko polovica volivcev ne bo prisotnih, zato se mu zdi izbira tega datuma nedopustna.

Če bodo volitve res 13. julija, bodo imele po Jankovićevih besedah prednost pred lokalnimi, ker se bo treba nanje pripraviti in bo njim posvečena vsa pozornost. Povedal je, da je sicer njegova ambicija, da bi imela PS tako župana glavnega mesta kot potencialnega mandatarja.

Če bi v prihodnjih dneh kljub napovedim kdo predlagal kandidata za mandatarja, bi Janković o imenu resno razmislil. Po njegovih besedah bi morala to biti oseba, ki bi sledila programu PS in bi imela kompetence, ne glede na to, od kod bi prišla. V PS so sicer dejali, da novega mandatarja sami ne bodo predlagali, vendar pa to po Jankovićevih besedah ne pomeni, da dobrega predloga ne bi podprli.

Kdaj na volitve?

Ker je možnost predloga mandatarja v zraku, je tudi v primeru, da Pahor določi 13. julij, spet aktualen avgust ali druga polovica julija, so poročali v 24UR. A zaradi dopustov bi bila udeležba še nižja, pa še kampanja bi posegla ravno v čas počitnic.

Tistim, ki bi želeli volitve prestaviti, bi se najbolje splačalo, da novega mandatarja predlagajo na zadnji dan drugega kroga, torej na 14. dan. Mandatar za potrditev na tajnem glasovanju sicer potrebuje 46 glasov, za kar je malo možnosti, da bi jih dejansko dobil, a se datum volitev s tem prestavi za približno dva tedna. Torej v čas, ko je še več ljudi na dopustu.

Potem je tu še tretji krog, torej 48 ur, kjer se prav tako lahko zgodi marsikaj. Na tak način lahko poslanci z navadno večino pridejo do manjšinske vlade, predčasnih volitev pa sploh nimamo. To bi se Jankoviću splačalo, če bi na svojo stran uspel pridobiti manjšino vseh poslancev. V nasprotnem primeru pa bi samo prestavil datum predčasnih volitev, a zgolj samo teden ali dva. A nikakor ne v september, niti ne z ustavnimi presojami, saj se večina pravnikov strinja, da bi morebitne ustavne presoje na ustavnem sodišču padle, so še poročali v 24UR.

Borut Pahor bo odločil, kdaj bomo šli na volitve.
Borut Pahor bo odločil, kdaj bomo šli na volitve. FOTO: Reuters

DL: Raje julija kot konec avgusta

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je predsedniku republike dejal, da se zavzemajo za čimprejšnje volitve, novega mandatarja pa ne bodo predlagali. Kot pravi Braniselj, so vsi možni datumi slabi, a "bolj kot hitimo z volitvami, manj slabe datume dobimo". Želijo pa si tak termin glasovanja, ki ne bi odrekel legitimnosti volitev.

"Raje julija kot konec avgusta," je po pogovoru pri Pahorju povedal Braniselj in poudaril, da govorijo o najmanj slabi od vseh slabih možnosti.

DeSUS: Realno pričakovati, da bodo volitve julija

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša se je zavzel za čimprejšnje predčasne volitve. Iz pogovora pri Pahorju pa je po njegovih besedah realno pričakovati, da bodo drugo nedeljo v juliju, kar da je boljše kot avgusta. V tem primeru bi namreč tudi predvolilna kampanja zarezala globoko v poletne počitnice.

Tudi DeSUS ne bo predlagala novega mandatarja, je na današnjem pogovoru Pahorju povedal Jurša. Ponovil je, da država nima časa predolgo čakati na novo vlado, saj se s tem lahko naredi preveč škode. "Je pa res, da verjetno v poletnih mesecih udeležba na volitvah ne bo taka, kot bi morda bila v kakšnih drugih mesecih," je dodal.

Prevc: Razmišljati bi morala Bratuškova

Tudi SLS ne bo ovirala izvedbe čimprejšnjih volitev, je predsedniku države zagotovil vodja poslancev SLS Mihael Prevc. Strinjajo se z volitvami julija, morebitna ustavna presoja pa bo po njegovem mnenju težko uspešna. O tem, koliko bodo volitve poleti legitimne, bi morala pred odstopom z mesta premierke razmišljati Alenka Bratušek.

Kot je pojasnil Prevc, je namreč glede na čas in način odstopa Bratuškove Pahor vezan na določene ustavne, zakonske in poslovniške roke. "Če ne želi kršiti določil, ni druge rešitve kot volitve julija. Najprej so lahko 13. julija," je povedal v izjavi medijem po pogovoru s Pahorjem. Predsedniku republike je zatrdil tudi, da SLS ne bo niti predlagala novega mandatarja niti podprla koga drugega.

Pahor je že dejal, da z razpisom volitev ne bo hitel in tudi ne zavlačeval. Poudaril pa je, da bo spoštoval ustavne, zakonske in poslovniške roke. Sklepati gre, da si bo po današnjih posvetovanjih vzel še kakšen dan za premislek. Svojo odločitev utegne sporočiti v sredo.

Tudi NSi za čimprejšnje volitve

Za NSi so predčasne volitve sprejemljive v vseh terminih, ki so na razpolago v juliju, je predsedniku Pahorju povedal vodja poslancev stranke Matej Tonin. Tudi sami se namreč zavzemajo za čimprejšnje volitve. Poleg tega bi lahko v primeru volitev julija, avgust, sicer politično mrtev mesec, izkoristili za oblikovanje nove vlade, meni.

Ob tem se v stranki strinjajo s tistimi pravniki, ki menijo, da predsednik republike lahko skrajša 30-dnevni rok, ki ga ima na voljo za predlaganje novega mandatarja. Poleg tega pa se strinjajo tudi s tistimi, ki ocenjujejo, da se rokov, ki jih imajo za predlog novega mandatarja na voljo poslanci, ne da skrajševati. To pomeni, da so lahko volitve najprej 13. julija.

Tudi Tonin se je dotaknil morebitne ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev. Spomnil je na odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o arhivski noveli in poudaril, da je imel DZ na razpolago za razpis referenduma več možnih terminov, izbral pa najslabšega. V primeru državnozborskih volitev pa je predsednik republike zagotovil, da bo izbral najboljši možen datum, ki mu ga dopuščajo ustavni in zakonski roki. To je po Toninovi oceni pomembna razlika med eno in morebitno drugo ustavno presojo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stjepans
14. 05. 2014 21.03
+1
Sedanje stranke se bojijo nastajajočih gibanj in strank in zaradi tega hitijo z volitvami. To je preprosta resnica, vse ostalo so že naštudirane floskule.
MARK AUREL
14. 05. 2014 13.38
+1
Tega ....... naj že enrat pošljejo na Dob, da bomo imeli ljubljančani mir !
Sovakelj
14. 05. 2014 18.54
+1
25letluzerjev
14. 05. 2014 13.11
+2
Vse skupaj je ena velika mineštra brez okusa. Vse kar se v tem trenutku dogaja je le KALKULACIJA KAKO DO KORITA. Vse ostalo poslancev popolnoma nič ne zanima. Le kako ostati ali se prisesati h koritu. To tudi dejansko ne skrivajo. Sramote nobene interes pa ogromen.
Jaka Planinc
14. 05. 2014 09.21
-3
SLOVENIJA REVNA DEŽELA,REVNI LJUDJE,SAMA BEDA .ŽALOST,RESIGNIRANOST,APATIJA NOBEDEN SLOVENEC RAZEN VLADE TUDI NE MORE ITI NA DOPUST.
srebrnibreg
14. 05. 2014 09.43
+3
MALO PREVERI KAKO JE BILO V ČASU PRVOMAJSKIH PRAZNIKOV.
-BZ-
14. 05. 2014 08.51
-1
KAJ PA JE NAROBE Z 31. AVGUSTOM - NEDELJA, KO BI BILE LAHKO VOLITVE? 99% DRŽAVLJANOV JE ZARADI SLUŽBENI ALI ŠOLSKIH OBVEZNOSTI ŽE TAKRAT DOMA, REKO KDO GRE RAZEN PENZIONISTOV ALI MORDA ŠTUDENTOV JESENI NA POČITNICE- DOPUST. AMPAK, NE , SKREGANO Z VSO LOGIKO PRI NAS....
Ku?ko pod pru?ko
14. 05. 2014 08.20
-15
Se je kdo vprašal, zakaj se je kar naenkrat pojavil Miro Cerar, ki ustanavlja stranko? Veliki pritlikavec iz Murgel je več kot očitno ugotovil, da njegov favorit, Kardeljev vnuk ni dovolj dober, sploh pa ne zadosti karizmatična osebnost, da bi izmaknil zanesljivo zmago Janši. Če bi bilo drugače, bi se danes pogovarjali samo o Šoltesu!!!
Kaktus111
14. 05. 2014 08.30
+9
Kaj ti si pa Rupnikov vnuk .. al pa kej tacga ...........
wizeman
14. 05. 2014 09.00
+7
Hjoj, kako logiko razmišljenja imajo ti desničarski levonje......
Liljana S
14. 05. 2014 13.57
+3
nisi normalen Kučko pod pručko...že potem,da se skrivaš,pod tem imenom in sama slikca pove,da si tabletoman in dobro vemo iz katere stranke..Sovražim,take ljudi,kateri se skrivajo in blatijo druge..Kar se pa tičeg.Cerarja...verjem,čeprav je še mlad,spotovanja vreden in zate je Gospod Cerar
Sovakelj
14. 05. 2014 18.56
+1
cifur
14. 05. 2014 08.15
+10
oseba ki zrusi vlado ( zj ) ki ne zna pojasniti sumljivih potov in pretoka denarja ves denar se na kocu stece ravno na racun zj po toliko ovadbah ki stojijo nekje po predalih in cakajo na skratov blagoslov pametuje o datumu volitev o sposobnosti doticnega lepo govorijo stevilke dolzan dursu,dolzan banki in zgodi se popolnoma nic cudno ljudem za par 100eur blokirajo racune rubijo hise, ja tudi to je pravna drzava ustvarjena za doloceno vrsto ljudi.
25letluzerjev
14. 05. 2014 08.33
+2
Namesto da bi Jankoviču sodili za kazniva dejanja, ki jih je na vseh dosedanjih položajih storil, on odloča o datumu volitev. Ali smo Slovenci še normalni , da to prenašamo tako pohlevno. Kje so tožilci z vsemi obtožnicami, kje je policija in sodniki, kar na enkrat vse tiho. Ali mora prej zmagati na volitvah, da se bodo glede na rezultate odločali, če se sploh bojo. To je Severna Koreja.
Liljana S
14. 05. 2014 14.02
+3
Admin...če imaš malo čiste vesti odstrani Kučko pod pručko...piše neumnosti,pa tud ni lepo,da se dela norca,iz g Kučana..Sramota za Slovenijo,da se takle gremo tuu...hvakla adm.
25letluzerjev
14. 05. 2014 14.51
Ku?ko pod pru?ko
14. 05. 2014 08.07
+0
MOSSAD, 07:35 in 07:42
Ku?ko pod pru?ko
14. 05. 2014 08.08
-7
Zelo dobro in pravilno si napisal ta članek o Cerarju. Ne vem sicer, ali si ti tisti Lulabula, ki je tako podrobno navedel tožilsko in politično delo Cerarjeve mame Zdenke, ali pa si le povzel njegove navedbe. Sicer pa to sploh ni pomembno. Važno je predvsem to, da se slovenski javnosti čimvečkrat prikaže, za kako dvoličen murgelski kandidat gre, saj ni nikoli z besedico okrcal svojo mamo, vrhovno državno tožilko in kasnejšo pravosodno ministrico Zdenko Cerarjevo. Se pa bojim, da bo s svojim deškim, in priznati mu je treba tudi prijaznim, obrazom, prepričal mnogo volivcev, da bodo oddali svoj glas za kontinuiteto Murgel!!!
Ku?ko pod pru?ko
14. 05. 2014 08.08
-7
Predvsem pa se moramo zavedati, da je bila Zdenka Cerar izvrsten vojak Kučanovega postkomunističnega stroja, ki je ščitila interese svojega vladarja. Če se je hotela obdržati pri koritu, drugače sploh ni mogla ravnati. Če pa bi se uprla svojemu šefu, bi doživela podobne napade kot jih že preko dvajset let Janša. Ker pa se je vdala in poslušno izpolnjevala ukaze iz Murgel, je pokazala vso svojo nemoralnost, katere genetska preslikava se sedaj kaže pri njenem sinu Miru Cerarju. Tudi on je nič drugega kot vojak revolucije, ki jo na škodo Slovenije že od osamosvojitve naprej izvaja veliki šef Milan Kučan!!!
cirenij
14. 05. 2014 08.09
+3
Ne sodi otrok po starših. V glavnem so tudi otroci največjih pijancev boljši kot npr. TI.
Kaktus111
14. 05. 2014 08.15
+10
Pa to ni tista vrhovna tožilka , ki je depeše interpola skrivala .. pa taku ...
Sovakelj
14. 05. 2014 18.57
+1
zemljemerec
14. 05. 2014 07.52
-1
Zoki, poznam rešitev ! Pokliči trojko ! Da se državljani končno odpočijemo od nepomembnih politikov. Da zadihamo in gremo naprej...
-7
Cerarja to ne ovira, saj ga že dolgo raznaša od častihlepja in oblastihlepja, kar je razkril lani, ko se je neuspešno silil za mandatarja. Če bi bil res moralen in bi premogel le drobec samokritike, bi ugotovil, da nima ustreznih referenc za to funkcijo in da sta častihlepje in oblastihlepje z moralnega vidika zelo hudi pomanjkljivosti. Namesto tega raje preganja moralne napake pri vseh drugih. Da je lahko nekdo kot Cerar velika medijska moralistična zvezda, dokazuje, da je Slovenija moralno res na dnu. Kot veliki moralist je začetek politične kariere utemeljil na neiskrenosti, ki jo je prodal kot višek kredibilnosti. Že nekaj časa ve, da ustanavlja stranko, kar je jasno iz obsežne liste kandidatov, predstavljene prejšnji teden. Kljub temu je do prejšnjega tedna igral velikega političnega neodvisneža v vlogi še večjega ustavnega strokovnjaka. Silil se je povsod, dajal »strokovno«, a več kot očitno zainteresirano politično mnenje o datumu predčasnih volitev. Javnosti je namreč prikril, da tudi on sočasno ustanavlja stranko, s katero namerava kandidirati prav na teh volitvah. Potem je ponovno hinavsko zaigral velikega pravičnika in se le nekaj dni pred pompozno medijsko razglasitvijo kandidature umaknil s posveta pri predsedniku Pahorju o datumu volitev in odstopil kot svetovalec DZ za ustavna vprašanja. Vendar to še ni vse: kljub v nebo vpijočemu političnemu konfliktu interesov je o predčasnih volitvah na dolgo in široko razpredal tudi v svoji kolumni v Dnevniku.
Ku?ko pod pru?ko
14. 05. 2014 08.14
-8
MOSSAD, ne oziraj se na minuse. Prepričan sem, da ti večina tistih, ki ti jih naklika, potihoma da prav, zaradi rdeče ideologije pa tega na glas ne bodo nikoli priznali!!!
wizeman
14. 05. 2014 09.03
+8
Ti, sine, kakšna pa je ta rdeča ideologija? Socialna pravičnost pa take bedarije?
-5
Cerarjev veliki moralni madež je zagotovo njegova mati Zdenka Cerar, saj se ni nikoli distanciral od njene poklicne in politične kariere. Cerarjeva kot dolgoletna prva državna tožilka v času vladavine LDS spada med najbolj odgovorne, da v Sloveniji nismo uspešno preganjali gospodarskega kriminala in nimamo pravne države. Ko je bila Cerarjeva generalna državna tožilka, so v omarah njej podrejenega tožilca Železnika našli 377 nedotaknjenih spisov iz obdobja 1998–2004. Gre za kronski dokaz, da pod dolgoletno vladavino LDS niso preganjali gospodarskega kriminala, ampak so mu dajali potuho. To je več kot očitno tudi iz sramotne izjave Cerarjeve, češ da vsaka velika svinjarija še ni kaznivo dejanje. Po izbruhu tožilske afere Železnik Cerarjeva ni odstopila, ampak je napredovala v pravosodno ministrico v Ropovi vladi in postala celo podpredsednica takrat vladajoče LDS. Če bi Cerarjeva mati Zdenka učinkovito preganjala gospodarski kriminal, potem bi lahko živeli v pravni državi, o kateri ima danes Cerar polna usta besed.
-3
Prav tako smo prejšnji teden lahko znova podvomili o Cerarjevem državniškem in pravniškem potencialu. Odstop Alenke Bratušek je ocenil za nepremišljen, s čimer je pokazal, da se požvižga na dano besedo. Bratuškova je namreč odstopila veliko prepozno, saj bi bila morala to storiti takoj po porazu na kongresu PS, kot se je javno zavezala. Po drugi strani pa Cerarju očitno kot pravniškemu veleumu ni mar niti za koalicijsko pogodbo, temelječo na zahtevi, da Zoran Janković ni predsednik PS, ker je obremenjen s sumi korupcije. Pa za tako velikega borca za vladavino prava se prodaja, hiti tolmačit zapletene ustavno-pravne dileme, na običajne pogodbe, kot je koalicijska, pa se požvižga. Gre za »lepo« in oportunistično popotnico za začetek politične kariere, da hvali Bratuškovo, s katero sklepa kravje kupčije. Ker je to moralni imperativ po moralistu Cerarju, ki bi baje rad pomagal Sloveniji, očitno prav z moralno dvoličnostjo.
Kaktus111
14. 05. 2014 08.24
+7
MOSAD-ka : Se nisi mal zgubu ??? Al pa namerno zavajaš ??? Od kdaj pa je koalicijska pogodba nek pravni akt ??? Ne mešaj politično in pravno .. pa taku .....
izlakarr
14. 05. 2014 14.43
+3
Mossad žal,neveš,kaj pišeš...al,ti kdo napačno narekuje,mogoče si pa ti hehe,saj veš,pol ti pa itak ni pomoči...Nimaš pojma,pa kr nekaj bluziš
izlakarr
14. 05. 2014 14.46
+3
Dam,pa Liljani prav,da sramotno,da tu omenjajo g.Cerarjevo,boleče za družino in nas poštene državljane...dajjmo jim mir..Zelo umazano igro se gredo tile SDS
cirenij
14. 05. 2014 07.23
+0
Čeprav bi Jankoviča takoj odpisal, mu dam prav, da je datum 13. julij neprimeren. Julija in avgusta so ljudje na dopustu, v kolikor si ga lahko privoščijo. Zato se sprašujem kaj se kuha v ozadju, da forsirajo tak datum.
robek35
14. 05. 2014 07.41
+6
Kot mnogi veste je od junija in julija SPv Nogometu in bo velika večina slovencev gledala fuzbal kot pa tv soočenja,
blokirani
14. 05. 2014 07.51
+2
Kaj se kuha? Novim strankam bi radi onemogočili priti do korita.... Simpl.
opazovalec_
14. 05. 2014 07.22
+22
Slovenija se mora najprej rešit takih kot so Jankoviči, če želi priti iz krize!
cirenij
14. 05. 2014 07.23
-5
Blaška
14. 05. 2014 07.18
+5
vlada enkrat bo: )) kako dobra, učinkovita bo, je drugo vprašanje: )) dvomim v to, da nas je še kdo sposoben povleči v malo boljše čase, ker do sedaj so nas vsi tunkali samo navzdol : )) mi tiho in vse prenašali, ne znamo se potegnizi za svoje pravice, puščamo samo ostalim, da si jemljejo tudi tisto do česar niso upravičeni: )) kaki smo: ))
opazovalec_
14. 05. 2014 07.16
+14
Lopov najprej zruši vlado, sedaj pripravljen podpreti dobrega kandidata! SERONJA SERONJA SERONJA!!
ecnarf
14. 05. 2014 07.21
+8
flum
14. 05. 2014 07.07
+0
Slovenije tud desetke ne reš !
bakiras
14. 05. 2014 07.01
+13
Še kar naprej drek meša. Kaj ga ne bo nihče k pameti spravil.
ecnarf
14. 05. 2014 07.03
+11
slayer2
14. 05. 2014 07.00
+2
Tiho bodi!!!!
Blaška
14. 05. 2014 06.54
+11
je ta človek sploh mirodajen, da lahko reče kaj takega? ; )) kako so vsi hitro pozabili na tiste njegove milijone, ki jih ni znal pojasniti KPK-u : )) in to naj bi bil človek vreden zaupanja, nekdo, ki se ga naj bi upoštevalo: ))
ecnarf
14. 05. 2014 06.53
+5
Zoki bi moral bit najmanj že na Dob če ne že kje dalj od nas recimo v Saraorcih.