Slovenija

Hollande: Verjamem v Slovenijo

Pariz, 17. 04. 2013 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoski predsednik Hollande popolnoma zaupa, da bo Slovenija uredila bančni sektor in javne finance ter izboljšala konkurenčnost. Slovenski bančni sektor se je sposoben upreti trenutnim težavam, je poudaril po srečanju s Pahorjem. Ta pa mu je zagotovil, da bo Slovenija svoje probleme rešila sama.

Predsednik republike Borut Pahor se v spremstvu zunanjega ministra Karla Erjaveca in ministra za kulturo Uroša Grilca mudi na uradnem obisku v Parizu.

Predsednika sta govorila tudi o aktualnih evropskih temah, povezanih s prihodnostjo Evropske unije, krepitvijo ekonomske in monetarne unije, širitvijo Evropske unije na države Zahodnega Balkana ter o aktualnih mednarodnih temah, kot so razmere v Siriji in Maliju. Dogovorila sta se tudi za sodelovanje pri spodbujanju političnega dialoga v regiji Zahodnega Balkana.

Osrednji dogodek je bilo današnje srečanje na štiri oči s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom. Hollande je izpostavil, da so bili pogovori osredotočeni na vprašanje, kaj se pričakuje od Evrope, in na razmere v Sloveniji. V povezavi s Slovenijo je poudaril, da želi izraziti "popolno zaupanje" v ukrepanje Slovenije, tako v ureditev bančnega sektorja kot v pogumne ukrepe za ureditev javnih financ ter v voljo za izboljšanje konkurenčnosti.

Izpostavil je tudi, da "ni nikakršnih razlogov" za kakršne koli primerjave med Slovenijo in drugimi državami, katerih probleme je evroobmočje reševalo pred kratkim, in sicer ne z bančnega, ne z gospodarskega, ne s političnega vidika.

Francija bo po njegovih besedah z novo predsednico slovenske vlade Alenko Bratušek sodelovala pri prenašanju tega sporočila. "Danes želim sporočiti popolno zaupanje v Slovenijo," je poudaril Hollande in še enkrat ponovil, da zaupa v ukrepanje Slovenije, v politike pomembnih reform, tudi tistih, ki jih bo treba prevesti v ustavo. "Med Slovenijo in Francijo je prijateljstvo in tudi solidarnost," je še poudaril Hollande.

Borut Pahor in Francois Hollande
Borut Pahor in Francois Hollande FOTO: Reuters

Pahor pa je zatrdil, da ima Slovenija za zdaj vse možnosti, da svoje težave reši sama. Pojasnil je, da je Hollanda seznanil z ravnanji in načrti slovenske vlade, povezanimi s konsolidacijo javnih financ in ukrepi za okrevanje slovenskega gospodarstva.

"Slovenija ne skriva, da se sooča s težavami, zlasti v bančnem sektorju, ki pa nikakor niso primerljive z državami, ki so zaradi teh ali podobnih težav bile na koncu primorane zaprositi za finančno pomoč," je poudaril.

V pariškem muzeju Petit Palais so odprli gostujočo razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920, ki bo na ogled do 13. julija. S to razstavo se slovenska Narodna galerija prvič predstavlja v tujini v tako velikem obsegu in tako uglednem muzeju. Odprtja se je udeležil tudi Borut Pahor.

V naslednji tednih in mesecih bo Slovenija po Pahorjevih besedah izvedla številne ukrepe, od posegov v ustavo, dogovorjenih z vodilnimi predstavniki parlamentarnih strank 14. februarja, do tistih, ki pomenijo uresničitev odločitev prejšnje vlade, in novih zamisli sedanje vlade. "To ne bo enostaven čas, vendar bomo na koncu lahko s ponosom rekli, da je bila Slovenija ob razumevanju svojih partneric, med njimi Francije, sposobna sama rešiti krizo," je zatrdil Pahor.

"Čeprav predsednik prijazno nima nobenih dvomov glede naše moči, da sami rešimo težave, sem mu predlagal in ga povabil, da to preveri sam, da torej pride na uradni obisk v Slovenijo," je slovenski predsednik naznanil, da je Hollanda povabil v Slovenijo. Obisk se pričakuje do julija.

Pahor je sicer v Francijo prišel v senci vse glasnejših ugibanj o finančni pomoči Sloveniji. Pred tednom dni je predsednik pojasnil, da svoj obisk v Parizu razume tudi kot priložnost za odvrnitev teh ugibanj o pomoči, saj lahko Slovenija svoje probleme reši sama.

Glede na to, da je ena od treh prioritet nove vlade privatizacija, bo obisk tudi priložnost za pogovore o zanimanju Francozov za slovenska podjetja, sploh na poslovnem zajtrku slovenskih in francoskih gospodarstvenikov, ki bo v četrtek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
18. 04. 2013 15.09
+1
To sta ti taprava dva "na puf" bojsa.
JosipBrozDrugi
18. 04. 2013 14.56
raje bi slišal, da holandec NE verjame v SLO...
olyca
18. 04. 2013 13.53
+1
dva klovna manekenska !!!!
odpisan2x
18. 04. 2013 13.44
a mu je pahor na zemljevidu pokazal kje smo
BobbyP
18. 04. 2013 13.22
+1
Hollande verjame v Slovenijo, Božička, palčke, dobre vile in čarovnice.
SAF1
18. 04. 2013 12.30
no Hollande, me veseli da si eden redkih ki tako misli, ker če bi živel v Sloveniji z 500-600€ na mesec z tako vlado, potem res tega nebi govril. Vlado katero podpiraš potem pa prinese Janšistične predloge o prodaji državnega premoženja in s tem ogozi še to malo kaj je ostalo da se reši Slovenija.
santamaura
18. 04. 2013 12.11
+3
Šele ko je videl Boruta je začel verjeti v Slovenijo. Sedaj bodo vsi verni Francozi romali v Ljubljano k akvariju v katerem plava zlata ribica. In tudi predsednik Obama bo moral v svoj zapor Guantanamo sprejeti kakšnega slovenskega tajkunčka, če bo želel Borutu stisniti roko
Terezinka
18. 04. 2013 10.40
+3
Gospod Pahor, bodite sedaj enkrat odločen in naredite potezo v zvezi z vašimi sodelavkami. Predsedniku se ne spodobi, da podpira davčne dolžnike takega ranga kot je trenutno vaša sodelavka. Ni vam potreba ponavljat napako Dimic. Naredite potezo takoj
godhead
18. 04. 2013 12.05
+2
dosti pričakuješ od lutke brez hrbtenice
iGURT
18. 04. 2013 10.31
Danes je 76 let od ustanovitve KPS ! : ))
ovratnik
18. 04. 2013 10.08
zapravljanje nasega denarja
godhead
18. 04. 2013 10.00
oh borči, poštenjak
Terezinka
18. 04. 2013 10.43
+1
Saj je "sorazmerno" pošten, le odločnosti in hrbta mu manjka. Mislim, da je, kljub temu, da ga takega ne podpiram, eden redkih, ki se sam ni okoristil z oblastjo. Njegovo okoriščenje temelji bolj na uživanju v kamerah. Žal pa je bil kot demokrat premalo odločen ali preveč v strahu
godhead
18. 04. 2013 12.04
+1
kaj pa simona in alja? pa ne da je namerno vstran gledal?
24uric
18. 04. 2013 07.01
+0
Davčni dolg: Kakšna bodo pojasnila vodje Pahorjevega kabineta? Šli smo po sledi davčnega dolga podjetja Red, ki ga je soustanovila desna roka predsednika Pahorja Alja Brglez. Sama trdi, da s podjetjem, ki državi dolguje 5 milijonov evrov, nima nič, a iz dostopnih evidenc je razvidno, da je v njem imela funkcijo direktorice tudi po tem, ko je dolg že nastal. 24 ur a tega članka pa ne smemo komentirat so strici prepovedali?
godhead
18. 04. 2013 09.57
+1
seveda se ne sme komentirati, saj pahor združuje...sebe in čelota
Terezinka
18. 04. 2013 10.46
+1
Saj je vseeno, če ga komentiramo ali ne. Sodelavko naj odstavi kot ne primerno. Mislim pa, da se sam ni okoriščal čeprav ga tak kot je žal ne podpiram Trenutni obisk pa je bil OK in bolj v korist državi kot v kakšno škodo
7466
18. 04. 2013 06.19
+2
Pa Borut ,kaj ti tu delaš? Si vzel zlato ribico si sabo,ne? PA Borut ,kaj ti bo tebi z.rib ,pa si si že vse želje spovnu! ...KO So Boruta vprašali ,kaj je njaegova največa ljubezn,ja ta rekue POLITIKA!! BORUT PAHOR , 1,. VA ŽELJA- PREDSEDNIK DRŽAVNEGA ZBORA BORUT PAHOR, 2. ŽELJA - PREDSEDNI8K VLADE R.S BORUT PAHOR, 3 ŽELJA - PREDSEDNIK R.SLOVENIJE Pa ,kaj je to zdaj? Kaj mu je ribica že vse želje spomvlna,JO je imel doma,zdaj pa si zasluži častno mesto v parlamentu.'?! Morda pa je malo drugače..... BORUT PAHOR ,JE RAZMIŠLJAL,kaj vse je že on bil ,in ker je njegova ljubezen politika ,je prišu do sklepa .da pravzaprav nima več kakšne posebne želje v politiki saj ,je dosegel vse kar se doseči da .TAKRAT ,pa ga je prešinilo... TRI največje želje so se mu izpovnle ,kot da bi mu jih izpovnila zlata r.ibica...,TAKO ,se odloči,da v čast oziramo simbolno temu namenu ,da mesto v hiši ,tej živalici... KER,vemo ,da Borut ni ravno razsipniški je sprva tej ubogi živalici kupil premajhen domek,nakar so se vsule pritožbe nevem vse od kod ...da mora za to živalico bolje poskrbet.IN JE (BRAVO BORUT) . TA uboga mala živalica ,je naposled le dobila spodoben domek. BORUT PAHOR,se zasliši iz skledice,če me izpustiš ti izpolnem tri želje!Borut se zdrzne ,ravno je bil sredi pomenbnega dela, MA ribica oj ,kako si kaj? ma ne ribica ne hehehe ne rabiš mi nič želja izpolnjevat , ti samo lepo plavaj pa pridna bodi o.k hehehe .Ribica postaja vse bolj nejevolna in voda že pljuska čez skledico.Ko pride v kabinet Borut se zopet zasliši iz skledčke , Borut če me izspustiš ti izpolnim tri želje!Borut spet ,ma ne ribica ti boš tuki pri meni bova skupi ,bo več življenja .Borut, pravi ribica ,pa daj vsaj eno željico,kaj je tvoja največja ljubezen ? BOrut kot iz topa POLITIKA ,NO VIDIŠ PRAVI RIBICA,kATERO MEsto je pa mesto ljubezni? PARIZ kot iz topa Borut.NO vidiš Borut lahko ti izpolnem prvo željo in greš v Pariz V MESTO LJUBEZNI ter se rokuješ z POLITIKOM Hollandejem, predsednikom Francije.Seveda Borut je naravnost navdušen IN ŽE JE V PARIZU... Borut se naposled le vrne iz Pariza...FANTASTIČEN DAN. Tečejo,dnevi,tedni,meseci a prošnje zlate ribice so neuslišane.Borut kar noče in noče ,da mu ribica izpolne še zadnjo željo.V kabinetu si je omislil, kar tuš kabino so bile govorice le kaj kaj mu bo tuš kabina v kabinetu so se spraševali a Borut jo je imel za Z.R. ,KER je vsakodnevno izmetala ogromno količine vode iz skledčke je bila že ogrožena poplavna varnost,tako je sklečko postavil kar v tuš kabino in ji sproti po potrebi ( no potreba je bila kar velka) dolival vodo.
7466
18. 04. 2013 06.26
+3
POTEM PA... rad bi bil predsednik EVROPSKE SKUPNOSTI ,zaupa še zadnjo željo zlati ribici,RIBICO ,kar vrže ven iz pod tuša ,sklečke naravnost na pisarniško mizo BORUT...HMM no ja... PLUFFF in Borut postane predsednik EVROPE BORUT; KAKO FANTASTIČEN DAN PLUFFFF IN EVROPE NI VEČ KAKO FANTASTIČEN DAN JAZ NEMOREM PREŽIVET S 3200 IN....nekaj evri dva ...Ja koka ni poceni... PORKA FIX!!!!
Castro*
17. 04. 2013 20.57
+4
sam da nam Hollande verjameeee
godhead
18. 04. 2013 09.57
+0
gangsterist
17. 04. 2013 19.36
+0
kaj tale francek klobasa. če je tko vse super, pa naj francija investira v naše gospodarstvo 10.000.000.000 eur, če si upa
AIZ
17. 04. 2013 23.40
+1
olyca
17. 04. 2013 19.04
+1
Komunisti skupaj, gremo v star sistem, pokradli smo vse !!!!!!!!!!!!!!!!!
Netajkun
17. 04. 2013 19.00
+2
Bravo PRJATU . Začelo se je . Nismo več sami .
Netajkun
17. 04. 2013 19.02
+5
Samo ONI so še bolj v dre..u . Gliha vkup štriha .
nenasedaj
17. 04. 2013 18.12
+4
Gospod Hollande, zagotavljam vam, da bo zlata ribica ostala na varnem, še posebej zdaj, ko ste rešili vaše diamante v Maliju!
alicante123
17. 04. 2013 21.41
donato
17. 04. 2013 18.07
-1
Pahor naklada kot kakšna stara baba. Bolje bi bilo, da je tiho in skrit nekje v Sloveniju, da ga ne vidimo.Nam dela samo škodo.
MsPikapiki
17. 04. 2013 18.03
+0
Janeza nam delata škodo z izjavami, ki jih nepremišljeno ali za nalašč trosita po Evropi, Borut pa nas sramoti s svojim trapastim obnašanjem. Ni jih za pustit v svet.