Slovenija

Vladna stran: Zdravniki se ne premaknejo niti za milimeter

Ljubljana, 23. 08. 2010 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada in zdravniki niso našli skupnega jezika. Vladna stran je zdravnikom predlagala odprtje kolektivne pogodbe, kar so zdravniki zavrnili. Vztrajajo pri umiku novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Borut Pahor in Dorijan Marušič
Borut Pahor in Dorijan Marušič FOTO: Blaž Garbajs

Pogajanja med zdravniki in vlado danes niso obrodila sadov. Čeprav predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda pravi, da je vlada zdravnikom s svojimi predlogi prišla naproti, pa se po njegovih besedah zdravniki pri svojih zahtevah ne premaknejo niti za milimeter.

"Vlada je bila pripravljena odpreti kolektivno pogodbo in problematiko uvrstiti na četrtkovo sejo vlade," je dejal Kenda. "Sestanki naj bi potekali tako, da je vsak naslednji boljši od prejšnjega, dokler ne pridemo do končne rešitve. Žal pa današnji sestanek v primerjavi s sredinim ni bil tak," je dejal Kenda.

Minister za zdravje Dorijan Marušič je na današnji novinarski konferenci po sestanku z zdravniki izrazil prepričanje, da je vzdržnost zdravstvenega sistema treba iskati znotraj kolektivne pogodbe oz. znotraj reorganizacije zdravstvenega sistema. Odpiranje kolektivne pogodbe pa po njegovih besedah dopušča možnost reševanja tudi drugih odprtih vprašanj v zdravstvu, torej ne samo vprašanja dežurne službe, ampak tudi drugih obveznosti in pravic zdravnikov. Do 1. septembra, ko slovenskemu zdravstvenemu sistemu grozi kolaps, minister upa, da bodo z zdravniki našli rešitev, ki bo v korist vsem državljanom, ki bo pomenila vzdržnost zdravstvenega sistema in ki ne bo ogrozila integritete zdravniškega poklica. "Vlada bo pripravila svoj predlog, zdravniške organizacije bodo morda – takšno je bilo povabilo predsednika vlade – pripravile memorandum in na podlagi tega se bomo potem odločali, kakšni bodo koraki naprej," je dejal Marušič.

Premier Borut Pahor se je danes pred sestankom z zdravniki sestal z nekaterimi ministri, predvsem pa z Marušičem in ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs. Na sestanku so "uglasili poglede".

Kuštrin pa je ob odhodu z vlade izrazil pričakovanje, da bo minister za zdravje na četrtkovi seji vlade dobil mandat, da se uradno pogaja s Fidesom, "ne da debatira ob kavi tako kot doslej". Vlada zdravnikom danes ni ponudila ničesar, je dejal Kuštrin. Kljub temu meni, da je rešitev še možna pred 1. septembrom, seveda le, če obstaja politična volja za to. "Mi vidimo rešitev, imeli smo predlog, v grobem smer rešitve, a očitno ta skupina nima mandata cele vlade, da se pogaja z nami," je dejal Kuštrin, ki pa zdravniškega predloga podrobneje ni želel predstaviti. Zdravniki sicer vztrajajo pri umiku novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, na kar pa vlada ne pristaja. Prav zaradi novele so se zdravniki odločili za umik soglasij za delo preko polnega delovnega časa.

Predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan pa je izpostavila, da bi na primer pri javnih naročilih, pogrebninah in posmrtninah, dodatku za postrežbo in še kje lahko prihranili bistveno več od tistih 12 milijonov evrov, kolikor jih je vlada prihranila z znižanjem plačila za dežurstva.

S pogajanji želita strani preprečiti scenarij, ki ga napovedujejo zdravniki, in sicer da od 1. septembra ne bodo več delali prek polnega delovnega časa. Tudi če današnji sestanek ne bo prinesel končne rešitve, Pahor napoveduje, da se bodo z zdravniki sestajali, dokler rešitve dejansko ne bodo našli. "Trli bomo oreh toliko časa, dokler ga ne bomo strli," je dejal.

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ignore
24. 08. 2010 13.25
@dl240580: Tega z delavci, ki so neki omogočli nisem razumel. A so delavci študirali 10 let namesto njih al kako? Drugače pa zdravniki, se bodo hipokratove prisege še zmiraj dražli. Dežurstva za nujne primere bodo še vedno tam in vsak, ki bo nujno potreben zdravniške pomoči jo bo dobil, problemi bodo samo z rednimi, naročenimi pregledi, kjer se bodo čakalne dobe podaljšale. Ampaj to nima nobene veze z nekimi prisegami, čakalne vrste so vsepovsod, zato tudi zdravniški pregledi ne bojo izjeme. Če lahko vsi javni uslužbenci delajo 40ur na teden, pon-pet 8ur na dan in so za vikende doma, kdo lahko to zdravnikom prepreči?
dl240580
24. 08. 2010 12.37
ignore kolikor je meni znano vsi ti zdravniki ki danes opravljajo svoje delo se lahko samo zahvalijo delavcem ker so jim oni omogočili da so danes tam kjer so. Študirali so prezplačno in zgleda v današnjem času pozabili na hipokratovo prisego ki se je zgleda sprmenila v to koliko bodo zaslužili in kolikim ljudem bodo pomagali.
M-teorija
24. 08. 2010 11.55
Še moje kratko mnenje in odgovor na prejšnje podajanje. Pacient je definitivno bolan in za njegovo optimalno ozdravitev je nujno in odgovorno sodelovanje vseh, Tako aktualenega zdravika, pacienta, kot prejšnega zdravnika, ker je stanje bolezni že tako napredovalo, da ni več čas za politične igrice.
M-teorija
24. 08. 2010 11.44
Preden postavimo kakršnokoli diagnozo, bi se bilo najprej vprašati o znakih in stanju opazovanega subjekta v tem primeru objekta, to je stanja finančne vzdržnosti in nasploh delovanja sistema v vseh posameznih organih javne uprave, zdravstva, pokojninske blagajne... Najprej moramo videti in se vprašati ali je stanje res kot ga prikazuje vlada, torej, da je pacient res v slabem stanju zato ker je več konzumiral, kot je za njegov organizem potrebno, da se je premalo gibal,... skratka potrebno je predpisati ukrepe za njegovo opimalno delovanje. Torej ali se vlada in odgovorni zavedajo stanja in glede na to odgovorno poskušajo prepisati ukrepe za njegovo opimizacijo delovanja in boljšo kondicijo!?Namreč kot je že nek komentator povedal, če sedaj ne bomo ukrepali, bo stanje pacienta le še slabše in njegovo zdravljenje bo samo še težje in potrebno bo vložiti še več napora za njegovo pravilno delovanje. Bolezenski znaki so se pojavili že v prejšnem mandatu, pa jih je "zdravnik" spregledal in pacientovo stanje neodgovorno prepustil njegovemu nasledniku. Že res da sedanja vlada lahko za pasienta veliko naredi tudi, če poskrbi za njegovo bolj zdravo okolje (gospodarstvo), a na žalost je to bolj preventiva, ki bi morala biti narejena že vsaj v prejšnem mandatu, tako na žalost sedanji vladi ne preostane, da zdravi že načet in bolan organizem, že tudi z nekaterimi kirurškimi rezi, ker je očitno že prišlo do rakavih celic, ki jih je treba izrezati. Na žalost pa se očitno temu najbolj upira sam pacient, ker se očitno on sam ne zaveda resnosti situacije in da so predpisani ukrepi nujni. Torej ni vprašanje več ali je pacient bolan in so ukrepi nujni. Vprašanje in potreben dialog je le ali so zdravila najbolj optimalna, ali pa bi za zdravljenje lahko uporabili kakšne boljše in učinkovitejše. Tega se očitno zaveda tudi prejšni "zdravnik" in je očitno pripravljen pomagati in sodelovati pri zdravljenju, ker prvič je videl svojo zmoto, ker ni ukrepal, ko bi moral in drugič se zaveda, da lahko na naslednjih volitvah dobi pacienta nazaj, pacienta, ki ga bo takrat še bolj težko pozdraviti.
Tonček Balonček
24. 08. 2010 10.47
Očitno se bližajo časi, ko bomo vsi, razen zdravnikov, delali samo še zaradi veselja in prisege! Če še to ne bo pomagalo, bomo pa delavce mobilizirali za nedoločen čas, po dočeni starosti pa bo na vrsti eksekucija!
abeceda123
24. 08. 2010 10.32
Prava resnica vsesplošnega nižanja plač se skriva v pokojninah. Po novem ne bo več maksimalna dobra 2 tisoč evrov, ampak cca 65% plače, ki jo je nekdo prejemal. Večina menagerjev pa šteje plačo v več deset tisočih, torej si njihove pokojnine prav preprrosto lahko izračunamo.
Kajla1st
24. 08. 2010 09.44
29350 24.08.2010, 08:43; na zapadu ništa novo! tm hod folk u šolo za dohterje zato, ker majo med. sestre urno postavko več k 50$! zdravniki bi mogl odgovarjat za svoje napake oko za oko in bi potem vidl,kolk jih hoče še opravljat svoj poklic!!
pujca
24. 08. 2010 09.32
Kar se tiče zdravniških napak so vsega obsojanja vredne in res je da se jih neustrezno sankcionira.Ampak tu so spet vpleteni posamezniki in ne večina.Sklepati na podlagi izjem je popolnoma zgrešeno.Kvaliteta zdravstvenih storitev pri nas se lahko več kot primerja z tistimi v tujini,le da je naš sistem v dosti slabšem stanju,zato kvalitete na žalost niso deležni vsi.Zdravstveni sistem pa ne vzdržujejo zdravniki,ampak država!Naj bi ga vsaj...Naloga zdravnika je zgolj da zdravi in to v primernih pogojih za primerno plačilo.Je pa tako.Država je do vratu v dolgovih zaradi vrste nesposobnih in pokvarjenih vlad,levo desno ni razlika,zdaj je pa tu račun.Plačali ga bomo pač državljani,to pa ne pomeni da moramo zaradi tega samo skloniti glavo!Isto je z zdravniki.Namesto da bi se pogoji v zdravstvu izboljševali,so iz leta v leto slabši,kar zelo vpliva na delo zdravnika.Veselja do dela je vse manj,nažalost je ostala še zgolj plača,pa še ta ni bogastvo.Saj ljudje ne bodo umirali,bo pa posledično v istem roku storjenih manj storitev,manj diagnoz,kar pa na dolgi rok pomeni lahko prav to.In tega ne bodo krivi zdravniki,saj ni njihova dolžnost da urejajo javno zdravstvo.Dvajset let smo imeli časa,pa nismo storili nič,zdaj bomo pa pač plačali.In še to,da ni denarja:Koliko so stali onkologija,pediatrija,itd?Malo preveč,a ne?
ignore
24. 08. 2010 09.30
@neinpika: veš kaj predlagam...da vse te delavce, ki 12ur na dan delajo za tekočim trakom pošljemo študirat medicino, naj nardijo specializacijo iz teh kadrov ki jih v medicini močno primankuje in potem bomo vsi zadovoljni...pacienti, ki bomo meli vedno na razpolago zdravnike, ki jih bo dovolj, delavec, ki ne bo več zaslužu 500 ma par tisoč evrov na mesec in Pahor, ki se mu ne bo več treba ukvarjat s socialnimi problemi. Jaz nevem kaj še čakamo to narest? Jaz nevem zakaj se vedno primerja take ekstreme. Jaz ne rečem, vem da je težko v današnjem svetu preživet z delavsko plačo, ampak ne moreš enačit zdravnike, ki tolko let študirajo, delajo eno najbolj odgovornih del, nekateri dežurajo cele vikende, ker ni dovolj kadra, ne zato ker jim to paše itd. Za vse bi mogla bit pravična plača, ampak ne moreš primerjat delavca iz tovarne, ki je pol pismen z zdravnikom..lepo te prosim.
Cisto na hitro
24. 08. 2010 09.20
no money no funny.... a ni čist enostavno. Komu zdej ni kej jasno?
29350
24. 08. 2010 08.43
pujca24.08.2010, 07:520 V tujini na kar se sklicujes je vsako delo cenjeno pri tem zdravniki niso izjema. Kar se tice pogojev dela moram priznati, da ni velike razlike med tujino in nami, samo, da so v tujini zdravniki dosti bolj obremenjeni. Zaradi tega in zaradi vecje odgovornosti kot je pri nas so zdravniki tam v bolj stresni situaciji kot je pri nas. Jaz osebno se nisem slisal (lahko da se motim), da je zdravniska zbornica vzela licenco kakemu zdravniku zaradi profesionalne napake. Kar pa se kvalitete dela tice pa se absolutno strinjam je tam marsigdaj boljsa. Zalostno je tvoje razmislanje, da se clovek odloci za zdravniski poklic zaradi placila. Na zapadu ponavadi gredo ljudje studirat medicino zaradi veselja do tega poklica. Preprican sem, da nasi zdravniki s svojimi placami lahko pokrijejo placila poloznic in da ne bodo na beraski palici, ce jim malo zmanjsajo dezurstva v financnem planu. Zavedati se moramo, da zdravstveni sistemi povsod (v se tako bogatih drzava) pokajo po sivih. Tako kot pri nas se vsi borijo za zmanjsevanje stroskov. No nisem pa nikjer iz ust zdravnikov slisal, ce nam ne boste placali bodo pa umirali ljudje. Mislim, da so nasi zdravniki sli pre dalec. Zavedati se morajo, da zivijo v Sloveniji in da delijo usodo te drzave. (Se mala replika kadar govorimo o placah zdravnikov v tujini se zavedajte, da vedno govorimo o Btto placah.)
pujca
24. 08. 2010 07.52
Jim dam prav.V tujini je delo zdravnika cenjeno,saj se zavedajo da so potrebe po zdravstvenih storitvah vsak dan večje.Tudi pogoji za delo so dosti boljši,s tem pa tudi kvaliteta dela,pa še delo je manj stresno.Zaradi par anomalij med plačili je težko posploševati za večino,saj si večina zdravnikov višje plače več kot zasluži.Sistema javnih financ in zdravstva pa niso zavozili zdravniki.Taki komentarji kot,da bi naj nekdo delal iz veselja so popolnoma neprimerni,saj se vsak odloči za poklic zato,da dela v primernih pogojih in za primerno plačilo.Od veselja je težko plačati račune,še manj pa biti sit.Pa ne pozabimo še odgovornosti!Zdaj se na njih obeša celotni javni sektor,kar je pomilovanja vredno!Pa se vprašajmo;potrebujemo zdravnike ali uradnike,zaposlene od ministrstev,agencij pa do raznih direktoratov,upravnih enot...bodo oni zdravili starajočo se populacijo in kronično bolne?Če zdravnikov ne morejo dodatno spodbudit z zvišanjem osnovnih plač in boljšimi delovnimi pogoji,naj jim vsaj ne jemljejo dežurstev,čeprav bi se dalo tudi ta sistem še izboljšat.Sicer pa je tujina lačna naših zdravnikov,zato upam,da bodo tisti,ki imajo možnost z veseljem šli ven,da pri nas ne bodo delali le za svoje veselje,ampak za pošteno plačilo!Bolniki pa lepo v vrsto,ali pa pred parlament!
tp23
24. 08. 2010 07.47
acihaa Stopili so skupaj in se organizirali. Točno to bi morali narediti vsi državljani. Zdravljenje bo zagotovljeno, bodo se pa povečale čakalne dobe, pa kaj. Bodo pa zdravstveni delavci malo več doma, da bomo vsaj vildeli še kaj drugega od njih kot sliko na nočni omarici. Najlažje je samo čakati in tarnati. Upreti tej vladi bi se morali vsi namesto da takole čakate in tarnate nad zdravnike da izsiljujejo, ja DDDD, halo, kako pa kaj dosežeš drugače kot z izsiljevanjem.
Brane Luka
24. 08. 2010 07.36
tp23 Sram me je da živim v državi kjer se tako obnašate oz. imate tako mnenje do drugih ljudi, od katerih ste še kako odvisni. SEVEDA IN z to odvisnostjo podlo IZSILJUJEJO oni so BELI BOGOVI , mi pa naj bi mirno trpeli al kaj ! Ustava nam zagotavlja pravico do zdravljenja ,in jo tudi plačujemo z prispevki , pa še to , greš ti mogoče k živinozdravniku ,grem stavit da ne in da nsi še nikol čakal na en jeben pregled pri os zdravniku tud dva ali tri dni !
pika.poka12
24. 08. 2010 07.20
Netman 24.08.2010, 06:59 0 Pa še ta Pahor in celotna vlada (pravzaprav celotna politična scena ): še zmeraj je prevelik % slovenceljnov, ki jih podpira in ne sprevidi, da se dobesedno norčujejo iz nas... Ali pa nam morda "predobro gre"? No vidiš, si si sam odgovoril na svoje vprašanje. Ali nam predobro gre? Da bi lahko zviševali plače v nedogled? Odgovor je ne! Če se bo tako trošilo, kot se je sedaj, potem bo država na beraški palici. Lej se ne vmešavam v delo zdravnikov, ne dovolim da se zdravniki vmešavajo v delo ekonomistov. Ker nimajo pojma od pojma, koliko slabo smo z javnimi financami. Črne napovedi, če ne naredimo ostrih rezov, čez 10 let bomo na nivoju Grčije.
29350
24. 08. 2010 07.15
ignore24.08.2010, 01:0512 V svetu dela tisoce in tisoce zdravnikov. Vsak, ki je sel studirat medicino je vedel koliko casa traja studij. Ponavadi se ljudje odlocajo za ta studij iz veselja do tega poklica, pomagati ljudem. Biti zdravnik je velik izziv za marsikoga. Sele na drugem mesu je placilo. Zalostno je ce se pri nas ljudje odlocajo studirati medicino izkljucno samo zaradi denarja.
strogoff
24. 08. 2010 07.14
ksenak2 - se strinjam !
tp23
24. 08. 2010 07.12
Eni ste pa res slovenceljni, v polnem pomenu besede. Tukaj na forumu zdravite svoje komplekse, ko pa imate zdravstvene težave vi ali pa vaši najbližji pa prijokate v bolnišnice. Pa pejte vi takrat se v tujino zdravit zakaj pa pri zdravnikih jokcate? Take komentarje imate da mi je slabo. Ko se pa celotno zdravstvo trudi dneve in noči, delajo po 32 ur nepretrgoma, potem pa želijo za to dobiti ustrezno plačilo jih pa tako žalite. Nezaslišano. Škoda je samo to da ne poznate prave zgodbe kako so dežurstva plačana in po koliko. Res je da nekateri izkoriščajo sistem in bi se z boljšo organizacijo lahko marsilateri evro prišparalo, samo takole povprek pizdakat in svoje nezadovoljstvo stresati na zdravstvo se mi ne zdi fer. Pejte v bolnišnico pa vprašajte koliko od teh 32 ur dežuranja dejasko dobijo plačanih. Vam povem - celih 24, ostalih 8 žal ni plačanih pa čeprav so bile opravljene v nedeljo, sobota, praznik, med tednom popoldne ali ponoči. Pa ni res da se med dežurami ne dela - poglejte malo operacijske sobe do kdaj delajo!!! Sram me je da živim v državi kjer se tako obnašate oz. imate tako mnenje do drugih ljudi, od katerih ste še kako odvisni.
totnhem
24. 08. 2010 07.10
Kaj je zdaj to?Če zaposlijo nove zdravnike denar bo,če ti zdravniki delajo nadure pa dnarja ni.To je FAUŠIJA.
strogoff
24. 08. 2010 07.04
Kolektivna pogdba na t.im. del. sodiščih v RS ne pomeni NIČ in ni vredna NIČ ! _ _ _ _ _ dokazljivo. zato mi ni jasno, kaj s to Kolektivno pogodbo sploh "opletajo" ?! _ _ _ _ _