Slovenija

Pahor: Janša ni bil edini, ki je moji vladi nastavljal nogo

Ajdovščina, 12. 05. 2012 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na soočenju kandidatov za predsednika stranke SD je Pahor dejal, da stranka potrebuje močnega voditelja, ki bo izviren. Vlačič pa, da moramo breme krize nositi vsi enako. Lukšič je opozoril, da se morajo vprašati, katere reforme bodo podprli.

Borut Pahor - 8
Borut Pahor - 8 FOTO: Blaž Garbajs

Kandidati za predsednika SD, med katerimi bo kongres stranke odločal na kongresu 2. junija, so se v Ajdovščini predstavili podmladku stranke. Ta bo o podpori kandidatov odločal na seji v nedeljo, je povedal predsednik podmladka Mladega foruma SD, Marko Kastelic.

Podmladku stranke so se predstavili vsi trije kandidati za novega predsednika – Borut Pahor, Igor Lukšič in Patrick Vlačič.

Pahor, ki se sicer od večine ostalih poslancev SD razlikuje tudi pri stališču glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo, je v četrtek dejal, da vztraja pri vnovični kandidaturi.

Med predstavitvijo je Pahor dejal, da je pravica mladih, da si vpliv in položaje v družbi vzamejo. Poleg tega je dejal, da bo predsedniško kampanjo, če se bo vanjo podal, začel in končal med mladimi. Opozoril je še, da smo v situaciji, ko je tisto, kar je dobro za državo, dobro za socialno demokracijo, in napovedal, da bo, če bo ostal predsednik stranke, sprejemal odločitve, ki bodo dobre za državo. Poudaril je še, da stranka potrebuje močnega voditelja, ki bo izviren in bo sledil socialni demokraciji. Obljubil je še, da bo, če ne bo izvoljen, pomagal stranki po svojih najboljših močeh, so v Mladem forumu SD zapisali na Twitter.

Pahor je še dejal, da Janša ni bil edini, ki je njegovi vladi nastavljal nogo. To so bili tudi tisti, ki so pričakovali korist in ti niso na desnici, je povedal.

V povezavi z varčevalnimi ukrepi je Pahor na soočenju dejal, da ne podpira vseh ukrepov vlade, ki so del dogovora s sindikati.

Vlačič je še zagotovil, da verjame v to, kar govori.
Vlačič je še zagotovil, da verjame v to, kar govori. FOTO: Damjan Žibert

Vlačič pa je dejal, da so v vladi najverjetneje naredili napako, ko so vzeli dijakom denar in ga dali staršem. Kot je razložil, s tem niso vzpodbudili avtonomije mladih. Opozoril je tudi, da moramo v času krize vsi enako nositi breme. Poudaril je, da samo varčevanje ni rešitev, vendar moramo porabiti enako kot ustvarimo. Poudaril pa je, da ne bo podprl pokojninske reforme z individualnimi računi. Napovedal je še, da bo ostal v stranki, tudi če ne bo izvoljen za predsednika. Pozval je, naj se po kongresu stranke oblikujeta dve debati, in sicer o organiziranosti stranke in vsebinska debata o prihodnosti levice, pisalo na Twitterju.

Tudi Lukšič podpira aktivnost mladih. Dejal je, da je mladim treba omogočiti, da se politično socializirajo. Mnenja je, da je treba v stranki nujno organizirati politično izobraževanje mladih. Potrebno je narediti določen napor za izobraževanje članstva, brez tega ni vpliva na družbeno življenje, je opozoril. Opozoril je še, da morajo bolj intenzivno iskati člane in da mora biti vodstvo mobilizator članstva.

Lukšič je bil optimističen, saj je dejal, da ima stranka še velik potencial. Menil je, da bo njegova naloga, ko bo predsednik, da ta potencial izkoristi. V zvezi z reformami pa je dejal, da se morajo kot stranka vprašati, katere bodo podprli.

Lukšič z dijaki lani poleti
Lukšič z dijaki lani poleti FOTO: Damjan Žibert

Podmladek, ki na kongresu predstavlja okoli desetino glasov, sicer ni enoten glede podpore sedanjemu predsedniku Pahorju.

Mladi forum SD Ljubljana je Pahorju poslal pismo, v katerem mu predlaga, naj kandidaturo za predsednika stranke umakne in razmisli, ali je SD res tista stranka, katere član želi biti.

V odgovoru na to pa je novogoriški del podmladka v pismu Pahorju izrazil podporo. Kot so med drugim zapisali, mu zaupajo, da bo znal v opredelitvah "ubirati pravo pot med hitro konsolidacijo javnih financ in družbeno pravično porazdelitvijo bremena krize".

Iz Mladega foruma SD Novo mesto so tudi sporočili, da le ljubljanski Forum nasprotuje ponovni kandidaturi Pahorja. Kot so zapisali v izjavi za javnosti, je Pahor prav tako verodostojen kandidat kot ostala dva, in ima popolno legitimiteto kandidirati na bližajočem se kongresu SD.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (608)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
14. 05. 2012 19.52
+2
Vse lepo in prav, da bo vztrajal pri dejanjih, ki so dobri za Slovenijo, da se le ne bo preveč naslanjal na desno, kot mu nekateri očitajo. Čas je,da odraste - v političnme smislu. Naj ne pozabi, da pri veliko državljanih uživa zaupanje, ki bo kaj kmalu splahnelo, če bo preveč kimal SDS umotvorom. Ker vse s tiste strani res ni dobro za Slovenijo, če smo Slovenija mi - državljani
MR-1919
14. 05. 2012 16.10
+1
Ja Pahor ti pa zdaj nastavljaš JJ rit....
prašek
14. 05. 2012 16.30
+2
hrcekmuri
14. 05. 2012 17.18
+0
ZVEZDE GOVORIJO DA JE BIL NEKI GOSPOD NASTAVLJEN OD NEKOGA,PREROKOVAL SEM VAM DA BO NEKDO MANDATAR ,KI NE BO ZMAGAL NA VOLITVAH-SEDAJ SEMI PA NE DA VEČ PREROKOVAT
Irena Zvonka
14. 05. 2012 16.05
+2
najbolje bi bilo če bi pahor izstopil iz stranke in ustanovil svojo stranko.potem bi bila sd tam kot je zdaj lds in zares.pahor pa bi s svojo stranko zagotovo dobil 15-20% glasov
Povprecni
14. 05. 2012 16.04
-1
Pahor: Janša ni bil edini, ki je moji vladi nastavljal nogo..... Vlada republike Slovenije, brez prilastitve prosim!
mooja
14. 05. 2012 12.59
+5
joj, koliko sovražnosti nemrax. meni je vseeno, kdo je na vrhu samo, da nam je dobro, kar ni bilo ko je bil Pahor in ni sedaj ko je Janša. Isti obrazi, iste ideje, sicer pa pregovor se glasi: kakšno je ljudstvo, takšno vlado si zasluži.
LKOHOL
14. 05. 2012 12.42
-2
HOCEM RECI NISEM EDINI KI SEM TO POCEL PA CEPRAV SEM BIL PRVI METALEC POLEN.....Pahor na WCju!
nemarx
14. 05. 2012 11.44
-3
PS (pingvinska stranka) je pri poimenovanju stranke našla toliko samokritike, da v ime stranke niso vnesli besed kot so: demokrtična ali demokratska, saj so tipičen primer postrojbe, ki jo pozamo iz organizacije KPJ, to je Tito- partija ali v konkretnem primeru Zoki-pingvini. Sedaj ko se združeno listje pripravlja za zamenjavo predsednika, bi bilo pošteno, da se preimenujejo nazaj v KPS, za predsednika naj pa ponovno izvolijo tovariša Kučana, saj je še zelo poskočen in aktivno obvlada komunistično doktrino. Pahor naj ustanovi svojo stranko, v katero naj sprejema samo leve demokrate in naj bo zelo previden, saj ima mojster Milan svoje krte v prav vseh strankah, nekaj celo v NSI in SDS.
nefretete
14. 05. 2012 12.29
+0
Pingviska stranka trenutno z višine lula na prefarbance.
prašek
14. 05. 2012 12.30
-1
nefretete
14. 05. 2012 12.34
-2
prašek
14. 05. 2012 12.46
-2
Tudi tebi lepega pozdrava , deklič ♥♥♥
Irena Zvonka
14. 05. 2012 16.10
+3
pingvinska stranka na ravni srbskih strank.brez prihodnosti
Jimi1
14. 05. 2012 11.13
+4
Ko imaš ob sebi našnjofano KK, preračunljivca-zaščitnika lopovov Zalarja, fašista Svetlika, pa \"superganijalca-finančnika\" Križaniča, pa S.P. Golobiča .... človek ob takšnih \"prijateljih\" sovražnikov sploh ne potrebuje več.
loden
14. 05. 2012 12.17
+0
Povej mi, kdo so tvoji prijatelji in povem ti, kdo si.
Katja10
14. 05. 2012 10.27
-1
Čakain te. kot čaka jesensko drevo pomladi, čakam, iprislušikujem, mize, kdaj med tisoči stopinj začutim tvoje, kdaj med tisoči zaznam. tvoj dih. Čakam te, kot čaka jesensko drevo pomladi. Povsod te iščem: po vseh križiščih, po "seh poteh, ' poiezah prihajajočih in odhajajočih, med urami in dnevi, v igri oblakov, v menjavah senc pod večer . .. o, dolga leta te iščera. Nekoč boš prišla — z lasm^i dišečimi po vetru in brezmejni prostosti, uisodna, neizbežna, z očmi pogubnimi kot zamolkel tolmuu, ki skriva v sebi zdaj smrt zdaj življenje . .. nekoč boš pirišla- Ker moraš priti. (Ivan Minatti: Nekoč boš prišla)
Uporabnik113189
14. 05. 2012 09.48
+12
Pahor se mi zdi edini slovenski politik, ki ima še zrno soli v glavi. Pod svojo "mevžasto" pojavo skriva precej več slovenskega ponosa, kot katerikoli na našii politilčni sceni. Zelo pomembna je namreč prava ocena stanja v katerem se danes nahajamo v evropi in svetu. Po moji oceni stanje v našo državi še malo ni idealno, mislim celo, da smo zabredli izredno globoko. S tem ne mislim na finančno stanje. Denar je bil vedno in vedno bo rezultat odločitev in dela preteklega obdobja. Kot plača, če si cel mesec lenaril, je kuverta prazna. Stanje se bo popravilo samo pod pogojem, če se bo popravilo delo. Skratka kazen, ke je padla po naši državi s ogromnimi dolgovi in brezposelnostjo je rezultat "pametnega lastninjenja", podpora politike delu naše populacije, ki meni, da bomo uspešni, če bomo živeli od rente (lastnine), izkoriščanja revežev, kmetovanja na našo zemljici in ko bomo razprodali našo industrijo in izgnali izobražene v tujino. Temu pravim slaba politika, katere glavni kolovodja je bil ves čas Janša skupaj s kleriki, ki v isti sapi zagovarja nacionalsocializem iz časov 1930 in priklanjanje veliki materi Nemčiji. Žal je edina stranka, ki se je z veliko muko pobrala iz pepela SD, ki poskuša iskati zelo zapleteno pot politike socialne demokracije v svojem bistvu. Jankovćeva stranka ni utemeljena na nekem znanju ampak je bolj rezultat "bit će nekako samo da je vodja" politike. Vsi ostali na "levici" (ki je včasih zelo desna) so nekakšni idealisti, ki imajo sicer lepe cilje, žal bolj ali manj utopične. Po drugi strani pa SDS, vodi nazaj v hlapćevstvo in množico neukih revežev ter ozko elito "razumnikov", ki s svojo pragmatično kompromisarsko politiko korak za korakom uspeva usmerjati našo celo državo v odvisno kolonijo. Ni pa vse pri sedanji Janševi vladi slabo, imajo tudi dobre ukrepe, kar je navsezadnje čar demokracije. Uravnoteženje proračuna je obveza za vse. Pri SD je zelo pomembno, da se do kadrovske zrelosti novih naslednikov Pahorja ne menja. Vsak vodja ima namreč marsikaj tudi v svoji osebnosti, ki odloča o poti po kateri bo stranka šla. Lukšič ima v svoji zahtevi po izobraževanju še kako prav. Nasprotne strani izkoriščajo populizem cerkev in mnoge "male koristi" za člane, ki jim kasneje operejo možgane v poslušne ovce..Pravi demokrati pa nujno potrebujejo znanje, ki jim bo odprlo oči, da ne bodo navadne ovce. Pa vendar Lukšič nima karizme in bo hitro padel na zelo spolzkem terenu visoke politike..Isto lahko trdim za Vlačiča. Stvari nista dorasla na kratko. SD ima v resnici tudi mnogo nasprotnikov med starejšo generacijo, ki o sebi menijo, da imajo nekakšno lastninsko pravico in želijo stranki "samo dobro". Pot v pekel pa je mnogokrat tlakovana z dobrimi nameni. Skratka, dvig oz pepela te stranke še daleč ni končan. Stranka danes potrebuje mnogo mladih, ki si želijo mnogo znanja o socialni demokraciji in so se pripravljeni trdo učiti. Ne samo kritizirati, kar pa zahteva tudi nekaj "življenjske" izkušnje. Lahko smo kot otroci kritični, kako slab avto ima naš ata, ko pa smo na tem, da zaslužimo svojega, je naš mnogokrat še slabši..Ampak takšna je mladost, bolj zreli morajo imeti mnogo potrpljenja, da mladim odpro oči.
crtomir2
14. 05. 2012 09.25
+2
"Vlačič pa je dejal, da so v vladi najverjetneje naredili napako, ko so vzeli dijakom denar in ga dali staršem. Kot je razložil, s tem niso vzpodbudili avtonomije mladih." Problem je v tem, da ga tudi staršem niso dali !!!!!!!!!!!!!!!!! Dijaški dom za enega otroka je cca 200 EUR, ob tem rabi vsaj še nekaj denarja pri sebi. NIČ DRUGEGA NISO NAREDILI KOT NAS PAHNILI ŠE V VEČJO BEDO!!!!!!!!!!!!!!
Uporabnik113189
14. 05. 2012 10.04
+8
Janša pa vam je z ukinjanjem sredstev za univerzo po stranski poti pripeljal šolnine in tako "krepko podprl" privatne visoke šole, ki jih je kot gob po dežju, o kakovosti pa bolje da ne govorimo. Tako slabo pač niti govoriti ni mogoče. Na visoko izobrazbo svojih otrok kar pozabite..
Uporabnik113189
14. 05. 2012 10.32
+6
Vse to pa je politika. Če imaš "svojo" visoko šolo, potem, daješ "diplomo" tistim, ki bodo bodoči voditelji, državniki, parlamentarci, skratka elita. Če si jim dobro opral možgane za svoj prav, ti je oblast zagotovljena. Z javnim šolstvom, kjer so vsi enaki si kot bogataš na tankem ledu, lahko te izpodrine kakšen dobro izobražen "levak". In to prav takrat, ko si dovolj nakradel, da bi končno užival.
vetlan
14. 05. 2012 11.07
+2
Klasik, oni ne potrebijejo visokoizobraženega kadra, to je bilo jasno že nekaj let nazaj. Hlapci Svoje otoke oni pošiljajo v tujino.
vetlan
14. 05. 2012 11.08
+2
raje vidijo vodljive hlapc, povem vam, da so v vladi izdajalci lastnega naroda
simona_semenic
14. 05. 2012 07.56
+0
Od rojstva se zapredaš v tisočero niti pa ne boš nikoli metulj Mila Kačič
nikiz123
14. 05. 2012 07.53
+9
Ja tud Kresalka in Zares so nardili svoje, dobro da jih ni več..
el-komandante
13. 05. 2012 23.31
-11
barbi je politična preteklost na SLO strankarski sceni stranka SS je politični atentat pripravila skrbno in natančno kolesje se vrti že s polno paro čas dela zaj za SS clio in pingo si že maneta roke press
SimonaHamer
13. 05. 2012 23.10
+7
Okrog vseh dreves Okrog vseh dreves se lahko loviš. Za vsemi drevesi se lahko skrivaš. Na nobeno se ne naslanjaj! Ne veš, katero je trhlo, magnito, spodkopano, nažgano. Lahko padeš. Hudo. A to ni najhujše. Huje je, ker potem sumiš, da so vsa drevesa trhla, nagnita, spodkopana, spodžgana. In nenadoma si tako žalosten in sam. Neža Maurer
nefretete
13. 05. 2012 22.53
+21
Samo nekaj komentarjev sem prebrala in se čudim desnim, da tako vneto pljuvajo po Pahorju, saj vendar dela v vašo korist in niti slučajno ne v korist večine levičarjev. Morali bi mu ploskati in ga postaviti na piedestal, saj je zelo podobno, kot vaš firer Ivan Janez kar na hitro iz levičarja postal desničar. Neke velike podpore v svojem štabu nima. Morda se motim, vendar levičarji niti slučajno nismo taki verniki, da bi častili kult osebnosti, kot vi dragi sodržavljani častite lik tovariša Janše. Če ne more upoštevati večine, bo tovariš Pahor pač drugje moral poiskati podporo za svoj skok v Evropo.
.MOSSAD.
14. 05. 2012 08.15
-6
nefi..lepo pozdravljena....,-) Ni vse tako lepo kakor ti vidiš,se pa strinjam da je g.Pahor "poslušen mož"...pa to.. -Ti mu kar ploskaj,ti ne branim...še več te podpiram...Čemu naj mu mi desni ploskamo? -Cepljenju.H1N1.. za zaprtimi vrati ambulante..pred kamarami 24ur? -Vztrajanju ob 3x NE? -Ali naj mu ploskamo za Finančnega Svetovalca g.Isajlovića? -Naj mu ploskamo za NE UPOŠTEVANJE PREDLOGOV V POKOJNINSKI REFORMI?? Čemu naj mu ploskamo,čemu?
nefretete
14. 05. 2012 12.26
-3
Mossko, premalo bereš časopise... saj vam bo Ivan ukazal, kdaj začnite ploskat. Pa ti niti ne zamerim, da nisi razumel, kaj sem napisala. Bo prišlo za tabo. brez zamere in lp.
Nopainnogain
13. 05. 2012 22.53
-6
Lej prav nc druga si ne zelim za roj.dan kot sam to da grem z pahorjem v ring za 20. Sek. To je too lahka si zarad mene sam cel povije pa da gor use možne ščitnike samm v ring nej pride !!!!!
Uporabnik113189
14. 05. 2012 08.57
+6
Politika je nekaj podobnega kot šah. Torej tvoja želja je, da bi pri igri šaha svojega nasprotnika, ki ti žre živce (figure) usekal po čebuli? Hahahahaha, polepšal si mi jutro.
grozjak
13. 05. 2012 22.41
+17
ne pahor, ne janša, ne kdorkoli drug, ki je kadarkoli sedel v parlamentu. rabimo nove, poštene in nepokvarjene ljudi. samo, to niso politiki.....................................in evo, spet smo tam...............med ponarejevalci spričeval, lažnivci, narkomani, trgovci z orožjem in v zadnjem času, tudi belim blagom. toliko o spotikanju in simuliranju.
vetlan
14. 05. 2012 07.47
+11
poštene in nepokvarjene...? Lepo se sliši, samo takih ni. Edino Pahor je bil tak in poglej, kako so ga požrli.
shupak
14. 05. 2012 11.05
-3
BORAT je največji krimič vseh časov.... Vsem je štango držal.
Roman Hren
13. 05. 2012 21.16
-9
Mladi forum SD Ljubljana je vendar sprožil tisto pravo vprašanje!
nikiz123
14. 05. 2012 07.52
+9
MERDE-AVE-MERDE
13. 05. 2012 20.51
+7
Potrjuje se stara Keynesova teza, da so programi fiskalne konsolidacije lahko veliko učinkovitejši v obdobju ekspanzije kot pa recesije. Sedanja Janševa fiskalna politika bi bila lahko uspešna v letih 2005–2008, toda takrat so nesrečniki uporabljali ravno nasprotno prociklično politiko. V obdobju 2012–2015, glede na raven domačega cikla, likvidnostno past EU in meje globalne dolžniške krize, pa ji že sedaj lahko napovemo ekonomski polom in politični zlom
Uporabnik113189
14. 05. 2012 10.21
+2
Se zelo strinjam. Žal pa si pozabil na drobno podrobnost, da Keynes gradi na samostojni valuti, ki jo Slovenija VEČ NIMA. Naša valuta je EURO in to je fronta, v kateri smo dobili svoj odsek za obrambo in napad. Ni možno ne levo ne desno (v smislu valute). Ves maneverski prostor so samo gospodarski ukrepi. Banke imamo pa izpraznjene, ve se po čigavi zaslugi, zato je vse flancanje o finačnih ukrepih prazno.