Slovenija

Pahor in Türk v boj za leve volivce?

Ljubljana, 04. 06. 2012 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Doslej sta za najmočnejša kandidata na predsedniških volitvah veljala Türk in Zver. Kaj se spremeni z vstopom Pahorja v tekmo? "Levica bo imela dva močna kandidata. V prvem krogu bo to zagotovo bolj tekma v njunem volilnem bazenu in ne bo veliko vplivala name," meni Zver.

Predsednik Danilo Türk je komentiral Pahorjevo kandidaturo.
Predsednik Danilo Türk je komentiral Pahorjevo kandidaturo. FOTO: Reuters
SDS in NSi podpirata Milana Zvera, Pozitivna Slovenija je napovedala podporo sedanjemu predsedniku Danilu Türku, predsednik Državljanske liste Gregor Virant pa Borutu Pahorju. V SD se bodo o tem izrekli sredi junija.

Predsednik republike Danilo Türk je ob robu obiska občine Vransko komentiral napoved Boruta Pahorja, da bo vstopil v volilno bitko za predsednika države. Kot je dejal, je treba ljudem dati možnost izbire in vsaka dodatna kandidatura to omogoča.Türk sicer pričakuje, da se bo do začetka volilne kampanje pojavilo še nekaj kandidatov, kar ocenjuje, da je dobro.

Sprememb v vodstvu SD, ki ga je do sobote vodil prav Pahor, Türk ni želel komentirati.

Pahor je na kongresu SD izgubil boj za mesto predsednika stranke in napovedal boj za mesto predsednika republike.
Pahor je na kongresu SD izgubil boj za mesto predsednika stranke in napovedal boj za mesto predsednika republike. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede predsedniške funkcije pa je dejal, da je ta v veliki meri svetovalna, in funkcija, ki je namenjena opogumljanju dobrih praks. "Svari tudi pred neprijetnostmi, ki jih lahko predsednik republike opazi. To vse zahteva živo komunikacijo, ki je pri meni prisotna ves čas," je še dejal Türk, ki mu sicer nekateri očitajo, da obiske občin v vlogi predsednika izrablja za novo predsedniško kampanjo.

Zver: Odločitev je logična

Milana Zvera Pahorjeva kandidatura ni presenetila.
Milana Zvera Pahorjeva kandidatura ni presenetila. FOTO: Jure Rejec

"To sem pričakoval, odločitev se mi zdi logična," pa je Pahorjev vstop v tekmo za predsedniški stolček komentiral Milan Zver, katerega kandidaturo sta že podprli SDS in NSi, sam pa si želi, da bi za njim stopila celotna koalicija. "Levica bo imela dva močna kandidata. V prvem krogu bo to zagotovo bolj tekma v njunem volilnem bazenu in ne bo veliko vplivala name," je prepričan. V drugem krogu, napoveduje, se bosta pomerila kandidata zmerne desnice in zmerne levice. Glede na njegove besede, da Türka ne dojema kot zmernega kandidata, to pomeni, da v drugem krogu pričakuje Pahorja.

Poleg omenjene trojice sta do zdaj svojo kandidaturo za predsednika republike napovedala še predsednik SNS Zmago Jelinčič in neodvisni kandidat Marko Kožar. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
11. 06. 2012 01.10
+1
ne leve ne desne, niti več ne bele ali črne pač pa rdeče, ti so bili najboljši. Živel Tito
playback
05. 06. 2012 11.24
-4
Pahor ni bil sposoben za premierja, sedaj ni niti več za svojo stranko, a za predsednika države bi pa bil ali kaj? Halo? Vse je maslo Kučanove procesijske falange, ki si je izvolila poslušnega in mevžastega Lukšiča, ki ga sedaj lahko vodi, ker se jim Pahor ni pustil. Res dober predsednik stranke, ki že v začetku grozi drugi stranki. S tem grozi tudi nam, ki smo volilci te stranke. Zato mu sporočamo naslednje: " Ne bojimo se takšnih komunajzarskih mevž in podrepnikov.!" Dovolj imamo komunizma. zadnji čas je, da ti razdiralci slovenskega naroda izginejo iz zgodovine.
vertex
05. 06. 2012 11.44
+4
kakšen komunizem?si padel z lune? sedaj je leto 2012,eu,če se od 1945 skrivaš v gozdu lahko prideš ven
kaktus11
05. 06. 2012 11.53
+3
srebrnibreg
05. 06. 2012 10.39
+5
Le kaj si sedaj misli Zver o svojih desničarjih. Pred pol leta bi najrajši Pahorja posadili na električni stol, sedaj ga bodo pa volili, njega pa pustili na cedilu. Zver sprijazni se, ker so to dejanja desničarjev, kateri bodo za svoje cilje še svojo mater prodali.
playback
05. 06. 2012 11.18
-2
Bolje bi bilo, da bi si kupil malo pameti,. kot da prodajaš volilvce desnice, bebavec nimaš pojma o čem govoriš in za kaj gre.
loden
05. 06. 2012 11.40
-5
srebrni, Zver dobro ve, da "njegovi" "desničarji", za razliko od levakov vidijo dlje od svojega nosa, ker jim tega ne preprečuje železna zavesa...:=))
kaktus11
05. 06. 2012 11.56
+1
srebrnibreg
05. 06. 2012 12.19
+1
loden- praksa ti teorijo postavi na glavo.
loden
05. 06. 2012 12.47
+1
loden
05. 06. 2012 12.48
-2
srebrni, če ne drugega je sds dobrodošla na slovenski politični sceni kot protiutež - preprečuje ambicije kvazilevih strank, da bi spet morali vsi razmišljali po njihovo.
srebrnibreg
05. 06. 2012 13.04
+1
loden- ti si pa za hece. Spomni se samo izbiranje predsednika stranke pei sds-u in sedaj pri levičarjih. Pri desnih sploh nihče ne upa kandidirati in to ti kaže kaj kdo kje mora.
loden
05. 06. 2012 13.14
-1
Sem res. Meni je bolj smešno, da talevi non stop ponavljajo isto napako: ubijejo kuro, ki nese zlata jajca in jo zamenjajo za vrabca.
srebrnibreg
05. 06. 2012 13.21
+2
Ta kura je začela nesti zlata jajca desnici, kateri ji je tri leta rušila gnezdo.
cyklon
05. 06. 2012 10.15
+2
Spoštovana gospa vidi in upa zapisati ,kar drugi ne zmorejo!! Strinjam se z vsako njeno besedo!!! Je potrebno k resnici,ki jo je zapisala še kaj dodati!!???
cyklon
05. 06. 2012 10.12
+1
Predsednikova pristranskost je očitna tudi v odnosu do spornih dejanj njegovih političnih zaveznikov. Glavni točki v predsednikovem programu sta vse anti-Janša in vse antidesnica, za svojega favorita Jankovića pa se po potrebi loti tudi prvakov na levici, npr. Boruta Pahorja. Nasprotno je lažnivega Golobiča in aferaško Kresalovo celo branil in od javnosti zahteval, naj se Golobiču da še ena priložnost. Do vseh drugih, tj. svojih političnih nasprotnikov in tekmecev, je nepopustljiv: njim ne da niti ene priložnosti, kaj šele druge. Še spornejši je predsednikov odnos do Jankovića: o njegovih dejanjih, ki jih preiskujejo različni organi, molči in s tem da vsem vedeti, da jih podpira. Podobno velja tudi za Jankovićeve ekonomsko zavožene projekte, ki jih predsednik propagira do zadnjega diha: finančna katastrofa Stožice je po Türku zgled dinamičnega razvojnega modela, danes nabija o nujnosti vlaganj v gradbeništvo in železnice, ker je to pač v Jankovićem programu za bankrot Slovenije. Glasno se bori proti varčevanju in se sklicuje na novega francoskega predsednika Hollanda. No, od Hollanda je Türk oddaljen svetlobna leta, saj je Hollande sebi in svojemu kabinetu takoj za tretjino znižal plačo, Türk pa je vreščal o spuščanju krvi, ko je Janševa vlada malce znižala sredstva njegovemu uradu. S Türkom zagotovo ni nobene rasti ne svetle prihodnosti, saj je zazrt v preteklost – to je jasno pokazal z nagrado Ertlu, danes pa s podporo Jankoviću. Slovenija si v težkih kriznih časih, ki se ne bodo kmalu končali, zasluži boljšega predsednika od Danila Türka. Dovolj je bilo razdeljevanja in politikanstva pod krinko najbolj poceni moraliziranja. Ko izklopimo dominantno medijsko »pleh muzko«, zazija predsednikova strahopetnost, ki nam preprečuje, da se ločimo od preteklosti in končno odpotujemo v prihodnost. Zato predsedniku kot velikemu ljubitelju železnic predlagam, naj končno kaj dobrega naredi za Slovenijo in si kupi enosmerno vozovnico za vlak za drugi razred v Atene./Maja Sunčič/
loden
05. 06. 2012 12.50
Sunčičeva je pravi čili - do vseh enako pekoča. Bravo!
cyklon
05. 06. 2012 10.09
+0
Tudi predsednikovo levičarstvo je zgolj maska, saj ga zaznamujejo jasne monarhične težnje. Če si bil del bivšega totalitarnega režima, potem to še ne pomeni, da si levičar. Zaradi svoje preteklosti predsednik zanemarja omejenost svojih ustavnih pooblastil, si nenehno uzurpira pravico in hiti pridigat, kaj je prav in kaj ne. Kar na lastno roko bi rad določal, kdo bo premier in kdo ne. Očitno mu je v petih letih zelo stopila oblast v glavo in misli, da lahko deluje pod šifro »država, to sem jaz«. Pri tem v skladu z monarhično navado uporablja dvolične kriterije. To je najočitneje pri njegovem odnosu do sodelavcev. Obdal se je z dvorjani, ki jih zaznamuje moralna vprašljivost, vendar so ti izvzeti iz kakršnekoli kritike: naj gre za afero spodnje gate, razmetavanje z davkoplačevalskim denarjem za drage letalske vozovnice, razsipno lokanje pijač iz hotelskih minibarov, vožnjo na predstave v sedmih limuzinah itd. In to v času, ko drugi državljani zategujemo pas, predsednik in njegovi dvorjani pa nekaznovano razsipajo naš denar. Potem ima predsednik še obraz, da nam pride solit pamet o socialni pravičnosti. Dominantni mediji pri tem mečejo petarde od navdušenja. Prvo mesto na lestvici priljubljenosti zagotovljeno!/Maja Sunčič/
cyklon
05. 06. 2012 10.06
+0
Danilo Türk je zagotovo najslabši predsednik doslej. Kot predsedniški kandidat je leta 2007 leporečil in prevaral mnoge volivce, ko je obljubljal, da bo zastopal vse državljane. Takoj po volitvah je obrnil ploščo in brez zadržkov pokazal, da s seboj vleče velikansko navlako totalitarizma in da je predsednik, ki ne združuje, ampak najbolj razdeljuje. Sprva je nosil masko diplomata, ki jo je potem kaj hitro zavrgel in razkril svoj pravi, socialno neobčutljivi obraz. Novembra 2007 je z dvignjenimi rokami skupaj s Semoličem protestiral proti razmeram v državi, čeprav smo bili na zgodovinskem višku gospodarskega razcveta in najnižje brezposelnosti. Ko je kriza pokazala zobe in se je brezposelnost podvojila, je predsednik nenadoma obmolknil in na lepem mu ni bilo več mar za delavce. Še bolj socialno neobčutljiv obraz je pokazal leta 2011, ko je glasno podprl pokojninsko reformo, ki je predvidela zategovanje pasu za navadne državljane, svojemu pokojninskemu privilegiju pa se seveda ni hotel odpovedati. Letos je znova nesolidarno obrnil hrbet delavcem v gospodarstvu, ko se je z vsemi štirimi boril proti varčevanju in vneto branil svojo visoko plačo./Maja Sunčič/
cyklon
05. 06. 2012 10.04
+0
Predsednika Türka sem predolgo zanemarjala, saj sem ga štela za drugorazredno temo, čeprav gre v resnici za prvorazrednega političnega negativca. Njegova »bilanca« je veliko bolj negativna kot pozitivna, vendar nas ankete kljub temu prepričujejo, da gre za nadvse priljubljenega politika. Že zdaj ga dominantni mediji razglašajo za favorita predsedniških volitev. Spremljajo ga na vsaki pasji procesiji po Sloveniji in poročajo o vsaki njegovi obskurni izjavi. Prepričati nas hočejo, da sploh ni alternative. Seveda je lepo igrati vlogo nepremagljivega favorita, sploh ko ti za spremljavo nabija hvalnico »pleh muzka« dominantnih medijev, da bi preglasila vse dvome in spornosti v delu in liku sedanjega predsednika. Pristransko navijanje medijev pa mora predvsem prikriti dejstvo, da se Türku od strahu tresejo gate pred možnostjo, da jeseni ne bi bil več predsednik. Je totalen ziheraš, zato nič ne sme biti prepuščeno naključju./Maja Sunčič/
cyklon
05. 06. 2012 10.17
-1
Esel,ki je zapopal minus,komentarja sploh ni prebral,ali pa ga ne šteka!!!
srebrnibreg
05. 06. 2012 10.34
+1
Od kje si to kopiral? Reporterja ali demokracije? Verjetno si zaradi tega dobil minus.
bus303
05. 06. 2012 08.49
+2
Pahor je najbrž edini pošteni slovenski politik, zato bom volil njega!
korintos1
04. 06. 2012 21.10
+3
desničarji bodo volili Pahorja, na Zverino so pa pozabili? Dečki, da vas Janša čuje?
CtrlDelete
05. 06. 2012 10.12
+3
Pošten Zvezdaš
04. 06. 2012 21.06
+4
goliinbosi,????Prijatel od mene imaš plus,tudi strinjam se z tvoj komentar.
goliinbosi
04. 06. 2012 20.34
+6
Ne glede na minuse ali pluse, ki mi jih boste dali, bom napisal le moje mišljenje: Kandidatov za predsednika države še ni konec, saj se bo pojavil še kašen kandidat, morda tudi kandidatka-ke. In vprašam se lahko zakaj? 1. Marko Kožar. Večina tega upokojenca ne pozna, pred leti je neuspešno prodajal koledarje, rokovnike, skratka, to je kolednik. Njemu je važna le publiciteta. 2. Zmago Jelinčič. Dvajset let je živel, kot poslanec, na stroške davkoplačevalcev, za parcelo na morju si je moral sposoditi denar pri Damjanu Murku. Kako naj zaupam človeku?, da bo znal predstavljati državo Slovenijo, ker tu mu Murko ne bo mogel pomagati. 3. Danilo Tu€rk. Tega človeka ne morem prebrati, ker ne loči, kaj je prvo razredna in kaj drugo razredna tema pogovorov, dejanj. 4. Milan Zver. Priimek mu ne pristoji. Je v redu človek, samo je žal žrtev stranke, ki so ga vrgli kot žrtev v boj za predsedniško kandidaturo, že v naprej usojeno, na neuspeh. Milan žal ne more zmagati, kvečjemu se bo osmešil. 5. Borut Pahor. Človek, ki se zaveda, da Slovenci ne maramo hinavcev, zato je povedal kar misli in to je prav. To je človek s hrbtenico, zato bom, kljub nedelji, na tisti volivni dan vstal in ga šel volit. Takšnega predsednika države si želim, ker vem, da nas ne bo prodal, kljub nekaterim očitkom, da nas je v preteklosti že
Mirsad Miro Muharemovi?
04. 06. 2012 20.50
+1
plozaš,si imel takoj povedati da boš Pahorja volil,kar se tiče hrbtenice,vpraši se še enkrat če si ziher da jo ima Pahor
chadmaster1
04. 06. 2012 21.04
-2
Ti se raje vprašaj zakaj sploh potrebujemo predsednika oz. kaj lahko spremeni, da boš lažje in bolj dostojno živel ?? Vsi jamrate kako smo bogi ampak podpirate sistem, ki omogoča ljudem da delajo za svoje interese s pomočjo tajkunov P.S.......kaj ti bo predsednik slovenije, če smo v EU kjer samo kima lahko Na živce mi greste ljudje, ki volite samo iz navade in se odločate glede na "simpatičnost" kandidatov Odrastite že enkrat
korintos1
04. 06. 2012 21.09
+1
Pahor je imel hrbtenico do operacije, po njej je pa kot dojenček. Če je bolan, se mu opravičujem.
goliinbosi
04. 06. 2012 21.22
-2
Mirsad........Nauči se pravilno pisati, če hočeš, da komuniciram s teboj.
Mirsad Miro Muharemovi?
04. 06. 2012 21.28
+2
goliiin že tvoja replika v takem tonu pove vse o tebi,in da se nisem motil
goliinbosi
04. 06. 2012 22.12
-3
Tudi jaz se nisem zmotil. Poglej si, kaj si napisal. Med drugim: pred in v stavku, nikoli ni vejice:-))
Mr.JanHara
04. 06. 2012 20.30
+0
Piceki, ne bi jaje prisluhnili glasnikom Milana Küćana; ki vam jih pošilja v korist Sutana Prvega po svojem osebnem d'best frendu (usput krvavemu udbovcu) Silvotu Gorencu z Dolenske.
zmago56
04. 06. 2012 20.22
-3
Jelinčiča za predsednika!!
bus303
05. 06. 2012 08.50
+1
Pošten Zvezdaš
04. 06. 2012 20.18
+1
Kako pogrešam zakaj Zoki ne kanditira .Sem prepričan,da bi spet ostal edini Zmagovalec..Sedaj pa se morem dobro premislit kateremu naj damo svoje glasov.Kod prvi Zver takoj ispada ker nima prihodnost Pretsednika,ker reveži bi se še več povečali.Turk ni slab človek je pa slap Presednik,ker ni možakar,da bi udaril po stol.Tudi Pahor v zadni časi naredil nekaj napak.Mislim,da bo zelo teškA ODLOČITEV TURK PAHOR.
botjabotja
04. 06. 2012 20.19
+2
Davorin Bohak
04. 06. 2012 20.20
+3
botjabotja
04. 06. 2012 20.28
Imaš, v katerem od družbenih omrežij,odprt račun?
goliinbosi
04. 06. 2012 20.50
+2
Bogi mi, ki moramo prenašati takšne nepismene ljudi, kot si ti. Najbolj žalostno pa je, da vas je čedalje več.
SL0VENSK0
04. 06. 2012 21.01
SL0VENSK0
04. 06. 2012 21.01
korintos1
04. 06. 2012 21.29
+3
a nima pravice pisati v svojem narečju? Tudi ljubljančani nas posiljujejo s svbojo slovenščino, pa kaj.
Davorin Bohak
04. 06. 2012 21.56
+0
otrok v 2.razredu je bolj pismen, kot on...
Davorin Bohak
04. 06. 2012 20.13
+4
lahko pa seveda izberemo drugo možnost in namesto volitev ukinemo predsednika države in njegov urad ( v katerm je generalni sekretar, šefinja kabineta, namestnica generalnega sekretarja in pet svetovalcev...)
botjabotja
04. 06. 2012 20.18
+1
donat323
05. 06. 2012 10.17
+1
najbolj bo ukint parlament, pa kao enga župana, lahko tud predsednika države in 10 svetovalcev v 10ih občinah. In to je vse. Pa vse stranke, tiste, k so bli od 90 leta na oblasti, razpustit, nekatere politike pa tajklune zaprt, pobrat gnar, pa smo iz krize.
zmago56
04. 06. 2012 20.07
+1
Tud Zoki bi kandidiral, pa ga ta položaj ne zanima, ker enostavno ne prenese, da mu drugi kruh režejo.
Josko82
04. 06. 2012 20.04
-1
Borut zafura slovenijo in vi ga boste volili za predsednika. Sej ne vem, kdo je tu nor:...
Iluminatus
04. 06. 2012 20.57
Tisti, ki ne razume vloge predsednika države....
Davorin Bohak
04. 06. 2012 20.04
+5
mislim da bo večina desnih volilcev volila PAHORJA, kar je seveda na izbiro desnice (ZVER, mislim nesmisel), čisto realna in logična izbira...
Iniesta
04. 06. 2012 19.59
+3
Zver je pa tud z Marsa padu .... Ocitno ...
Iluminatus
04. 06. 2012 21.06
-1
hm, težko, na Marsu še niso odkrili življenja