Slovenija

FOTO: 'Zgodbe ne bo konec, dokler ne bodo najdene vse žrtve'

Laško, 24. 07. 2010 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdaj je prioriteta dostojna ureditev posmrtnih ostankov, je o jami v Barbarinem rovu povedal vodja sektorja za vojna grobišča Štrovs, ki ocenjuje, da sedanja vlada dela učinkoviteje od prejšnje.

Premier Borut Pahor ter ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres sta se prvič skupaj poklonila žrtvam povojnega nasilja v Barbarinem rovu v Hudi Jami pri Laškem. Pred vhodom v rov sta položila cvetje in svečo in se tudi podala v rov. Pahor in Stres sta se nato poklonila tudi žrtvam nacističnega nasilja v Starem piskru v Celju.

Dogodka sta se udeležila tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter celjski škof Stanislav Lipovšek.

Najprej sta se poklonila žrtvam povojnih pobojev v Hudi Jami.
Najprej sta se poklonila žrtvam povojnih pobojev v Hudi Jami. FOTO: Miro Majcen

Kadar koli smo priče novim razkritjem vojnih ali povojnih tragedij, smo bolj moralno šokirani, kar kaže na to, da dozorevamo kot narod, je po obeh poklonih dejal Pahor. "Slovenci smo s tem, ko smo postajali zrelejši kot narod in država, postali zrelejši tudi za občutenje tragedij, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno in po njej," je rekel premier.

Ko smo priča razkritjem strašnih stvari, ki so se dogajale med vojno ali po njej, smo po Pahorjevih besedah postali tudi bistveno bolj občutljivi in senzibilni za to. Ob vseh teh razkritjih si želimo, da "bi se s tem spominom soočili in ga na primeren in pieteten način tudi umestili v našo zgodovinsko zavest", je dejal Pahor, ki se je danes žrtvam pobojev prvič poklonil skupaj z ljubljanskim nadškofom in metropolitom Stresom.

Tudi po besedah Stresa današnje dejanje ostaja res samo na ravni tistega, kar je najbolj temeljno – "moralne zgroženosti nad tem, kar se je dogajalo, in sočutja, ki ga dolgujemo vsi tem ljudem, ki so v strahotnih okoliščinah izgubljali življenja".

Pahor za pietetni pokop trupel

Tako Stres kot Pahor sta zato izpostavila dolžnost države, da uredi grobišče povojnih pobojev.

V posebnih oblekah so se spustili približno 500 metrov v rov, kamor medijev še vedno ne spustijo.
V posebnih oblekah so se spustili približno 500 metrov v rov, kamor medijev še vedno ne spustijo. FOTO: Miro Majcen

Dolžnost države po Pahorjevih besedah je, da v Hudi Jami opravi pietetni pokop trupel. Kako bodo to storili, se niso še odločili, a bodo to "opravili na ravni moralnega standarda, ki bo najbolj ustrezal pietetnemu odnosu države do ljudi, ki so tam nesrečno končali svoje življenje". S tem bodo, kot pravi Pahor, prispevali k zorenju našega splošnega občutka za dobro in pravično.

Tudi Stres je izpostavil dolžnost, da država "tam, kjer to še ni urejeno, tudi na tej točki naredi to, kar vsi čutimo, kar je naša dolžnost". Stres verjame, da bo premier naredil vse, da bodo tisti, ki so v Hudi Jami končali v strahotnih okoliščinah, "dobili vsaj tisto spoštovanje, ki ga zaslužijo in do katerega imajo pravico po smrti".

Kot je dejal, je vedno zgrožen, ko prebira spomine na leta med vojno in po njej ter zgodbe številnih sorojakov, ki so trpeli zaradi domoljubja in resnice. Do teh ljudi čuti neizmerno spoštovanje, "ker so trpeli in se jim je zgodila strahotna krivica". Ne samo da so izgubili življenja, ampak so izgubili pravico, je poudaril nadškof. Ob tem je še dodal, da je premierju hvaležen, da sta imela možnost skupaj obiskati omenjena dva kraja pobojev.

Pahor pravi, da naša vse večja šokiranost kaže, da dozorevamo kot narod.
Pahor pravi, da naša vse večja šokiranost kaže, da dozorevamo kot narod. FOTO: Miro Majcen

Pahor sicer pravi, da tega, kar se je zgodilo, ne moremo popraviti, zgodovine ne moremo spreminjati, lahko pa se iz nje kaj naučimo. Vse, kar pomeni temno senco v naši zgodovini, bo namreč po njegovih besedah opomin pred tem, da nas skušnjave v prihodnje ne bi znova zanesle v podobna ravnanja. Sam sicer ne ve, ali bo javnost tako razumela njuno gesto z nadškofom Stresom.

Ob tem je pojasnil, da dogovor z ljubljanskim nadškofom pomeni tudi obeležitev dveh obletnic. Na ta dan pred dvema letoma so v Hudi Jami našli ostanke človeških trupel. 22. julija 1942 pa je bilo v Starem piskru ustreljenih sto talcev kot povračilni ukrep za ljudi, ki so se postavili po robu okupatorju. "Poskušali se bomo spomniti vseh žrtev, ki jih prinese tako surova tragedija, kot je svetovna vojna in čas po njej, če je povezan s prevzemom oblasti," je poudaril premier.

V Barbarinem rovu v Hudi Jami pri Laškem so marca 2008 odkrili množično grobišče. Tam so našli posmrtne ostanke skupaj 430 ljudi, predvidevajo pa, da so v rovu posmrtni ostanki približno 3000 ljudi.

Pozneje pa še žrtvam nacističnih zločinov v celjskem Starem piskru.
Pozneje pa še žrtvam nacističnih zločinov v celjskem Starem piskru. FOTO: Miro Majcen

Dela v rudniku so končana, najdeni posmrtni ostanki žrtev pa so trenutno shranjeni v opuščeni strojnici v rudniku in v prvem jašku rudnika.

Pahor se je udeležil tudi nedavne spravne slovesnosti ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu, Stres pa je tedaj vodil mašo za žrtve revolucionarnega nasilja. Pahorjeva udeležba na slovesnosti je bila presenečenje, saj v RKC na slovesnost niso vabili nikogar z državnega vrha.

Štrovs: Dostojna ureditev posmrtnih ostankov je prioriteta

Vodja sektorja za vojna grobišča Marko Štrovs je dejal, da so ta mesec našli 10 grobišč posmrtnih ostankov, od katerih so štiri množična: v Novih Tepanjah, Šoštanju, Velenju in v Košnici pri Celju, kjer je posmrtnih ostankov najmanj 600, domnevno pa okoli 1000.

A zdaj je prioriteta dostojna ureditev posmrtnih ostankov v jami v Barbarinem rovu, je povedal. Po njegovih besedah morajo del prostorov urediti v dostojno kostnico, potem se bodo dela nadaljevala. "Dokler ne bodo vse žrtve najdene, te zgodbe ne bo konec," je prepričan. Dodaja še, da bo kostnica za vse, ki so že najdeni, urejena do jeseni letos, za to je dovolj tudi državnega denarja (po njegovih ocenah manj kot pol milijona evrov). Štrovs ocenjuje, da je sedanja vlada pri odkrivanju grobišč povojnih pobojev bolj učinkovita kot prejšnja, pod njo pa med drugim intenzivno teče tudi sondiranje.

Glede preiskave v Barbarinem rovu je pojasnil, da sta ob koncu preteklega meseca tožilec in preiskovalni sodnik obvestila ministrstvo, da je terenski del preiskave zaključen. Jama je sedaj prosta in je v upravi ministrstva, ki je dolžno jamo urediti v dostojno počivališče za vse tukaj najdene posmrtne ostanke, še pravi Štrovs.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eschenhof
26. 07. 2010 12.33
tomiflu. Popolnoma se strinjam s teboj. Sicer zelo indikativno in pietetno da je prišlo do tega sočutnega dejanja Pahorja in Stresa skupaj vendar pa bi bilo še bolj pohvalno predvsem s strani ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in Ljubljanske nadškofije da bi končno enkrat že prišlo iz njihove strani do obsodbe medvojnih pobojev ki so se zgodili s strani klerofašizma in da bi se poklonil njihovim žrtvam (večina od njih so bile tudi globoko verne) na Urhu pri Ljubljani, v Kozlarjevi gošči pri Ljubljani itd., ki so ga storili Ljubljanski belogardisti v imeni boga in križa. Žal je sprava ljubljanske nadškofije šla le v to smer, da so kraj obtožujočega dejanja t.j. cerkev pri Sv. Urhu, v kateri so ubijali in mučili domačine ponovno spravili v operativno funkcijo (v njej so ponovno nemoteno opravljajo verski obredi) in jo restavrirali na ta način da so prekrili in skrili poškodbe od streljanja ljudi. Tako kot da bi Barbarin rov ne glede na tragične dogodke po vojni ponovno usposobili za rudniško dejavnost in nemoteno delovali naprej. Kdaj se bo g. ljubljanski nadškof ojunačil in obsodil tudi lastne klerofašistične zločine v Ljubljanski pokrajini in ne samo nacistične, fašistične in komunistične.
Buena Vita
26. 07. 2010 07.08
robba in še več podatkov je,kateri negirajo poštene namere tita in njegovih jurišnikov danes ,ups,,še vedno so zegrete glave ,mislim tiste buče ki so lagodno živele na račun komunistov ,seveda te buče zagovarjajo zločenska združevanja,,,svet ni zastonj postavil tita ob bok največjim zločencem čisto na začetek lestvice ŽALOSTNO JE DA VELIKO ŠTEVILO SLOVENCEV BERE LE PARTIZANSKE PRIPOVEDKE NOČEJO SE SOOČOITI Z PODATKI KATERI GOVORIJO O REALNEM STANJU
Tonček Balonček
25. 07. 2010 18.32
Še vedno sem žalosten, ker niso zmagali nacisti ter domobranci, bi vsaj nemško znal!
Chilly_Willy
25. 07. 2010 12.49
No danes so pa že Rusi na vrsti pri kapelci pod Vršičem ...
robba
25. 07. 2010 12.44
Piranez 24.07.2010, 23:22 2 Tonček Balonček24.07.2010, 17:19 Še Rusi in Am,eričabni so se vzeli skupaj v boju proti nacizmu, pa so bili smrtni sovražniki, pred in po vojni, ta RKC v Ljubljani pa je izdala narod in se šla udinjati Hitlerju, ki ej hotel naš narod uničiti, razseliti, cerkev pa marginalizirati, mnogo duhovnikov je končalo v nemških taboriščih. In kar je najbolj perverzno: 65 let po vojni še vedno ne priznajo, d aje bila ta vfeleizdaja sramota in usodna napak, sploh ne obžalujejo tega, še več, mladino in študente teologije stalno indoktrinirajo s tem domobranstvom, enako tudi njihovi mediji! To je bolno! ... Tito je predlagal nacistom, da bi skupaj napadli Anglo-ameriške zaveznike v kolikor bi se izkrcali v Dalmaciji." - Yougoslav comunism. ... Ta pogajanja je prekinil Ribbentrop, češ, da z lokalnimi banditi ne bo nobenih pogajanj. ... Bermanov dosje. Takole piše: »Pod točko 3 poveljstvo NOV Jugoslavije predlaga ustavitev sovražnosti med Wehrmachtom in NOV, ker a)… bi bilo glede na položaj, nasprotnike in interese to v obojestransko korist … Nemško poveljstvo in delegacijo VŠ NOV naj opredelita svoji stališči do morebitne določitve cone nenapadanja, v kateri bi se partizani nemoteno bojevali le proti četniškim silam, kajti b) NOV Jugoslavije šteje četnike za glavne sovražnike.« V memorandumu, ki še ni omenjal naknadnega (in začasno uresničenega) Titovega privoljenja, da bo ustavil diverzije na progi Zagreb–Beograd, torej eno od redkih strateških aktivnosti na teritoriju Jugoslavije, pa je zapisano, da bi se partizani borili tudi proti Angležem in Američanom, če bi se ti izkrcali v Dalmaciji. To sta Djilas in Velebit večkrat posebej poudarila v nadaljevanju pogajanj od 22. do 29. marca v Zagrebu, kamor sta pripotovala z avtomobilom in vlakom. Josipa Broza je namreč zgodaj spomladi 1943 grabil skoraj paničen strah ob informacijah o Churchillovi zagretosti za invazijo v južni bok Hitlerjeve evropske trdnjave, saj bi mu prihod zaveznikov najbrž onemogočil doseči končni in najsvetejši cilj – izpeljati komunistično revolucijo po boljševiškem vzoru in prevzeti oblast v Jugoslaviji. Od izdajalske nakane ga ni odvrnila niti svarilna Stalinova radijska depeša, temveč šele Hitlerjev zunanji minister Ribbentrop osebno. tudi to pravijo, in sicer neodvisni, novinarji
divus
25. 07. 2010 08.59
Naj se raje s skupnimi močmi borijo za žive, da bodo imeli kaj v usta dat . Mrtvi ne rabijo ničesar več kot mir in spokoj. Nonstop v vsaki vladi isto pogrevanje, pa kaj ste že vsi nori al kaj vam je. Toliko poklonov pa opravičevanj, pa kaj smo mi reveži po vojni rojeni krivi. Nekaj krvnikov teh dejanj še vedno živi, poiščejo jih naj pa bo enkrat mir.Milijononi bodo šli, živi otroci pa nimajo kruheka in ne čokoladice. Zamislite se, da imamo dan MRTVIH, kjer se spominjamo vseh in prižigamo svečke njim v spomin.
yerbas
25. 07. 2010 08.48
Mandyy, 25.07.2010, 08:34 Tudi tvojih kosti ?
Mandyy
25. 07. 2010 08.34
Mir in sprava bo, ko bodo od bojevnikov preteklosti ter posiljevalcev zgodovine, vrednost sedanjosti ostale samo kosti.
yerbas
25. 07. 2010 08.21
Na slovesnosti v Kokri so se spomnili pobitih talcev in požiga vasi pred 68 leti
24kur1
25. 07. 2010 08.14
Pahorček pa mora povsod vtaknit svoj kljun poleg
Tonček Balonček
25. 07. 2010 06.56
Če prav razumem, je Pahor naslednik izročila komunistov in boljševikov, Stres pa domobrancev in Gregorija Rožmana! In zdaj skupaj obiskujeta grobove in se klanjata vsem žrtvam in ljudem, ki takrat niso umrli naravne smrti.
M-teorija
24. 07. 2010 23.56
Madeyya24.07.2010, 18:58 Mojca s problemom občine v vsak pesjak in s tem da so zadeve res že malo zahajo se strinjam!
M-teorija
24. 07. 2010 23.49
'Zgodbe ne bo konec, dokler ne bodo najdene vse žrtve' Zgodbe ne bo nikoli konec. Pa ne kot pogoj, da se kakšna žrtev ne bo našla, temveč ker se očitno nismo sposobni iz preteklih napak nekaj naučiti. Na žalost še dolgo ne bomo dozoreli, da bi se uprli vrtincu zla kadar seme zla pade na plodna tla in s pomočjo črednega nagona krenemo v nove abote. Že to bi veliko pomagalo, da zadevo prepustimo zgodovinarjem, da na osnovi dejstev in duha tistega časa raziščejo in predočijo celoto in ne samo delčke, kot jih zaradi politične matematike prikazujejo politiki ali kakšna društva ljubiteljev praženega krompirja.
Piranez
24. 07. 2010 23.29
Aja, pa še to, nekje med komentarji sem prebral, da je bil Grozde pač revež, ki se je znašel ob napačnem času na napačnem mestu... Mogoče se motim, ampak: poba je imel italijanske dokumente pri sebi, a ni tako... Ne vem točno kaj, osebno izkaznico in dovolilnico za pot in tako dalje se mi zdi, vse izdano od italijanskih oblasti in to dokumente, do katerih ni bilo lahko priti, torej je že moral biti blizu italijanom, ane? No, in potem gre fant na osvobojeno in maha z dokumenti po zraku, češ, kaj mi pa morete... Seveda jo je skupil, če je dal ljudem vedet, da z italijani drži... In ne vem, zakaj bi bil potem mučenik, zakaj bi se naj potem sploh smilil komurkoli... Cerkev seveda za lastno propagando zgodbo povsem obrne... Ti grozni partizani so mladega fanta ubili... Koliko mladih fantov pa je umrlo zaradi vojne, za katero so odgovorni samo nacifašisti in njihovi sodelavci? A na njih pa kdo pomisli, ko govorimo samo o povojnih pobojih? In koliko mladih fantov je padlo pod streli belogardistov in domobrancev - koliko več življenj je bilo izgubljenih zaradi izdajalcev lastnega naroda? O tem se ne razpravlja, ne razumem zakaj...
Piranez
24. 07. 2010 23.22
Tonček Balonček24.07.2010, 17:19 Še Rusi in Am,eričabni so se vzeli skupaj v boju proti nacizmu, pa so bili smrtni sovražniki, pred in po vojni, ta RKC v Ljubljani pa je izdala narod in se šla udinjati Hitlerju, ki ej hotel naš narod uničiti, razseliti, cerkev pa marginalizirati, mnogo duhovnikov je končalo v nemških taboriščih. In kar je najbolj perverzno: 65 let po vojni še vedno ne priznajo, d aje bila ta vfeleizdaja sramota in usodna napak, sploh ne obžalujejo tega, še več, mladino in študente teologije stalno indoktrinirajo s tem domobranstvom, enako tudi njihovi mediji! To je bolno! Podpišem. Pa še to: v precej okupiranih državah so imeli več odporniških gibanj, komunističnih in takih, ki so bila proti komunizmu, za ohranitev starega reda... Tudi tolkli so drug po drugem, ampak vsi pa so tolkli po nemcih, kolikor se je le dalo... Na Poljskem npr. so imeli Armijo Kraiowo, ki je bila prozahodna, iz Londona jo je vodil general Sikorski, dokler se ni ponesrečil z letalom... Na drugi strani je bila prosovjetska Armija Ludowa... Slednji so bili komunisti in obe vojske se "nista mogli med sebo"... Ampak vseeno nobena stran ni potegnila z nemci, vsi so se borili proti njim, čeravno tudi drug z drugim... Samo pri nas je protikomunistični "odpor" prisegal zvestobo hitlerju in nemcem, zaradi politike in vere so lasten narod prodali... In tem naj zdaj mi vence polagamo in spomenike... Zakaj pa ne bi potem postavili spomenika še Himmlerju, pa trg republike preimenujmo v trg Adolfa Hitlerja, Titovo pa v Heydrichovo... Saj so tudi to sami borci proti komunizmu... Ne me narobe razumet, nikakor ne podpiram nacizma, ampak če vence domobrancem polagamo, jih dajmo pa še njim, it's all the same in my book... Sramota za slovenijo, skratka... Verjetno smo edina država na svetu, ki postavlja spomenike ljudem, ki so se borili proti lastnemu narodu in državi...
Bartolomeus
24. 07. 2010 22.43
"ki so tam nesrečno končali svoje življenje"???
Ro?ers
24. 07. 2010 22.25
Naj počivajo v miru...vse ostalo je pa za bruhat....
M-teorija
24. 07. 2010 21.29
illiillliiili24.07.2010, 20:34 ~Zato se sprašujem, kaj dela Stres pri tem spravnem dejanju oziroma koga zastopa, razen seveda vseh mrtvih.~ Vidim črv vprašanja ki si ga zastavil ne vrta le mene. Oziroma, zakaj ni bilo še predstavnikov drugih verskih skupnosti. Če gre za reševanje duš, menda tudi one to počnejo, ne le RKC. Da bi pa Stres tam počel kaj drugega, pa raje ne pomislim, ker s tem potrjuje povezavo med tistimi, ki so bili žrtve, pa seveda tudi s tistimi, ki so mučili in ubijali v starem piskru.
Tonček Balonček
24. 07. 2010 21.22
Govorjenje o povojnih pobojin je napačno! Ustaši in domobranci niso nikdar priznali poraza in konca vojne!
yeyo.white
24. 07. 2010 21.15
da se jim... da se jim zapravljat cas za popolnoma nepomembne stvari