Slovenija

Pahor: Glede tega imam prav jaz

Ljubljana, 14. 10. 2009 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./STA/N.S.
Komentarji
69

Opozorilo Bučarja, da bomo s sporazumom med Slovenijo in Hrvaško izgubili Piranski zaliv, še vedno odmeva. Medtem ko so v SNS do sporazuma kritični, pa premier poudarja, da bi, če ga ne bi podpisali, škodili našim nacionalnim interesom.

Devet dni pred podpisom arbitražnega sporazuma med slovenskim premierjem Borutom Pahorjem in hrvaško premierko Jadranko Kosor je France Bučar izrazil svoje pomisleke in opozoril slovensko politiko o posledicah, ki bi jih imel podpis za Slovenijo.

France Bučar
France Bučar FOTO: POP TV

Bučar opozarja, da bomo s sprejetjem sporazuma Slovenijo zavrgli za vse večne čase. Vprašati se namreč moramo, čemu smo se potem osamosvajali, poudarja. ''Ko bo premier Pahor podpisal ta sporazum, se mora zavedati, da odločamo o usodi Slovenije. Na kocki je slovenska zavest, saj bomo s podpisom izgubili Piranski zaliv,'' pravi.

''Ta sporazum nam ničesar ne daje, če pa ga podpišemo, pa samo dajemo temu dejanskemu stanju mednarodno veljavo in ne vem, ali so gospodje pozabili, da se ta sporazum deponira pri Združenih narodih? Za vse večne čase smo zgubili slovensko morje,'' opozarja Bučar in dodaja, da nas kmalu ne bo več, saj se talimo kot ledena kocka.

Premier Pahor je v začetku oktobra po seji vlade zatrdil, da kot predsednik vlade prevzema največjo subjektivno in objektivno odgovornost za arbitražni sporazum. "Ne bi dal roke v ogenj za ta sporazum, če ne bi bil prepričan, da je dober," je poudaril. Na to izjavo je Bučar dejal, da bi v primeru, da bi Pahor dal roko v ogenj, roko tudi izgubil.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Pahor: Sporazum je za Slovenijo dober

Pahor pa se z ocenami Bučarja ne strinja. Bučar je velika avtoriteta, "vendar se glede tega vprašanja moti. Glede tega vprašanja imam prav jaz," je dejal Pahor in poudaril, da je sporazum dober za Slovenijo.

Bučar je za Pahorja "velika moralna in politična avtoriteta", toda z njegovimi ocenami, da je predlagani arbitražni sporazum o načinu določanja meje s Hrvaško, slab, se Pahor ne strinja. "Ta sporazum je za Slovenijo dober, zamuditi priložnost, da bi ga podpisali, pa bi bilo v škodo našim nacionalnim interesom," je dejal.

Ni še nič izgubljenega

Sporazum med Pahorjem in Kosorjevo podpirajo tudi v DeSUS. Vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič je za 24ur.com dejal, da so trenutno vsa stališča in izjave glede sporazuma preuranjene. "Nihče ne ve, kakšna bo končna odločitev. Imamo še vedno možnost, če bi nam slabo kazalo. Če bi se izkazalo, da ne bomo dobili tega, kar hočemo – prost dostop na morje," je še dejal Žnidaršič.

V SNS in SLS podprli Bučarja

V Slovenski nacionalni stranki so izrazili podporo Bučarju glede prizadevanj za rezrešitev mejnega vprašanja med državama. Poudarjajo, da je pomembna celovitost Primorske od Vršiča pa vse do zadnjega otoka v Kvarnerju, ki mednarodno pravno nikoli, vse do izdajalskih ukrepov Demosa, ni bila razdeljena.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO: 24ur.com

"Slovenija se je ločila od Jugoslavije in ne od Hrvaške. Onstran meja zgodovinskih slovenskih dežel, ki so se leta 1918 združile v SHS – Jugoslavijo, ob razdružitvi ni bilo Hrvaške, ampak je bila Jugoslavija, saj je Hrvaška razglasila svojo samostojnost šele 8. oktobra 1991. Zato poudarjamo, da se mora črta/meja ločevanja ugotavljati glede na črto/mejo ob združitvi 1918," so zapisali v SNS.

Menijo še, da je edino smiselno, da ob razdružitvi skupne države, vsaka država takoj odnese tisto, kar je v skupno državo prinesla ob združitvi, o vsem ostalem, skupno ustvarjenem, pa se pogaja posebej. Kritični so bili tudi do prve Demosove vlade in do nekdanje predsednika vlade Janeza Drnovška, saj v času osamosvojitvene vojne ni prišlo do zagotovitve integritete slovenskega ozemlja niti z vojaškimi posegi.

Opozorila Bučarja pa podpirajo tudi v SLS, ki si že dolgo časa prizadeva, da Slovenija ohrani celovit Piranski zaliv in teritorialni stik z mednarodnimi vodami."Dejstvo, da Bučar zagovarja ista stališča kot SLS, nas samo krepi v odločenosti, da bomo uporabili vsa dovoljena in legalna sredstva, da preprečimo kršenje in razveljavitev Sklepa DZ RS o zaščiti slovenskih nacionalnih interesov, ki ga je februarja letos sprejel DZ RS,'' so povedali za 24ur.com.

Na opozorila Franceta Bučarja se je v torek že odzval Marko Pavliha, ki je ponosen in vesel, da sta s profesorjem Bučarjem ''en od redkih pravnikov v tej hlapčevski deželi Šentflorjanski, ki se strinjava, da bi bil podpis arbitražnega sporazuma neodpustljiva izdaja slovenskega naroda".

Kmalu tudi referendum?

Žerjav, Kangler, Pukšič
Žerjav, Kangler, Pukšič FOTO: Jani Dolinšek

V SLS so v začetku oktobra dejali, da se krepi podpora za referendumsko zavrnitev arbitražnega sporazuma, ki po njihovem mnenju škoduje Sloveniji. Če bi jih v pobudi za referendum podprla tudi SDS, kot je to možnost nedavno dopustil prvak SDS Janez Janša, bi imeli namreč več kot dovolj poslanskih podpisov. Za razpis referenduma je namreč potrebnih 30 poslanskih podpisov, skupaj s podporo SDS pa bi jih imeli okoli 40 in zbiranje 40.000 podpisov državljanov v tem primeru ne bi bilo potrebno.

SLS predlaga, da se ob referendumu o arbitražnem sporazumu o meji s Hrvaško državljanom zastavi tudi vprašanje: ''Ali ste za to, da Slovenija podpre vstop Hrvaške v EU pod pogojem, da se Hrvaška umakne s slovenskega ozemlja in morja in da Slovenija ohrani teritorialni stik z odprtim morjem?"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pre_mar@hotmail.com
24. 10. 2009 00.55
Bučar je že precej senilen, čeprav mu ne odrekam seveda tudi zaslug, pa tudi napak ni naredil malo, čeprav seveda ne ala Bavčar recimo. Kar sem ga poslušal je bilo eno posplošeno blebetanje v tri dni .... Čeprav Pahor ne dobi več mojega glasu, mu dam prav.
mobius
18. 10. 2009 23.10
No končno enkrat odločno vendar ne pravemu človeku in ob pravem trenutku ter o pravi zadevi. pz!!!
bukefal
15. 10. 2009 12.18
Narcisoidnost, samovšečnost, mečkanje, mendranje, cincanje, prelaganje lastne odgovornosti na kolektivno … niso edine lastnosti Pahorjevega Boruta. Z zadnjo izjavo je dodal še eno in sicer PREVZETNOST! Kako namreč lahko drugače razumemo njegovo samozavestno izjavo, da ve o pravu več kot profesor Bučar???
plutto
15. 10. 2009 11.24
Nekdo jelepo se izrazl :edino še siva ekonomija nam preostane..wow
8JASMIN
15. 10. 2009 08.28
Sedaj pa narod trpi, in to v večini, ki jih je dobra tretina, volila te "nepoštene" stranke. Le kaj ste misli ljudje, poglejte si kam gremo z gospodarstvom in še državo samovoljno en Pahor izdaja. Le naj kaj ste gledali ali ste vsi tako pokvarjeni, kot so tile paradajzari, ker gledajo samo na sebe, totalni egoisti, predvsem pa nepošteni in izdajalski !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
resslovenka
15. 10. 2009 08.03
Vse lepo in prav. Sama bolj zaupam presoji g. Bučarja.
SherlockH
15. 10. 2009 07.21
Nefretete Pri tej temi se še nisem naslonil na argumente. Me pa žalosti, ko se ti-samooklicana modrosta- tudi sama zavestno poslužuješ tega. Seveda veš, da je to edini relavanten in tehten kriterij za nadaljno razpravljanje.Torej,...razjasni, kaj ve Pahor in mi ne z Bučarjem na čelu. Sam sem na stališču, da so do sedaj delovali kontra našim interesom in ne obratno. Kaj misliš?Hvala
Krasinius
15. 10. 2009 05.47
Zakaj ste volili te nesrečne komunajzarje? Bučar zakaj si skupaj z Jankovičem in Kučanom agitiral za Pahorja pred volitvami? Pogubljeni smo, še sam si ugotovil, mar ni prepozno? Jedeta, jedeta ... vse to zaradi kriminalcev kot je Šrot, Zdolšek, častnika Dnevnik in ostalih narodnih izdajalcev.
nefretete
14. 10. 2009 22.59
killi-123 14.10.2009, 22:38 Pri vsem tem, da to resnico prevelikokrat iz različnih interesov veliko ljudi spremeni po svoji volji, pa kaj doda ali odvzame, je morda celo tako bolje. Za zaj.. bo še dovolj časa in vzvodov.
killi-123@hotmail.com
14. 10. 2009 22.38
nefretete 14.10.2009, 20:31 ker najbrž ve nekaj, česar niti gospod Bučar niti mi ne vemo. Sicer cenim Bučarjevo mnenje, vendar tudi on zagotovo ne pozna vseh zank, ki so skvačkane iz Bruslja. Ravno to me najbolj moti v tej naši"demokraciji". Namreč,vedno ko so v zakulisju nečedne zadeve ali dokumenti,se le ti dajo pod oznako zaupno. Prav tako smo med prvimi podpisali Lisbonsko pogodbo, katero še dandanes ni nihče natančno razložil. Mar ne zaslužimo resnice iz prve roke?
alterego
14. 10. 2009 22.35
jaz si samo želim, da Hrvate čimprej sprejmemo v EU, sem se že naveličal pasož kazat vsakič, ko grem v vikend v Savudriji
M-teorija
14. 10. 2009 21.33
Pahor in Bučar sta kjub nasprotnim pogledom na rešitev mejnega vprašanja ohranila spoštljiv odnos, ki bi ga morali imeti vsi naši vidni predstavniki. Kljub nestrinjanju sta jima lahko za vzor. Kar se pa tiče Pahorjevih odločnih besed, pa samo upam, da ima res prav. Po tem kako se je lotil zadeve je možno samo dvoje ali bo izdajalec ali pa junak, tretje možnosti ni. Na sebe je prevzel veliko odgovornost, ki so si jo do sedaj vsi na tej in na oni strani Kolpe podajali kot vroč sadež, ki paše k moštu. Zelo veliko breme si je naložil. Ne bi bilo slabo, da se res posvetuje z Bučarjem, ki ga cenim, ker je eden redkih, ki mu zaupam.
M-teorija
14. 10. 2009 21.20
nefretete 14.10.2009, 20:34 Reakcijski čas, ko bodo skapirali traja od 91 leta, torej dobrih 18 let. In še traja, in še traja...
Buena Vita
14. 10. 2009 21.18
Buena Vita
14. 10. 2009 21.18
TONČEK BUTALČEK KR NAPIHUJ SE KOT ŽABA NAPIHOVALKA VES SVET VE DA SLABŠE VLADE IN VEČJE KORUPCIJE NI BILO KOT JE SEEEDA S TVOJIMI TELEBAJSI,KAKI ŠKURI DNEVI PRIHAJAJO NAD SLOVENIJO BOSTE ŠE KAKO OBČUTILI LEVAKI--ZAKAJ--ZATO KER NISTE NIČESAR SPOSOBNI,MI BOMO Z SIVO EKONOMOJO ZASE POSKRBELI,VI PA CRKAVAJTE ,IN TO KMALU
Buena Vita
14. 10. 2009 21.13
BUČAR SE JE ŽE KREGAL V DEVEDESETIH LETIH Z KUČANOM,,TAKRAT SO BILI TUDI V OSPREDJU MEJA IN INTERESI SLOVENIJE ŽA,PRAVIM ŽAL.BUČAR JE PUSTIL POLITIKO K VRAGU,KOMUNISTI IN IZDAJALCI SO PA ZAFURALI VSE
Buena Vita
14. 10. 2009 21.11
JA,IN SEDAJ SE NAJ PAHOR PODREJA BRUSLJU,LE ZAKAJ,KAJ MOGČE ZARADI NEKIH SPORNIH SLIK KATERE SO PRED LETI POSNETE V BRUSLJU PAHORJA POSTAVILE V PODREDEN POLOŽAJ,IN NAJ ZARADI NJEGOVEGA NIOČNEGA ŽIVLJENJA IN BEZLJANJA PO KLUBIH S ČUDNIM SLOVESOM PO BRUSLJU, MAR SEDAJ NAJ PLAČA SLOVENIJA,,MAR NAJ NJEGOVO NEPREMIŠLJENOST S KOM HODI OKROG PLAČUJEMO SLOVENCI Z SVOJIM OZEMLJEM JA,TISKE SLIKE BODO ENKRAT PRIŠLE V JAVNOST ,KER TISTI KI IZSILJUJE ENJRAT ,TISTI BO IZSILJEVAL ŠE SLOVENSKEGA OZEMLJA PA NE BO MOGOČE DOBITI NAZAJ
otob
14. 10. 2009 20.42
BUČAR IN RUDOLF MAJO PREK 80 LET , KAJ BI ONI NAPRAVILI IN REŠILI ZDAJ SO ONI STARI KOMUNISTI IN TO VREME KOMUNIZMA JE PRIŠLO,PAHOR BO TO REŠIL Z KOSORJEVOM.
nefretete
14. 10. 2009 20.34
Skrajni desničarji, ki tukaj vzganjajo demagogijo zaradi nje same, pa vedno znova dokazujejo, da so osamljeni v svojem početju. Normalno razmišljajoči in dobronamerno kritični so že zdavnaj pokapirali - da komunizma ni več. Le še v nekaterih s fobijami prežetih glavah.
Tonček Balonček
14. 10. 2009 20.33
Spet s eje pokazala totalna nesposobnost te vlade, če bi imenobvali Podobnika, Božiča ali druge sposobne ljudi, bi pokazali vsaj malo dobre volje, tu gre pa za neke Mdžare in ne vem kakšne kadrovke kombinacije. Nesprejemljivo je kadrovanje na podladgi regij! Pa kaj imamo mi s Pomurjem, naj imamo za ministra že na štartu nekejga lokalpatriota, ki bo forsiral nek ostanek Avstroogrske? Zakaj? Ali so v Posočju odpisani, novi minister bo pa preistranski? Sem za referendum, naj s eto Pomurje (zaradi emne tudi Prelčkija in Kozjansko itd.) odcepijo od Slovenije, gre za same stroške, naj živijo po svoje, mi bomo pa po svoje, nihče jih ni vabil v Slovenijo, zdaj anj imamo pa še ministra, ki jih bo protežiral! Torej referendum, naj se ločijo in ustanovijo svojo državo, predsednik naj bo pa Pukšič, predsednik vlade pa ta novi minister za regije, ki jih, mimogrede, sploh še nimamo! Sam bom brez Pomurja in Pireanskega zaliva shajal mnogo bolje, bo ceneje, varčujem pač, že zaradi dr.Pogačnikovega gospoda, velesvetovavca npr. Ne nas nategovati! Mi nismo Amreika, kjer soi naivni in plačujejo za Afganistan, Irak, Kubo itd., mi bi radi živeli svobodno in nas te megalomanski načrti pač ne zanimajo! Zaradi mene je lahko moja država samo Ljubljana ali pa celo samo Šiška ali Morost, bo ceneje, lepšein bolje!!!!! Nobenih čet v Afganistan ne bomo pošiljali z Iga in nobenih stroškov z EU ne bomo imeli!