Slovenija

Pahor evidentiran kot kandidat SD za predsednika republike

Ljubljana, 14. 06. 2012 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsedstvo SD je odprlo postopek evidentiranja strankinih kandidatov za predsednika republike, pri tem pa kot kandidata evidentiralo nekdanjega predsednika Boruta Pahorja. "Spoštujmo različnost med nami, hkrati pa utrjujmo tisto, kar je skupnega", bo njegovo sporočilo volivcem.

Na prvem srečanju po zamenjavi vodstva Socialnih demokratov (SD) sta se sestali vodstvi strank SD in Pozitivne Slovenije na čelu z obema predsednikoma, Igorjem Lukšičem in Zoranom Jankovićem. Konkretnih dogovorov o morebitnem skupnem nastopu pri posameznih vprašanjih danes še ni bilo, so si pa predstavili izhodišča, sta Janković in Lukšič povedala po sestanku. Oba sta sestanek ocenila kot dober in potreben.

Po Lukšičevih besedah so spregovorili o načinu sodelovanja med strankama in o nekaterih odprtih vprašanjih, pri čemer je izpostavil novelo zakona o verski svobodi, NLB in način upravljanja državnega premoženja. Pri omenjeni noveli stranki sodelujeta že od njene vložitve v DZ, pri NLB so po besedah Lukšiča ugotovili, da so sorazmerno blizu, bližje pa prihajajo tudi glede načina upravljanja državnega premoženja.

Glede sodelovanja sta se stranki dogovorili, da bo to potekalo med poslanskima skupinama, pa tudi na ravni obeh predsednikov, je še dodal Lukšič.

Lukšič in Janković menita, da bosta dobro sodelovala.
Lukšič in Janković menita, da bosta dobro sodelovala. FOTO: POP TV

Janković pa je po sestanku ocenil, da stranki na ravni poslanskih skupin že zdaj sodelujeta dobro, takšno srečanje in pogovori tudi na ravni predsedstva obeh strank pa so po njegovih besedah še dodatna priložnost, da to medsebojno zaupanje še okrepijo.

Prepričan je celo, da bi šlo lahko pri današnjem srečanju za nek zametek nove leve koalicije, ki bo alternativa vladi. Ob tem je spomnil, da so stranke, ko je sam sestavljal vlado, 7. januarja že podpisale sporazum, ki bi ga lahko po njegovem prepričanju v prihodnje tudi udejanjili. Takrat so namreč štiri stranke, med katerimi sta bili tudi Pozitivna Slovenija in SD, parafirale koalicijsko pogodbo, ki pa pozneje ni bila podpisana.

Lukšič je glede omenjenega parafiranega dogovora danes dejal, da "preteklost sodi v zgodovino". Sam pa pričakuje, da bosta stranki v prihodnje dobro sodelovali.

Pahor evidentiran kot kandidat SD za predsednika republike

Predsedstvo SD je sicer danes odprlo postopek evidentiranja strankinih kandidatov za predsednika republike, pri tem pa kot kandidata evidentiralo nekdanjega strankinega predsednika Boruta Pahorja. "S tem je dalo zelo jasno sporočilo, da predsedstvo kandidira najmočnejšega kandidata, ki ga imamo v stranki," je povedal vodja strankine poslanske skupine Janko Veber.

Po Vebrovih besedah slednje sicer še ne pomeni, da je Pahor tudi že uradni strankin kandidat za volitve predsednika republike, saj mora predsedstvo o tem še odločiti z glasovanjem, kar naj bi se zgodilo čez približno 14 dni. Teoretično je sicer še mogoče, da predsedstvo Pahorja na glasovanju zavrne in podpre drugega kandidata.

Lukšič in Pahor
Lukšič in Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor je ob tem povedal, da bi mu pomenilo zelo veliko, če bi ga stranka kandidirala kot svojega kandidata za predsedniške volitve. V volilni kampanji pa bo njegovo sporočilo volivcem: "Spoštujmo različnost med nami, hkrati pa utrjujmo tisto, kar je skupnega".

Pahor verjame, da Slovenija potrebuje predsednika, ki bi "zavzeto povezal vse tisto, kar mora držati skupaj, da bomo kot skupnost izplavali iz krize". Meni tudi, da ga ljudje poznajo že dovolj dolgo časa, da vedo, da je vedno dajal interes države pred interese stranke. V volilni kampanji bo poskušal povedati, kaj je za Slovenijo dobro, bistveno vlogo v kampanji pa bodo po njegovi oceni igrale družbene in politične okoliščine, v katerih se bo odvijala.

Predsedstvo SD se je po Lukšičevih besedah danes še dogovorilo, da bo konferenca stranke, ki je najvišji strankin organ med dvema kongresoma, najverjetneje 12. julija, na njej pa bodo ocenili politični položaj v državi ter začeli programsko razpravo.

Na seji so sprejeli tudi stališče do gospodarske krize in dokapitalizacije NLB. V njem med drugim nasprotujejo prodaji NLB, saj so, kot ugotavljajo, slovenske banke "hrbtenica za razvoj gospodarstva". Zavzemajo se za za njeno "redno dokapitalizacijo".

Lukšič je povedal še, da je danes glasoval za Pahorjevo evidentiranje kot kandidata za strankinega kandidata za predsednika republike. Glede dileme, ali bi moral Pahor v primeru izvolitve za predsednika republike izstopiti iz stranke, pa pravi, da bi bilo prav, da v primeru izvolitve o tem razmisli.

Pahor je svojo kandidaturo za predsednika republike napovedal že na kongresu SD v začetku junija v Kočevju, kjer je sicer neuspešno kandidiral tudi za vnovični mandat predsednika SD. Premagal ga je Lukšič, ki pa je Pahorja pri kandidaturi na jesenskih volitvah že podprl in ocenil, da je "rojen za predsednika države". Prav tako so podporo Pahorju že namenili poslanci SD. Nekateri delegati SD pa so na strankinem kongresu v Kočevju izrazili podporo sedanjemu predsedniku republike Danilu Türku, ki ga je stranka podprla tudi na volitvah pred petimi leti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simoncahotiza
15. 06. 2012 11.02
-1
Naj zmaga Pahor,ker si zasluži!
alterego
15. 06. 2012 12.11
Tonček Balonček
15. 06. 2012 10.49
+1
Ker vsi vemo, d aje Zver brez kakršnihkoli možnosti, bomo pošteni slovenci dalis voj gals za APhorja, ki ne mara JAnkovića, njega pa en marajo v matični stranki, boji s eJAnše in bo kimal vem AJnševim potezam. V dani situaciji ej on najboljši akndidat desnice. Zver bo pač za okrasek, s ebo vsaj pojavljal an TV in drugih emdsijih, zdaj še vrtcev in šol en more odpirati, nastopa alko le na lokalnih TV programih, adio Ognjišče pa en more prevzeti vseh desnih promocij, končno oddajajo le 24 ur na dan!!
lnterReflections
15. 06. 2012 10.29
+4
Dajmo, Danilo Turk, premagaj to barbiko!
WikiX
15. 06. 2012 06.11
+5
Bog pomagaj državi, katere hrbtenica gospodarstva so banke, ne podjetja, ki kapital ustvarjajo. Preteklost spada v zgodovino, a le tista cenzurirana, mogoče zato pravimo zase, da smo narod praktično brez zgodovine. Očitno Pahor zase meni, da je enopartijski kandidat, naša država pa vrhunec razvoja, kjer ni več kaj spreminjati. Prav zaradi nacional boljševikov je družba skrajno razslojena, poleg samoprilastitve družbenega premoženja in policijske države, je bila to tudi njihova edina naloga. Janša predsednik vlade, ki ga je podprlo kakih 10% vseh volilnih upravičencev, Pahor bi rad bil kralj, čeprav ga je podprlo še nekoliko manj, zmagal je pa Jankovič, ki mora zdaj dokazovati, da je le čisto navaden tajkun, čisto nič drugačen od ostalih sivih eminenc, partijskih direktorjev, managerjev leta in gazel, ki nam dejansko vladajo, s pomočjo svojih sodišč, birokracije, policije in vojske, družbene samozaščite po domače. Ampak glede na kandidate lahko sklepamo,da smo Slovenci vseeno zadovoljni s svojo drugorazredno državo, mogoče bi jih moralo predsednike voliti le pol milijona, toliko državljanov se je namreč nezakonito in nemoralno okoristilo, na račun ostalega milijona in pol, toliko jih ima tudi še vedno dvojno državljanstvo, saj jim ga Nemčija uradno ni nikoli preklicala. Le kaj bo tokrat Pahorjevo poslanstvo, mogoče nas bo združil s svojo domovino Veliko Hrvaško, za dobre odnose z Albanijo in resnico skrbi že aktualna vlada. Zgleda me je malo zaneslo, zadnje desetletje sem že pozabil, o kateri državi sploh govorimo, nedotakljiva oligarhija, na doživljenjski oblasti bi rada seveda vodila Slovenijo, preostali slovenci pa naj se sami zorganizirajo.
WikiX
15. 06. 2012 06.15
+2
Mene zanima, kdo od stotisočev revežev bi sploh še kdaj volilo Pahorja, Janšo, Türka, Kučana ali sploh kogarkoli iz preostale oligarhije, zakaj, a da dokončajo svojo democidno veleizdajo, nas vse pokradejo, kriminalizirajo in razženejo?
Tonček Balonček
15. 06. 2012 10.46
Kapital ustvarjajo delavci s svojim delom, to je ugotovil že Marx in gre za nesporno ersnico. Njemu noivo vrednost vzame kapitalist, banke so pa le nadgradnja te krakje. Ne mi zdaj nakladat, da so navečji oskubljenci lastniki kapitala!! Oni imajo najete upravljalce kapitala in gospodarstva, vse pa izvira iz dela!!
tinetone
14. 06. 2012 23.15
+2
njlepši kandidat... ne tista s(d)s-ovska zver
Buena Vita
14. 06. 2012 21.05
-3
čreda lemurjev,kmali bo crknila,pogoltnost jih spreja s hujšim sprejom kit je podganomor
M_teorija
14. 06. 2012 22.42
+4
Klopotačka, a ti ni Majda rekla, da take ne sikaš!?
butro
14. 06. 2012 19.04
+4
Jankovič- Lukšić.Risanka A je to.
tinetone
14. 06. 2012 23.16
+2
debel in majen ter suh in velik... res je tako
I_LL_BE_BACK
15. 06. 2012 01.14
+2
Ha ha, vlada v senci. Kar tam naj ostanejo, v senci , so že dosti škode naredili
Xit
14. 06. 2012 18.58
+2
Pa kaka levica. Ti so se bolj kapitalsko pogoltni kot SDS.
I_LL_BE_BACK
15. 06. 2012 01.17
-1
V SDS se vsaj ne prikazujejo kot socialna stranka
karabas
14. 06. 2012 18.56
+1
V sili hud#č muhe žre, bi lahko rekli tejle druščini rokomavhov, ki še vedno stavi na mase neumnih ljudi! Med tem, ko preštevajo potovalke denarja, ki so ga vam, nam orkestrirano nakradli v zadnjih 20. letih, in ves ta čas nalagali o boju za delavske pravice in si sami dodelili titular avantgarde delavskega razreda, se nam veselo smejijo izza mikrofonov, prepričani, da je Slovenski narod neumen in ne bo nikoli spregledal! Malce pa se, vsak v svojem skritem kotičku pokvarjene duše le bojijo! Vedo, da za vsako huligansko r#t rase palca, v njihovem primeru gorjača! Ne vedo pa, da dlje ko bodo nategovali, bolj bo bolelo! Pravzaprav se mi takšni ljudje smilijo
minister
14. 06. 2012 18.51
-1
poleg enotnih počitnic bo sedaj hit levice.....skupno prodajanje megle enako kot to počne vladajoča koalicija ovaj...kako da vam kažem
jutranjisij
14. 06. 2012 18.49
+1
Gospod Lukšič, doktor iz FDV, se je nedavno v neki televizijski oddaji vedel zelo brezobzirno. Kar naprej je grdo prekinjal druge, govoril med njihovimi stavki in želel na vse načine prevladovati, pri tem pa še silno krilil z rokami, da bi slednjo lastnost morebiti lahko koristno ( vsaj nekaj ) uporabili za pridobivanje obnovljivih virov energije. Žal, ampak ne morem mu zaupati. Kjer je veliko besed, je bolj malo pameti. Tudi gospodu Jankoviću ne. Kjer je veliko je denarja, je manj poštenja. Preveč trpljenja, izkoriščanja ljudi, hudih finančnih tatvin in grobih krivic je v tej majhni slovenski državici, da bi bila mogla biti omenjena gospoda primerna za ideale levice.
lnterReflections
14. 06. 2012 18.26
-1
Zaenkrat vse po planu! Obe stranki levice vodita ravno tisti 2 osebi, ki sem si jih želel, da bosta gor! Sedaj pa s polno paro proti neoliberalizmu in neokonservatizmu!
.MOSSAD.
14. 06. 2012 18.19
+1
Auspuhari...pa koalicija.....a pajade... Deponija cesta 2 cesarja...pa to...
LovecNaKomuniste
14. 06. 2012 18.17
-2
Današnja levica se prav trudi, da nas zabava.
LovecNaKomuniste
14. 06. 2012 18.14
+0
Glih tapravedva rodžaca za skupi.
LovecNaKomuniste
14. 06. 2012 18.08
-5
Bolano........
Quaresma7
14. 06. 2012 17.59
-1
Ona dva bi morala voditi državo... nova obraza ki sta sposobna. Ne pa tisti stari politiki ki so že v parlamentu 20 let in nič niso naredili dobrega za ljudstvo. Čas je da se da novim priložnost tisti so jih imeli že več kot preveč.
LovecNaKomuniste
14. 06. 2012 18.09
+0
LovecNaKomuniste
14. 06. 2012 18.09
-2
Je mel črnogorc čez ministrstvo. Kaj je naredu?
Ashtar
14. 06. 2012 18.11
+2
...ja, sposobna krasti in še bolj zadolžiti dražavo...
hanoveranec
14. 06. 2012 14.50
-5
Posebna pravila za nekdanjega veleposlanika v Madridu Tomaža Lovrenčiča in njegovo prijateljico I. G. so državo stala nekaj deset tisoč evrov. Bivši veleposlanik Peter Reberc je na to zaman opozarjal MZZ. Med poznavalci kroži zgodba o neverjetnih zlorabah na slovenskem veleposlaništvu v Madridu v času veleposlanika Tomaža Lovrenčiča. Ta je pod vladavino LDS z mesta direktorja Sove leta 2002 neposredno presedlal na madridsko veleposlaništvo. Takoj po prihodu v Madrid naj bi si Lovrenčič zelo prizadeval, da bi v veleposlaništvu redno zaposlili njegovo intimno prijateljico I. G. Iz dopisovanj med veleposlaništvom in ministrstvom izhaja, da je bil na koncu sklenjen kompromis, po katerem naj ne bi tajnice I. G. zaposlili redno, temveč zgolj na podlagi »interne pogodbe«, plačo pa naj bi dobivala enako, kot da bi bila redno zaposlena na zunanjem ministrstvu in nato poslana na delo v Madrid. Na ta način je menda prejemala kar 3.255 evrov mesečno, izplačanih na roke.
Martin Mirt 1
14. 06. 2012 14.09
-4
V prvem krogu bo zmagal Zver, vendar mu bo to pobralo toliko energije, da mu je bo zmanjkalo za drugi krog, kjer ga bo maratonec Borut zlahka premagal.
titovka
14. 06. 2012 18.07
+6
hanoveranec
14. 06. 2012 14.09
-5
V preteklem mandatu je tranzicijska levica rekordno zadolžila državo, jo spravila na kolena in na rob bankrota, v tem mandatu pa niso predstavili niti enega samega zakona, ki bi državo zaščitil pred zdrsom v krizo. Pač pa vlagajo zakonske novele, ki netijo ideološki in kulturni boj. Z novelo želita SD in PS (prvopodpisana je Majda Potrata) odpravo državnega sofinanciranja prispevkov za socialno varnost duhovnikov. Presenetljivo je ravnanje Državljanske liste, ki ni zavzela jasnega stališča ali je za ali proti. Proti omenjeni noveli pa so se že včeraj izrekle največje verske skupnosti. Seveda pa ne gre za prvi poskus spreminjanja obstoječega zakona o verski svobodi. Spomnimo, da je nekaj podobnega poskušal že Aleš Gulič, še v času, ko je bil poslanec LDS, nato pa kot direktor vladnega urada za verske skupnosti v času Pahorjeve vlade. Sedaj s podobnimi akcijami poskušata SD in PS, ki sta glede ideoloških vprašanj zelo usklajeni, še posebej po tistem, ko je vodenje SD prevzel Igor Lukšič. Postavlja se vprašanje, ali gre tu predvsem za mobilizacijo volivcev tranzicijske levice, saj je očitno, da ideološke teme odvračajo sredinske volivce, ali pa gre predvsem za odvračanje pozornosti od pomembnejših tem in cenen poskus diskreditacije vlade in njenih protikriznih ukrepov, češ pri verskih skupnostih nočejo varčevati. Odpiranje ideoloških tem pa nikakor ne pristoji neki moderni evropski socialdemokratski stranki. Prej boljševiški skrajni levici.