Slovenija

Pahor: država mora sprejeti ukrepe za izboljšanje ravni pripravljenosti vojske

Ljubljana, 05. 05. 2016 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Pahor se je v parlamentu odzval na zaskrbljujoče ugotovitve in ocene o pripravljenosti slovenske vojske. Kot je poudaril, je posodobitev nacionalnega varnostnega sistema v spremenjenih mednarodnih varnostnih razmerah neodložljiva naloga.

Posodobitev nacionalnega varnostnega sistema je v spremenjenih mednarodnih varnostnih razmerah neodložljiva naloga, je v DZ poudaril predsednik republike Borut Pahor. Naloga državne politike je, da najde pravo sorazmerje ukrepov za varen razvoj oz. za trajnejše gospodarsko okrevanje na eni in posodobitev sistema nacionalne varnosti na drugi strani.

Pahor: država mora sprejeti ukrepe za izboljšanje ravni pripravljenosti vojske

Po oceni vrhovnega poveljnika obrambnih sil Slovenija sicer ni neposredno vojaško ogrožena.
Po oceni vrhovnega poveljnika obrambnih sil Slovenija sicer ni neposredno vojaško ogrožena. FOTO: Miro Majcen

Slovenska vojska je po besedah Pahorja že tretje leto zapored na najnižji ravni pripravljenosti delovanja. Ocenjuje, da mora Slovenija tudi zaradi poslabšanja mednarodnih varnostnih razmer in nalog v zvezi Nato sprejeti ukrepe za izboljšanje ravni njene pripravljenosti.

Po oceni vrhovnega poveljnika obrambnih sil Slovenija sicer ni neposredno vojaško ogrožena. Zaradi splošnega poslabšanja varnostnih razmer v sosedstvu EU in držav članic Nata, zaradi okrepljenih terorističnih groženj in napadov, zaradi poslabšanja odnosov Nata z Rusijo ter zaradi varnostnih razsežnosti humanitarne begunske in migrantske krize pa je Slovenija varnostno bolj izpostavljena, je ocenil na današnji izredni seji DZ.

Varnostna izpostavljenost Slovenije zaenkrat obvladljiva

Ta izpostavljenost je za zdaj po njegovi oceni obvladljiva, vendar pa je nepredvidljivost političnih in varnostnih procesov v Evropi in svetu take narave, da bi zanašanje na zadostnost sedanje sposobnosti varnostnega sistema predstavljalo neodgovorno tveganje, je opozoril. Razmere zato narekujejo posodobitev celotnega nacionalnega varnostnega sistema in Slovenske vojske kot njenega vojaškega stebra, je prepričan predsednik republike.

Zaskrbljujoče poročilo o stanju pripravljenosti vojske

Poročilo o stanju pripravljenosti vojske, ki sta ga v opisanih okoliščinah Pahorju konec marca posredovala ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, po oceni vrhovnega poveljnika obrambnih sil vsebuje zaskrbljujoče ugotovitve in ocene. Pripravljenost za delovanje v miru je sicer ocenjena s povprečno oceno zadostno, medtem ko je pripravljenost za delovanje v krizi ali vojni ocenjena z nezadostno oceno.

Že mirnodobna sestava je bistveno pod obsegom, njeni pripadniki pa po besedah predsednika ne dosegajo zahtevanih standardov usposobljenosti. Obenem se je še dodatno zmanjšala usposobljenost pogodbene rezerve, je dejal vrhovni poveljnik. Neustrezna je tudi popolnitev enot s posamezno vrsto oborožitve.

Pri skupinski oborožitvi je kritična nepopolnjenost s srednjimi kolesnimi oklepnimi vozili, to pa onemogoča oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine. Zmanjšala se je tudi raven strateških zalog streliva, minsko-eksplozivnih sredstev in raket, določen del vojaške tehnike pa je tehnološko zastarel, je pojasnil Pahor.

Po oceni vrhovnega poveljnika obrambnih sil je ključen dejavnik zniževanja pripravljenosti v minulih letih zniževanje finančnih sredstev. Znižanje sredstev za Slovensko vojsko za več kot 40 odstotkov v zadnjih petih letih je popolnoma onemogočilo njeno modernizacijo. Znižanje sredstev za usposabljanje in vzdrževanje za skoraj polovico pa je bistveno vplivalo na pripravljenost vojakov, enot in vojaške tehnike.

Kot pozitivno okoliščino pa je Pahor izpostavil človeški dejavnik. Pripadniki Slovenske vojske so namreč visoko motivirani pri izvajanju nalog, zlasti v mednarodnem okolju, v nalogah zaščite in reševanja in pri podpori policiji, je pojasnil.

Najosnovnejši pogoj za nadaljnji razvoj Slovenske vojske sicer po njegovih besedah izvedba srednjeročnega obrambnega programa, ki ga je februarja letos sprejela vlada. Hkrati pa je predsednik republike pozval k političnemu in strokovnemu soglasju za oblikovanje ukrepov za posodobitev celotnega obrambnega sistema.

Andrej Osterman, Andreja Katič in Borut Pahor.
Andrej Osterman, Andreja Katič in Borut Pahor. FOTO: Urad predsednika RS

Katičeva: investicija v varnost je dolgoročna

Poslance, ki razpravljajo o stanju v Slovenski vojski, je v imenu vlade nagovorila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Ocenila je, da je investicija v varnost dolgoročna in se povrne šele, ko je ta ogrožena. Se pa zaveda, da je tistih, ki si želijo večjega proračunskega kolača, veliko. Katičeva je spregovorila o sredstvih za Slovensko vojsko in predstavila mnenje vlade, da dodatnih 46 milijonov evrov, kot so predlagali v SDS in NSi, zanjo ni možno zagotoviti.

Katičeva se je dotaknila tudi kadrovske slike v vojski in poudarila, da ministrstvo že od lani izvaja ukrepe za zaposlovanje. Kljub temu se vojska še vedno sooča s kadrovskim pomanjkanjem, saj vojsko zapusti več pripadnikov, kot vanjo pride.

So pa obrambnemu resorju zagotovili dodatna sredstva za dodatne naloge - za sodelovanje pri obvladovanju migrantske krize, za podaljšano delovanje ladje Triglav, za delovanje v Maliju in sodelovanju v boju proti IS.

Vlada sicer meni, da bo ob pripravi izhodišč za proračun za leto 2017 priložnost, da se znova opredeli prioritete in se morda najde dodatna sredstva tudi za vojsko.

Katičeva se namreč zaveda, da je Slovenija s članstvom v EU in evropski monetarni uniji zavezana k spoštovanju skupnih pravil tudi v javnih financah in da so do vlade vzpostavljene zahteve različnih deležnikov - od policije, upokojencev, dela sindikatov, javnega sektorja. A je hkrati tudi izpostavila, da je "investicija v varnost dolgoročna investicija, ki pa se povrne šele ob nastopu različnih kriz, ko je ta varnost ogrožena, kar smo vsi skupaj ponovno začeli spoznavati ob migrantski krizi in ob poslabšanju širših varnostnih razmer tudi v naši neposredni bližini".

Po njenem mnenju bi bilo tako najpomembneje, da se vojski zagotovi stabilen vir financiranja, ki bi ga spoštovale vse vlade.

Poteka strateški pregled obrambe

V skladu s srednjeročnim obrambnim programom, ki ga je vlada sprejela februarja, so marca tudi že začeli izdelavo strateškega pregleda obrambe, ki bo zaključen oktobra. "Namen je pregledati ustreznost in učinkovitost naših obrambnih zmogljivosti in delovanje obrambnega sistema v spremenjenem strateškem varnostnem okolju. Dobili bomo odgovor na vprašanje, ali organiziranost in delovanje obrambnega sistema ter njegove zmogljivosti zagotavljajo potrebno odzivnost in sposobnost za soočanje z aktualnimi in predvidenimi varnostnimi grožnjami ter tveganji," je pojasnila.

Pregled bo opravljen v treh fazah. Prva, ki bo končana do 10. maja, je namenjena analizi aktualnega stanja. V drugi, ki bo predvidoma zaključena do 10. junija, bodo oblikovali predloge ukrepov in rešitev za posamezna področja, načrt njihove izvedbe in aktivnosti za odpravo pomanjkljivosti. Zaključki strateškega pregleda bodo vladi predlagani do 3. oktobra. Vanj bodo vključili tudi sklepe julijskega vrha Nata.

Predlagane rešitve bodo vključili tudi v predloga zakona o obrambi in novele zakona o službi v Slovenski vojski.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glava2
05. 05. 2016 22.03
+5
borat, država mora sprejet ukrepe proti lopovom on lopovstvu, pa se bo vse poštimalo!!!!
contadino
05. 05. 2016 20.53
-1
Naš " vrhovni komandant " je seveda samo ponovil besede nata . Oni nam prodajajo orožje in oni bodo zaslužili .Ko bomo zapravili nekaj deset milionov ali več, bo naša ocena takoj poskočila . Lahko pa se pohvalimo , da imamo zelo lepo ministrico za obrambo .
felix59 drugič
05. 05. 2016 20.27
+1
Slovenija ne potrebuje vojske saj ste tujcem razprodali že vse premoženje, tujec pa ne bo napadal svoje imovine !!
Super Huey
05. 05. 2016 18.56
+7
SV je popolna refleksija našega državnega aparata. 2/3 fikusov se greje po pisarnah, medtem ko naj bi 1/3 reševala situacijo za drobiž. Hvala vam, politika. Leta 91, 60 000 državnih uslužbencev, nikjer interneta, računalnikov, davki normalni.....leta 2016 pa 250 000 državnih....v vsaki pisarni klima, internet....davki na delavca v gospodarstvu pa huronski. Bravo!!
deVil666
05. 05. 2016 18.49
+0
Za vojsko, katere vojaki so pred kratkim držali častno stražo pri spomeniku največjemu klavcu našega naroda, je škoda vsakega centa!
DonDonDan
05. 05. 2016 18.49
-2
Slovensko vojsko je uničeval že leta 90 kučan in od takrat naprej jo združno uničujejo levakarski lopovi in cchhephurji. Slovensko vojsko še dodatno ponižujejo pri bizarnih odkritjih novejših spomenikov komunističnim zločincem ala spomenik Maček !!!
DonDonDan
05. 05. 2016 18.50
Članice NATA so že davno rekli, da je slovenska vojska tam nezaželena, ker dela sam dodatne probleme in stroške !!!!
KVADEJ
05. 05. 2016 18.42
+1
Haha slovenski vojaki
KOMISSAR-REX
05. 05. 2016 18.36
-1
Država brez vojske ni država. Vojska je temelj in glavni steber vsake države in zaradi tega je treba vanjo investirati. Vsaka investicija v vojsko in druge varnostne mehanizme je pravilna investicija ki se itak povrne ljudstvu in proračunu na različne načine. Naj se manj investira v politiko i politike ki itak razliko povrnejo ma "svoj" način in naj se ta razlika da vojski vojakom ter drugim profesionalnim državnim inštitucijam ki ji imamo pa bo dovolj za vse in ne bo nobene sramote več.
Laki je malo nervozan
05. 05. 2016 17.58
+0
Stanje vojske je predvesm posledica razvoja vojske med leti 91-94 ko je bil abrambni minister Ivan Janez,ko je bila slovenska vojska njegova osebna last.K temu je obilno pripomogel njegov adjutant in oproda Anton Krko,ki je zvesto izpolnjeval šefove ukaze.Mimogrede bil je vojaški diletant.Vojaški čini so se podeljevali po domače ne glede na izobrazbo,samo da so bili zvesti.Slovenski oficirji,ki so prestopili iz JLA in bili šolani na vojaških akademijah so bili zapostavljeni in tako dalje...Je pa res tudi,da se kasneje ni šlo v reorganizacijo in spremembe.
290ktober
05. 05. 2016 17.46
Pahorja kazensko ovadit skupaj z Brglezom!
HumanNOTsheep
05. 05. 2016 17.23
+1
e dragi moji komentatorji čas je da gremo v spara po s budget sladoled in si rečemo to je življenje
zek
05. 05. 2016 16.56
+8
No dragi moj Pahor največ sredstev si vojski odvzel ravno ti,kot predsednik vlade 2009/2011 in sicer skoraj 180 miljonov
dostojevski II
05. 05. 2016 16.55
+0
Pravkar v DZ poteka debata o Slovenski vojski. Poslanec Pojbič iz SDS maha s časopisom, kjer piše, da gospodarska rast pada, da Slovenija drvi v recesijo. In predlaga rešitev: Slovenski vojski je potrebno nameniti dodatnih 50 milijonov evrov, potem bomo bolj varni in gospodarstvo bo cvetelo.
prašek
05. 05. 2016 17.12
+1
tamiflu
05. 05. 2016 19.25
kapetan09
05. 05. 2016 16.53
+14
In kaj si ti - g. predsednik do zdaj naredil za boljšo pripravljenost vojske ? Ali pa kot predsednik vlade .... ? aja ... na tej funkciji si padel ... pardon. Že 26 leto si v Parlamentu - v vladi kot opozicija ali v koaliciji in nisi naredil nič - le za svojo rit si poskrbel. In zdaj se spet sprenevedaš in nas ponižuješ , da nismo nič storili - čeprav si imel škarje in platno ti v rokah. Sram te je lahko - kako se obnašaš , SRAM. Mi nismo tvoji domači , da delaš z njimi kakor te je volja. Mi smo Slovenci in to ponosni Slovenci , ki še nismo rekli svoje zadnje besede - tudi tvoje delo v zadnjih 26 letih bo temeljito preučeno , ko bomo enkrat v Sloveniji složni . Ker pa zaenkrat nismo - saj ste nas ravno vi medsebojno sprli in vamje to stanje pogodu - drugače bi vas že zdavnaj ljudje nagnali , smo tam kjer smo. Nazadnje bomo mi navadni Slovenci krivi za polomije , katastrofalno vodenje države in ropanja bank , podjetij in vsega kar je bilo prej skupna last.- samo še to manjka. Ti pa le hodi kot brezmadežno poćetje - bolj papeški od Papeža, večji monarh kot Kralj in kraljica skupaj ..... v kaki resni državi bi bili ti in taki kot si ti že zdavnaj v arestu.
NoExit
05. 05. 2016 17.17
+7
+++ Bravo kapetan 09 ...se popolnoma strinjam .
TNT4U
05. 05. 2016 16.51
+2
Borut mora kolegu (JJ) pripraviti podlago za morebitni državni udar. SLO sicer vojsko potrebuje samo zato, da služi misijam NATA.
CastrumFF
05. 05. 2016 16.48
+1
UKINIT to "vojsko" in dat denar lacnim (vsak 6 slovenec zivi v revscinj). To niso vojaki,so navadni KLOVNI!!!!!
kapetan09
05. 05. 2016 16.59
+3
isto velja za Parlament in naše konzulate po svetu...
dostojevski II
05. 05. 2016 16.45
+10
Pahor med drugim pravi da je potrebno vojsko opremiti, oborožiti zaradi... varnostnih razsežnosti humanitarne begunske in migrantske krize.... IN KDO JE ZAPRL BALKANSKO POT ZA MIGRANTE ? In s tem največ prispeval za varnost Slovenije. Slovenska vojska, NATO, EU ? Makedonija, ki ni v EU in ni v NATU je pokazala kako se to dela. Sramota !!!
PIKAPOLONICA1994
05. 05. 2016 16.31
+5
Ko slišim kaj tale Pahor nalaga mi gre na bruhanje....hvala vsem, ki ste ga izvolili za predsednika te uboge države....amaterja za predsednika vlade, amaterja za predsednika države, kaj še sledi?
HolyRomanEmpire
05. 05. 2016 16.26
+4
Low, kako je lahko pahor najbolj priljubljen politik pri nas, folk nima med čem zbirat al kaj?
RožleYXXX
05. 05. 2016 16.08
+3
TOLE JE PRAVA SLOVENSKA VOJSKA watch?v=dsUVfRNDJIU
dostojevski II
05. 05. 2016 16.14
-1
HorstWiesel
05. 05. 2016 16.30
+3
Malce dvomim, da imajo pošteni slovenski domoljubi okupatorjeve sodelavce, ki so zvestobo prisegl sovražniku Slovenije in Slovenstva, za svojo vojsko.