Slovenija

Golobič: Pismo obremenjuje njega samega

Ljubljana, 07. 07. 2010 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.S./U.Z./STA/Š.Z./K.Š.
Komentarji
215

<a href = "http://24ur.com/bin/document_download.php?media_id=60485878&filename=60485878.pdf" target="_blank">Lahovnikovo pismo Pahorju</a> najbolj obremenjuje ministra samega, meni Golobič. Še več. Če je Lahovnik v kakšnem primeru dejal: 'Ne smete poslovati s kakšno družbo', je kršil zakon, pravi predsednik Zares.

Premier Borut Pahor, ki je v kratkem napovedal sestanek s prvakom Zaresa Gregorjem Golobičem in ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom, potem ko je slednji izstopil iz omenjene stranke, danes o usodi ministra ni želel govoriti. Z Lahovnikom sta sicer skupaj obiskala Telekom Slovenije, vendar pa dogajanja v koaliciji nista komentirala. Pahor je povedal, da bo na vprašanja o tem odgovarjal po jutrišnji seji vlade. Delo vlade po njegovih zagotovilih poteka nemoteno naprej in še vedno upa, da bodo pred počitnicami rešili najpomebnejše probleme glede strukturnih reform v zdravstvu in pokojninskega sistema.

Minister Matej Lahovnik in premier Borut Pahor
Minister Matej Lahovnik in premier Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

Objavili pismo

Urad Vlade RS za komuniciranje pa je medtem, kot so zapisali, zaradi izjemnega interesa in zanimanja javnosti ter tudi zaradi nekaterih zahtev po dostopu do informacij javnega značaja, objavil pismo, ki ga je Lahovnik poslal Pahorju.

Minister v njem v skladu z dosedanjimi domnevami piše o Ultri, katere "pomemben lastnik je član vlade“, pri čemer misli na Golobiča. Sporno se mu zdi, da takšna družba, torej v lasti člana vlade, "sodeluje na javnih razpisih ministrstev in nenazadnje tudi družb v večinski posredni ali neposredni lasti države“. Po mnenju Lahovnika "posamezen funckionar ni v konfliktu interesov le, če se družba, ki je v njegovi več kot petodstotni lasti, prijavlja na razpise njegovega ministrstva, pač pa menim, da gre za konflikt interesov tudi v primerih, če se prijavlja na razpise drugih ministrstev in njihovih organov v sestavi“. Konflikt interesov pa se po njegovem mnenju pojavlja tudi v primerih, ko takšna družba "posluje s podjetji v večinski državni lasti, saj je treba upoštevati, da vlada daje neposredna navodila pooblaščencu države za zastopanje države na skupščinah delničarjev in tako lahko odločilno vpliva na proces korporacijskega upravljanja teh družb“.

Če se premier Pahor ne bo javno opredelil in tudi ukrepal v zvezi z domnevnimi konflikti interesov ministrov in podjetij v njihovi neposredni ali posredni oz. »prijateljski« lasti pri poslovanju z državo, bomo v SLS to nedvomno razumeli kot znak, da premier takšna sporna dejanja tiho in aktivno dopušča in podpira. SLS

Kot še piše Lahovnik, zatiskanje oči pred tem in podobnimi problemi ni sprejemljivo. "Težko je namreč verjeti, da omenjeno podjetje ali z njim povezana podjetja ne poskušajo izkoristiti položaja svojega pomembnega lastnika v vladi RS. Zato te prosim, da nastalo situacijo vzameš na znanje, kakor tudi mojo zaskrbljenost nad možnostjo konflikta interesov, ki bi v tem primeru lahko nastajal, ter ustrezno ukrepaš,“ Lahovnik še nagovarja Pahorja in ga prosi, naj ga čim prej obvesti o svojih ukrepih, saj si sicer težko predstavlja svoje delo v vladi.

Golobič vrača žogico

Da Lahovnikovo pismo najbolj obremenjuje prav njega samega, pa meni Golobič. Na vprašanje novinarke 24UR, ali so ga udarili tam, kjer ga najbolj boli, je odgovoril: "Mene to ne boli, to je bolečina, ki si jo je zadal sam, to pismo obremenjuje njega," pravi. "V kolikor pa je kakšni gospodarski družbi konkretno v kakšnem primeru rekel: Ne smete poslovati s kakšno gospodarsko družbo, pa je kršil zakone, za katere je kot minister prisegel, da jih bo spoštoval, in ravnal v nasprotju s prisego – v tem smislu je pismo problematično zanj, ne zame,"  še dodaja.

Iz pisma je po Golobičevem mnenju razvidno, da Lahovnik "na nek način dvomi v postopke, ki jih izvaja on, in organi, ki jim načeluje". To se mu zdi nenavadno. Ob tem opozarja, da Lahovnik v pismu niti z besedo ne nakazuje, da bi Golobič na kogar koli poskušal vplivati. "Tudi v enem primeru ni prišlo do tega, da bi podjetje pridobilo kakšna sredstva," opozarja Golobič.

"Če kdo meni, da kaj ni prav, naj ukrepa," pravi Golobič in dodaja, da bi bil za takšno pismo bolj pravi naslov protikorupcijska komisija. Zato ga veseli, da se je ta danes sama odločila, da bo primer proučila in preverila zakonitost. Postopek bo po njegovih besedah pokazal, "da je to, kar govorim, res".

Opozicijo zanima, kaj sledi

SLS pričakuje Pahorjev odziv na pismo. Če se ne bo javno opredelil in tudi ukrepal v zvezi z domnevnimi konflikti interesov ministrov in podjetij v njihovi neposredni ali posredni oziroma "prijateljski" lasti pri poslovanju z državo, bodo to razumeli kot znak, da premier takšna sporna dejanja tiho in aktivno dopušča in podpira. Če gre pri tej problematiki dejansko za domnevni konflikt interesov enega izmed ministrov, SLS Pahorja tudi poziva, da javnosti nemudoma pojasni, kako bo kot predsednik vlade preprečil nadaljevanje poskusov zlorab položajev v vladi. Dodajajo, da če član ministrskega zbora pisno opozori predsednika vlade, da je eden izmed ministrov v konfliktu interesov pri opravljanju svoje funkcije, SLS od odgovornega predsednika vlade pričakuje, da bo naredil vse, da se tako stanje popravi.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa je logično, da je Lahovnik naredil, kar je naredil. "Dejstvo je, da se nekatere družbe in politiki v Sloveniji obnašajo tako, kot da bi bila država njihova osebna in zasebna last." Kaj bo Pahor naredil s pismom in kako bo reagiral, "ali bo odslovil Lahovnika kot ministra ali se bodo začele razprtije v koaliciji", Jelinčič prepušča Pahorju in ostalim koalicijskim članom. Po njegovem mnenju pa bo do prepirov le prišlo, je pa poudaril, da ga celotna zadeva ne zanima kaj dosti. Iz SDS pa so sporočili, da so glede prijavljanja Ultre na javne razpise že večkrat opozorili. Vodja njihove poslanske skupine Jože Tanko je v zvezi s tem tudi postavil poslanska vprašanja. Med drugim ga je zanimalo, s katerimi državnimi institucijami je Ultra poslovala v obdobju pred vlado Janeza Janše, ali so bili izpeljani javni razpisi, kdaj so bile pogodbe podpisane in ali so bile katere od njih prekinjene.

Kos vzel Golobiča pod drobnogled

Zadevo je pod drobnogled že vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je sporočila, da je na podlagi Zakona o integriteti in preprečevanja korupcije v primeru ministra Golobiča in družbe Ultra d.o.o. na lastno pobudo začela presojati morebitne kršitve omejitev poslovanja in obstoj morebitnega nasprotja interesov. "Kot smo bili seznanjeni iz sredstev javnega obveščanja, naj bi družba Ultra d.o.o. sodelovala na javnih razpisih in poslovala z državo, o čemer je Lahovnik tudi obvestil Pahorja. Ker naj bi imel Golobič 10-odstotni lastniški delež v nizozemski družbi Ultra SUM B.V., ki je 70-odstotna lastnica družbe Ultra d.o.o., bi lahko prišlo do kršitve omenjenih členov zakona," so zapisali.

V postopku bodo ocenili ravnanje vseh vpletenih pravnih in fizičnih oseb, tudi ministrov, vključno s predsednikom vlade, ki bi kot predstojnik moral presojati obstoj morebitnega nasprotja interesov. Po zaključku zadeve bodo javnost obvestili o svojih ugotovitvah, so še dodali.

Zadevo je pod drobnogled že vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije z Dragom Kosom na čelu.
Zadevo je pod drobnogled že vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije z Dragom Kosom na čelu. FOTO:

Predsednik komisije Drago Kos je pojasnil, da bodo najprej preverili, ali je bil od časa veljavnosti novega predpisa – torej od 5. junija letos – sklenjen kakršen koli posel, ki bi bil lahko v nasprotju s tem predpisom. "To bi pomenilo ničnost takšne pogodbe," je poudaril. Do 5. junija je namreč veljal stari zakon, kjer je bila meja lastništva funkcionarjev v podjetjih, ki ne smejo poslovati z državo, 20 odstotkov in je šlo samo za neposredni delež. V času veljavnosti novega zakona pa je meja 5-odstotna, pri čemer pa se upošteva tako neposredni kot posredni delež.

Potem bodo preverili, ali je v katerem koli odnosu šlo za konflikt interesov. Na načelni ravni pa se bodo opredelili tudi do vprašanja, ali podjetja v lasti ali upravljanju ministrov "ne smejo poslovati le z ministrstvi, v katerih so ti ministri ministri", ali ne smejo poslovati s celotno vlado.

Po Kosovih besedah bo komisija ocenila ravnanje Golobiča, Lahovnika in Pahorja – Golobiča kot solastnika Ultre oz. povezanih podjetij, Lahovnika kot tistega, ki je ugotovil konflikt interesov in o tem obvestil svojega predstojnika, in Pahorja, ki bi moral oceniti, ali gre v danem primeru za konflikt interesov ali ne.

Pismo ministra Lahovnika
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
08. 07. 2010 21.36
29350 08.07.2010, 07:27 11 S svojo izjavo je g. Golobic se enkrat potrdil kako na niskem nivoju je njegova morala, ce jo sploh ima. V tej situaciji se je g. Lahovnik vseeno pokazal, da ima vsaj malo politicne kulture. Kot minister gospodarstva bi vsak normalni clovek reagiral isto, gospodarstvo se sesuva ministri pa veselo kradejo. res preveč pričakuješ od večnega študenta. Glede na to, da mu nič v življenju ni prišlo z delom in trudom kaj drugega niti ni bilo pričakovati. Človek se samo sprašuje ali je tako neumen, da ne dojema kriminalnih dejanj ali pa je tako neumen, da misli, da jih ljudje ne dojemajo..
Anton Ahac 1
08. 07. 2010 12.07
Nehaj blefirat g.G.
Marko Varga
08. 07. 2010 10.45
teli levaki se med seboj kregajo,kako so naši pomladniki lepo skladno sodelovali in nam preko elektro podjetij pobrali 15 mio€,ki so jih nato SDS-ovci posodili RKC....
Marko Varga
08. 07. 2010 10.28
nismo imeli sreče,da bi v času največjega gospodarskega kriminala v letih 2004-2008 g.Vizjak obrnil hrbet Janši,ampak sta prav lepo sodelovala,posledice pa danes plačujemo vsi.
gospakatja
08. 07. 2010 08.28
saj ste jih izvolili, sedaj jih pa imate (žal jih imamo tudi tisti, ki jih nismo izvolili) !!
sebo-x
08. 07. 2010 07.37
Sedaj bo Lahovnik kriv, da ima Golobič lažnjivi Kljun in dolge Prste, pa to ni več res ... ONLY IN SLOVENIA
29350
08. 07. 2010 07.27
S svojo izjavo je g. Golobic se enkrat potrdil kako na niskem nivoju je njegova morala, ce jo sploh ima. V tej situaciji se je g. Lahovnik vseeno pokazal, da ima vsaj malo politicne kulture. Kot minister gospodarstva bi vsak normalni clovek reagiral isto, gospodarstvo se sesuva ministri pa veselo kradejo.
Buena Vita
08. 07. 2010 07.27
SEBULBA TISTI KI JE NAJBOLJ POKVARJEN JE RAVNO PAHOR KAJ TI NJEGA NE POSLUŠAŠ....KAJ NE TROBI V VSAKEM TA DRUGEM STAVKU KAKO PODPIRA MEGALOMANSKE POKVARJENOSTI NJEGOVIH NAJOŽJIH SODELOVCEV ALI MORDA NE RAZUMEŠ SLOVENSKO, VEŠ,PRED KAMERAMI GOVORI PAHOR SLOVENSKO,SAMO POSLUŠI KAJ POVE
STELA_
08. 07. 2010 07.26
matr, kdaj bojo začel delat za dobro države???!!!???
Sebulba
08. 07. 2010 07.22
Žalostno Borut.......zelo žalostno. Najprej Rupel, potem se nisi znal zoperstaviti Janši. Med referendumsko kampanjo sem vendarle mislil, da si vzel vajeti v svoje roke.....in zdaj spet tole. Vsi vemo, da je Golobič oportunist in povpetnež in kaj boš zdaj? Odstavil Lahovnika mogoče?!? Sramota.....
Buena Vita
08. 07. 2010 07.22
IILLLIIIILLLIIILI LEPO SI NAPISAL,IN TO VSI VEMO BO POTREBNO VSE TELEFONE IZKLJUČIT ,TAKO DA NAM GOLJUFOVIČ NEBO MOGEL PRISLUŠKOVATI
Buena Vita
08. 07. 2010 07.18
ALFE SEVEDA SO VEDELI,IN TO VSI ZAKAJ SPREMEMBA--PREMALO JE KAPALO V ŽEPE,LONCI SO PREVEČPRAZNI KLJUB OBLJUBAM OBLJUBA DELA DOLG,SAMO KATERI SE TEGA VELE-POLITIKI NE ZAVEDAJO,IN NE PLAČUJEJO ZAPITKA ,,V TEJ TOLPI JE BILA PAROLA,NA OBLAST ZA VSAKO CENO
BagrMacola
08. 07. 2010 07.12
Haha, njegova Ultra se futra z državnim denarjem, pa vsi to gledajo. Naslednjič ga bodo pa še bolj volili. Kar on dela je to, da rihta biznise.
Milan Koleznik
08. 07. 2010 06.57
komentar tvezovichu,ti si isti kot Oražnova,pri takih smo zavedni in pošteni Slovenci brez komentarja,ker nima smisla,res imamo vsega dovolj.
Alojz Železnik 1
08. 07. 2010 06.55
Gospod Matej, ko ste šli ministra, ste vendar vedeli za Ultro in njenega lastnika gospoda Gregorja, kajne? Zakaj sedaj taka sprememba?
Milan Koleznik
08. 07. 2010 06.54
prvo Golobič bi moral odstopiti,ali bi ga moral Pahor odstaviti,to je prvo za pravno državo,mi pa nismo pravna dežava,Evropa bi nas morala izključiti iz članstva ali kaznovati,za grde prekrške ki jih dela že sama vlada,kaj šele razred pod njo.
roman.lovsin@gmail.com
08. 07. 2010 06.39
Narod slovenski! Še veste ne kako je pokvarjen Golubič!Pa vendar ni on kriv da je tako! Sedaj se je zlagal že DRUGIČ, Pahor pa nič. Že to zadosti pove, da on kroji hlače vsemu visokemu šolstvu, sam pa je delal faks dlje kot jaz srednjo šolo, diplomo in magisterij skupaj! Sedaj pa on vsem soli pamet! Pa to je možno samo pri nas! Zopet se je pokazalo to, kar je govoril Cukjati: "lahko da je vse v zakonskih okvirih in če je moralno in etično sporno ni dopustno". Sedaj pa Golubič pravi, da je Lahovnik kršil zakon, ker je govoril drugim naj ne poslujejo z Ultro.........
Kritik19
08. 07. 2010 06.24
Ko začneš lagati samemu sebi, potem si res pomilovanja vreden. Golobič, tvoji izprijenosti ni videti konca in na žalost tvojih blodenj ni mogoče ozdraviti.
levamama
08. 07. 2010 04.35
V Sloveniji je veliko pokvarjencev.So pa tudi svetle točke . DRŽI SE MATEJ !!!
WikiX
08. 07. 2010 02.32
Končno smo se začeli pogovarjati, kako zgleda Drnovškova zapuščina, za katero se zdaj pobijajo med sabo. Mislim, eno je, če kdo pokaže par sličic in podatkov ter misliš, da je Janez pač kaj pokradel, drugo je realna slika, kaj si je osamolastninil diktator. Torej Ultra kontrolira vse energetske ter telekomunikacijske vire in povezave v tej državi, tako državne monopoliste kot tudi konkurenco, vse, kar je povezano z državno infrastrukturo. Temu je treba prišteti še področja, ki jih obvladuje "lastnik", torej Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost, tudi v: - "...prenosu znanja, informacijsko komunikacijskih tehnologij in vsebin v izobraževalne in raziskovalne ustanove, organe javne uprave in lokalne samouprave, gospodarstvo ter civilne družbe. Direktorat pri svojem delu sodeluje z različnimi organizacijami tudi na področju zakonodaje, varnosti in zasebnosti v elektronskem svetu, izobraževanju, spremljanju indikatorjev razvoja informacijske družbe,.." - "...se ukvarja z zagotavljanjem trajnih prostorskih rešitev in s tem kakovostnih delovnih pogojev za delovanje univerz, javnih raziskovalnih zavodov, inštitutov in študentskih domov..." - "...skrbi za usklajeno delovanje predstavnikov ministrstva v organih in institucijah EU, OECD in drugih mednarodnih povezavah..." - "...in opravlja neposredni nadzor nad izvrševanjem zakonov in podzakonskih predpisov s področja elektronskih komunikacij in pošte,..." - "...Na podlagi zunanjepolitičnih usmeritev Republike Slovenije skrbi za usklajeno delovanje predstavnikov ministrstva v organih in institucijah EU, OECD in drugih mednarodnih povezavah..." Je Slovenija Republika Ultra in kaj se zgodi, če se zameriš Golubiču?