Slovenija

Pahor: Brez soglasja naj vlada ne hiti z varčevalnimi ukrepi

Ljubljana, 04. 04. 2012 22.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada naj varčevalnih ukrepov ne pošlje v obravnavo v DZ, če jih prej ne bo uskladila s socialnimi partnerji, opozarja predsednik SD Borut Pahor. Če bodo ukrepi zavrnjeni na referendumu, si ne moremo obetati izboljšanja položaja v javnih financah, še opozarja.

Pahor ocenjuje, da smo v prelomnem trenutku.
Pahor ocenjuje, da smo v prelomnem trenutku. FOTO: Blaž Garbajs

Svoj pogled na varčevalne ukrepe vlade je podal tudi predsednik SD Borut Pahor. Nekdanji premier ocenjuje, da smo v prelomnem trenutku. Po njegovem mnenju je potrebno vsaj minimalno soglasje za konsolidacijo javnih financ in obvladovanje dolga pod tremi odstotki do leta 2013.

Pahor se sprašuje, ali je res potrebno linearno znižanje plač za vse. V SD bodo ukrepe podprli le v primeru, da vlada in sindikati najdejo skupen jezik. Pahor pa se boji, da bi lahko prišlo do referenduma, če bo vlada 'povozila' socialne partnerje. Na referendumu pa bo, tako meni Pahor, paket ukrepov padel.
Sicer Pahor zagotavlja, da SD ne bo zaostrovala političnega ozračja in bo glasovala za fiskalno pravilo. S podporo SD bi imel tako posebni zakon, ki bo podrobneje opredelil izvedbo fiskalnega pravila, dvotretjinsko večino v državnem zboru. Pahor tudi meni, da je najbolj nujno podaljšanje interventnega zakona do konca leta, ključna pa je tudi izpeljava reform, predvsem pokojninske.

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja tudi po današnji peturni razpravi ostajajo na mrtvi točki, glavna zavora so še vedno plače v javnem sektorju.

Kaj predlaga SD?

V SD so ob tem predstavili svoj možen scenarij javnofinančne konsolidacije. Za leto 2012 predlagajo in podpirajo ukrepe, kot so odpoved spremembam dohodnine, podaljšanje interventnega zakona do konca leta, optimizacija procesov in večja produktivnost v javnem sektorju ter trajne ukrepe v smislu prihrankov ali povečanja davkov. Pri slednjem gre predvsem za uvedbo dodatnega dohodninskega razreda, ki bi se obdavčil 50-odstotno za prihodke večje od 60 tisoč evrov ter za povečanje višje stopnje DDV na 22 odstotkov, kar bi bilo po njihovi besedah smiselno le ob predpostavki, da bo do konca leta 2012 sprejeta pokojninska reforma.

Za leto 2013 sta med glavnimi cilji znižanje strukturnega primanjkljaja na 1,50 odstotka BDP ter dejanski primanjkljaj 2,9 odstotka BDP. Tukaj bi poleg ostalih ukrepov iz leta 2012 dodali še prenos sredstev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni sistem zavarovanja, povečanje črpanja evropskih sredstev za 30 odstotkov, uvedba davka na nepremičnine in finančne transakcije ter povečanje prihodkov z naslova preprečevanja sive ekonomije.

Borut Pahor - 5
Borut Pahor - 5 FOTO: Blaž Garbajs

V PS vlado pozivajo, naj še enkrat preveri smiselnost varčevalnih ukrepov

V poslanski skupini Pozitivne Slovenije pa menijo, da izhodišča za pripravo rebalansa proračuna za leto 2012 oziroma varčevalni ukrepi, ki predvidevajo varčevanje v javnem sektorju, "bistveno vplivajo na kakovost življenja posameznikov in znižujejo dosežene standarde družinskega varstva".

Od vlade zato pričakujejo, da bo še enkrat preverila smiselnost in upravičenost predstavljenih varčevalnih ukrepov, predvsem pa, da bo sveženj potrebnih varčevalnih ukrepov uskladila z vsemi socialnimi partnerji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrast66
05. 04. 2012 15.02
-1
Pahorja bi bilo treba sankcionirati zaradi državnih dolgov, Janšo pa zardi referendumov in njih posledic.
godhead
05. 04. 2012 12.39
+0
pahor bi raje malo obmolknil, ni še vse pozabljeno, kako je brezhrbtenično poziral, pa se malo slikcal z obamo
Danijel Fric
05. 04. 2012 11.41
-1
Pahor: Brez soglasja naj vlada ne hiti z varčevalnimi ukrepi Kako, prej je pa sam norel z njimi, ko so ga nafutrali Merklova in Šarakan. Politiki vsi isti, barva in pripadnost stranki sploh ni pomembna, vsi delajo za svoje dobro.
prašek
05. 04. 2012 11.38
+2
A se kdo spomni Janševih napovedi glede cene benzina ???? Se kdo spomni njegovih napovedih o rasti gospodarstva ??? O odpiranju novih delovnih mest ???
godhead
05. 04. 2012 12.38
+2
ja, očitno se samo janša sam ne spomni ničesar
cyklon
05. 04. 2012 13.27
-1
Šele začeli so vladati,pa imajo že sindikate za vratom!!Kako neki naj se ukvarjajo z zagonom gospodarstva in odpiranjem delovnih mest,če osnovnih stvari ne morejo pošlihtati,ker temu nasprotujejo isti,ki so zrušili pahijeve reforme!?? Pahi je pa tako do konca mandata samo nakladal!!...Za eno od njegovih nakladancij je prispel račun za skoraj pol milijona evrov!! Kene ,prašek!!?
prašek
05. 04. 2012 13.40
+2
Tri leta so rušili Pahorja in se pripravljali na prevzem ablasti !!! kene , cyklon ???
cyklon
05. 04. 2012 15.26
+0
Lepo te prosim,prašek!!! Kdo je rušil Pahorja?? Kolikor je meni jasno,zelo pospešeno palček smuk,pojoča žaga in statisti!!!
blazeboy
06. 04. 2012 09.21
-1
še dobr da se kdo spozna od vas na bilo kaj takega.... nafta se je podražila na borzi, katero kontrolira sam Janša ... svetovno borzo kontrolira Janša... gospodarska rast je pa iz danes na ju3. prvo je treba popucat, odpravit kreditni krč... pol so investicije in šele pol rast. kljub temu da se mi vsi predlogi ne dopadejo pa glede tega mu dlih ne moreš odčitat.
prašek
05. 04. 2012 11.37
+2
O verodostojnosti nekega politika: Janša je leta 2000 pompozno napovedal, da bo na treh tiskovnih konferencah odgovoril na vsa vprašanja glede trgovine z orožjem. Tretje tiskovne konference ni bilo nikoli! Janša je zanikal vpletenost SDS v izdajo brezplacnikov ! Teršek je na zadnjem zaslišanju priznal, da so brezplacniki nastajali kar na sedežu SDS, kjer so se vsak teden sestajali Janez Janša, Alenka Paulin, ki je tedaj vodila STA, Lasbaher, Metod Berlec, glavni in odgovorni urednik Demokracije, ter Borut Petek, nekdanji tajnik v Janševem kabinetu. Janša zanikal ponarejanje anketnih rezultatov! Ko so stvar preverili so ugotovili, da je vecina glasov za SDS prišla z enega IP-naslova, ki pripada mreži Študentske organizacije v Ljubljani. Pri podrobnejši analizi so ugotovili, da je na omenjenem naslovu nastavljen program, ki stranki SDS avtomatsko (vsake tri sekunde) dodaja en glas Janša je na prvi oddaji "pogledi Slovenije" pred vso slovensko javnostjo vehementno zatrjeval da dolocene dokumentacije sploh ni videl, dokler ni videl knjige Dejana Kaloha! Dejan Karba je to Janševo laž sesul v trenutku in mu v obraz povedal da mu je prav te dokumente par mesecev prej osebno izrocil! Janša je obtožil predsednika Türka da je lagal o zadevi Velikovec ! Dokument, ki ga hranijo v Arhivu Slovenije, je drugacen od tistega, ki ga je predstavila SDS. Deset strani so v SDS prekopirali iz dokumenta, ki ga je oktobra 1979 prejel predhodnik Danila Türka na mestu predsednika manjšinske komisije pri SZDL, in ga za potrebe objave na spletni strani SDS vnesli v "Türkov dokument". Janša trdi da kreativno sestavljenega ni bilo ni bilo! Arhiv RS je na svoji spletni strani objavil izvirnike arhivskega gradiva, s katerim je stranka SDS predsednika Danila Türka obdolžila laganja. Dokument, ki ga je objavila SDS, je sestavljen iz delov razlicnih dokumentov.. In potem se je pojavil v medijih! Prav mucno je bilo gledati kako se sesuva lik Velikega vodje! Sesul ga je Karba v Pogledih Slovenije! Sesul ga je dr. Janez Markež Sesula ga je voditeljica oddaje Svet na kanalu A! Sesul ga je Bobovnik v Odmevih! Sesul ga je dr.Matic direktor Arhiva RS ki najbolj kompetenten za oceno verodostojnosti dokumenta ki ga je predložil Janša!
prašek
05. 04. 2012 11.33
+2
Vsem desnosučnim gurujem komentiranja pa samo obudimo spomin ; Ugledni ekonomist Jože P. Damjan objavil analizo gospodarske uspešnosti slovenskih vlad. Gospodarske dosežke je primerjal z mednarodnimi gospodarskimi razmerami v casu vladanja vseh vlad in ugotovil, da je po skupni gospodarski uspešnosti vlada Janeza Janše bila najmanj uspešna. Gospodarska rast je bila res najvišja in brezposelnost najnižja, vendar pa je Slovenija je bila, glede na primerjavo z ostalimi državami, ki so hkrati z nami vstopile v Evropsko unijo (EU10), v mandatu Janeza Janše gospodarsko najmanj uspešna od vseh vlad v casu samostojne Slovenije. V primerjavo ni vkljucil prve Demosove vlade, ker ta ni izpeljala celotnega mandata. Najbolje se je odrezala prva Drnovškova vlada, sledi druga Drnovškova vlada, tretja je vlada, ki jo je zacel Drnovšek, dokoncal pa Rop. Nekaj povzetkov Damjanove analize: -Povprecna gospodarska rast v casu Janševe vlade let znaša 5.1% v EU 10 pa 6.3. Prva drnovškova vlada je dosegla 4% v obdobju ko je povprecje EU 10 znašalo le 1.3%. -Zunanji dolg države je v casu prve Drnovškove vlade znašal 40.9% BDP v casu Janševe pa že 84.4% BDP. "Zanimivo pa je, da Janševa vlada kljub tako ugodni svetovni konjunkturi ter povecanim prilivom iz naslova obdavcitve podjetij in fizicnih oseb ter seveda predvsem iz enormno povecanih prilivov iz naslova DDV zaradi narašcajocih cen hrane in nafte ni uspela ustvariti vecjih proracunskih rezerv. Ob tako ugodni svetovni konjunkturi bi morala namesto neznatnega presežka dejansko ustvariti vsaj za 2 do 3 odstotke BDP proracunskega presežka. Pa tega ni storila!
blazeboy
06. 04. 2012 09.25
prašek ... bolj bogi si na tem področju... cifre je treba razumet... itq da rasteš ko je vse sesuto... zahodna nemčija je najbolj rastla po 2 svetovni vojni ... govorimo o procentih, kateri veš kak so ... če sm danes mel 1 evro pa mam ju3 2 sem za 100% bolj bogat, če pa mam danes miliardo pa ju3 1,1 miliarde pa sem samo bolj bogat za 10% sam mam pa več.
titovka
05. 04. 2012 11.05
+2
DOL Z UZURPATORJI...TA VLADA NIMA LEGITIMNOSTI...ZATO SINDIKATI BODITE POKONČNI!!!!!
prašek
05. 04. 2012 10.57
+1
Borut Pahor , a veš kaj je tvoja dolžnost ???? Referendum !!!! Ne razočaraj nas !!!
titovka
05. 04. 2012 11.06
+2
hahaha pobič...on tega ni sposoben svojem ljubljenem narest!!!!i
prašek
05. 04. 2012 11.12
+2
Živjo deklica ♥♥♥ Počakajmo ! Dajmo času čas !!
cyklon
05. 04. 2012 13.33
Nič ne bo,prašek!! Boš najbrž kar razočaran!!
punca08
05. 04. 2012 10.51
-2
kaj se sedaj Pahor oglaša...bil je na oblsti, ni pa nič varčeval
titovka
05. 04. 2012 11.04
+1
tudi tvoj janšek je bil štiri leta na oblasi in v teh štirih letih je total zavozil državo...to mu je dokazal vlado miheljak!!!!!!
prašek
05. 04. 2012 11.17
-1
titovka A si čitala Miheljakovo opravičilo JJ-ju v Dnevniku ???
titovka
05. 04. 2012 11.36
gulmor
05. 04. 2012 09.19
-5
Pahor ni več kredibilen za dajanje mnenj. Ignore-->
Luther
05. 04. 2012 09.31
+8
A je morda Janša? On ni nikoli ''videl'' v prihodnost. To se je pokazalo na koncu njegovega prejšnjega mandata, ko ni zaznal galopirajoče krize, ni uvidel, ko je bil opozicija s tem, da je rušil vse ukrepe (ki bi mu zdaj tako prav prišli) in tud, ko je šel na zadnje volitve, ni zaznal, da njegovih 10 + 100 ukrepov ne bo prepričalo ljudi (mahal je s tisto knjižico, kot Mao Ce Tungovi sledilci z rdečo knjižico). Zato tudina volitvah ni zmagal. A si videl njegovo faco, ko se je eno uro kasneje pojavil v svojem štabu. To je bila faca nekoga, ki mi ni nič jasno. In tudi zdaj mu ni nič jasno. Govori o varčevanju, ki je v bistvu veliko ostrejša reforma, kot jo je hotel vpeljati Pahor.
Bolha31
05. 04. 2012 09.48
+2
SE STRINJAM. NIKOGAR NE ZAGOVARJAM. VARČEVATI JE POTREBNO. NIKOGAR NISEM SLIŠALA, DA BI REKEL, DA NOČE NEKAJ PREISPEVATI AMPAK VSAK SE BOJI ZA SVOJ OBSTOJ, ZA PREŽIVETJE ZATO SE TAKO BUNIMO. TE REFORME, KI JIH PREDLAGA JJ SO SPORNE, NEČLOVEŠKE, KER HOČEJO ŠPARATI SAMO NA MALIH LJUDEH NE PA NA SEBI. POTEM PA SE ČUDIJO ZAKAJ TAKI HALOOO. IN POTEM NEKDO, KI IMA 500 EVROV PLAČE, SE VOZI 100 KILOMETROV VSAKI DAN V SLUŽBO, KI JO JE ŽE ITAK KOMAJ DOBIL, HODI POZNO DOMOV....NI ČLOVEŠKI KER SE BUNI ZARADI ZMANJŠANJA POTNIH IN VSEGA OSTALEGA. VEM, DA PAHOR ALI JANKOVIČ NE BI PREDLAGALI TAKIH DRASTIČNIH UKREPOV.
titovka
05. 04. 2012 09.50
+0
titovka
05. 04. 2012 09.52
+7
Gulmor…Pahor ni več kredibilen za dajanje mnenj. Ignore--> JANŠA PA ŠE MANJ!!
wsharky
05. 04. 2012 08.36
-1
... Borutek ne modruj ...
titovka
05. 04. 2012 09.53
+3
Luther
05. 04. 2012 10.47
+1
Tako je. Samo Janša lahko modruje. Zakaj? Zato, JJ pravi, da zato, ker je njegova barva modra. (To je tudi edini razlog)
titovka
05. 04. 2012 11.02
+1
jaz pa mislim, da zato, ker je kralj na betajnovi in nikogar ne posluša!
dreko123
04. 04. 2012 23.20
+12
Naj mi nekdo pove kdaj bodo ukinili naslednje zavode, rasorje in ostalo nepotregno javno upravo????! 1. SLOVENSKA NACIONALNA KOMISIJA ZA UNESCO 2. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠTUDENTSKA VPRAŠANJA 3. MEDRESORSKA DELOVNA KOMISIJA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE 4. MEDRESORSKA KOMISIJA ZA MEDNARODNO HUMANITARNO PRAVO 5. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA INVALIDE 6. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA DUŠEVNO ZDRAVJE 7. SVET ZA INTEGRACIJO TUJCEV 8. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA MLADINO 9. STROKOVNI SVET ZA IZOBRAŽEVANJE, USPOSABLJANJE IN ZAPOSLOVANJE MLADIH 10. SVET ZA TURIZEM 11. STROKOVNI SVET ZA PROTIPOTRESNE UKREPE 12. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VPRAŠNJA NARODNIH SKUPNOSTI PRIADNIKOV NARODOV NEKDANJE SFRJ V SLOVENIJI 13. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PRIPRAVO STROKOVNIH IN PRAVNIH TEMELJEV ZA NADALJNE POGOVORE Z ITALIJANSKO STRANJO O VPRAŠANJU VRAČANJA KULTURNIH DOBRIN, UMETNIŠKIH DEL, ARHIVOV TER TER KATASTRSKIH IN ZEMLJIŠKIH KNJIG IZ ITALIJE V SLOVENIJO 14. DELOVNA SKUPINA ZA TEHNIČNO KOORDINACIJO ZUNANJEPOLITIČNIH AKTIVNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE 15. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA DELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V NATU 16. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA FRANKOFONIJO 17. KOORDINACIJSKI ODBOR ZA VPRAŠNJA NASLEDSTVA 18. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA VSTOP REPUBLIKE SLOVENIJE V ORGANIZACIJO ZA EKONOMSKO SODELOVANJE IN RAZVOJ (OECD) 19. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA NACIONALNA KONTAKTNA TOČKA ZA OSEBNO IN LAHKO OROŽJE (OLO) 20. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA SVET EVROPE 21. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PRIPRAVO PREDLOGA BESEDILA ZAKONA O PRIVILEGIJIH IN IMUNITETAH MEDNARODNIH ORGANIZACIJ S SEDEŽEM V REPUBLIKI SLOVENIJI 22. DELOVNA SKUPINA ZA REŠEVANJE PROBLEMATIKE, VEZANE NA IZGRADNJO HIDRO ELEKTRARNE NA SPODNJI SAVI 23. KOMISIJA VLADE RS ZA ODPRAVO VZROKOV IN POSLEDIC VSEH VRST NELEGALNIH POSEGOV V PROSTOR IN KOPOV MINERALNIH SUROVIN 24. MEDRESORSKA KOORDINACIJSKA SKUPINA ZA IZVAJANJE KONVENCIJE O VARSTVU ALP - ALPSKA KONVENCIJA 25. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA UREDITEV IZVAJANJA DRŽAVNE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE RAVNANJA S STRANSKIMI ŽIVALSKIMI PROIZVODI KATEGORIJE 1 IN 2 26. SLOVENSKI KOMITE ZA VPRAŠANJA SPREMEMBE PODNEBJA 27. MEDRESORSKA KOMISIJA ZA OBLIKOVANJE STALIŠČ REPUBLIKE SLOVENIJE DO PROBLEMATIKE PLINSKIH TERMINALOV V TRŽAŠKEM ZALIVU IN NJEGOVEM OBALNEM OBMOČJU 28. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA URESNIČEVANJE OKVIRNEGA SPORAZUMA O SAVSKEM BAZENU NA DELU SAVSKEGA BAZENA NA SLOVENSKEM OZEMLJU 29. MEDRESORSKA STROKOVNA KOMISIJA ZA PREGLEDOVANJE IN OCENJEVANJE PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA IZVEDBO INFRASTRUKTURNH UREDITEV HIDROELEKTRARN NA SPODNJI SAVI 30. MEDRESORSKA SKUPINA ZA PODNEBNE SPREMEMBE 30. marec ob 9:28 · Všeč mi je Miha Sharky ‎31. DELOVNA SKUPINA ZA PROSTORSKE REŠITVE UMEŠČANJA PREDNOSTNIH NACIONALNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKTOV V PROSTOR 32. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PODROČJE PROTIDOBAV 33. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA IMPLEMENTACIJO DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA 2006/123/ES O STORITVAH NA NOTRANJEM TRGU 34. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA BOJ PROTI PIRATSTVU IN PONAREJANJU NA PODROČJU INTELEKTUALNE LASTNINE 35. KOMISIJA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA NARODNI SKUPNOSTI 36. KOMISIJA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA DIALOG Z VERSKIMI SKUPNOSTMI 37. SVET ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ 38. PROGRAMSKI ODBOR ZA OBRAVNAVO IN OBLIKOVANJE STRATEŠKIH USMERITEV SID BANKE IN DRUGIH RAZVOJNIH FINANČNIH IN IZVEDBENIH INSTITUCIJ 39. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA USTANOVITEV URADA ZA ODVZEM PREMOŽENJSKE KORISTI PRIDOBLJENE S KAZNIVIM DEJANJEM 40. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA BOJ PROTI TRGOVINI Z LJUDMI 41. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA IZVEDBO DOKONČANJA PROJEKTA IZGRADNJE INFRASTRUKTURE ENOTNEGA DIGITALNEGA RADIJSKEGA OMREŽJA DRŽAVNIH ORGANOV REPUBLIKE SLOVENIJE 42. MEDRESORSKA PROJEKTNA SKUPINA, KI BO PRIPRAVILA JAVNI RAZPIS ZA IZBIRO SOVLAGATELJA IN OPERATERJA ENOTNEGA DIGITALNEGA RADIJSKEGA OMREŽJA DRŽAVNIH ORGANOV (TETRA) 43. NACIONALNA KONTAKTNA TOČKA ZA SODELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V EVROPSKI MIGRACIJSKI
dreko123
04. 04. 2012 23.21
+4
dreko123
04. 04. 2012 23.21
+5
Odpri..Oci
05. 04. 2012 07.54
+2
Teh verjetno nikoli ne bodo ukinili, saj so polni bivših "zaslužnih" političnih kadrov... vseh vrst !!!!! In pa raznih priležnic in žlahtnikov vseh strankarskih veljakov.....
andisej
05. 04. 2012 08.23
+1
saj se ve kdo so to . Priliznjenci ene in druge stranke SDS SD
titovka
05. 04. 2012 09.54
+1
A SAMO TI...KAJ PA OSTALI...POG LEJ JIH KAKO SO SLUZASTI....