Slovenija

Pahor bo začel posvetovanja o novem varuhu, prispelo 26 kandidatur

Ljubljana, 28. 12. 2012 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prihodnji teden bo predsednik republike Borut Pahor začel posvetovanja o izboru kandidata za varuha človekovih pravic. Na poziv se je prijavilo 26 kandidatov. Nekateri so se prijavili sami, druge predlagajo različna društva, institucije in posamezniki.

Predsednik republike Borut Pahor je danes posredoval vabilo vodjem poslanskih skupin in predstavnikom narodnih skupnosti na posvetovanje o izboru kandidata za varuha človekovih pravic in za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Pahor bo pogovore o predlogih začel v četrtek prihodnji teden, so sporočili iz urada predsednika republike. Iz predsednikovega urada so tudi posredovali evidentirane predloge prijav za omenjeni funkciji.

Na poziv za varuha človekovih pravic je prispelo 26 kandidatur. Nekateri kandidati so se prijavili sami, druge predlagajo različna društva, institucije, pa tudi posamezniki.

Sedanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar kandidira na predlog Kluba z razlogom - Janine Slovenke, Belega obroča Slovenije, Zavoda 7 in Zveze prijateljev mladine.
Sedanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar kandidira na predlog Kluba z razlogom - Janine Slovenke, Belega obroča Slovenije, Zavoda 7 in Zveze prijateljev mladine. FOTO: 24ur.com

Tako se med drugimi za to mesto poteguje nekdanji direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh, ki so ga predlagali lendavski župan Anton Balažek, Klemen Jelinčič Boeta, Zveza Romov Slovenije, Italijanska unija, Zavod Nefiks in Marjan Pipp.

Velenjsko tožilko, poznano predvsem po primeru koroške deklice, Aleksandro Štiblar je predlagalo Društvo Ostržek, društvo za zaščito pravic otrok in mater samohranilk.

Nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman se je prijavila sama. Poleg nje so se sami prijavili tudi Rinaldo DiRicchardi - Muzga, sedanji namestnik varuhinje Tone Dolčič, Ciril Klajnšček, Silvestra Klemenčič, Valerija Korošec, Dušan Košir, Neva Miklavčič Predan, Marko Novak, Marjan Petrič, Nada Smonker, Boris Stariha, Mihael Svanjak, Rok Svetlič, Luj Šprohar in Majda Zavšek - Urbančič.

Lilijano Kozlovič je predlagala Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, Franca Majcna pa Sožitje, društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju občin Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače.

Jasna Murgel je kandidatka na predlog Zveze Sonček, Pravniškega društva v Mariboru in Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije, Josa Zalokarja pa sta predlagala Mladinski dom Malči Beličeve in Mladinski dom Maribor. Inštitut za narodnostna vprašanja predlaga, da se na mesto varuha imenuje Mitjo Žagarja, Romsko društvo Narcisa pa bi si na tem mestu želelo Francija Žoharja.

Zdenka Čebašek - Travnik se na poziv ni prijavila.
Zdenka Čebašek - Travnik se na poziv ni prijavila. FOTO: Dare Čekeliš

Aktualna varuhinja človekovih pravic soglasja k kandidaturi ni dala

Konec februarja se izteče šestletni mandat aktualni varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek - Travnik, ki se na poziv ni prijavila. Kot kandidatko sta jo sicer predlagala Združenje Forum romskih svetnikov Slovenije in Eko krog, a soglasja h kandidaturi ni dala. Je pa pozneje dejala, da bi se bila pripravljena pogovarjati o ponovni kandidaturi, če bi jo predsednik republike o tem povprašal.

Predsednik lahko za varuha oziroma varuhinjo predlaga tudi več kandidatov, odloči pa se lahko tudi za nekoga, ki se ni prijavil na razpis. V DZ je za izvolitev varuha potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev.

Za prvega namestnika predsednika računskega sodišča štirje kandidati

Za prvega namestnika predsednika računskega sodišča pa se potegujejo štirje kandidati. To so direktor davčnega urada Maribor Marjan Špilar, vrhovni državni revizor na računskem sodišču Jorg Kristijan Petrovič, Miranda Groff Ferjančič z ministrstva za finance in Gregor Korošec.

Predsednik države predlaga kandidata za namestnika predsednika računskega sodišča državnemu zboru, ta pa o predlaganem kandidatu s tajnim glasovanjem odloča v 30 dneh po predložitvi predloga. Kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Člani računskega sodišča so sicer predsednik računskega sodišča ter dva namestnika, vse pa imenuje državni zbor, in sicer za mandatno dobo devetih let.

V začetku junija 2013 se sicer mandat izteče tudi aktualnemu predsedniku računskega sodišča Igorju Šoltesu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
29. 12. 2012 09.38
+4
Vse lepo in prav. Ampak Pahor, začni se ukvarjat z nečim, kar bo prineslo zagon gospodarstva. Varuh človekovih pravic če je ali ga ni. Saj vidiš, da ga Ustavno sodišče sploh ne upošteva. Vse zadeve rešuje prednostno, razen njegove. Ko njega in še veliko takih lutk ni bilo, so bile človekove pravice veliko manj kršene. Za to Pahorček. Ne za svoj imidž ampak pobrigaj se za navadnega človeka.
Pivojevoda
29. 12. 2012 15.07
Mogoče pa si Urad Varuha domišlja, da se lahko prička z Ustavnimi sodniki glede prava. To je seveda le za tisto peščico primerov, ki jih Varuh sploh obravnava, pa še tiste bi zmagali, če bi namesto svojih kvazi strokovnjakov iz različnih področij, kdaj poslušali še kakega obupanega revežea. Amapk pri nas ni fašistov in mi tudi nismo strokovnjaki, da bi jih spoznali za točno to, mar ne? Mimogrede, naše Ustavno sodišče je bilo že večkrat spoznano za krive zločinov proti človeštvu in to masovne.
?\?~
29. 12. 2012 08.41
+0
med vsemi kandidati izstopa edino Aleksandra Štiblar , sploh glede na dejstvo, da ima varuh največ pritožb čez delo pravosodnega sistema, je to najbolj primerna kandidatka
24vohomurckov
29. 12. 2012 01.34
+4
Konec februarja se izteče šestletni mandat aktualni varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek - Travnik, ki se na poziv ni prijavila. Kot kandidatko sta jo sicer predlagala Združenje Forum romskih svetnikov Slovenije in Eko krog, a soglasja h kandidaturi ni dala.,,,,,,, seveda nam je padlo v uč kdo jo je predlagal.....v prvi vrsti, prvi...amen!!
24vohomurckov
29. 12. 2012 01.23
+3
Aleksandra Štiblar ima vse kompetence in noto,ki je ni imela čebaškova in je nima natašca.....sočutje do malega človeka.....izkazala se je v zadevi z deklico o kateri skoraj ne govorimo več in obelodanila domnevne svinjarije,ki so se v zvezi s tem primerom dogajale....no,pa še pogumna je....to pa ogromno pove o človeku!
malaraja
28. 12. 2012 23.40
+6
Nekdo je predlagal Gorenaka, pa je bil brisan. Adminu se slabo piše! Vinko ima njegov IP!
hillya
28. 12. 2012 22.11
-8
@Pivojevoda KAJ SMETIŠ ?????? Misliš, da te kdo bere?
Pivojevoda
28. 12. 2012 22.12
+6
Kako, da ne, jaz sem si trikrat prebral, kar sem zapisal na našem največjem javnem portalu.
Pivojevoda
28. 12. 2012 21.09
+11
Nekaj dejstev, ki bi se jih morali vsi zavedati o Sloveniji, predvsem Slovenci, pa tudi tuji mediji in razne nevladne organizacije, ki jih iskreno zanima dejansko stanje v naši državi; Slovenija je le na videz podobna vsem ostalim Evropskim državam, to pa preprosto zato, ker moramo kot novi, stari člani Evropske skupnosti zgledati enaki kot oni, sicer bi za nas ugotavljali, da smo čudni in bi zahtevali naš izbris iz Unije. Ker pa Republika Slovenija, namesto pravnega reda sloni na postopkih, birokraciji in nehumanemu legalnemu redu, moramo pa vseeno zgledati enaki, imajo vse javne službe dejansko zamenjane svoje vloge, kot ustreza vladajoči nacistični oligarhiji. Če so nastavljeni, da skrbijo za javni interes nekih zadev, v korist državljanov, delajo v resnici ravno obratno. Tudi napačno, krivično postopanje javnih uslužbencev jue namreč legalno, le da po nekih drugih členih zakona, ki z vašim primerom nima veze, vi pa lahko imate sicer prav, vendar tistih členov zakona, ki vam gredo v korist, ti birokrati ne upoštevajo in se zgovarjajo, da tisti členi zakona pa niso ravno tako pomembni temveč so bolj moralna načela, po katerih se lahko država ravna, lahko pa tudi ne, odvisno od posameznega javnega uslužbenca, vsi so namreč pri svojem delu neodvisni, čisto vsi, vključno s predsednikom vlade ali čistilko, ki ju plačuje proračun. In še opomba, če vam javni uslužbenec nekoga priporoča, da je menda dober, je to sicer res, vendar je dober edino za državni aparat, ki ga plačuje, nikakor pa ne za vas, ravno obratno. Javni uslužbenec ima vedno prav, tudi in predvsem kadar se zlaže, ker sicer bi nastal utemeljen sum, da je z našo državo nekaj narobe in ima skorumpiran ter nesposoben javni aparat, kar pa je nemogoče, ker takih nihče ne bi zaposlil. V normalni deželi res ne, v državi, kjer še vedno poteka divja denacionalizacijska tranzicija oziroma tiranija bivših upravljalcev družbenega premoženja in njihove vojske, kjer tudi najvišji in najbolj ugledni strokovnjaki priznavajo, da je naš sistem čudežno, iznenada postal ves gnil, so take sistemske laži in očitno prikrivanje dejanskega stanja, povsem običajne.
Pivojevoda
28. 12. 2012 21.09
+9
Policist ima vedno prav, tudi če svoje postopanje potem popravi in svoje strokovne ugotovitve naknadno ustrezno dopolni, po posvetu s komandirjem in pravno službo notranjih zadev. Tudi oni so pri svojem delu popolnoma neodvisni, celo od realnega stanja in dejstev, za vse postopke, ki jih izvajajo na vas, pa imajo opravljen strokovni izpit, za kar nekateri vedno nosijo s sabo pravilnik službe, ki jih spomni na podrobnosti, kadar vam pišejo kazni. Vedno imajo prav tudi zato, ker bi drugače pomenilo napad na državo, za kar je zagrožena kar najvišja možna kazen, ki nikoli ne zastara. Velja opozoriti tudi, da lahko edino policist uporabi nad državljani (pri)silo, edino policist lahko na primer tudi preiskuje in vzame prostost zločincev, od navadnega uličnega nasilneža do tajkunov , predsednika države ali kogarkoli, vključno z vojaki in drugimi policisti. No ja, za vojsko še ni čisto jasno, ker oni kar pridejo. Še ena opomba, na sodišču ima policist vedno prav, tudi če bi ta trenutek trdil, da je sedaj dan, sodišče tega ne bi posebej preverjalo in bi brez pomisleka verjelo njegovi neoporečni ugotovitvi. Upoštevajte to, ko vam bodo vzeli vozniško dovoljenje, ne da bi sploh storili kak prekršek in bodo ugotovitve dopolnili šele kasneje, na policijski postaji, čisto nič vam ne bo pomagalo niti, če bo potem na sodišču povedal po resnici, saj se bo sodišče preprosto delalo, da jih ne zanima, ker mu je tako naročil komandir, po predhodnem posvetu z občinsko družbeno samozaščito, ki dejansko odloča, koga in zakaj vse morajo kaznovati. Ne pozabite tudi, da policist vedno samo opravlja svoje delo, pri čemer se mu čisto nič ne zdi, da mora spoštovati kakšne etične, moralne ali obče človeške norme, krivi ste načelno vedno vi, kaj se pa niste branili, študirali pravo in se zaposlili na policiji ali drugje v javni upravi. Stranišče je vedno umazano, da si ne bo kdo mislil, da njega pa že ne morejo kar tako obtožiti in mu premetati bivališče.
Pivojevoda
28. 12. 2012 21.10
+8
Država ima vedno prav, pa naj si gre za izbris, ker leta 1990 niste hoteli glasovati za samostojno Slovenijo ali deložacijo iz vašega doma, kjer ste bili rojeni, ker državnim teroristom niste plačali neke položnice, čeprav sami niste dobili socialnih prejemkov, ki vam jih zagotavlja že Ustava Republika Slovenija je socialna država). V takem primeru, teroristi preprosto zamenjajo vrstni red pravic, svojih obeznosti posameznim javnim službam ni treba dosledno spoštovati in izvajati, vas pa bodo brezkompromisno kaznovali za vsako, tudi najbolj drobno napako. Sicer lahko tudi kasneje dokazujete očitno sprenevedanje in nesmisel takšnih državnih tožb, vendar brez državnega pravosodja oziroma proti njim, saj boste morali zasebno tožiti državo, ta pa proti sami sebi praktično še ni nikoli odločila, ne glede kolikokrat so nas zato spoznali za krive, na Evropskih sodiščih. Ker so vsi pri svojem delu samostojni in v praksi ne odgovarjajo nikomur, tudi zato, ker jih je večina prišla v javne službe po vezah in bi z obsodbami sramotili svoje bogate in vplivne sorodnike, to pa se pri nas ne sme. Lahko pošljete pritožbo na E-javno upravo, odgovorili vam bodo, da so vaše elektronsko sporočilo preposlali ustreznemu ministrstvu, ki vam bo čez nekaj časa poslalo administrativni odgovor, da oni za nič niso pristojni in so zadevo odstopili v reševanje tistemu, a katerega se jim zdi, da bi se moral ukvarjati s tem. Lahko pišete poslancem v parlamentu, oni bodo poslali poizvedbo vsem državnim ustanovam, ki sodelujejo v primeru in vam poslali kopijo, s pripisom, da parlament o ničemer ne odloča, vsi javni uslužbenci so pri svojem delu samostojni in so bolj pokazali dobro voljo. Lahko, da vas bo njihov sekretar tudi osebno poklical po telefonu in vprašal, če vas zaradi njihovega pisma zdaj na občini kaj bolj resno jemljejo, da si bo olajšal dušo in ugotovil, da to pa res ni lepo, ker se tudi na njih požvižgajo, ampak tako je to. Do Tamare Vonta in njene Komisije za človekove pravice in enake možnosti ne boste prišli, ker jo zasuvajo tisoči takih primerov, prej jo boste dobili tu na portalu, kjer redno twita.
Pivojevoda
28. 12. 2012 21.10
+8
Nenazadnje se zdi logično, da se človek v taki stiski, proti tako skrajno pokvarjenemu in toliko močnejšemu sovražniku, kot je država, obrne najprej na Varuha človekovih pravic, ki sicer nima nekih neposrednih pooblastil, lahko pa pripelje v Slovenijo tudi Modre čelade združenih narodov in vrže diktaturo, če bi bilo treba. Tam so najhujši, najprej bodo skušali ugotoviti vaše duševno stanje, če vas ne daje morda paranoidna šizofrenija ali kaj takega, ko se vam le dozdeva, da je država podn, nato pa se bodo za vas potrudili in vam izpisali tiste člene zakonika, ki se jim zdijo relevantni v vašem primeru, kar tako malo, če ste sami slučajno nepismeni in čisto butasti. Če boste jamrali, vas bodo poslali na socialno, oni pa nazaj na Varuha, ker ima večja pooblastila, nato vam bodo njihovi pravniki poslali kr neki, pri čemer bodo ignorirali vse vaše pritožbe in navedbe ter strokovno ugotovili, da morate ubogati javne uslužbence, sploh pa krivično sodišče, oni pa se z vašim primerom ne bodo več ukvarjali. Če ste že čisto obupani, vam bodo svetovali tudi strokovno pomoč psihiatrične stroke, ki vam bo predpisala kemično lobotomijo, da se malo pomirite ali pa vas bodo poleg tega še desetletja vlačili po psihiatriji in občasno hospitalizirali, da boste dokazali opravilno nesposobnost in vas bo država končno pustila crkniti v miru, ker več od tega vam pa res ne morejo vzeti. Lahko, če boste dovolj vztrajni, da boste kakšnemu Varuhu še posebej všeč, potem vam bo ta sestavil svoj čisto lasten konstrukt, kako si kot strokovnjak na določenem področju predstavlja, da so tekli zoper vas postopki in ko se boste čez leta še vedno pritoževali, vmes pa ugotovili nekaj desjtev, na katera ste že od začetka opozarjali, bo Urad Varuha preprosto zanikal, da so vam kdaj poslali kak prosti spis in vam bodo še enkrat poslali kopije relevantnih zakonskih členov, čeprav ste zaradi njihove napake takrat izgubili pomoč Varuha oziroma učinkovito pravno sredstvo, ki ga inštitut Varuha zastopa. Ti isti strokovnjaki pa se bodo potem drli na vas, da so vam ves čas govorili ravno obratno, kot so celo sami zapisali in ste vi butasti, ker jih niste razumeli oziroma se vam sploh ne bodo več oglasili, ker so z vami in vašimi človekovimi pravicami za vselej opravili.
Pivojevoda
28. 12. 2012 21.10
+7
Aja, če želite podati pritožbo zoper Varuha človekovih pravic, vas bo Urad Varuha napotil na Državni zbor, ker lahko menda proti Varuhu ukrepa edino parlament, za Evropskega varuha pa itak vedo, da ne znate angleško in nimate denarja za avtobus in rudl s papirji, do Bruslja. Kadar kritizirate koga od javnih uslužbencev, se moramo zavedati, da imajo oni veliko prijateljev v medijih in drugje, ki jim sporočijo, kdo je poslal tak komentar. To je zgolj moja izkušnja, nisem omenjal nobenih imen ali postopkov, ki bi še tekli pred sodiščem, napisal sem resnico, zaradi razščiščevanja okoliščin globoke družbene krize, v kateri se vsi skupaj nahajamo, zato vas prosim, da tokrat ne odredite hišne preiskave proti meni in mi v kazenskem postpku ne zasežete računalnikov, za kar se vam že vnaprej zahvaljujem!
Pivojevoda
28. 12. 2012 21.13
+8
"Kadar za skupino ljudi, ki sodelujejo v neki družbi, postane plenjenje način življenja, si skozi čas ustvarijo nek legalni sistem, ki jih opravičuje in moralna pravila, ki jih poveličujejo." Frederic Bastiat
patria
28. 12. 2012 21.09
-1
Najboljša bi bila Pukšič.:))
pika61
28. 12. 2012 20.51
+7
NAJBOLŠA JE ALEKSANDRA ŠTIBLER EDINA KI JE UPALA POVEDATI KJE SO NAPAKE V SODSTVU
Pivojevoda
28. 12. 2012 21.15
+5
Nikar nobenih pravosodnih, represivnih ali psihosocialnih strokovnjakov za Varuha človekovih pravic, ker oni bodo zgolj stroli vse, da bi opravičili postopanja tistih, ki človekove pravice dejansko največkrat kršijo.
pridnaov?ka
28. 12. 2012 19.54
+11
najprej zbrisat tiste s tremi imeni....potem pa še ostale:))
O?e naš
28. 12. 2012 19.34
+7
Jaz predlagam g.Milana Zvera. Bil bi čudovito dopolnilo absolutizmu našega novega Metternicha in novega cesarja Ferdinanda.
hillya
28. 12. 2012 22.13
-5
Predlagam, da se najprej zbriše vse, ki imajo MEHKI Č .... potem pa naprej>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
O?e naš
29. 12. 2012 10.43
+2
Kako lepa demonstracija intelekta in strpnosti povprečnega majerista!
Jimi1
28. 12. 2012 19.33
+6
Bavčar je bil največji zaničevalec in posmeh tej funkciji...
Tom Jones 1
28. 12. 2012 19.13
+18
Za varuha človekovih pravic v Republiki Sloveniji predlagam dr. Vinka Gorenaka....ima že veliko izkušenj in mislim, da bi bil idealen kandidat za takšno funkcijo....hvala.....
andisej
28. 12. 2012 18.52
+8
Pozabili ste na Dimičevo , ima največ možnosti
picajzlnamindzi
28. 12. 2012 18.49
+6
Pa še za dve funkciji bi prejemal 1 plačo!
hillya
28. 12. 2012 18.40
+7
Pahor, znižaj plačo varuhu, da bo manj gneče, saj koristi od tega organa ni. No ja - mogoče pa jo imajo več Romi??? Njim se stalno dogajajo krivice, saj zato pa vsake toliko poskrbijo, da je manj gneče.
stric iz ozadja
28. 12. 2012 18.33
+0
Najbolj primerna bi bila T.VONTA,,,ali,,,pa lepotica Žgajner T.,,,nebi bilo slabo tudi podivljana Alenka.!!! ...mogoče pa tudi Šrukljec.!!!???
hillya
28. 12. 2012 18.35
+3
tinbin
28. 12. 2012 19.49
+3
Tamara? Kdo pa bo potem tvital med delovnim časom? V parlamentu to lahko dela, potem pa bo morala razmišljati.
suomynona
28. 12. 2012 18.19
+10
naslednja varuhinja človekovih pravic..se ob lepem vremenu vozi z BMW-jem
suomynona
28. 12. 2012 18.22
+4
24vohomurckov
29. 12. 2012 01.31
+3
pa bi bilo zanjo boljše,če bi se malo več sprehajala...samo poglej jo...
tinbin
28. 12. 2012 17.55
+14
Samo Nataše Pirc Muser ne. Ta bo človekove pravice iskala v svojih pravicah, za ljudi ji ni mar.
bandit1
28. 12. 2012 18.01
+11
Predlagam ti da izbereš JJ, on to zmore vse
tinbin
28. 12. 2012 18.08
+1
Od kod pa tebi taka rešitev? Ali te daje paranoja, da povsod vidiš JJ? Z Natašo Pirc Musar se ne strinjam, ker je varstvo podatkov veljalo le za njen ožji krog oz. PS.
Pawle93
28. 12. 2012 18.19
+3
Ravno ona bi od vseh naštetih bila še najbolj primerna... Edina, ki se zna tudi oglasiti ko je kaj narobe...
hillya
28. 12. 2012 18.28
+6
Se zna ja, ampak se tudi ne zna, če ji šef ne da komande.
tinbin
28. 12. 2012 19.47
+3
Oglasi se le, ko ji to reče nekdo iz Murgelj. On ima roko nad njo.