Slovenija

Padel na testu: Recaro je odpoklical otroški avtosedež Optia, ki je ob čelnem trku poletel naprej

Ljubljana, 18. 10. 2016 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med testom različnih otroških avtosedežev so odkrili, da je avtosedež Optia proizvajalca Recaro nevaren. Med čelnim trkom se je namreč snel s podstavka in skupaj z lutko otroka poletel naprej. Recaro je omenjene sedeže, nekaj teh so prodali tudi v Sloveniji, že odpoklical.

Po testu, ki so ga opravile potrošniške organizacije, so odpoklicali otroški avtosedež Recaro z oznako Optia. Kot so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije, se je na zadnjem testu otroških avtosedežev, ki ga skupaj izvajajo potrošniške organizacije in avtomobilski klubi, model Recaro Optia med čelnim trkom snel s podstavka in skupaj z lutko otroka poletel naprej. Recaro se je že odzval in omenjene sedeže odpoklical. Nekaj teh sedežev so prodali tudi v Sloveniji.

Zadnje rezultate testa otroških avtosedežev bo ZPS sicer objavila prihodnji teden, pred objavo pa so proizvajalce obvestili, kako se je odrezal njihov izdelek. Pri Recaru so se na slab rezultat takoj odzvali in sedež umaknili s trga, hkrati pa objavili odpoklic vseh podstavkov Recaro fix.

V Recaru so se na slab rezultat takoj odzvali in sedež umaknili s trga, hkrati pa objavili odpoklic vseh podstavkov Recaro fix (na sliki).
V Recaru so se na slab rezultat takoj odzvali in sedež umaknili s trga, hkrati pa objavili odpoklic vseh podstavkov Recaro fix (na sliki). FOTO: Recaro Slovenija

V sporočilu potrošnikom je Recaro zapisal, da so se med testom, ki je zahtevnejši, kot zahteva osnovni standard ECE-R44/04, deformirali zatiči, ki povezujejo podstavek Recaro fix in otroški avtosedež, zato se je ta snel s podstavka. Težava je nastala zaradi specifičnih lastnosti materiala, iz katerega so izdelani zatiči, ki so jih uporabili v proizvodnji podstavkov s serijskimi številkami od ER01000000 do vključno ER01017825.

Vse omenjene podstavke bodo zato brezplačno zamenjali, v sistem zamenjave pa so vključili tudi enake podstavke, ki so jih potrošniki kupili za uporabo z lupinico Privia. Pri njej na testu leta 2014 sicer nismo zaznali težav, prav tako je lupinico mogoče v avtomobil namestiti tudi brez podstavka, le z varnostnimi pasovi, kar vsem lastnikom priporočamo do zamenjave podstavka.

V Sloveniji je zastopnik do zdaj prodal le manjše število omenjenih podstavkov. Vse, ki jih še niso prodali, so vrnili matični tovarni, znane kupce pa bodo o programu zamenjave obvestili osebno.

Če bi se radi prepričali, ali je vaš podstavek med odpoklicanimi, lahko na spletni strani Recaro v poseben obrazec vpišete serijsko številko podstavka (najdete jo na njegovem spodnjem delu) in se registrirate v program zamenjave. Če želite, lahko to za vas opravi tudi slovenski zastopnik v njihovi ljubljanski poslovalnici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

-------------------------------------------------------------------------------------

Podatki o izdelku in odpoklicu

Izdelek: Podstavek za otroški avtosedež Recaro fix (v uporabi s sedežem Optia ali lupinico Privia)
Blagovna znamka: Recaro
Serijska številka: od ER01000000 do vključno ER01017825
Distributer v Sloveniji: Recaro, Podutiška cesta 81, Ljubljana (tel.: 051-624 777, e-pošta: info@recaro-slovenija.si)

Vzrok odpoklica: Na testu potrošniških organizacij in avtomobilskih klubov se je izkazalo, da zatiči, ki sedež povezujejo s podstavkom, ne zdržijo povečane obremenitve med čelnim trkom. Otroški avtosedež zato lahko poleti naprej in poškoduje ne samo otroka, temveč tudi sedečega na voznikovem oziroma sovoznikovem sedežu.

ZPS svetuje: Če imate otroški avtosedež Recaro Optia, ga takoj prenehajte uporabljati in se obrnite na zastopnika. Kdor pa ima lupinico Privia, naj jo v avtomobil do zamenjave podstavka pritrjuje z varnostnim pasom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastablasta
18. 10. 2016 15.25
toliko o opravljenih atestih teh sedežev.
Ramzess
18. 10. 2016 14.57
"znane kupce pa bodo o programu zamenjave obvestili osebno" Resno, za koga pa tukaj gre, ... kdo da osebne podatke ob nakupu česa takega.
Ramzess
18. 10. 2016 14.55
Pri enem testu (so ga morda pozabili pripeti), ali po več testih, ko so zmučili material. Iz članka ni jasno.