Slovenija

Sava se umirja, Krka v spodnjem toku narašča

Ljubljana, 19. 09. 2010 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./N.D./STA
Komentarji
3

Sava je najvišji pretok dosegla na območju Krškega polja, in sicer 3600 m3/s. V spodnjem toku se počasi umirja. Krka pa medtem v spodnjem toku še vedno narašča.

Hidroalarm
Hidroalarm FOTO: ARSO
Pretok Save v spodnjem toku je primerljiv z razmerami leta 1990. Pretok Gradaščice je dosegel rekordno vrednost. Vipava se je približala rekordnemu pretoku, rekordu se bliža tudi Krka. Na splošno gre za dogodke s povratno dobo med 5 in 20 let, je povedala hidrologinja na Arsu Mojca Sušec.

Padavine po državi so prenehale, a narasle reke še povzročajo preglavice. Povodenj se pomika v spodnji tok Save, Krke in Vipave. Večina rek po državi upada, tudi Sava v spodnjem toku se počasi umirja, narašča pa še Krka v spodnjem toku.

Najvišji pretok Save na območju Krškega polja je danes popoldan že dosegel okoli 3600 m3/s in trenutno stagnira. Sava poplavlja na območju Krškega polja. Pretoki Save v spodnjem toku bodo ponoči ostajali na podobni ravni. Sava je pri Čatežu zajezila reko Krko na sotočju, zato je zaradi izjemnega dogodka sovpadanja visokih voda obeh rek poplavno območje ob spodnjem toku Krke precej večje od običajnega. Pretok Krke v Podbočju se še povečuje in bo ponoči dosegel rekordne vrednosti pretoka, okoli 440 m3/s.

Poplavlja tudi reka Sotla, obsežnejše poplave so še vedno na celotnem območju Dolenjskega in Notranjskega krasa. Reka Vipava že upada vendar še vedno poplavlja v spodnjem toku, prav tako reka Ljubljanica. Pretoki drugih rek se zmanjšujejo, med njimi tudi reka Reka, Gradaščica in Mali graben.

V prihodnjih dneh bodo v večjem obsegu poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa ter območje ob spodnjem toku Krke.

Gradaščica z rekordnimi vrednostmi

Po besedah hidrologinje na Arsu Mojce Sušec je pretok reke Save v spodnjem toku  primerljiv z razmerami leta 1990, medtem ko je pretok Gradaščice dosegel rekordno vrednost. Tudi Vipava se je približala rekordnemu pretoku, prav tako se temu približuje reka Krka, ki še narašča.

Na splošno gre za dogodke s povratno dobo med 5 in 20 let. Pretok Gradaščice merijo od leta 1978 dalje. "Voda je bila na tem območju še višja pred letom 1930, vsaj po zgodovinskih podatkih in informacijah, ki jih imamo," je še povedala Suščeva. Pretok reke Krke pa merijo že od konca tridesetih let prejšnjega stoletja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Valentinah
19. 09. 2010 16.07
Srečno u Posavje ..z željo da bi čim manj utrpeli škodo.. Pazite nase...
jezni_jezek
19. 09. 2010 12.40
CEL VALVASORJEV KOMPLEKS JE POD VODO
nossi
19. 09. 2010 12.17
Dravinja narašča , kmalu bo utrgalo majnši most