Slovenija

Kanin v petek že vabi na smuko, za Dolenjsko opozorilo pred razlivanjem Krke

Ljubljana / Kranj / Bovec, 07. 11. 2017 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi skoraj metra zapadlega snega v zadnjih dneh so se na Kaninu odločili, da bodo nekaj smučarskih prog pripravili že do petka. Tudi policisti voznike pozivajo, naj se pravočasno pripravijo na zimske razmere. Zaradi obsežnejših padavin se lahko prične razlivati reka Krka, za jugozahod države pa zaradi burje velja oranžno vremensko opozorilo.

Padavine bodo danes in v prihodnjih dneh postopoma pojenjale. Največ dežja je ponoči sicer zapadlo v južni polovici države – v Črnomlju je v 12 urah padlo 29 litrov dežja na kvadratni meter, v Podnanosu 28, v Kočevju 27 in na Jezerskem 25 litrov.

"Padavine doslej večjih težav po nam znanih podatkih niso povzročale, tudi v prihodnjih dneh večjih padavin ne pričakujemo," je za 24ur.com povedal dežurni meteorolog Uroš Strajnar.

Je pa Agencija RS za okolje (Arso) že zjutraj sporočila, da bi se lahko v poznih popoldanskih urah pričela v manjšem obsegu razlivati na območju vsakoletnih poplav reka Krka. Z Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) so tako sporočili, da je okrog 23. ure Krka poplavila na območju vsakoletnih pogostih poplav v kraju Malence v občini Kostanjevica na Krki.

Pretok Krke se bo v spodnjem toku predvidoma ustalil v sredo dopoldne, pri pretoku med 200 in 230 m3/s.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ponedeljek do večera je v gorah zapadlo od 20 do 80 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, odvisno od nadmorske višine. Na Kredarici je v zadnjih 12 urah zapadlo 17 centimetrov snega, snežna odeja tako skupno meri 80 centimetrov. Dobrih 12 centimetrov snega je tudi v Ratečah, poroča Arso. Meja sneženja se je predvsem na severozahodu spustila tudi pod 800 metri nadmorske višine, ponekod drugod pa ne pod 1100 metri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes še občasne padavine, burja s sunki do 120 kilometri na uro

Po napovedih meteorologov je bilo danes oblačno z občasnimi padavinami, na Primorskem so bila obdobja delno jasnega vremena. Najvišje dnevne temperature so bile od 2 do 9, na Primorskem okoli 14 stopinj Celzija. Meja sneženja je bila večinoma med 800 in 1200 metri nadmorske višine.

Do sredine dneva je pihala še zmerna do močna burja, zaradi katere velja tudi oranžno vremensko opozorilo. Najmočnejši sunki burje so dosegali hitrost od 100 do okoli 120 km/h. Burja je popoldne oslabela.

Zaradi burje na regionalnih cestah Vipava - Ajdovščina sicer velja prepoved vožnje za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, prav tako pa je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica med Selom in razcepom Nanos, poroča Prometno-informacijski center.

Jutri bo na Primorskem in ponekod v severozahodni Sloveniji sončno, drugod bo oblačno. Predvsem ponekod v vzhodni Sloveniji bodo še občasne padavine. "Na Primorskem bo še pihala šibka burja, ki pa bo postopno ponehala," je še pojasnil Strajnar. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v alpskih dolinah okoli -1, najvišje dnevne pa od 5 do 10, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

Četrtek in petek bosta po besedah dežurnega meteorologa suha, v četrtek bo na Primorskem deloma sončno, drugod pa oblačno. V petek bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policisti v preverjanje pripravljenosti voznikov na zimske razmere na cestah

Čeprav snežnih padavin še vsaj do pričetka prihodnjega tedna ne bo, pa policisti voznike pozivajo, naj vozila pravočasno pripravijo na zimo in zimske
razmere in naj ne čakajo na poslabšanje razmer.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj se je včeraj namreč sneg ponekod že oprijemal vozišča, na območju Kranjske Gore pa so bile na cestah že prave zimske razmere, ko veljajo za udeležence v prometu tudi posebna pravila. Slabše vozne razmere so bile zaradi sneženja tudi v Bohinju, na Pokljuki in na Zgornjem Jezerskem.

Prometnih nesreč v teh okoliščinah policisti včeraj na srečo niso obravnavali, bodo pa danes pripravili prve preventivne aktivnosti. Na območju Škofje Loke, Radovljice, Kranjske Gore ter Bleda in Bohinja bodo v krajših nadzorih začeli izvajati preventivne aktivnosti in preverjati, kako so vozniki pripravljeni na morebitne zimske razmere na cestah in na 15. november, ko bo zimska oprema obvezna.

Lansko leto so v tovrstnih aktivnostih policisti s strokovnjaki ugotavljali, da so imela nekatera vozila napačne optične nastavitve podvozja, kar je povzročilo neenakomerno izrabo pnevmatik, na nekaterih vozilih je bila neustrezna globina profila pnevmatik ali pa so bile te izrabljene in stare – v enem primeru celo 17 let. Pri nekaterih, ki so imeli letne pnevmatike, pa v obvezni  opremi ni bilo verig ali verigam enakovrednih pripomočkov, so še sporočili s PU Kranj.

Na Kaninu bodo smučali že od petka

Zaradi snega na vozišču je zaprta cesta Mojstrana - Vrata in cesta čez prelaz Vršič, poroča Prometno-informacijski center.

Zaradi skoraj metra zapadlega snega v zadnjih dneh so se v družbi Sončni Kanin odločili, da bodo nekaj smučarskih prog pripravili že do konca tega tedna. V petek bo začela obratovati žičnica Kanin, na voljo bo smuka na progah Sedlo in Prevala, ob morebitnem dodatno zapadlem snegu pa bodo skušali urediti tudi progo Skripi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sneg je letos na Kaninu presenetil, saj so otvoritev smučišča napovedovali za 16. december.

Na Kaninu so bili na novo smučarsko sezono pripravljeni sicer že pred prvim snegom. Prenovili so dvosedežnico Graben ter uredili tudi progo Graben. Na čezmejnem smučišču imajo 12 žičniških naprav, ki v eni uri lahko pripeljejo 15.000 oseb.

Predprodaja smučarskih sezonskih in dnevnih kart za Kanin in povezano italijansko smučišče Sella Nevea (Na Žlebeh) se je začela že 15. oktobra in bo potekala do sredine tega meseca.

Prva smuka na Kaninu bo za otroke do 10. leta starosti v spremstvu staršev brezplačna, za otroke nad 10 let starosti, študente in seniorje bo cena dnevne vozovnice 14 evrov, za ostale pa 20 evrov. Brezplačno bodo lahko smučali tudi novinarji.

Na obnovljenem smučišču na Kaninu so prejšnjo smučarsko sezono, ko so smučišče ponovno odprli po sanaciji smučarskih naprav konec lanskega decembra in suhi zimi, ocenili za dobro. V približno 144 dneh delovanja smučarskih naprav so prepeljali okrog 20.000 potnikov, prav toliko pa jih je na Kanin prišlo tudi po italijanski strani, preko smučišča Sella Nevea.

Kaninsko smučišča je bilo v minuli zimi izbrano za drugo najboljše veliko smučišče v Sloveniji, povezava slovenskega in italijanskega smučišča pa je bila ponovno vzpostavljena po štirih letih, saj smučišče na Kaninu ni obratovalo vse od januarja 2013, ko je bila zaradi poškodbe zaustavljena krožno-kabinska žičnica. Junija tistega leta je v stečaj šla družba ATC Kanin, ki je upravljala s smučiščem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alma10
09. 11. 2017 09.38
+1
Zdej so vsaj popravli, ker so pisali laži, da bo v petek na Kaninu brezplačno smučanje za otvoritev, vendar ne drži cena bo 20 eurov. Za otroke do 10 let pa še vedno zavajajo saj bo celo sezono smučanje zastonj in ne samo za otvoritev.
vicente
07. 11. 2017 22.26
+0
spet je bovčane presenetil sneg,mater kaj so čakali da bodo decembra cvetele banane
kitzbill
07. 11. 2017 17.42
-1
popravli progo graben, kej to pomen, da odpade štamfanje do sedežnice, skor ne verjamem
B?AN
08. 11. 2017 09.57
Lapsus, sedežnica grabeb še ni obnovljene če bo bo do konca decembra?? Tako je pisalo včeraj v primorskih novicah.
mobi7
07. 11. 2017 16.40
+1
Uredništvo 24 ur.. Hvala za popravilo naslova članka...
olidata
07. 11. 2017 16.44
+2
BUONcaffee
07. 11. 2017 17.18
+0
Sputnik
07. 11. 2017 16.23
+6
mater vola sej še ni 15i. kako je lahko že sneg če po ZAKONU še ni za zimsko opremo???????? arso f ju tožil vas bom
violeta12
07. 11. 2017 16.22
+2
pa še res je....najbolj pa je zanimivo, da na Rogli morajo si svoje Hrvate čuvati, varovati hrvaški policaji....kmalu pride v to državo preverjat italijanski karabinjerji,ker država ni zaščitena nič
mobi7
07. 11. 2017 15.55
+6
Normalno je, da so pri vas na 24 ur zaposleni tudi ljudje iz bivših republik, mislim pa, da bi morali vsaj tisti, ki pišejo članke obvladati slovenski jezik... ( Na Kaninu bodo smučarsko sezono otvorili že v petek, vozniki pripravite se na zimske razmere.. ) otvorili..? Za enkrat je tukaj še vedno Slovenija....!
Frane Šajn
07. 11. 2017 15.42
+8
Po vseh teh klavrnih sezonah najsi bodo tehnične ali osebne in pa seveda naravnega izvora jim prav želim , da se pobrejo in povrnejo vsaj nekaj izgubljenega. kar korajžno in s pametjo!
fafajonka
07. 11. 2017 15.07
+6
Tudi policisti opozarjajo.......nič se bati, dolge gate so že pripravljene........<:-D
violeta12
07. 11. 2017 16.25
+3
BUONcaffee
07. 11. 2017 14.53
+3
Ja, ja, gume na avtu že nameščene.
Uporabnik 293
07. 11. 2017 14.44
+2
To je verjetno spet kakšna nova ljubljanska beseda. Ljubljana je polna takšnih...
KVADEJ
07. 11. 2017 14.24
+14
OTVORILI je nekak srbska beseda tko da mogoče je kje napisana u starem sskj??? U glavnem je SRBSKA
Pantokrator
07. 11. 2017 14.56
-4
Otvoritev ali odprtje? Verjetno imaš zaprtje ali zapeko.
obožeobože
07. 11. 2017 15.03
+3
ata_jez
07. 11. 2017 14.11
+2
Zveni prav ali ne ... otvoriti je čisto legalna beseda iz SSKJ: otvóriti -im dov. (ọ̄) raba peša 1. narediti, da kaj začne potekati, navadno slovesno, po predpisih; odpreti: otvoriti kongres, zborovanje; sejo otvori predsednik / otvoriti razstavo 2. izročiti, dati v javno, splošno uporabo, navadno slovesno, po predpisih: otvoriti cesto, most; otvorili so novo šolo ● zastar. deklica naglo otvori okno odpre
olidata
07. 11. 2017 16.48
+2
Srbohrvatizem, ki je načelno dovoljen. Ni pa ravno potreben, če imamo za to lepo slovensko besedo.
p3t3rsi
07. 11. 2017 13.43
+13
nič ne bojo otvorili verjetno odprli.
olidata
07. 11. 2017 13.58
+2
Ravno sem hotel napisati, da otvoritev ni slovenska beseda ampak odprtje.
olidata
07. 11. 2017 14.10
+4
Povdarek bi dal na "bi naj". Novinar je pa beseda, ki ne spada v uredništvo te fake news pralnice možganov.
odkimasin
07. 11. 2017 11.02
-1
Sem dons na Krvavcu, Zvoh že laufa!
Le vkup uboga gmajna
07. 11. 2017 12.00
+2
SenecaLucius
07. 11. 2017 12.45
+1
oježeš
07. 11. 2017 13.03
+4
Kam pa laufa Zvoh? Žičnica še pri miru, snega pa premalo. Se vidi na kamerah, tako, da se da preveriti tudi iz doline. Sicer pa želim žičničarjem dobro sezono, smučarjem pa odlično smuko. Naj zapade v gorah veliko snega, pol naj bo pa lepo vreme.
olidata
07. 11. 2017 14.00
+1
Na Krvavcu so samo furmani! Vsi furajo in zafurajo...
HabaBaba
07. 11. 2017 09.43
+11
Padavine pojenjajo ali padavine pojenjujejo? Vsaka padavina 1x pojenja.
Karantanija
07. 11. 2017 10.51
+7
Pojenjujejo, na koncu bodo pa čisto pojenjale.
Madeni
07. 11. 2017 09.33
+27
In kaj tu ni normalno za ta mesec..kaj je tu narobe.???
indal
07. 11. 2017 12.01
+19
olidata
07. 11. 2017 16.50
+4
Potrebujemo senzacijo, da se klika.... Manjka v naslovu še šokantno, brutalno,...