Slovenija

FOTO: Padavine ugodne za Kanin

Ljubljana, 12. 12. 2008 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V zadnjih dveh dneh je na območju smučišča Kanin zapadlo 180 centimetrov snega. V Ratečah pa ga je samo v zadnjih dneh zapadlo skoraj meter in pol.

Na območju Julijcev in zahodnih Karavank je velika nevarnost snežnih plazov.

V zadnjih dveh dneh je na območju Kanina zapadlo 180 centimetrov snega. Že prej je bila snežna oddeja naravnega snega debela 350 centimetrov, po novem pa je debela za ta čas rekordnih 530 centimetrov. V 35 letih zgodovine smučišča namreč decembra nikoli ni presegla dveh metrov. Največ snega so na Kaninu sicer namerili v drugi polovici 70. let, ko je bilo kar sedem metrov snega.

V Ratečah je samo v zadnjih dneh zapadlo skoraj meter in pol snega. Tudi danes je čez dan snežilo, a se je do zdaj umirilo. Glavne ceste so splužene, nekatere stranske še vedno ne. Domačini so povedali, da je cestarje očitno sneg ponovno presenetil.

Vode grozijo

Zaradi močnih padavin je tudi v zadnjih urah prišlo do številnih poplav po večini države. Največ težav so zabeležili na Primorskem. Prav tako so na republiški upravi za zaščito in reševanje zabeležili več zemeljskih plazov. Pri sprožanju plazov objekti niso bili ogroženi, ceste pa so bile ponekod neprevozne.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so reke po Sloveniji še močno vodnate, razen v severovzhodnem delu države. Opozorilne vrednosti so bile presežene na kraških rekah, Ljubljanici, Krki, Vipavi, notranjski Reki, Kolpi ter na reki Savi v spodnjem toku. Ljubljansko barje in kraška polja so napolnjena. Poplavljajo tudi Reka dolvodno od Ilirske Bistrice, Krka v spodnjem toku in Vipava v okolici Dornberka in Prvačin. Pretoki rek počasi upadajo, z izjemo Krke, ki bo začela upadati ponoči. Prek dneva so močneje naraščale tudi Sora, Idrijca, Mestinjšica in Dravinja, vendar tam do razlivanja ni prišlo. Po zadnjih podatkih narašča tudi Pivka.

Sava v spodnjem toku zmerno narašča.
Sava v spodnjem toku zmerno narašča. FOTO: Sergej Racman
Po podatkih Arso je bilo največ padavin v okolici Ilirske Bistrice, v Julijskih Alpah, na območju Škofje Loke, Idrije in Cerkna, na Gorenjskem, na območju Ljubljane, v koprskem Primorju, na Koroškem, v zahodnih delih Štajerske, na Dolenjskem in v Beli Krajini.

Največje poplave so na Ljubljanskem barju, kjer se je voda razlila že v jutranjih urah in prek dneva še naraščala, tako da so poplave tam večje od običajnih. Voda se je iz Ljubljanice, kanalov in pritokov na široko razlila. Več cest je neprevoznih, tudi nekaj objektov na območju Bevk ni dostopnih. Več težav je bilo tudi na območju Sinje Gorice in Brezovice. Gradaščica pa je dolino predvsem na območju Loga, Dolenje vasi in Briš poplavila že v jutranjih urah.

Sicer pa je voda v večjem delu države zalivala kleti stanovanjskih hiš, pa tudi poslovne objekte, gradbene jame in celo pokopališče. V teh primerih so posredovali gasilci, ki so vodo izčrpali. Voda je v več primerih tudi ogrožala hiše, zato so gasilci preusmerili struge in tako onemogočili zalitje objektov.

Zaradi obilnega deževja se je utrgalo tudi nekaj plazov. Zemeljski plazovi ogrožajo stanovanjsko hišo v naselju Jevnica v občini Litija in stanovanjski hiši v Pamečah v občini Slovenj Gradec. Ponoči se je zemeljski plaz usul tudi na progo Pivka–Ilirska Bistrica pri naselju Kilovce, zaradi česar je do nadaljnjega zaprt železniški promet.

Jez Vogršček ne predstavlja nevarnosti

Zaradi obilnega deževja v zadnjih treh tednih se je gladina zadrževalnika Vogršček v Vipavski dolini zvišala za tri metre, za pregrado pa je blizu mejnih osem milijonov kubičnih metrov vode. Jez je stabilen in ne predstavlja nobene nevarnosti, so povedali v družbi Hidrotehnik, ki skrbi za vzdrževalna dela na zadrževalniku.

Potem ko so uredili 30 metrov obvoda struge potoka Vogršček mimo plazu na Vogrskem, pričakujejo, da bodo že drevi lahko začeli izpuščati vodo iz zadrževalnika. Prav plaz, ki se je sprožil nad strugo potoka, je bil vzrok, da tega doslej niso mogli storiti.

Pri tem bodo upoštevali tudi gladino reke Vipave, da ta ne bi poplavljala. Intervencijski ukrep bo trajal več dni, dokler se gladina vode v zadrževalniku ne bo znižala za pet metrov.

Narasle reke
Narasle reke FOTO: Dare Čekeliš

Previdno na cestah

Padavine povzročajo težave tudi v prometu. Ker so cestišča mokra, je potrebna dodatna previdnost, ponekod pa vožnjo ovirajo poplave.

Zaradi poplavljenega cestišča so zaprte Jevnica–Senožeti, turistična cesta Postojna–Bevsko pri Postojnski jami, Laze–Planina in Rakov Škocjan–Podskrajnik. Na cesti Postojna–Pivka je zaradi hudourne vode na cestišču oviran promet, hitrost pa so omejili na 40 kilometrov na uro. Na cesti Polhov Gradec–Ljubljana (Dolgi most) je potrebna previdnost.

Zaradi udora cestišča sta zaprti cesti Veliko Brdo–Jelšane in Starod–Mala Bukovica pri Studeni gori. Polovična zapora velja na cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič pri Črnem Vrhu.

Nekaj pred 6. uro zjutraj je voda naplavila večjo količino materiala in izruvala smreke, ki so padle na cesto Dražgoše–Kropa v občini Železniki, tako da je cesta zaprta. Zaradi udarnih jam je močno oviran promet Škofja Loka–Gorenja vas pri Srednji vasi.

Verige so obvezne na cesti čez Pokljuko ter na avstrijski strani prelaza Ljubelj. Cesta čez prelaz Korensko Sedlo je zaprta zaradi plazu na avstrijski strani. Na italijanski strani je zaprta cesta čez prelaz Predel in na odseku ceste Rateče–Trbiž velja prepoved za vsa vozila nad 3 tone in pol. Več o stanju na cestah ...

Šibkejše padavine

Padavine naj bi danes oslabele. Ponekod po nižinah naj bi popoldne in zvečer dež prešel v rahel sneg. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ki bo nekoliko močnejša v Vipavski dolini. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Nad Sredozemljem je še vedno območje nizkega zračnega pritiska. Od severovzhoda bo začel nad naše kraje dotekati nekoliko hladnejši, a še vedno precej vlažen zrak. Več o vremenu ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pinko
12. 12. 2008 22.56
bil sem na kaninu ko je pisalo da ga je 12,4metra pa so bili kamni še vedno zunaj
Irena Mihelic
12. 12. 2008 22.03
kaj pomaga kaninu toliko snega če pa niso sposobni tam gor da bi tako lepo smučišče odprli
pinko
12. 12. 2008 21.23
jez vogršček je stabilen.zakaj bodo znižali gladino za pet metrov,ali je višina zdaj pet metrov čez jez???
jegreS
12. 12. 2008 18.55
sonicsyndicate hehe..res je..gradijo pa jo ja:D..no vidiš pa smo se zmenl:::DD
sonicsyndicate
12. 12. 2008 18.46
jegreS12.12.2008, 15:231 UREDU PAČ SM SE ZMOTU KRŠKO JO PA GRADIJO XP SORRY NO!!! :D
459261
12. 12. 2008 17.43
miša jaz sem tud za savo,bolj vem kot ti
Stigmata666
12. 12. 2008 16.04
Še to mišakk je iz kk, ker jo poznam.
Stigmata666
12. 12. 2008 16.02
Bi rekla, da je na sliki Stilles, slikan iz mostu za pešce, ki je čez savo pri radni. Če me spomin na \"domače\" konce ne vara.
dulce-uncker5
12. 12. 2008 15.51
jegreS
12. 12. 2008 15.23
sonicsyndicate ja je za HE Boštanj in pred HE Blanca..vmes je slikano ja..kakor pa vem..in to dobr vem:)..Krško pa še nima HE ma pa nuklearko..kar pa ni isto:)..sej ni važn..bistvo je da je Sava tut zelo zelo visoka:D
sefe123
12. 12. 2008 14.49
nč se bat če majo miljone za okraševanje bojo tut mel za popravilo škode razn če navjo prej ponucal rezerve v veselem decembru.pol bo pa popravilo mal kasnej da spet poberejo gnar revežem
sonicsyndicate
12. 12. 2008 14.49
jegreS12.12.2008, 14:261 sei vem kje je to slikano xP...to je tam pri sevnici...in je malo za hidroelektrarno...je pa sicer to pred krško he pol naprej
jegreS
12. 12. 2008 14.26
sonicsyndicate..lepo te prosim..tle je pa čist tk slikano ko teče Sava veš..če ne vrjameš prid pogledat..nategvau bom folk ja..kje pa vidiš kako HE tle gor..je kr precej stran tk d blage veze nima HE s tem slikam..prosm lepo ne govort kr ne veš oz. nisi vidu..lahk pa prideš pogledat pol pa govor
R_26
12. 12. 2008 14.24
krka je tud zelo poplavla. usi okoliški travniki so poplavljeni, jezov se ne vidi ker je voda tako narasla.
djuko
12. 12. 2008 14.20
to ni nč...najbolj je poplavil potok temenica... in v trebnjem reka temenca...
sonicsyndicate
12. 12. 2008 14.05
Sava na zadnjih slikah je pa zato tolk velka, ker je to slikano malo pred jezom...oz hidroelektrarno...KOŠTRUNI!!! kok nategujete folk kaka škoda kje??...zakaj ni slik o škodi, če jo je tolk??
jezni_jezek
12. 12. 2008 14.04
bi lahko vojake zaposlili da malo popucajo ali kaj pomagajo glede vode in te zadeve itak cepijo po pisarnah in nimajo kaj delat in visijo na netu gor
Milan Hišan
12. 12. 2008 13.47
VLADA PA SE RAJE UKVARJA S SEBOJ .....
tehnology
12. 12. 2008 13.12
ja gladina cerkniškega jezera je 445cm rakov škocjan na nekaterih delih že poplavlja tako da jezero je danes zelo visoko manka še kakih 70 cm da poplavi cesto in se razlije prozi vasi dolenje jezero.....lp iz cerknice
david.jokic@email.si
12. 12. 2008 11.40
Js nism nikol razumeu tega našga sistema z civilno zaščito. Sej oni so kr neki. Dans mormo itak gasilci vse delo delat namest njih. Pol pa gledaš TV, ja štab civilne zaščite... ka pa bojo oni. U naši občini majo 2 avta, mamo pa 13 gasilskih društev tak da je preko 25 avtov. Vsa sreča da se za zdaj še pozivnik ni oglasu.