Slovenija

FOTO & VIDEO: Na vzhodu poplavljajo vodotoki

Ljubljana, 04. 08. 2009 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Težave, povezane z deževjem, se nadaljujejo. Na vzhodnem delu države so narasli številni manjši vodotoki, med rekami pa je najbolj narasla Pesnica. Tudi pretok Mure je v Gornji Radgoni presegel opozorilno vrednost.

Če imate fotografije ali videoposnetke neviht, jih pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so zaradi nadaljevanja obilnih padavin, ko je v vzhodni Sloveniji do popoldneva padlo še od 30 do 50 milimetrov dežja, narasli številni manjši vodotoki v Podravju, zlasti na območju Slovenskih goric, Goričkega in Haloz.

Med rekami, ki poplavljajo na tem območju je najbolj narasla Pesnica, ki je v Gočavi že dosegla rekordni vodostaj 503 centimetrov in poplavlja tudi na območjih kjer ta pojav ni pogost. Reke Ščavnica, Ledava in Dravinja poplavljajo večinoma na območjih vsakoletnih poplav.

Pretok reke Mure v Gornji Radgoni je okoli 16. ure presegel opozorilno vrednost 635 m3/s in še narašča. Največji pretok bo dosegla predvidoma ponoči med 24. in 1. uro in sicer med 700 in 900 m3/s. Poplavni val se bo tekom noči na sredo pomikal v spodnji tok proti meji s Hrvaško. Ob tem bo Mura poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov.

Težave v Spodnjih Hočah
Težave v Spodnjih Hočah FOTO: Rajko Gvozden

Veliko dežja, veliko težav

Močno deževje je okoli druge ure zajelo območje Svetega Tomaža, meteorna voda je zalila več stanovanjskih in drugih objektov, tako da so aktivirali vsa prostovoljna gasilska društva omenjenega območja, ki so iz zalitih objektov izčrpala vodo.

Tudi na območju občine Kobilje je poplavljalo. Voda je namreč zalila gostinski objekt, kletne prostore in obcestne jarke. Zaradi močnih padavin je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše tudi v kraju Grabonoš.

Na lokalno cesto Vas–Remšnik v radeljski občini se je okoli pete ure podrlo drevo in tako je bil ustavljen promet. Posredovali so gasilci.

Težave z dežjem imajo tudi v Spodnjem Dupleku. Voda je poplavila cestišče, tako da so se z negativnimi posledicami deževja morali soočiti predvsem vozniki.

Zaradi močnega deževja se je čez dan na Štajerskem zgodilo več prometnih nesreč, med njimi tudi nesreča na mariborski severni obvoznici, na kateri je voznik tovornjaka zaradi spolzkega cestišča trčil v obcestni jarek in zapeljal s ceste. Voznik, romunski državljan, jo je odnesel brez poškodb, nastala je le gmotna škoda.

Vreme je ponoči povzročalo težave

Po tem, ko so se padavine včeraj razširile čez celotno Slovenijo, je dež ponekod vztrajal tudi čez noč in povzročil kar nekaj težav. Meteorne vode so zalivale stanovanjske hiše, veter pa je podiral drevesa in električne drogove ter celo razkrival strehe objektov.

Posledice neurij-2
Posledice neurij-2 FOTO: Anton Tomanič

Najhuje je bilo na območju Ptuja, kjer je veter odkril več deset stanovanjskih hiš in drugih objektov. V Spodnji Koreni v občini Duplek so gasilci s folijo pokrili objekt piščančje farme, ki je v neurju ostal brez strehe.

V občini Poljčane je meteorna voda zalila kletne prostore dveh stanovanjskih stavb v Zgornjih Poljčanah, o težavah pa poročajo tudi s Pragerskega, Starš, Miklavža na Dravskem polju in Kungote. V Laporju v občini Slovenska Bistrica je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje, tako da je povsem uničilo ostrešje stavbe, kmetijske stroje in živino pa so gasilci uspeli rešiti.

V Slovenji vasi je izruvalo štiri več kot sto let stare hraste.
V Slovenji vasi je izruvalo štiri več kot sto let stare hraste. FOTO: Nataša Gmajner

Tudi na krškem so imeli polne roke dela. Več dreves, ki so ležala na cesti, so morali odstraniti, črpali pa so tudi meteorno vodo, ki je zalila več hiš. Tam je sicer padala tudi toča, vendar o materialni škodi ne poročajo.

V Ljubljani pa je veter odtrgal svetlobna plastična okna na telovadnici osnovne šole na Kašelski cesti. Gasilci so zato namestili nadomestna okna in jih zvezali z vrvjo.

Še bo deževalo

Poplava v Hotinji vasi-2
Poplava v Hotinji vasi-2 FOTO: Jani Dolinšek

Padavin po podatkih Arsa še ni konec. Do večera namreč lahko v nekaterih krajih pade še več kot 50 milimetrov padavin.

Jutri bodo padavine predvidoma ponehale in delno se bo razjasnilo. Zjutraj lahko ponekod po nižinah nastane kratkotrajna megla.

Več o vremenski napovedi …

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badi 27
05. 08. 2009 23.12
tmt sicer pa zakaj bi ble neumnosti to kaj je fila napisala, si mogoče bil zraven da lahko komentiraš ali zaj to samo iz naslonjača pametuješ pa maš rit na varnem. ne komentiraj stvari ki jih ne poznaš. Ali si mogoče ti bog da vse veš?
badi 27
05. 08. 2009 23.09
tmt, ma sklenjeno zavarovanje ki bo nam sosedam vse pokrilo. Če pa jim je hišo razkrilo pa še to ne pomeni da ne sme bit na internetu, ali pač. Zaj tak je kaj je, ali pa boš mogoče ti prišo pa boš noč pa dan streho pokrivo. Življenje gre naprej ali bi se zaj sosed mogoče mogo v strto hišo zapret pa objiokavat usodo in molit za lepo vreme pa da mu bo streho nazaj prineslo
tmt
05. 08. 2009 22.08
fila12305.08.2009, 21:54 0 Oprosti, ampak si ne predstavljam, da bi z razkrito streho trosil neumnosti po internetu. Če pa je že res, si glede soseda odgovorna kot tretja oseba in če bi imela sklenjeno vsaj osnovno zavarovanje bi bilo to krito...takšna so pač dejstva.
fila123
05. 08. 2009 21.54
stars2 se opravičujem da nam je streho z hiše vrglo enim in drugim sosedom.Eni sosedi me zaradi tega obtožujejo,drugi oškodovani sosedi pa so nam požrtvovalno in solidarno pomagali dan in noč,da smo hišo kolker toliko pokrili in rešili kaj se je rešit dalo!!Me pa zanima kaj pa je naša hiša naredila sosedovi drugič??No pa še to,da nisem sama namerno strehe dol metala ampak sem probala uživat z družino na zasluženem dopustu.
spartanec90
05. 08. 2009 15.46
še enkrat pri črpalki v Spodnjem Dupleu je vse popavljeno naš vrli župan pa je dal dovoljenje za postavitev bloka na najbolj poplavnem območju v Dupleku. če kdo ne verjame naj gre pogledat !!!
spartanec90
05. 08. 2009 15.17
pa tako mimogrede ko vidim da mi moje komentraje brišejo dol bom povedal da v temi : Iz 24UR: Usodno kopanje v gramozni jami ste se spet grozno zmotili Franc Beber ni župan občine duplek ampak je Ribič če že greste nei prispevek delat se vsaj pozanimajte !!!! sami nespsosobneži ste, ki brišete na vsakem koraku moje komentarje kdaj boste kako mojo dobronamerno kritiko upoštevali ??
gummyxbear
05. 08. 2009 09.36
le s čim smo se štajerci pa prekmurci zamerl bogu,da nam tak vrača
klitoris
05. 08. 2009 07.54
nam je zalilo klet pa smo gasilce klicali pa ni blo dobene pomoči banda
illusion.
05. 08. 2009 07.33
Vam povem iz izkušenj na Kidričevem da vetra ni zdržača nobena ktitina: ne pleh, ne cigl in ne salonitke.
_kati_
05. 08. 2009 07.18
own3d Ej svaka ti čast tok si pametna da res svaka ti čast. Pa nehi tok filozofirat pa tiste ljudje tam žalit. Tko da nehi s tvojimi bednimi komentarčki ker je kr neki tole tvoje blebetanje pa žaljenje tistih ljudi
taneja
05. 08. 2009 06.28
ojoj...da gledaš kako se ti ruši streha, pa hiša.. O_o res se mi smilijo...
own3d
05. 08. 2009 00.56
@svetaKrava res si sveta krava....opeko tezje odpihne dol kak ta vas pleh tak da nebi naredilo tolko skode kak vam naredi zdaj....tak da ti ne fantaziraj...ko zdaj mislis ker si od tam da ves nwm kaj vec...to si lahko tak po vase v rit porines
tanaja
05. 08. 2009 00.00
sem se peljala mimo dupleka in tam pri omw ko je poplavleno sem videla anakondo hahhaah
tanaja
04. 08. 2009 23.56
drava še pou metra pa bo poplavla pa bo šlo mesto k vragu
marjan.bez@gmail.com
04. 08. 2009 23.42
Ja led k se na polih topi more nekam jit... Ne more v luft ostat. Prej bi mogl razmišljat in se zbunit ko je bil še čas. Zdej bo pa zmeri več takih naravnih katastrof razn če nas reši kak čudež.
Aleš Kostanjevec
04. 08. 2009 23.34
SPARTANEC90 DAM PA TI ČISTO PRAV IN ČESTITAM TI ZA KOMENTAR KI SI GA NAPISO.
P3T3LIN
04. 08. 2009 23.16
le kje je zdaj pomoč kot v Železnikih????
SWING
04. 08. 2009 23.07
pm pa dež...v dupleke ko je bencinska smo se mogle obračat ke nismo mimo mogle.....
longstyle
04. 08. 2009 23.02
reka mura poplavila vse hise so poplavjene pa se full dezuje
h.h
04. 08. 2009 22.53
potok ( plus) drava