Slovenija

'Pacienti morajo biti partnerji v procesu zdravljenja'

Maribor, 17. 01. 2010 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zastopniki bolnikovih pravic opozarjajo na nepravilnosti v primeru smrti Bora Nekprepa, pri tem protestirajo proti stihijski obravnavi v medijih in zahtevajo večjo udeležbo bolnikov v procesih zdravljenja.

Matjaž P. Nekrep
Matjaž P. Nekrep FOTO: POP TV

V javnem pismu je 10 od 12 zastopnikov pacientovih pravic v Sloveniji zapisalo, da je treba nujno odpraviti pomanjkljivosti, ki so se pokazale v primeru nesrečne smrti Bora Nekrepa. Ker je zdravniški poklic dejavnost z visokim tveganjem, sprejemajo tudi možnost napak in zmot pri delu. Pri tem še poudarjajo, da je zakon o bolnikovih pravicah v veljavi od avgusta 2008, v primeru Nekrepa pa se je popolnoma zaobšel.

Nasprotujejo stihijskemu reševanju primerov in vsesplošnemu kritiziranju zdravstvenega sistema s strani širše javnosti. To po njihovih besedah povzroča škodoo dobrim zdravnikom, ki jih je v Sloveniji veliko, ti pa zaradi odločitev zdravniške zbornice v širši javnosti izgubljajo kredibilnost in ugled, a si zaradi močne cehovske solidarnosti ne upajo javno spregovoriti.

Direktor Direktorata za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje RS Janez Remškar je na sistemske napake opozarjal že pred letom dni. Predvsem je opozoril na neprimernost zavlačevanja pri primeru Nekrep, ki ni strokovno tako zapleten, da ga ne bi mogla rešiti domača stroka, in s tem na nepoštenost do nesrečnih staršev. Ne odobravajo ostrih in javnih napadov zdravniške zbornice in pozivov po "izobčenju" redkih zdravnikov, na primer Remškarja, ki si je upal spregovoriti o nepravilnostih. Ravno tako jih skrbi dejstvo, da je predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Jože Trontelj za svojo nedavno in odkrito izjavo ni dobil večje podpore svojih kolegov. Med drugim je navedel: "Dolgo smo preveč molčali o napakah, ki se pojavljajo ob zdravljenju. Te napake so osupljivo pogoste. Med bivanjem v bolnišnici jih doživi vsaj eden od treh bolnikov. Pošteno odkrivanje in raziskava vzrokov sta edina načina, da se prepreči, da bi se iste napake ponavljale."

Bolniki so razočarani

Jože Trontelj
Jože Trontelj FOTO: Blaž Garbajs

Po prepričanju zastopnikov se je treba o nepravilnostih, zmotah in napakah pogovarjati "na neodvisi in visoko strokovni ravni, brez medijev, in poiskati hitre in učinkovite rešitve. Stalno opozarjanje na nepravilnosti in takojšnjo sistemsko odpravljanje le-teh lahko ponovno povrne izgubljeno zaupanje pacientov v zdravstveni sistem," menijo.

Trenutno po njihovih besedah bolniki razočarani vztrajno izgubljajo občutek varnosti pri procesu zdravljenja. Strah jih je posledic, če se obrnejo na zastopnike svojih pravic in z njimi spregovorijo o napakah ali dvomih. Kot dodajajo, je večina zdravnikov užaljena, če jih bolniki povprašajo o možnosti pridobitve drugega mnenja o poteku zdravljenja njihove bolezni.

'Normalno bi bilo, da je pacient partner pri zdravljenju'

"V normalnem, kakovostnem in želenem terapevtskem odnosu naj bi bil pacient upoštevan kot partner pri zdravljenju. In potem bi bilo nekaj povsem običajnega, da se partnerja v procesu zdravljenja odločita za mnenje drugega terapevta," so poudarili. Odgovorne so pozvali, naj se takoj vzpostavijo razmere, ki bodo omogočile bolnikom ustrezno in takojšnjo informacijo, tudi v primerih, ko se v teku zdravljenja pojavijo zapleti in napake, kakor je tudi v svetu in Evropski uniji in na kar že ves čas opozarja tudi Remškar.

operacija
operacija FOTO:

Po njihovem mnenju je javnopravni model zbornic tvegano početje države, ki ima na zdravstvenem področju lahko zelo škodljive posledice za uporabnike zdravstvenih storitev. V Sloveniji bi bilo zato nujno preiti na zasebnopravni model ustanavljanja zbornic, kjer bi o področju javnih pooblastil odločala država, torej minister oziroma od njega pooblaščena oseba. Prav zaradi tega podpirajo ustanovitev neodvisne organizacije (agencije), ki bo po metodah, postopkih in formularjih, ki jih bo sicer določila stroka, izvajala nadzor z zbiranjem in analiziranjem podatkov, neodvisno od izvajalcev zdravstvenih storitev.

'Potrebne so spremembe, najpomembnejši za nas je pacient'

Nujno bodo potrebne tudi sistemske spremembe, hkrati pa tudi analiza dela sedanjega vodstva zdravniške zbornice na tem področju. Pri tem trdijo, da so za zastopnike pravic bolnikov najpomembnejši prav oni sami, ki morajo končno postati partnerji v teku zdravljenja in tudi oblikovalci zdravstvene politike, kar pa ob trenutni ureditvi ni mogoče.

Pod pismo se je podpisalo deset zastopnikov pacientovih pravic: Viktor Pilinger, Borut Ambrožič, Majda Zorec Karlobšek, Melina Omrzel Petek, Daša Hlade Zore, Biserka Inkret, Robert Sotler, Marjan Petrič, Stanka Vauh in Jožica Trošt Krušec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gemini62
20. 01. 2010 23.13
vsem gre očitno preveč dobro, tudi pacientom. Kmalu se bo pogovor med dohtarjem in pacientom odvijal takole: P:"Gospod doktor, kaj je narobe z mano?" D: "bolni ste in treba bo odrezat nogo" P: "katero nogo?" D: "ja, ta bolno vendar, vašo levo nogo bo treba odrezat!" P: "Ali mi garantirate, da mi ne odrežete desne?" D: "ne, ne garantiram" P: "In kaj lahko naredim, v takem primeru?" D: "nič, ker sem jaz vaša edina rešitev. Če se slučajno zmotim, se bom pa maksimalno potrudil in vam poskusil pozdravi bolno nogo" P: "hm, pa mi ne bi najprej poskusili pozdravit bolne noge že zdaj?" D: "ne, ker je zdravljenje predrago in ga ZZZS ne plača!" P: "torej lahko zdravljenje plačam sam?" D:"to pa lahko" P: "Kdo bi pa plačal zdravljenje bolne noge, če mi odrežete zdravo nogo?" D: "a, ZZZS vendar". P: "ne razumem, in zakaj šele potem?" D: "Ker imajo tak pravilnik, da plačajo zdravljenje noge le tistemu, ki je že izgubil eno nogo! Z eno nogo so dovolj birgle, brez nog pa potrebujete voziček za invalide, ki je dražji od zdravljenja noge" P: "Hvala gospod doktor. Tule imate keš, pa mi pozdravite bolno nogo" D: ne morem, ker imam konkurenčno prepoved od delodajalca, da ne smem delat za keš ampak samo za plačo. P: "ja zaboga milega! Komu pa potem lahko plačam za zdravljenje noge?" D: tukaj zraven naše bolnišnice je privatna bolnišnica, kjer tudi to delajo. P: Pa znajo? D: Mislim da znajo. P: Kaj pa če ne uspe? D: Potem bo treba pa odrezat nogo P: In potem pridem nazaj k vam? D: Ne, potem boste morali kar ostat tam, ker se iz privat ne da selit v javno mrežo P: In potem bom moral plačat tudi za rezanje noge? D: Točno tako P. Matr ! Kaj naj zdaj naredim? D: Ne vem, takle mamo. To so zrihtali politiki, ekonomisti, varuhi pacientovih pravic in podobni mojstri, ki se na vse spoznajo. P: Torej se moram odločit ali mi takoj odrežete nogo, ki je mogoče sploh ni treba odrezat ali pa jo grem zdravit privat in moram potem plačat še rezanje, če jim ne rata in če mi odrežejo napačno nogo, bom moral plačat še rezanje bolne noge? D: Točno tako P: Pa bom potem dobil vsaj voziček na socialno zavarovanje? D: Ne, ker ste v tem primeru na lastno željo ostali brez obeh nog! Lahko pa tožite privatnika za izgubo in na epilog na sodišču čakate 10 let! P: Torej mi odrežite že to bolno nogo in prosim, prosim, prosim lepo, bodite previdni in mi odrežite samo bolno nogo, torej levo, prosim! D: Saj sem vam že takoj povedal, kaj je treba naredit. Jaz sem vendar vaš zdravnik in vam ponudim vse, kar lahko, že takoj na začetku!
m0dridirkac
18. 01. 2010 14.10
>>eleganca 18.01.2010, 13:07 Potem pa zahtevaj drugo mnenje ali pa stopi do varuha pacientovih pravic. Imaš vsa imena tu v članku. Je pač kirurg probal tako kot branjevka na tržnici: "Glava solate 8€" in če boš tiho, boš pač plačal, lahko pa greš k drugemu. Lahko pa vprašaš na ZZZS, zakaj ne plačajo odstranitve. Lahko da je znamenje v taki vmesni fazi "bi bilo dobro odstraniti, ampak za ZZZS še ni dovolj kritično, da bi plačali" Tako kot pri zdravilih proti visokemu pritisku ali holesterolu. Tudi če imaš holesterol nad mejo, dobiš zdravila na ZZZSjev račun samo, če imaš zraven še kake druge faktorje tveganja (recimo teža, družinski faktorji,...)
eleganca
18. 01. 2010 13.07
modridirkac Meni je vse jasno, samo ti nisi razumel! Najprej sem šla z napotnico na polikliniko na pregled in tam so določili, da je potrebno odstranit. Šele nato sem dobila datum za poseg. Ko pa je bilo potrebno poseg opraviti, me je dohtar takole odslovil. Lahko bi mi povedali že takrat, na pregledu, ko so mi dali datum! Je zdaj jasno tebi, o čem sem pisala?!
Tonček Balonček
18. 01. 2010 11.22
Zakajje tudi v tem naslovu napačen besedni red? Ne mrcvarite slovenščine!!
Kritik19
18. 01. 2010 10.52
Še slabše bo.Kriva je pa država (državni zbor) ki je dovolil zdravnikom koncesije in pa zavarovalnice, ki zaradi lastne požrešnosti omejujejo stroko, da bi opravljali delo tako kot verjamem da znajo.
sottozero
18. 01. 2010 10.18
Ko bo večini zdravnikov GLAVNA SKRB (vem, da ne bo edina, ker smo pač v materialnem svetu)...SKRB ZA ZDRAVJE in ŽIVLJENJE PACIENTA...takrat bomo verjeli v zdravnike in zdravstveni sistem... DOKLER pa bodo PLAČE, finančna nadomestila, procenti farmaceutskih ponudnikov...in sla po lastni obogatitvi...GLAVNA in skorajda EDINA SKRB... VAM PAČ NE BOMO ZAUPALI ! Ker KREDITA nimate več....
m12
18. 01. 2010 10.12
modridirkac meni osebno se zdi sporno, da me zdravnik v času službe preko javnega zavoda napoti k sebi v svojo privatno ordinacijo v popoldanskem času. lahko bi pač rekel, tega zavarovalnica ne plača, je lepotni poseg-delajo pa to samoplačniške ambulante. tako pa si dela ne samo reklamo, ampak na pacienta izvaja določen pritisk(ga mogoče celo zavaja, da daleč naokoli to edini dela, da imajo drugi daljše čakalne dobe), NAJ POSEG OPRAVI PRI NJEMU ČE JE ŽE TAKO DOLGO ČAKAL....
m0dridirkac
18. 01. 2010 09.58
>>m12 >>probelm je, ker je to ponudil v javni ordinaciji... Kako bi pa po tvoje to moral izvesti? Te poslati nazaj k splošnemu zdravniku, s predlogom za samoplačniško odstranitev znamenja, splošni bi ti pa ponovil te besede in predlagal samoplačniško odstranitev pri istem kirurgu, potem bi spet šel do tega kirurga, da se dogovoriš za termin,... In potem bi spet eni pametni rekli: "samo sprehajajo me sem in tam"
SherlockH
18. 01. 2010 09.48
Naslov zveni zelo marketinško.Pa poglejmo resnici v oči. Zdravniki vedno znova uspešno izigravajo državljane tudi glede zahtev po razkrivanju več informacij o svojem delu in kakovosti. Če na pravi način vprašamo povprečnega državljana o kakovosti naših zdravnikov, bo morebiti kakšen v patriotski vnemi še pripravljen trditi, da so “slovenski zdravniki najboljši na svetu”, da so prizadevni, izobraženi, da sicer nimajo veliko objavljenih znanstvenih člankov, ampak znanstveno delovanje je za praktika, ki rešuje življenja, tako ali tako brez zveze; naši zdravniki delajo v “nemogočih razmerah”, pa so še vedno neprimerno boljši od ameriških, ki so v službi pokvarjenega velekapitala. Tu je seveda odveč dodati, da so naši zdravniki take hvale lokalnih veseljakov deležni brez kakršnihkoli empiričnih dokazov, nekako tako kot ljubljanski Klinični center velja za “vrhunsko ustanovo” in tam zaposleni za “vrhunske strokovnjake”, pa še nihče te vrhunske odličnosti ni dokazal z mednarodno primerljivimi statistikami; no, tiste, ki so že, pa kažejo v negativ. Lep primer zaupanja v omejene ustanove so naši postkomunsiti, ki se rajo podajo na zasebna zdravstva v tuje države.
m12
18. 01. 2010 09.39
modridirkac probelm je, ker je to ponudil v javni ordinaciji, poseg in plačilo pa se bi izvedla v zasebni(čeprav bi verjetno ta delovala kar na isti lokaciji-da te bolniki lažje najdejo verjetno.....)
m12
18. 01. 2010 09.37
tonček balonček jaz ne pričakujem čudeža, ampakpreprost, jasen in nedvoumen odgovor-kadar ga je mogoče dati. ne pričakujem nekih testov, če niso potrebni. tudi mnenje 1 zdravnika mi zadstuje, če je dovolj verjetno(ne pa, da mi reče, hja, mogoče so vaši glavoboli posledica vremena)lahko je tudi kaj bolj resnega in če trajajo nekaj mesecev, je priporočljivo naredit še kako preiskavo kot pa samo recepte pisat in sebi višat provizijo. najprej anj pred svojim pragom počistijo, in začenjo pridobivati zaupanje pacientov. ker niso ga izgubili s priperom nekrep, ampak že dolgo časa nazaj zaradi svojega večvrednega odnosa do pacientov. in žal je pač prišklo tako daleč, da se za napake več ne zahteva samo odškodnina, ampak tudi kazenski postopek. in prav je tako......naj se učijo, kaj jim je njihova aroganca prinesla. mogoče bo potem kaj boljše
m0dridirkac
18. 01. 2010 09.32
>>eleganca >>A v isti sapi mi je molil v roke vizitko, da se lahko oglasim popoldne pri >>njemu in mi odstrani za 100 eurov... In kaj je zdravnik kriv, če ZZZS ne plača lepotnih operacij? K specialistu si bila verjetno napotena zaradi suma na maligno znamenje, pa so ugotovili, da znamenje pač ni nevarno. In če ni nevarno, odstranitev ni potrebna. In če odstranitev ni potrebna, ZZZS ne plača. KAJ TI NI JASNO? In če ti ponudi neko plačljivo storitev, kaj je tu narobe? Saj ti ni treba iti.
Tonček Balonček
18. 01. 2010 09.23
Naj že enkrat nehajo ljudi nategovati s temi službami za pravice, druga mnenja in ne vem še kaj in naj jasno in glasno povedo, da so pravice omejene, tako kot povsod po svetu, da so zdravniki zmotljivi, da imajo ponekod tako opermo kot pred 40 leti, ponekod pa oprema leži neuporabljena, da veliko ljudi od zdravstva in zdravnikov in medicien pričakuje preveč, da za vsako malenkost hočejo diagnostike za 100.000 EUR in mnenje treh specialistov in petih profesorjev itd. Tako pač ne gre, nalijte jim čistega vina, ne pa nakladatii o nekem partnerstvu, pravicah in podobnimi neumnostmi. Seevda, dokler ni bilo medicine in zdravnikov tudi napak ni bilo! Kakšno napako naj napravi padar ali boenergetik, svečenik itd.? Naj se zmoti pri delu z auro, s prodajo napačnih kristalov?
m12
18. 01. 2010 09.02
ni problem v tem, da zdravnik napravi napako. vsak, ki dela, jo slej kot prej napravi. ampak njihove napake imajo bistveno večjo težo na naše življenje kot pa napaka delavca, ki uniči v revozu vrata od novega clia. problem je, da gospodje v belem svojih napak nikakor ne priznajo. in da zanje niti ne odgovarjajo(delavec bo kaj hitro dobil račuin za tista vrata). obnašajo se arogantno, vzvišeno, nezmotljivo, na vprašanja odgovarjajo skopo in brez zanimanja(žal, ampak jaz zahtevam informacije, ki so zame pomembne). tudi primeri, ko gospode na kak praznik čakaš v dežurni ambulanti, on pa pride iz "obiska na domu"in od daleč zaudarja po alkoholu......niso tako zelo redki. zdravniški poklic so uničili in razvrednotili zdravniki sami. ves čas se samo borijo za koncesije, večje plače, v zameno pa dobiš zdravila tistega proizvajalca, ki da gospodu najvišjo provizijo. o kaki strokovvni obravnavi lahko že dolgo samo sanjaš. seveda so izjeme, ampak nisem tak pogosto pri zdrvnikih(na srečo), da bi naletela nanje. o preobremenjenosti pa en bi. vsako delo je obremenjujoče, zahtevno, pa še to ne daje delavcu katerikole stroke pravice, da se znašaš nad drugimi. naši zdravniki pa že preventivno branijo svoje napake in umore iz malomarnosti z aroganco in vzvišenostjo. da ja večini, na kateri napravijo napako, vzamejo upanje v pravico in svojih pravic ter tožb sploh ne uveljavljajo.....
eleganca
18. 01. 2010 08.45
Predlani sem dobila napotnico za odstranitev znamenja na hrbtu. Pregledana sem bila na polikliniki, dobila datum in čakala nekaj mesecev na vrsto. Ko bi mi morali znamenje odstraniti, so mi rekli, da je šteje to po lepotni poseg in tega ne delajo. A v isti sapi mi je molil v roke vizitko, da se lahko oglasim popoldne pri njemu in mi odstrani za 100 eurov... Je potreben kakšen komentar?
remember
18. 01. 2010 08.21
V bolnico prišel sam, odpeljali so ga pogrebci, ker je zdravnik namesto sekret papirja perforiral srce. UKC Ljubljana.
Tonček Balonček
18. 01. 2010 08.08
Veliko primerov je, ko sodelovanje in partnerstvo med pacientom in zdravnikom nikakor ne steče. Pride npr. 100 kilogramski (ali težji) pacient k zdravniku in jamra o visokem tlaku, težavah s hrbtenico, kolki, težko sapo itd. Zdravnik mu svetuje, naj shujša za kakšnih 20 kg in bodo težave pojenjale, potem naj se pa spet oglasi. Pacient seveda govori, da je njegov zdravnk nesposoben, nestrokoven in "ni nič naredil"! Zastopnikov pravic in varuhov imamo že preveč, pravic in varovanja je pa čedalje manj, na vseh področjih. Tu nekaj ne štima!
Buena Vita
18. 01. 2010 01.26
O MIKLAVČIČU PA NE MISLIM PISAT,,KER JE NAVADNA PRODANA DUŠA
Buena Vita
18. 01. 2010 01.26
ZDRAVNIKI NAJ SAMI OČISTIJO NAVLAKO V NJIHOVIH VRSTAH PREDOBRO VEM DA JE V SLOVENIJI ZELO VELIKO DOBRIH DOHTARJEV---IN RESNICI NA LJUBO MORAMO POVEDATI DA PAR LOBISTOV.ZAJEDALCEV ALI LENUHOV NAREDI CELEGA VRAGA--ČE SE NEKOMU V ENI EDINI USTANOVI GODI SLABO,PADE LUČ NA VSE ENAKO,SLABA KER LJUDJE PREBVEČ POSPLOŠUJEMO PREDVSEM PA KO DOHTARJI ŠTRAJKAJO ZA PLAČE,,,ZRAVEN NEJ DODAJO ANEKSE ALI TOČKE Z ZAHTEVO NAJ SE POLITIKA MAKNE IZ ZDRAVSTVA--KER POLITIKA NIMA V ZDRAVSTVU KAJ POČETI,,,ZA VSE TEKOBE SO KRIVI POLITIKI,,,POVSOD SO SE PRISLINILI ,NASLINILI KOT SMREKOVA SMOLA
sanitus
17. 01. 2010 22.12
gemini62 17.01.2010, 19:06 vse kar lahko rečem je, vsa ti čast in bravo!