Slovenija

OZS: Za vgradnjo neustreznih peči odgovorni potrošniki

Ljubljana, 09. 10. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred nami je nova kurilna sezona, ko se bomo morali v naših domovih nekaj mesecev dodatno ogrevati. Sekcija dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je tako tudi letos pripravila nabor priporočil, ki jih morajo potrošniki upoštevati. Kot poudarjajo pri OZS, so za neustrezne peči odgovorni predvsem potrošniki, kar pa ni povsem primerno, saj si peči praviloma ne vgradijo sami.

Če ste pred časom na novo vgradili kurilno ali dimovodno napravo in vas je dimnikar ob prvem pregledu opozoril na nepravilnosti, je sedaj skrajni čas, da jih odpravite, opozarjajo v sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). 

Pri tem je pomembno, da ima kurilna naprava ustrezna dokazila o izpolnjevanju zahtev. Pravilno in učinkovito obratovanje kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav namreč zagotavlja požarno in zdravstveno varnost, hkrati pa na ta način potrošniki pri ogrevanju tudi privarčujejo ter manj obremenjujejo okolje. Glavni pogoj za varno obratovanje vseh naštetih naprav je redno opravljanje dimnikarskih storitev, skladno s predpisi (redni pregledi, pogostost čiščenja, meritve emisij itd.).

"Če vaša kurilna naprava med poletjem miruje oz. je ne uporabljate, potem priporočamo, da sistem pred novo sezono pregleda tako dimnikar kot tudi serviser peči. Le tako si boste zagotovili brezhibno obratovanje celotnega sistema," svetuje predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS Simon Dovrtel. Če svoje peči, dimnike in zračnike redno vzdržujete in jih uporabljate tudi poleti, pred kurilno sezono ni potrebe po posebnih dodatnih ukrepih.

Zaradi neustrezne peči so kaznovani kar potrošniki

V sekciji dimnikarjev poudarjajo, da so že večkrat pristojne organe opozorili, da je neprimerno, da za nepravilno vgrajeno peč ali peč, ki ne dosega emisij, odgovarja potrošnik. Ob tem pozivajo dimnikarske družbe, naj v tej situaciji uporabnike strokovno in ustrezno seznanjajo o napakah na napravah, da s tem preprečijo nevarne situacije in zavajanje potrošnikov. 

"Vendar pa naj zaradi protipravne situacije, v kateri se lahko znajde potrošnik v inšpekcijskem postopku, dimnikarji ne odstopajo neurejenih zadev inšpekcijam. Država namreč nestrokovnih ravnanj na terenu ne more reševati na način, da dimnikarje sili na lastne stroške prijavljati svoje stranke na inšpekcijo, ki jih potem denarno kaznuje, po drugi strani pa ne uvede strokovnega nadzora nad nestrokovnimi monterji in dimnikarji. Za nepravilna stanja naj najprej odgovarja tisti, ki je nepravilnost povzročil, ne pa potrošnik," dodaja Dovrtel.

Če ste pred časom na novo vgradili kurilno ali dimovodno napravo in vas je dimnikar ob prvem pregledu opozoril na nepravilnosti, je sedaj skrajni čas, da jih odpravite.
Če ste pred časom na novo vgradili kurilno ali dimovodno napravo in vas je dimnikar ob prvem pregledu opozoril na nepravilnosti, je sedaj skrajni čas, da jih odpravite. FOTO: Shutterstock

Centralne peči na drva, pelete ali sekance morajo dosegati razred 5

Z avgustom 2019 je stopil v veljavo nov predpis, ki znova določa, katere kurilne naprave je dovoljeno prodajati in vgrajevati. Še bolj natančno bo to opredelila evropska uredba, ki stopi v veljavo 1. januarja 2020. Če kupujete novo centralno peč na drva, pelete ali sekance, se ob tem prepričajte, da peč po standardu SIST EN 303-5 dosega razred 5, opozarjajo v sekciji dimnikarjev.

Posebna pozornost je potrebna predvsem pri pečeh, ki imajo prigrajen peletni gorilnik, in je v peči možno kuriti tudi drva. Takšne peči so v večini primerih neustrezne, še posebno če so cenejše. Peč mora imeti pisno dokazilo o izpolnjevanju zahtev za vsako vrsto goriva posebej, torej za drva, pelete in sekance ločeno. Zato je tako težko prodajati peč, ki bi izpolnjevala zahteve za vsa goriva (celo na plin in El kurilno olje) in bi bila hkrati cenejša kot specialna peč na eno vrsto goriva. "Laboratorijski testi in razvoj sto izjemno dragi, zato ne nasedajte zavajajočim in poceni ponudbam. Ključno vlogo pri nadzoru imajo še vedno tržni inšpektorat, inšpektorat za okolje in prostor ter gradbena inšpekcija," še poudarjajo dimnikarji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
09. 10. 2019 20.18
Tako je prav. S svobodo pride odgovornost. Živela svoboda odločitve.
vinogradnik33
09. 10. 2019 17.47
+4
Dimnikarji naj raje ometajo dimnike in zračnike v več stanovanjskih hišah ! Peči na postavlja kupec sam ampak zato usposobljeni strokovnjaki in zato dimnikarji ne krivdo valiti na lastnike peči , temveč opravljajte svoje delo pošteno in ne samo kasirati !
RamzesII
09. 10. 2019 16.58
+3
"so za neustrezne peči odgovorni predvsem potrošniki, kar pa ni povsem primerno, saj si peči praviloma ne vgradijo sami" Se strinjam, to je isto kot če bi bili krivi za napako v avtu, čeprav ga nismo sami naredili in sestavili (ne glede da lastnik dela v katerem delu industrije avtomobilov, to bil prehud argument v odgovornosti).
galop
09. 10. 2019 16.35
+10
spet neko EU birokratsko sranje , da bomo prisiljeni ogrevati na elektriko in nafto sredi gozda.
Principat
09. 10. 2019 19.13
+3
po zadnjih informacijah pa o tej direktivi v Romuniji pojma nimajo , spet dvotirna EU
tornadotex
09. 10. 2019 15.35
+4
Ti dimnikarji zopet pametujejo,še malo pa vam bodo uzakonili obvezne tečaje pravilnega kurjenja....
RamzesII
09. 10. 2019 16.58
+1
mandan
09. 10. 2019 15.13
+16
vse skupaj je en nateg s strani EU...oziroma velikih prodajalcev peči. peči na drva., mislim navadne so ukinjene, zakaj? ker so prepoceni, nimajo skoraj nobenga vzdrževanja in nobenih dodatnih komponent,ne nosijo takega dobička in to je to. treba je plasirat zakomplicirane peči z zakomopliciranimi elementi in regulacijo...da se en striček ki nima pojma o tehniki malo zafrkava s kurjenjem ..seveda nepravilno in mu lepo po par letih zaradi nepravilnega delovanja peč precuri (ker lamda s. ne dela prav, ventialtor nima prave frekvence itdd tak da zamaka)itddd.... seveda kriva so mokra drva. kot sem rekel, gre se za nateg z dimnimi plini vse ostalo je za dojenčke. po drugi strani, pa vlada in ministrstvo za okolje blagoslavlja kurjenje s sekanci sredi mesta, in da blagoslov šolam za taka dejanja (ker seveda obračajo milijone za rekonstrukcije in svoje žepe), kljub temu da imajo par let staro kotlovnico na z.plin. ja , res, smo navadni državljani butli, ker pojemo kar nam servirajo ti veleumi. nekaj podobnga kot pri kmetijskih subvencijah, kjer se gre samo za prodajo velikih traktorjev iz EU firm, našim velekmetom. tamali pa j....o ježa
Jože Petarka
09. 10. 2019 14.47
-10
Ja, ja, vlada je kriva za vse, tudi za to da državljani kurijo smeti in barvan les v pečeh. Kaj ja pa naša zavest o onesnaževanju zraka? Na psu! Takoj bi bilo potrebno sprejeti določbo, da se v strnjenih naselji prepove kurjenje na trda goriva. Ni peči, ki bi očistila vonja po dimu, ki ga sosedi pridno spuščajo v naše stanovanjske prostore - predvsem ob nizkem zračnem tlaku. Da ne govorim o prašnih delcih in strupenih plinih. v okolici stanovanjskih hiš in na ulicah.
santamaura
09. 10. 2019 11.52
+16
No pa se bo zopet kadilo iz ustreznih in neustreznih peči na trda goriva. Gasilci bodo vsak dan šibali gasiti dimniške požare. Drva se že režejo in vozijo po dvoriščih - Malo v razmislek - Pred kakšnim letom sem gledal prispevek iz Železne Kaplje, kjer so uvedli sistemi daljinskih ogrevanj na lesno biomaso. Tam se nič več ne kadi - Je rekel župan, So bili tudi modeli, ki se niso hoteli priključiti ampak so jih vsi ostali grdo gledali, ker se jim je iz dimnika kadilo potem so se pa tudi oni priključili - Kaj pa pri nas - OZS: Za vgradnjo neustreznih peči odgovorni potrošniki - Bravo država - Kdo bo pa kriv za smog in toplotno segrevanje? Morda krave, ki preveč prdijo ???
kritika1
09. 10. 2019 10.42
+12
Dimnikarji pravijo, če je nekaj narobe stranke nebi prijavili, zakaj? Ker ne bo več njihova stranka! Pa saj ne govorimo o prijavi, ker ima umazano peč, gre za tise napake zaradi katerih lahko izbruhne požar, pride do zastrupitev, gre za človeška življenja dragi dimnikarji. Ne nakladajte, da je dobro samo to kar je drago. Tudi relativno poceni kurilna naprava je lahko dobra je pa res, da res dobre naprave stanejo malce več zato prepustite ljudem, da se odločijo glede na to kaj si lahko privoščijo. Vaša stvar dimnikarjev je, da stranki poveste kako je z njegovo napravo. Ko bodo zavarovalnice povedale, da ne bo odškodnin, če sistem za ogrevanje ni bil redno vzdrževan (dokazila dimnikarja, serviserja ..), se bodo stvari hitro popravile. Ne vem, če vas zavarovalni agent ob sklenitvi ali podaljšanju zavarovanja vpraša o dokazilih, da sistem brezhibno deluje? Ko je problem pa vam prebere drobni tisk? Več deležnikov je tu in če vsi ne delujejo usklajeno imamo stanje kot je.
RamzesII
09. 10. 2019 17.02
Nisi pomislil na možnost, kaj pa če stranka ni kriva za napako, pa se, zaradi krive prijave, znajde v pregonu in na sodišču.
sodelujem
09. 10. 2019 10.12
+11
Ja,ja...vsako leto spreminjati predpise..pa bodi pameten,kaj bo naslednjič.Sicer pa dimnikar ni še nikomur povrnil škode,če se je zakuril.!
Model1a
09. 10. 2019 09.56
+26
Zdaj se dovrtel na vse pretege oglaša... ko so imeli pa samo oni koncesijo za gorenjsko je pa prišel na dom ljubezniv dopis, v keterem so ti mislim da vsaj 2x zagorizili, kako kazen ti bodo nabili, če oni ne spucajo peči. Zanimivo, da se je potem, ko so obvezno koncesijo skenslali ta del v dopisu nenadoma "izgubil" oz. je izginil.
krnekilojz
09. 10. 2019 11.27
+8
medvedJEkriv
09. 10. 2019 09.55
+39
Navadni državljan je odgovoren za vse in kaznovan za vse. Politik, gospodarstvenik...pa ni odgovoren za nič. Nikoli, pa lahko krade, laže, goljufa.......
Primula1
09. 10. 2019 09.35
+30
Joj joj dimnikarji in OZS. Vaša logika je približno takšna, kot da bi bili za žrtve prometnih nesreč krivi proizvajalci vozil...pejte dimnike pucat, pravo pa pustite drugim, lepo vas prosim.
RamzesII
09. 10. 2019 17.03
Carmenlula
09. 10. 2019 09.33
+32
Če prav razumem če v trgovini kupiš zastrupljeno hrano in potem nekdo umre si sam kriv, zakaj si pa kupu ?? pa tiste službe kako že zaščita potrošnikov, inšpekcije, standardi, sledljivost WC role ISO STANDARDOV, Trgovski kodeksi morda je potrebno ukinit vse te službe inšpektorje zbrcat na cesto ostale pa pretepst potem bo pa morda v redu..Odkar so posili ljudi z raznimi strokovnimi službami, dimrikurčki, inšpektoritorji ljudje še kurit več ne znajo doma..??
Ost1234
09. 10. 2019 09.31
+29
Če smo že pri tem - proizvajalci peči bi morali pred plasiranjem na tržišče pridobiti ustrezne certifikate o ustreznosti tako kot to velja na primer za avtomobile ali zdravila. Isto bi moralo veljati za energente ( drva, pelete, ..). Če velja za vina, naj še za pelete! Vse skupaj pa preverjati pri proizvajalcih in veletrgovcih in nikakor pri končnem kupcu!!
vezuv_
09. 10. 2019 09.25
+27
Nove peči po ne vem kakšnih ah in oh standardih so za en velik kup d.... govorim iz lastne izkušnje, peč naj je delala 25 let kot urica in potem se je v bojlerju nabralo veliko kamna, ki ga nismo mogli odstranit. Kupili smo novega, po enem letu že reklamirali in skoz imamo z njim težave........Propagirajo peč na pelete in ne na drva. ha ha ha kaj pa so peleti: briketirana drva..... no pl že boljše, da kurim z navadnimi drvmi, ki me stanejo manj kot peletirana drva......prvo je potrebno imet denar, da to lahko kupiš (peč in potem še leta in leta pelete), kar z minimalno plačo ne gre.
krnekilojz
09. 10. 2019 10.37
+5
jaz sem tudi na drvih ampak spodobna peč na pelete stane nekih 850€ + montaža nekih 350€. Če so v hiši starejši je že bolje na pelete, ker je precej manj dela. Strošek pa spet ni tak, da si ne bi mogli privoščiti nove peči. Jaz ne grem na pelete, ker sem še pri močeh, da pripravim tistih 20 kubikov za zimo.
Bananistanec
09. 10. 2019 09.19
+28
Ok do neke mere, kupiš peč na pelete ki dosega in celo presega predpisane zahteve NA PAPIRJU, strokovnjaki strokovno montirajo, nabaviš pelete nekje v sredini kakovostnega razreda ( najdražji niso vedno najboljši ), dimnikar opravi meritve ,emisije niso OK ti zapečati peč razlog neustrezna peč ??? Ne bo šlo tako, tudi kaj druzga je treba pogledat, prodaja se plesniva drva, peleti so iz vsega razen lesa razred A1 in to prodajajo kot ustrezno??
borkov64
09. 10. 2019 09.16
+24
Vprašanje-zakaj so torej potemtakem neutrezne peči v prodaji? Torej se mora že v prodaji začet pregled ustreznosti kot je FMI1203 omenil. Potem pa pri vgradnji skorajda ne moreš naredit kaj narobe edino če si res šalabajzer. PA "strokovnjak" tudi ni garancija da bo vse v redu. Sosedu je strokovnjak vgradil toplotno črpalko tako, da je delala izključno na elektriko brez kompresorja. Račun za elektriko je bil nenormalen.....
FMI1203
09. 10. 2019 08.30
+28
Čudno.. pač kdo je kriv za vgradnjo neustreznih peči ??? če je že tako, potem morajo najprej preveriti pri proizvajalcu peči, če ima vso ustrezno dokumentacijo o ustreznosti produkta. Če je torej pri proizvajalcu vse ok, potem je naslednje vprašanje že pri izvajalcu: kdo je izvajalec? ali je usposobljen za vgrajevanje peči? kako je bila peč vgrajena? Posebnosti in želje/zahteve uporabnika/naročnika. Vse dokumente ustrezno izpolnjevati in v primeru kakšne nesreče, požara, se ta dokumentacija preveri in ugotovi kdo je kriv in kdo krije stroške...
frigulefragule
09. 10. 2019 08.22
+10
Dovrtel a je blo preveč trave v mladosti