Slovenija

Označeno bo mleko 'zadovoljnih in čistih krav'

Ljubljana, 27. 02. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
91

Predvidoma prihodnje leto bodo poleg mleka s posebnim znakom označeni jogurti, skuta in siri iz izključno slovenskega mleka in predelani v slovenskih mlekarnah. Mleko bo moralo biti "izjemno čisto", krave mlekarice pa bodo lahko krmili samo z naravno krmo.

Slovenci si želimo veliko slovenske hrane na trgovskih policah, kažejo raziskave. Po besedah vodje službe za promocijo živilskih proizvodov na kmetijskem ministrstvu Janje Kokolj Prošek imamo zadosti slovenskega mleka in mesa, jabolk celo preveč, medtem ko je premalo zelenjave. Dobro deluje ''žitna veriga'', ko določene velike pekarne kupujejo slovensko pšenico in je v trgovini izpostavljeno, da je kruh iz domače pšenice, je povedala. Trgovci stremijo k čim večjemu deležu slovenskih živil na trgovskih policah in pravijo, da istovetni tuji proizvodi niso dražji, s čimer se strinja tudi Kokolj Proškova.

"Če potrošnik pričakuje lokalno hrano, jo bo poiskal. In trgovec jo bo zagotavljal," je prepričana vodje službe za promocijo živilskih proizvodov na kmetijskem ministrstvu Janja Kokolj Prošek.
"Če potrošnik pričakuje lokalno hrano, jo bo poiskal. In trgovec jo bo zagotavljal," je prepričana vodje službe za promocijo živilskih proizvodov na kmetijskem ministrstvu Janja Kokolj Prošek. FOTO: Špela Zupan
Po raziskavi Trženjski monitor 2014 je kar 70 odstotkov vprašanih za slovensko poreklo pripravljenih plačati več, predvsem, če imajo višjo kupno moč. Potrošniki so pozorni na poreklo predvsem pri svežih izdelkih, torej pri mesu, mleku, sadju, zelenjavi in kruhu.

Medtem so slovenski predelovalci različno naklonjeni kupovanjem slovenskih surovin, ki niso nujno poceni, tudi ker je slovensko kmetijstvo specifično z veliko posestno razdrobljenostjo, manjšimi kmetijami in manj intenzivno pridelavo. ''Dejstvo je, da morajo preživeti na skupnem trgu,'' se zaveda Kokolj Proškova. Nekatere surovine so v tujini namreč cenejše kot doma, po drugi strani pa nekateri slovenski pridelovalci visok delež prodajo v tujino, predvsem mleko in meso. ''Želimo si, da bi bil večji delež v Sloveniji,'' je dejala.

V tujino, največ Avstrijo, verjetno prodajajo zaradi boljše cene, kar pa ni nujno dobro zanje, pravi Kokolj Proškova. Večkrat gre namreč za dnevno povpraševanje in ne za dolgoročno sodelovanje, pri katerem bodo surovine stalno odkupljene in tudi plačane, je opozorila. Na vprašanje, zakaj v tujini ponujajo več, je odgovorila, da so slovenske surovine zelo kakovostne.

A slovenski kmet kljub vsemu vztraja na domači zemlji in na ministrstvu pravijo, da si prizadevajo za boljšo promocijo lokalnih živil. Letos tako mineva že četrto leto, odkar intenzivno nagovarjajo potrošnika k poseganju po lokalni hrani, je povedala Kokolj Proškova. Prvo leto so predvsem opozarjali, da je hrana iz tujine prepotovala veliko kilometrov. Nato so nagovarjali kupce, naj preverjajo poreklo. Za zadnjo kampanjo so porabili okoli 400.000 evrov, za 11 podpornih projektov bodo letos namenili okoli 100.000 evrov. Za letos je v proračunu skupno namenjenih 600.000 evrov za promocijo živil.

Letošnje leto je prelomno

Za znak ''Izbrana kakovost - Slovenija'' so imeli natečaj in izbrani ponudnik je dobil 10.000 evrov nagrade, ki jo je moral porabiti za pripravo celostne grafične podobe s katalogom.
Za znak ''Izbrana kakovost - Slovenija'' so imeli natečaj in izbrani ponudnik je dobil 10.000 evrov nagrade, ki jo je moral porabiti za pripravo celostne grafične podobe s katalogom. FOTO: Špela Zupan
Nakupni odločevalci so otroci. Mame kupimo živila, ki jih bomo lahko pripravile v obroku za družino. Janja Kokolj Prošek o pomembnosti nagovarjanja otrok k uživanju slovenskih proizvodov

In 2014 je prelomno leto, je povedala Kokolj Proškova, ki je napovedala uvedbo znaka ''Izbrana kakovost - Slovenija'' za živila, pridelana in predelana v Sloveniji, ki so posebna in zelo kakovostna. Na ministrstvu si želijo vstopa čim več sektorjev, med katerimi so meso, mleko in mlečni izdelki, sadje, zelenjava, med, oljarstvo, vino in žito. Vsak sektor mora določiti, kako bodo vrednotena nadstandardna živila. ''Želimo si čim več živil, ki bodo nosila ta znak,'' je dejala Kokolj Proškova.

Prvi ga bodo predvidoma nosili mleko in mlečni izdelki, kot so skuta, jogurti in siri iz izključno slovenskega mleka in predelani v slovenskih mlekarnah. Kokolj Proškova upa, da bodo prvi izdelki z znakom na policah v začetku prihodnjega leta, saj so v mlekarskem sektorju že določili tri parametre, in sicer čistočo mleka, kratko verižno pot in prehrano. Živali, ki bodo pridelale mleko "izbrane kakovosti", bodo morale biti hranjene izključno z naravno krmo, kot so koruzna, travna in lucernina krma, žitna silaža in seno, in ne s hranili. Parametre lahko drugi sektorji določijo tudi na primer glede počutja živali in načina pridelave.

Lokalna hrana je sveža, večinoma nepredelana, obrana polno dozorela, zato ima polnejši okus.
Lokalna hrana je sveža, večinoma nepredelana, obrana polno dozorela, zato ima polnejši okus. FOTO: Thinkstock

Darja Teržan iz Mlekarne Celeia je ob predstavitvi znaka pojasnila, da se bodo v sektorju mleka prijavljali kot skupina, kar predstavlja tudi nižje stroške. "Dokončnih številk še ni. Iz mlekarske industrije nas je približno 4800 proizvajalcev vključenih v projekt, kar pomeni, da stroški certificiranja znašajo do 40 do 70 evrov na kmetijo letno," je dejala in dodala, da bo nalepka na licu proizvoda, kar za proizvajalce pomeni tudi menjavo dizajna embalaže. Odzive predstavnikov drugih sektorjev še zbiramo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
27. 02. 2015 21.18
+1
Te so samo v JU
kure bedne
27. 02. 2015 20.13
+1
Lahko rečem samo malomorgen.
kim llsung
27. 02. 2015 12.19
+3
Mesa in mlecnih izdelkov...clovek ne potrebuje!!!
kim llsung
27. 02. 2015 18.28
-1
Tisti,ki mi je dal minus naj mi se razlozi zakaj so trupla in njeni izcedki dobri za clovek?
lenoritis86
27. 02. 2015 22.18
+0
acimam50
28. 02. 2015 07.37
-1
Darko32
27. 02. 2015 11.43
+2
Ta poteza je pohvale vredna, vendar je praksa pokazala, da se goljufa na veliko. TAko nekateri krmijo vseživo in imajo samo nekaj živali na paši zato, da dobijo subvencije. Ko pa človek malo bolj pogleda takšne lastnike pa vidi, da krimijo vseživo in tudi slabo krmo. Potem pa se ne smemo čuditi, če je meso lsabe kvalitete. Zato vidim to idejo kot dobro potezo in vidim, da je na tej točki možnost korupcije in goljufanja velika. Samo če pogledamo, da ni urejeno sledljivost mesa in se pod domače prodaja vsa svinjarija pa je prehuda. Zato bo potrebno na tem področju narediti red in tudi veterinarje kaznovati, če bodo sodelovali pri goljufijah in zavajanjih potrošnikov še naprej. Žal nemoremo enako imeti enako ceno hrane, katera je pridelana na naraven način in hrane, k ije pridelana na podlagi kemikalij in raznih cvetalov.
ecnarf
27. 02. 2015 15.34
a si ti že bil kdaj v hlevu ali vklavnici
Mb128
27. 02. 2015 11.41
+6
Ja, kupujmo slovensko. Tudi jaz se zato. Ampak, mislim, že zopet tale ampak! Torej, kaj mi je storiti, če hočem kupiti mleko v žepu pa imam samo 80 centov liter slovenskega mleka pa stane 1.€? Kako naj torej kupujem slovensko?! Mislim, saj mi je jasno, da prav vsaka gospodarska panoga teži k čim višji dodani vrednosti ampak(že spet) kupna moč prebivalstva pa je kupna moč prebivalstva. Da obrnem malo na humor. Prav vsak bi želel da kupuje mleko od krave, ki je zadovoljna z svojim življenjem, srečna torej a kaj ko mnogi za takšno mleko nimajo denarja. Še nekaj. A je Vida Čadonič Špelič že patentirala izum po katerem le ona razloči mukanje srečne od mukanja nesrečne krave?!
Sianne
27. 02. 2015 13.35
+4
Potem mleka ne rabiš kupit. Nobena druga žival se ne doji v odrasli dobi, nam se tudi ne bi blo treba.
zvizi
27. 02. 2015 11.09
+4
Saj niso normalni. Ni čudno, da vse jemlje hudič ob takih kvazi strokovnjakih. V trgovinah prodajajo robo sumljive kvalitete za balkanski trg, tu pa govoričenje o nekakšnem mleku zadovoljnih krav....Be.d.a.ki na kvadrat !
METKA102
27. 02. 2015 10.46
+8
V nedeljo popoldne se je na reg. cesti na Gorenjskem pred menoj peljal velik hladilnik s poljsko registracijo. Čudno se mi je zdelo, kaj ta tam počne v nedeljo, potem so mi pa domačini povedali, da vozijo z vzhoda meso v njihovo mesarijo. A to je potem slovensko meso in izdelki iz slovenskega mesa? Komu je kaj verjeti?
Krta?a 21
27. 02. 2015 11.02
+7
Mleko je pa madzarsko - vprasaj v mlekarni ter kako se ponoci cisterne vozijo v mlekarno....
Darko32
27. 02. 2015 11.37
+3
Točno to. Potem pa goljufajo in hočejo še subvencije. Ko pa vidiš kaj nekateri krmijo živini pa ti mine vse. Zato Slovenska roba je po zaslugi posameznikov večkrat precenjena.
Krta?a 21
27. 02. 2015 10.37
+8
Hahahaha, koga oni ...pajo.... Berem na kozarcu meda - proizvedeno v drzavah eu in izven eu... Ampak oni bodo uspeli oznacevati mleko zadovoljnih krav za zadovoljne ovce, hahahaha. Spet si je samo nekdo novo delovno pozicijo odprl in bo molzel slovenske ovce za denar veselih krav. Hahahaha - dajte vi raje policijo poklicat naj jih nemudoma malo potipajo...hahaha...nore krave....
civitasstain@gmail.com
27. 02. 2015 10.54
Krta?a 21
27. 02. 2015 11.20
+4
Slovensko nalepko ti lahko napopam tudi na slonje okle ce mi dobro placas, prav? Toliko o postenosti...
vrtnar01
27. 02. 2015 10.33
-3
tako kot ženske sodijo za šporget,tako krave za v hlev ;)
civitasstain@gmail.com
27. 02. 2015 10.55
+1
b s 1
27. 02. 2015 09.58
+8
Naj spustijo krave še na pašnike, ne pa da so ves čas zaprte v stavbah.
zvizi
27. 02. 2015 11.12
-2
A pozimi tudi ? Pa razloži, kako bodo-mo prišli do gnoja za naše vrtove in njive, če krave ne bodo v hlevih. Malo preberi zgodovino živinoreje in marsikaj ti bo jasno...Se bomo ukvarjali s požigalništvom? Bomo uporabljali umetna gnojila?
AlternativeFacts
27. 02. 2015 09.48
+9
Ja to bo to, še en fdv-jevski presežek..najprej se spravijo na planšarje, ker so prodajali "oporečno" mleko in mlečne produkte, sedaj bodo pa prodajali pravljico o čistih in zadpovoljnih kravah iz hlevov..pa koga imajo za norca?
hotchilipoper
27. 02. 2015 09.40
+10
Vse naše mleko se v glavnem izvaža v Italijo,naš dober sir gre v Švico,mi pa imamo v trgovinah samo robo s sumjivim poreklom.Meso pa prihaja večinoma iz Madžarske,kjer ga dobijo po znatno nižji ceni.
domus
27. 02. 2015 09.38
+8
600 000 zapraviti za tako blesarijo, saj vsak ve kar oni promovirajo, samo kaj pomaga če narod nima denarja in kupi izdelek ki ustreza njegovemu proračunu. Ljudem treba dati denar ne pa jim vse pobrat, pa bodo lahko kupovali tudi dražjo hrano. Ne pa da poslušaš kako znižat pokojnine pa znižat plače.
cirenij
27. 02. 2015 09.22
+6
Bedarija. Naj zapišejo pošteno "slovensko" pa zaupam. Tele direktive EU samo dražijo vse in si izmišljujejo neke nebuloze., na vseh področjih, energetske izkaznice ipd. Počasi bo davek na prdec. Nekdaj smo s kangelcami hodili po neoznačeno mleko, pa nihče od tega ni zbolel ali umrl. EU kar naprej zahteva in zahteva, da se zaposlujejo birokrati, ki si drugače nimajo kaj počet. Do kdaj bo nared to toleriral?
cirenij
27. 02. 2015 09.24
vrtnar01
27. 02. 2015 09.31
+1
cirenij,se podpišem...sicer pa ne vem,v čem je razlika v mleku od krave ki je "zadovoljna" in od tiste,ki ni najbolj zadovoljna...ve kdo? Mogoče v ceni?
cirenij
27. 02. 2015 09.40
+0
Tudi meni ni jasno kaj je zadovoljna krava? Hrano dobi, pa tudi bika sigurno občasno. Danes to verjetno pomeni, da ima kmet vse papirje po direktivah. Sicer je pa danes tako. Namesto bi se ukvarjali z bistvom, se z birokracijo. Samo, da raznorazni paraziti mastno služijo.
luckyss..
27. 02. 2015 09.58
+5
Danes se "bik" pripelje z avtom, krava pa vidi sonce le takrat ko jo nalagajo na kamion za klavnico...Medtem ko so krave na paši zaradi stika z naravo verjetno bolj "srečne"...Seveda to nima povezave s "srečnim mlekom", če bo edini kriterij manj prehranskih dopolnil..
vrtnar01
27. 02. 2015 10.27
+2
tudi to drži,kot tudi drži,da si je pač težko povsod dovoliti,da bo krava na pašo šla čez cesto in bognedaj da bo potrebno v avtomobilu čakati par minut za kravjo "razvado" na poti do pašnika
Ramzess
27. 02. 2015 10.48
+2
Cirenij, saj veš, da gre za kontrolo nad vsem kar ješ in piješ, ... kdo ima kontrolo nad prehrano ima kontrolo nad ...
TechnoX
27. 02. 2015 09.22
+0
Le od kje vam ideja, da je naše mleko čisto? Pasterizirano ima toliko bakterij, kot v Avstriji sveže med pobiranjem. Informacija od veterinarja..
civitasstain@gmail.com
27. 02. 2015 10.59
Se vidi, da govoriš na splošno in nimaš nobene veze 0 čistoti mleka. Pejt nekaj koristnega delat!
on_solid_ground
27. 02. 2015 09.21
+1
kmet ne dobi letnega regresa od nikogar, pokojninsko zavarovanje plačuje sam, dopust si more organizirat sam, če hoče kam it, božičnice pa 13 plače mu tut nihče ne da, ko je bolan, kravo to ne zanima v štali, ker tudi takrat jo more nekdo oskrbet.....
METKA102
27. 02. 2015 11.13
-1
Kmet je kralj, je zapisal Ivan Tavčar v povesti Cvetje v jeseni. Če ima dobro in čedno napravo, če ima primerno zemljo, da jemlje iž nje polno življenje in davek, če nima dolgov, pač pa polne hleve, in če ima kopico zdravih in pokornih otrok, je kmet kralj, neodvisen od tega sveta. (malce romantično, nekaj je pa resnice v tem, ja, takrat še ni bilo eu predpisov in direktiv)
on_solid_ground
27. 02. 2015 09.18
+1
odkupna cena mleka je 32 do 33 centov za liter, pri prireji mleka je treba upoštevati vse stroške goriva, gnojil, dela, opreme, stroje je treba kupit, veterinarja plačat.....zato kmetije dobijo subvencije, da stroške proizvodnje spravijo na nulo...nikakor pa s tem ne zaslužijo ali imajo to kot darilo države pa evrope, kot marsikdo reče
wtfack
27. 02. 2015 09.14
+2
mlekarna planika
1236
27. 02. 2015 09.11
+4
Vse kar je belo je zanič vključno z snegom. Zdravnik
civitasstain@gmail.com
27. 02. 2015 11.03
Zdravnik. Že dlje časa uživamo evropsko svinjarijo. pa zato ko smo kupoval vse naj, naj, najcenejše. Domača kvaliteta tudi nekaj stane!
ubogislovenci
27. 02. 2015 09.07
+2
Nore odločitve od norih človeških krav. Podražitev mleka na vidiku...
civitasstain@gmail.com
27. 02. 2015 11.05
Seveda, tujski poceni klump še boš lahko zmeraj kupoval!