Slovenija

Ovadeni Reberc se vrača v notranjo službo na MZZ

Ljubljana, 25. 08. 2010 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odpoklicani slovenski veleposlanik v Španiji Peter Reberc se bo 31. avgusta vrnil v notranjo službo zunanjega ministrstva. Proti njemu sicer ministrstvo vodi notranje postopke.

Milan Balažic
Milan Balažic FOTO: Tomaž Ungar

Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) Milan Balažic je pojasnil, da so se na veleposlaništvu v Španiji že kmalu po prihodu Petra Reberca v začetku leta 2007 začele pojavljati finančne nepravilnosti, na katere je bil Reberc večkrat opozorjen s strani finančne in pravne službe MZZ. Ta opozorila so v Madrid prihajala že leta 2008, ko je bil zunanji minister še Dimitrij Rupel, lani in letos pa jih je bilo še skupno 12.

Reberc se je odzval že ob zamenjavi ministrov, ko je sedanjemu zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju pisal, da je Rupel nad njim izvajal mobing. Po tedanjih trditvah Reberca naj bi se "prečna garnitura ministrstva izživljala nad delom veleposlaništva v Madridu", zato veleposlanik "sporoča, da kljub vsem poskusom diskreditacije na sebi ne bo dopustil spolne ali katere koli druge diskriminacije".

Novi slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk je danes v Zagrebu hrvaškemu predsedniku Ivu Josipoviću predal poverilna pisma.

Zato je februarja lani ministrstvo opravilo notranji nadzor veleposlaništva v Madridu, pri čemer je bilo ugotovljeno "več nepravilnosti na finančnem in drugih področjih", je povedal Balažic. Kot primere nepravilnosti je navedel nepravilnosti pri porabi proračunskih sredstev, visoko prekoračitev sredstev za reprezentanco, porabo proračunskih sredstev brez pravne podlage, nabavo osnovnih sredstev brez soglasja MZZ ali celo v nasprotju z izrecnim sklepom MZZ.

Žbogarju je Reberc pisal, da je Dimitrij Rupel nad njim izvajal mobing.
Žbogarju je Reberc pisal, da je Dimitrij Rupel nad njim izvajal mobing. FOTO: Aljoša Kravanja

S tem je bil Reberc seznanjen, a nepravilnosti so se kljub vsemu nadaljevale, zaradi česar je bilo Rebercu aprila lani izdano opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Decembra lani in nato še aprila letos je MZZ na podlagi ugotovitev notranjega nadzora ter nadaljnjih nepravilnosti na policijo podal prijavo suma storitve kaznivih dejanj – med drugim suma zlorabe uradnega položaja in pravic, poneverjanja ter kršitev zakona o zunanjih zadevah.

Odredbe ministrstva ni prevzel

MZZ je Reberca nato junija povabil na konzultacije in ga obvestil o prijavi policiji. Želeli so mu tudi izročiti odredbo ministra, da do pisnega preklica ostaja na konzultacijah na MZZ, ki pa je veleposlanik ni želel prevzeti in se je vrnil na delo v Madrid. Julija je nato policija okrožnemu tožilstvu v Ljubljani posredovala kazensko ovadbo proti Rebercu in ta je bil odpoklican s položaja veleposlanika. Veleposlaništvo do nadaljnjega vodi odpravnik poslov, v pripravi pa je razpis za novega veleposlanika, je povedal Balažic.

O številkah in podrobnostih o tem, za koliko naj bi Reberc oškodoval državo in kakšna bo njegova usoda na MZZ, Balažic ni želel govoriti, saj je, kot je spomnil, celotna zadeva sedaj na sodišču, ki mora najprej pravnomočno odločiti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rok Far?nik
26. 08. 2010 09.07
V današnjem času ko je toliko vrst komuniciranja je sploh brez veze imeti odprta veleposlaništva, to je še stara socialistična navada, zdej se že skoraj po Evropi vsi poznamo, tako, da te kravatarje je treba odpustit, premoženje veleposlaništev razprodat pa se bo kar lep kupček denarja našel za blažitev krize !!!
volek
26. 08. 2010 08.33
A mislite da je edini on takšen po naših ambasadah. Koliko je še takšnih, katerih glavno opravilo je obleči frak, okoli vratu metuljčka in udeleževati se sprejemov in gala večerij po drugih ambasadah.
comment123
26. 08. 2010 08.28
NO, VIDITE, KJE JE DENAR, OGROMNO JE TEGA , ČE BI SE POLICIJA IN TOŽILSTVO OBRNILI AŽURNO IN DOSLEDNO, PRI NAS NE BI BILO POTREBNO NOBENIH REFORM ZA POKOJNINE IN ZDRAVSTVO.......
Buena Vita
25. 08. 2010 23.36
ZeroGravity
25. 08. 2010 21.45
možno samo v sloveniji
POVOJ
25. 08. 2010 20.59
Nič novega, že navajeni.
binmister
25. 08. 2010 20.41
in spet bo dobival veliko plačo čaprav bo zaposlen doma.
alterego
25. 08. 2010 19.58
paratrooper25.08.2010, 16:43 0 republika botswana! ne ti žalit Botsvane, tukaj so BUTALE!
Luna111
25. 08. 2010 18.39
v rit ga je treba sunit in to DANES, pa še ves preveč porabljen denar naj do konca leta državi vrne...
papaaa!
25. 08. 2010 16.43
republika botswana!
dukenukem
25. 08. 2010 16.38
saj vidte kaj se dogaja,lih na eni strani sem bral, da drago kos deluje že 8 let protikorupcijske komisije in v 8ih letih ni prijel nobenega ,kar je sramota, naj da kar odpoved
Buena Vita
25. 08. 2010 16.33
HE,HE,HE,HE,HE
Milan Koleznik
25. 08. 2010 14.39
tako vse lopove nazaj v lepo plačano službo,že sam sum,treba je kaznovati prijavijatelja kriminala,kriminalce je treba pustiti pri miru,se lahko zbojijo naprej manipulirat in krasti.