Črna kronika

Ovadena zaradi zaradi suma ponarejanja listin, davčne utaje in zlorabe položaja

Novo mesto, 06. 07. 2017 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi suma ponarejanja in uničenja poslovnih listin, davčne utaje in zlorabe položaja so novomeški kriminalisti kazensko ovadili 51-letnika in 41-letnico ter ljubljansko podjetje, ki posluje v Novem mestu. Osumljenec naj bi se izogibal plačilu davkov, s tem pa državo oškodoval za okoli 60.000 evrov in podjetje iz Novega mesta za okoli 350.000 evrov.

Novomeški kriminalisti so po večmesečni preiskavi in opravljenih hišnih preiskavah končno vložili kazensko ovadbo na ODT Novo mesto. V sodelovanju s finančno upravo so namreč ugotovili, da je 51-letni osumljenec ponaredil bančne izpiske in več računov v imenu različnih poslovnih subjektov. Te je pod pretvezo uporabil kot prave in tako navidezno prikazal zakonito poslovanje svoje družbe, ter neupravičeno priznal vstopni davek na dodano vrednost (DDV). Lisitne je osumljenec posredoval tudi na pristojni organ za davčno inšpekcijski nadzor. Kriminalisti so ugotovili še, da je na podlagi lažnih računov neupravičeno odbijal vstopni DDV, plačila računov pa je nakazoval na transakciji račun, ki ga je sam uporabljal kot fizična oseba. Plačila je nakazoval tudi na račune družinskih članov, ki so sredstva porabili za osebne potrebe.

Da bi pojasnil nakazila na račune družinskih članov, je osumljenec za potrebe inšpekcijskega postopka sestavil pogodbo o varščini in blagajniške izdatke, a tega ni knjižil v poslovne knjige. Kot so sporočili s PU Novo mesto, se je na ta način poskušal izogniti davčni obveznosti, državni proračun je na ta način oškodoval za okoli 60.000 evrov.

Osumljenec naj bi sebi in članom svoje družine nakazoval denar za njihove osebne potrebe.
Osumljenec naj bi sebi in članom svoje družine nakazoval denar za njihove osebne potrebe. FOTO: Reuters

Osumljenec sebi in članom svoje družine nakazal skupno okoli 350.000 evrov

V štirih letih, med letoma 2011 in 2015, je osumljenec prikrival izplačevanje dobička novomeške družbe, ki je bila lani izbrisana iz registra, oškodovana pa za približno 350.000 evrov. To je hkrati tudi znesek nakazil, ki jih je neupravičeno nakazal sebi in članom svoje družine, obveznosti do upnikov pa ni izpolnjeva, so še zapisali na PU Novo mesto.

Osumljenec je nato poslovanje nadaljeval preko nove družbe, ki ji je finančni organ izdal zapisnik o davčno inšpekcijskem pregledu ter odmeril višino davčne obveznosti. Ker se je ponovno želel izogniti plačilu davka, je poslovanje spet prenesel na novo podjetje in onemogočil plačilo davčnih obveznosti v približnem znesku 30.000 evrov.

Davčni organ je zato izdal sklep o zavarovanju terjatev na transakcijskem računu družbe, osumljenec pa je podal predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, ki jo je sodišče potrdilo.

Po pojasnilih policije je osumljenec nato odprl tekoči račun na Hrvaškem in nanj preusmeril plačila, v Sloveniji pa kupil novo družbo in nanjo prenesel poslovanje. Lani in letos je imela ta družba za okoli 960.000 evrov prilivov. V primeru, da bi bili ti prilivi na računu predhodne družbe, bi bile poplačane davčne obveznosti in upniki v višjem deležu, kot bodo poplačani v postopku prisilne poravnave, so še pojasnili policisti.

Poleg kaznivih dejanj ponarejanja listin, ponareditve ali uničenja poslovnih listin ter davčne zatajitve policija osumljene sumi še zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
06. 07. 2017 18.31
+1
Ovadeni torej, ne ovadena, ... več jih je.
jonbonslon
06. 07. 2017 18.06
če je bila ovadena ZARADI ZARADI je že problem...
flojdi
06. 07. 2017 17.48
+1
.ovadena zaradi(2x) Suma . PROSIM...Pišite, ko bo Napisano : Kaznovana in Zaprta. / aja ...manjana, malomorgen, ob svetemnikoli...
helter skelter
06. 07. 2017 15.42
+7
Zanimivo, pišete o nekih 60 tisočakih spornih davkov, pišete o Kanglerjevem 35 let starem traktorju in ptičji hišici, pišete o Janševem starem volvu in hiši na kredit ..... ne pišete pa o milijardah v offshore podjetjih, kar je pred dnevi razkril Rado Pezdir, ne pišete o milijardah opranih v NLB, ne pišete zastaranju sodne zadeve proti Jankoviću, kako je tožilsvo zamudilo dvoletni rok in mora policija po navodilu sodnice sedaj uničiti prisluhe Jankoviću o jemanju podkupnin in urejanju službe farmacevtki za spolne usluge....... Še en primer odličnega sodelovanja med tožilsko-sodniško-medijsko in srbsko mafijo.
mk67
06. 07. 2017 15.58
+3
Se strinjam, da velike ribe mirno plavajo dalje. Saj še za lovljenje malih rabijo celo večnost. Kako je lahko ustanovil novo firmo, kako je lahko kupil firmo? Me prav zanima, če bo prišlo do pravega epiloga.
Mejduš
06. 07. 2017 17.01
+2
Verjetno se je že prej se dogovoril,tako da lahko mirno spi.
jonbonslon
06. 07. 2017 15.33
+0
1pravica
06. 07. 2017 15.00
+1
V nasem gospodarstvu ki je baje tako pridno in produktivno vse sloni na fiktivnih delih in racunih..... Vidim pri sorodniku... Non stop je doma konc mesca pa govori da ma sto ur viska.... Zato pa je slovenistan tam ko je..... Zj pa minuse ha ha
Mejduš
06. 07. 2017 17.09
+4
točno tako delajo velike ribe ki mu nobeden nič ne more škodovati,edino Metilda če pride obiskati,ona ne rabi nobene papirje.