Slovenija

Ovadbi v aferi eritropoetin

Celje, 14. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Celjski kriminalisti so končali preiskavo o neupravičenem predpisovanju zdravila eritropoetin na oddelku dialize v celjski bolnišnici. Zaradi kaznivega dejanja goljufije naj bi ovadili predstojnico dialize Marjeto Lešnik in nekdanjega direktorja Sama Fakina.

Nekdanji direktor celjske bolnišnice Samo Fakina
Nekdanji direktor celjske bolnišnice Samo Fakina FOTO: POP TV

Afera eritropoetin je lani izbruhnila v več slovenskih bolnišnicah, kjer naj bi na oddelkih za ledvične bolezni in dializo to zdravilo neupravičeno predpisovali na recept, čeprav je bilo že vključeno v ceno dialize. Zaradi dvojnega zaračunavanja naj bi oškodovali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije - samo celjska bolnišnica za skoraj 75 milijonov tolarjev.

Prav sporno predpisovanje eritropoetina je razlog, da so lansko jesen odstavili direktorja Sama Fakina. Svet zavoda celjske bolnišnice je ugotovil, da so zdravniki zdravilo predpisovali po navodilih poslovodstva oziroma direktorja, kar je Fakin ves čas zanikal. Člani sveta so bili vseeno prepričani, da je za povzročeno škodo odgovoren prav on. Takšnega mnenja so tudi kriminalisti, ki so na primeru delali več mesecev in v lekarnah zasegli številne recepte, izdane hemodializnim bolnikom.

Poleg Fakina so, po naših podatkih, zaradi goljufije ovadili še predstojnico dializnega oddelka, ker naj bi bila prav tako odgovorna za neupravičeno predpisovanje zdravila. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi do osem let zaporne kazni.

Odločitev je zdaj v rokah tožilstva, ki lahko zahteva dopolnitev ovadb, uvede preiskavo ali pa jih celo zavrže. Vodja celjskega tožilstva Ivan Žaberl je danes potrdil, da so ovadbe res prejeli. Kakšno odločitev bodo sprejeli bo znano v tridesetih dneh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3