Slovenija

Ogorčeni starši: 'Koliko jim pomenijo življenja otrok? Kako so se ti ljudje počutili, ko so vedeli, da sedijo s figo v žepu, ko so nam lagali v obraz?'

Ljubljana, 24. 02. 2016 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"To je preprosto neverjetno in nezaslišano. Iz nas se delajo norca, nimajo nobenega odnosa do nas, do otrok, ki so umrli." To je odziv enega od staršev na odločitev tožilca Zdravniške zbornice, da so prvi trije primeri smrti v programu otroške srčne kirurgije zastarali.

Tožilec Zdravniške zbornice je ocenil, da so prvi trije primeri smrti v programu otroške srčne kirurgije zastarali, v četrtem primeru, ki sicer še ni zastaral, pa po njegovi oceni ne gre za strokovno napako ali sum kakršnega koli kaznivega dejanja, so poročale Finance. Za zbornico je zadeva, kar se tiče teh štirih primerov, v tej točki zaključena.

Poročilo o programu otroške srčne kirurgije je razkrilo številne napake in pomanjkljivosti.
Poročilo o programu otroške srčne kirurgije je razkrilo številne napake in pomanjkljivosti. FOTO: Svet

Kot so v pisnem sporočilu pojasnili na zbornici, je tožilec v skladu z zahtevo zborničnega odbora za strokovno-medicinska vprašanja opravil pregled dokumentacije štirih primerov, ki jih je izpostavilo poročilo o nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije. Ugotovil je, da so prvi trije primeri v skladu z veljavnimi zborničnimi akti zastarali, zato je po njegovem mnenju zadeva v tem trenutku zaključena.

Prav tako je po oceni tožilca zaključen še četrti primer. Ta sicer še ni zastaral, a je tožilec na podlagi dokumentacije o tem primeru ocenil, da ni šlo za strokovno napako oziroma sum kakršnega koli kaznivega dejanja, ki bi bilo lahko predmet obravnave na zbornici.

V tem četrtem primeru je namreč po navedbah zbornice strokovni kolegij Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sklenil, da bolnik potrebuje še četrto operacijo, ki pa ni bila opravljena. "Ugotavljanje organizacijskega dela institucije UKC Ljubljana, in sicer zakaj operacija ni bila izvedena, ni v pristojnosti tožilca," so pojasnili na zbornici.

Sporne smrti otrok, ki so bili operirani v programu otroške srčne kirurgije, preiskuje tudi policija.
Sporne smrti otrok, ki so bili operirani v programu otroške srčne kirurgije, preiskuje tudi policija. FOTO: Thinkstock

Tožilec bo po zagotovilih zbornice v primeru, ko bi nadaljnja preiskava policije pokazala, da je v omenjenih štirih primerih dejansko šlo za kazniva dejanja, in če bodo ti postopki tudi pravnomočno zaključeni, takoj predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem zdravniške zbornice. "Glede na trenutni potek sodnih in kriminalističnih preiskav, ki jih pozorno spremljamo, in ko bodo pravosodni organi odločili o nekaterih spornih dogodkih, bomo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi," so dodali.

Na zbornici so ob tem še izpostavili, da so opravili ključni in najtežji del dela v primeru preiskovanja smrti v programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. Na zahtevo ministrstva za zdravje so izvedli mednarodni nadzor nad potekom programa, ki ima značaj sistemskega nadzora. Poudarili so, da sta zdaj na vrsti ministrstvo za zdravje in UKC Ljubljana, ki morata izpeljati korektivne ukrepe ter zagotoviti program, ki bo kakovosten in zaupanja vreden v domačem in mednarodnem prostoru.

Kaj pravijo starši otrok?

"Mislim, da tako kot na vseh ostalih področjih v Sloveniji, totalno zavoženo in nimaš več kaj za rečti. Nimam kaj narediti, sem majhen človek, nepomemben človek, ki je pač v sistemu, nekem kolesju," je za 24UR dejal Slavko Kostanjevec. Njegov sin je bil star tri mesece in pol, ko je umrl na pediatrični kliniki.

Kostanjevec je edini starš, ki je danes želel pred kamero. Ostali so preveč prizadeti, zdaj je odšlo še edino upanje da bi - če vsaj obžalovanja ni bilo - odgovorni nosili posledice.

Sporočili pa so:

"Izgubila sem vsako upanje ... Da se to zgodi v 21. stoletju sredi Evrope ... To je preprosto neverjetno in nezaslišano. Iz nas se delajo norca, nimajo nobenega odnosa do nas, do otrok, ki so umrli."

"Koliko jim pomenijo življenja otrok? Kako so se ti ljudje počutili, ko so vedeli, da sedijo s figo v žepu, ko so nam lagali v obraz? Mi smo jim nastavilli ogledalo, zdaj morajo s tem živeti sami, otrok ne bo več nazaj."

"Kot mama vsak dan razmišljam o svojem otroku in na koncu po vsem zavajanju - zastaranje na zbornici. To je norčevanje."

Temu bi lahko rekli Sizifovo delo, ker epilog bi moral biti. Ne gre za to, ali je bil nekdo kot posameznik kriv, da so šle stvari narobe. Gre za to, da bi se te napake res preiskale in bi se ugotovilo, kje v sistemu so bile stvari narobe. Andrej Robida, član mednarodne komisije

Po mnenju ministrstva je zdravniška zbornica odgovorna za zastaranje

Na ministrstvu za zdravje so opozorili, da za zastaranje postopka v primeru otroške srčne kirurgije največjo odgovornost nosi Zdravniška zbornica Slovenije oziroma njeni organi. Zbornica o tem ministrstva ni uradno obvestila, pač pa so bili seznanjeni iz medijev.

Na ministrstvu za zdravje so opozorili, da pravilnik o organizaciji in delu razsodišča zbornice v 43. členu določa, da pregon kršitev zastara v dveh letih od storitve kršitve. Dejanja, ki imajo znake kaznivega dejanja, pa zastarajo v dobi, kot je za takšna kazniva dejanja določena v kazenskem zakoniku.

Pravilnik o organizaciji in delu razsodišča tudi določa, da vsako dejanje tožilca ali razsodišča v smeri odkrivanja ali preganjanja kršitev pretrga zastaranje. To pomeni, "da za samo zastaranje postopka največjo odgovornost nosi prav zdravniška zbornica oziroma njeni organi," menijo na ministrstvu.

Če bo kateri od zdravnikov obsojen, bo zbornica zadevo znova obravnavala

Predsednik zbornice Andrej Možina je poudaril, da je tožilec ravnal v skladu s pravilnikom zbornice. Izpostavil je, da primere še vedno preiskujejo organi pregona in pojasnil, da bo zbornica v primeru obsodilne obsodbe zadevo znova obravnavala. "Sodnik lahko tudi priporoči odvzem licence ali kakšen drug ukrep. V vsakem primeru pa, ko pride do obsodilne sodbe, ima zbornica nalogo, da uvede postopek preko razsodišča zbornice, in v tem primeru zadeva ne zastara," je pojasnil.

Na Policijski upravi Ljubljana pa so pojasnili, da se preiskava v povezavi z dogodki na otroški srčni kirurgiji nadaljuje, tako zaradi tajnosti predkazenskega postopka ne morejo razkriti podrobnejših informacij.

Izpostavil je tudi, da v UKC Ljubljana niso izkoristili vseh svojih možnosti, saj bi lahko opravili interno strokovno presojo, glede na to, da imajo v hiši mednarodne kirurge in bi lahko obdelali vsak posamezen primer ter morda tudi preiskovalcem kaj pojasnili.

Klokočovnik presenečen in razočaran

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomislav Klokočovnik je ob odločitvi tožilca zdravniške zbornice, da zaključi postopek v primeru otroške srčne kirurgije, presenečen in razočaran. Sprašuje se o smiselnosti nadzora zbornice, če so zadevo zaprli z argumentom zastaranja.

Klokočovnik se z odločitvijo tožilca zdravniške zbornice ne strinja.
Klokočovnik se z odločitvijo tožilca zdravniške zbornice ne strinja. FOTO: Damjan Žibert

"V poročilu strokovne komisije zdravniške zbornice jasno piše, da so bile storjene nekatere napake, zato mi je žal, predvsem za starše. Ti zdaj ne bodo dočakali epiloga in bodo morali iskati pravico na sodišču," je dejal Klokočovnik.

"Kakšen smisel je torej imela ta zunanja strokovna komisija? Zakaj je zbornica dala toliko denarja za zunanje poročilo, če se je že takrat dalo vedeti, da bodo primeri zastarali," se je vprašal vodja srčne kirurgije v UKC Ljubljana.

Kot je dejal, se z odločitvijo tožilca zdravniške zbornice ne strinja. "Težko razumem, da je bilo toliko pompa, toliko škode narejene slovenskemu zdravstvenemu sistemu, UKC Ljubljana in staršem teh otrok, zdaj pa rečejo, da je vse zastaralo in da ni nobenega smisla," je povedal Klokočovnik in dodal, da bi bilo pomembno moralno sporočilo neke vsebinske odločitve zbornice.

"Kot vpleteni v to zgodbo, ki sem stanje na otroški srčni kirurgiji podedoval, takega poročila tožilca zbornice ne morem sprejeti. Že dve leti se ukvarjam s problematiko starega programa otroške srčne kirurgije in preprosto ne morem sprejeti, da nekdo zdaj reče, da starši ne bodo dočakali epiloga," je še dejal.

V nadzorni komisiji, ki je pripravila poročilo, so sodelovali trije tuji in dva domača zdravnika. Komisija je preučila zdravljenje otrok v letu 2012 in ugotovila, da bi bilo mogoče vse štiri sporne smrti preprečiti. Zdravniška zbornica je obljubila, da bo vse štiri primere podrobneje preučila in sprejela ukrepe zoper odgovorne. Ker so primeri zastarali, kar je sicer svojevrsten absurd, saj so starši umrlih otrok za napake izvedeli šele lani, pa teh ukrepov ne bo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
25. 02. 2016 10.09
+2
To kar sem pa v tem članku slišal pa je milo rečeno kriminal in korupcija posebne vrste. Sem se malo poglobil v te izjave in Zdravniška zbornica trdi, da v prieru smrti pacienta noben prier ne zastara. ZATO PROSIM NOVINARJA, DA ZAHTEVA JAVNO OD ZDRAVNIŠKE ZBORNICE PRAVILNIK OD ODBORA ZA MEDICINSKO ETIČNA VPRAŠANJA IN NAJ PRIDOBI ALI V PRIMERU SMRTI PACIENTA LAHKO ZASTARA PRIMER. Recimo skriješ obremenilne dokaze zoper povzročitelja in tako prikijejo umore. ČE gremo v to smer lahko zdravniki pobijajo ljudi in potem skrijejo dokumentacijo in nebodo nič krivi. ZATO PREDLAGAM, DA SE TO PODROČJE JAVNO RAZIŠČE IN TAKO POMAGA TEM PRIZADETIM DRUŽINAM, KI ROKO NA SRCE SO RES POD HUDIM PSIHIČNIM BREMENOM. EDINO TAKO BOMO JIM POMAGALI, DA BOMO LUMPE IZBEZALI VEN.
topo
25. 02. 2016 09.20
+2
Važno je da lažejo kako škodljiva je konopljina smola in kako se bojijo za našo zdravje.To je pravi obraz naše vlade,ki bi morala že takoj ko je prišla na oblast narediti red..
Blekovihsedem
25. 02. 2016 08.41
+4
Gledal sem 24 ur zvečer. Možina enega pravega stavka ni spravil iz sebe, enkrat je zastaralo , potem spet ni zastaralo... ne vem kdo si tu dela norca iz ljudi. Če bi se enemu od KVAZI BELIH BOGOV to zgodilo, bi potem mogoče drugače razmišljali. Dajte se enkrat postavit v kožo ljudi, ki so zaradi zdravniških napak izgubili svoje otroke, a lahko samo razmišljate o tem, ne morete, ker si ne upate. Najbolj medijsko odmeven primer v samostojni Sloveniji, je primer ŠILIH, ki je zaradi nesposobnega sodstva, ki je delalo skupaj z zdravstvom in skušalo vse svinjarije pomesti pod preprogo. A najverjetneje, v upanju, jim to ne bo uspelo. SODIŠČE ZA ČLOVEKOVE PRAVICE je že dvakrat , drugič pred velikim senatom, odločilo v prid ŠILIHOVIM, proti naši skorumpirani državi SLOVENIJI, a tu v Sloveniji naša sodišča še kar meljejo, zdaj je menda že drugič na USTAVNEM SODIŠČU. Vse skupaj spremljajo na SODIŠČU ZA ČLOVEKOVE PRAVICE in se že veselijo , da ŠILIHOVI ponovno pridejo v STRASBOURG, tokrat zagotovo po 23 letih , zadnjič. SRAMOTA SLOVENSKA.
Darko32
25. 02. 2016 09.50
+3
Zavlačujejo zato, da bi prikrili kriminal. Zato je potrebno te primere obravnavati tako, da res sodeluje ljudstvo. NEdopustno je, da se prej človeka umori in potem pa se delajo norca iz prizadetih. Človek se potem vpraša kako bodo delovali neprristransko, če pa sodelujejo pri svinjarijah. Prier, k isi ga omenil lepo kaže, da se kršijo človekove pravice v Sloveniji na veliko in to počenjajo na sodiščih, POLICIJI in zdravstvu. V zdravstvu pomaga pri teh svinjarijah prav Zdravniška Zbornica. Lepo je GANTAR povedal, da so bili zavedeni. Tukaj moramo biti pošteni in mu priznati, da je pošteno povedal. ZAvedli pa so ga tisti, k iso počenjali svinjarije ali pa so še držali sveče pri tem. Ni kaj pravilno so povedali, da ej stopnja sistemske korupcije v Sloveniji res 85% in to pa je strah vzbujajoč podatek. Te prieri samo kašžejo, da so številke natančne.
devlon
25. 02. 2016 08.28
+4
slovenska praksa: papirje daš v predal in počakaš, da vse zastara. Vmes pa lepo plačo vlečeš.
DEPE
25. 02. 2016 08.09
+8
Mene bi si zdravniki zapomnili,vsakega posebaj bi poiskal......
platon26
25. 02. 2016 08.32
+4
Zakaj to slišim rečt vsakega tretjega? Zdravniki se pa še vedno delajo norca iz vas? Aja saj res Sloveneclji veliko se govori malo se naredi!
tetaizozadja1
25. 02. 2016 08.05
+8
Kdo je tukaj nor? Vsi vemo, da se je zgodilo nekaj, kar je hudo narobe, kar se nebi smelo zgoditi. In da se očitno ne bo zgodilo to, kar bi se moralo. Znova in spet in ponovno ... Kaj naj si mislimo? Kje ste, precedniki (s c-jem, ker drugega vredni niste!!!) Sram naj bo vse, ki sramoto potiskajo v pozabo, sram!
bud00
25. 02. 2016 08.04
+8
Tole ni zastaralo, ker Zdravniška zbornica Slovenije ni oškodovanka v primeru ampak družina. Družina pa z napako ni bila seznanjena do lanskoletnega poročila. Slavko, kar na sodišče. Ti naši tožilci tako nič ne naredijo, ker so nesposobni.
Darko32
25. 02. 2016 09.54
+1
Zdravniška zbornica sodeluje pri prikrivanju kriminala in sistemske korupcije v zdravstvu. To je glavni problem. Pustiva poštenje sedaj ob strani in poglejva kaj slika kaže. Pred tem ko gre Slvavko na sodišče mora ljudstvo rešit prier korupcije v SODSTVU IN ZDRAVSTVU. Izvedenci so tisti, k iso prej držali svečo tem svinjarijam in sodniki. Poglej primer NEKREP in norčevanje iz teh dveh prizadetih. to se več ne sme dogoditi.
milena981
24. 02. 2016 23.51
+34
Bogi otroci! In bogi starši, ki morejo živeti z tako bolečo izgubo. Sploh če veš, da bi to izgubo lahko PREPREČILI!!!!!!! POČIVAJTE V MIRU, ANGELČKI!
Darko32
25. 02. 2016 09.56
+1
Se popolnoma strinjam z teboj in dodajam. NESMEMO VEČ GLEDATI KAKO SE DELAJO SVINJARIJE AMPAK JE POTREBNO SISTEMSKO KORUPCIJO IZKORENINITI.
akmt
24. 02. 2016 23.11
+29
Potem bo pa tudi na sodiscu zastaralo, po tej logiki Slovenija ima.cajt samo za bedarije Oploditve samskih zensk, otroke dat homicem, .....taksni zlocini pa zastarajo? Ubogi starsi.zdaj jih caka se sodisce in bitka proti ukc, dohtarjem? Kjer so ze vnaprej izgubili proti belim bogovom? SRAMOTAAAAAAAA
Luka Kolenko 1
24. 02. 2016 22.57
+25
Mislim da glede na to da je lahko gasilec, ki ni naredil vsega da bi rešil človeka iz ognja obsojen bi moral biti tudi zdravnik ki neredi napako nekako odgovoren, če ne naredi vsega kar je mogoče da bi otroku pomagal. To je nekakšen umor iz malomarnosti. Ali se motim?
Darko32
25. 02. 2016 09.57
+1
Vidiš ti razmišljaš pošteno in samoodgovorno. ŽAl pa tega nemoreš pričakovati od ljudi, ki so vpleteni v SISTEMSKO KORUPCIJO.
drahnreb
24. 02. 2016 22.48
+29
Sramota ,kriminal
blueadria
24. 02. 2016 22.24
+24
Zlocin ne zastara!!! Zivljenja nasih otrok so tako pomembna, da se po odnosu do njih izraza stopnja nase kulture in etike!!! Zal mi je, da so umrli. Zal mi je za vse, ki so na ta nacin umrli tudi na drugih oddelkih.
batom@pinkponk.com
24. 02. 2016 22.07
+11
Zalostno... Se bolj pa je zalostna poptv slovnica...
batom@pinkponk.com
24. 02. 2016 22.09
+10
SirNoxy
24. 02. 2016 22.01
+2
Vrhnika: migranti odtavali v osnovno šolo, enega našli v vrtcu
Neža001
24. 02. 2016 22.08
-3
fredericofelini
24. 02. 2016 22.00
+6
dokler boste ok bomo pisali ne bo nič, dejanja dejanja naredijo preobrat
EMINENT
24. 02. 2016 22.22
+6
Dokler večina ob nedeljah avto lošči in plane za vikende dela, preobrata ne bo!!! Razen redkih izjem v realnem sektorju, si tovrstne aktivnosti v naši državi lahko privošči večina v JS1111, in manjšina upokojencev!!!, Seštej ene in druge, pa boš videl, da smo od dejanj še zelo daleč. So tudi novinarji vse bolj kritični, ampak samo do mere, ko še zmerom vzbujajo neko mero verodostojnosti, preko tega pa ne gredo, ali pa jim je prepovedano.
Burt
24. 02. 2016 21.56
+18
Zdravniki saj boste dobili svoje...Nož v hrbet kot prejšni teden in takrat bodo zopet jokal čemu?! Sem invalid prepovedali ste mi delat ne dobim niti centa od strani države! ZDRAVNIKI BOSTE DOBILI KAR IŠČETE
EMINENT
24. 02. 2016 22.14
+12
Pa ne samo zdravniki, tudi kak begunec bo bolje na tvoj račun v EU pešačil.
Darko32
25. 02. 2016 10.07
+2
teyd Zanimivo. Očitno je sistem dela takšen v zdravstvu, da se delajo norca iz ljudi in po mojem je to čista žlehnoba, k iz stroko nima veze. Očitno je to stalna praksa in potem se čudimo, če gre vse v maloro.
bracobaldo
24. 02. 2016 21.44
+44
To državo preorat in posadit deteljo.
EMINENT
24. 02. 2016 21.55
+0
Deteljo se posadi na izčrpano zemljo,zato da si z njenimi dušikovimi in ostalimi spojinami zemlja opomore. Mi smo na točki, ko je deteljo treba čim bolj zatirat.
bracobaldo
24. 02. 2016 22.15
+18
to zemljo so izčrpali do zadnjega atoma, posesali zadnjo kapljo krvi, zdaj bi morali narediti konec temu. Ni važno ali si levi ali desni, za staro pravdo gre.
LLLEPI
24. 02. 2016 21.44
+18
Ljudje so za vecino zdravnikov samo stevilke
LhiaSebouf
24. 02. 2016 21.28
+47
Sramota. Edina rešitev, ki jo vidim je, da v celotni slovenski pravni sferi ukinemo zastaralne roke. Tako se nobenemu ne bo dalo vlačit po sodiščih in iskati okoli-poti ( "pošten res nisem, zastaram pa lahko, ker mi to dovoljuje zakon in skrajno neumna ureditev"). Groza me je, da se taki instrumenti uporabljajo v tako občutljivih situacijah, kot je tale. Sočustvujem s starši umrlih otrok in upam, da kmalu doživimo referendum, ki bo takim neumnostim v našem pravosodju naredil absoluten konec.
Darko32
24. 02. 2016 21.43
+26
Točno to, kar praviš. Sedaj odvetniki in celo SODNIKI SKRIVAJO DOKAZE, DA BI PRIKRILI NEKO KAZNNIVO DEJANJE IN PRI TEM POMAGAJO ŠE CELO IZVEDENCI. TA izjava je pokazala, d akorupcija in kriminal tudi so prisotni med izvedenci v zdravstvu, kjer si dovolijo dati takšno izjavo. To pa kaže samo kolikšna je stopnja sistemske korupcije v sodstvu in zdravstvu.
c00kies
24. 02. 2016 21.24
+23
Smo edina država, kjer se poje slovenska himna v arabskem jeziku, kjer skoraj vsak resen kriminal zastara in kjer je cenzura govora o eksodusu islama proti Evropi upravičena, saj ni nič spornega z načrtnim genocidom bele rase v Evropi. Smo ena mnogih držav ustrahovana s strani medijev in političnih "mogotcev", zmanipulirani hodimo na volitve, kjer se praktično nič ne spremeni iz leta v leto, pa še zmeraj verjamemo v nek dober jutri. Dobrodošli v Slovenistanu. No in kaj bodo porekli gospodje doktorji na ta škandal... "žal jim je..." je to vse kar premoreta njihova etika in dostojanstvo?