Slovenija

Otroška srčna kirurgija ostaja brez kirurgov?

Ljubljana, 25. 01. 2012 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden od dveh slovenskih otroških srčnih kirurgov se je zlomil pod pritiskom javnosti in odpovedal sodelovanje. Tako so morali odpovedati operacijo šest dni starega dojenčka. Zapleteno situacijo pa je rešil Mishaly.

Operacija
Operacija FOTO: Reuters

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so prejeli pismo enega od dveh slovenskih otroških srčnih kirurgov, je na novinarski konferenci pojasnila strokovna direktorica ljubljanskega kliničnega centra Brigita Drnovšek Olup. Kirurg je zapisal, da se je pod javnim pritiskom zlomil in zato je odpovedal sodelovanje. Posledično so morali v UKC odpovedati operacijo šest dni starega dojenčka, rojenega s srčno napako. Otročička bi morali prepeljati v tujino, a malček tega ne bi preživel. "To morate razumeti. Sama sem 30 let kirurginja in operirati pod pritiskom je nemogoče," je ob začetku novinarske konference dejala Drnovšek Olupova.

Vse lokalno zaplankarstvo je treba v korist otroka pozabiti! Brigita Drnovšek Olup

Kot je pojasnila, so poklicali priznanega izraelskega kirurga Davida Mishalyja, ki se je znašel v središču pozornosti zaradi visokih prejemkov, in pristal je, da ne glede na ceno in licenco pride ter reši zadevo.

Drnovšek Olupova je še pojasnila, da so se danes pogovorili in dogovorili z omenjenim slovenskim kirurgom, da mu bodo pomagali, ga izobraževali in tako ohranili program otroške kirurgije v UKC. ''Imamo samo še enega kirurga; da bomo popravili nastalo škodo zaradi odpovedi, bo potrebno nekaj časa, potrebna pa bo tudi reorganizacija znotraj sistema,'' je še povedala.

V kliničnem centru še zatrjujejo, da bodo naredili vse, da bodo s programom nadaljevali. Za težave je kriv medijski pritisk in tudi notranji spori, ki jih urejajo z mediacijo, pogovori, reorganizacijo timov, so še povedali.

Konflikt z vodjo kardiologije?

Po neuradnih informacijah naj bi šlo za konflikt s Tomažem Podnarjem, vodjo službe za kardiologijo na pediatrični kliniki. Slednji je nedavno javno opozoril na možne nepravilnosti ter probleme glede omenjenega programa. Kot je dejal, se ne strinja z načrtom, da Mishaly del operacij prepusti slovenskima kirurgoma, saj da to prinaša "povečano smrtnost, več reoperacij in zapletov ter nesprejemljive trajne nevrološke posledice otrok“. To naj bi razbral iz Mishalyjevega pisma, v katerem je ta zapisal, da bi bil sam pri teh operacijah pripravljen dopuščati tudi nekaj podoptimalnih rezultatov, saj da drugače s programom ne bodo nikamor prišli. Drnovšek Olupova pravi, da Podnarjevo razlago zavračajo, saj da se smrtnost ne bi povečala, pač pa bi se le podaljšal čas operacij in okrevanja.

Poleg tega strokovna direktorica UKC Ljubljana in strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda nista naklonjena temu, da bi Podnarja imenovala za nov mandat, ki mu poteče 27. januarja.

V naslednjih dneh bo sicer odredila tudi strokovni nadzor programa srčnih operacij otrok, a rezultati ne bodo hitro znani, saj bo treba pregledati okoli 500 posegov, pravi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snowgal
30. 01. 2012 22.57
+1
na mesec bi mu dala 100.000,00! rešuje mlada življenja. pa kaj, če nima licence. moja starša sta trepetala zame in najmanj kar si želim je, da bi bila jaz na njunem mestu (meni ni bilo hudega, ker se otroci itak najbolje spopadejo s hudimi stvarmi). koliko pa za vas velja življenje - 2.000,00 ali mogoče 10.000,00? Nima cene, tudi 30.000,00 ne. je pa psihični in fizično zahtevno delo in vsekakor si zasluži kar nekaj ničel. hvala bogu za takšne sposobne ljudi. se pa strinjam, da je vostvo UKC LJ omejeno pri razmišljanju.
groznihogar23
27. 01. 2012 15.13
-2
Javljam se na prosto delovno mesto otroškega kardiokirurga v UKC za plačo pol miljona eurov z delom tri dni na mesec. Licence za zdravnika nimam, a sem pomagal med počitnicami pri stricu v mesariji. Imam vozniški izpit B kategorije in sem se pripravljen pripeljati z avtom do Ljubljane. Nekaj operacij na začetku bom verjetno zašuštral a saj predstojnik pravi da se to sliši dobro. Del plače sem pripravljen deliti z delodajalci, če me le vzamete. PS če nimam licence potem nisem odgovoren za svoja dejanja, ane
mallo
27. 01. 2012 10.52
+4
in še to...vsi starši ki smo trepetali za življenje naših otročičkov vemo kako grozno je, zame je bilo to obdobje najtežje v mojem življenju in nikomur ne privoščim da bi to doživel, še najmanj majhnim dojenčkom in otročičkom ki morejo to prestajat, ker ko gledaš otroka kako prileplen na cevke leži in se bori za življenje bi se najraje sesedu sam vase....ampak so močnejši od nas...zdej pa kaj bo če ne bo kirurga ki bi jih rešil...??!!! vi ki to dajete v javnost in ki se bunite in pogrevate koliko denarja je to vredno......POVEJTE KOLIKO DENARJA JE VREDNO ŽIVLJENJE ENEGA OTROČIČKA????!!!!
mallo
27. 01. 2012 10.35
+5
Mislim, da ste celotno zadevo začeli mediji, ki ste to dali v javnost! ne zavdedate se koliko staršev zdej trepeta kaj bo. iz lastnih izkušen vam lahko povem da bom celo življenje hvaležna dr. mishalyju ker je operiral mojo malo punčko ko je bila stara le 10 dni.in je zdej normalno razvit, srečen otrok. ne razumem kaj ima tle veze denar!!lahko smo srečni da obstajajo na tem svetu ljudje kot je on ki živi za to da rešuje življenja!! srce dojenčka ni nič večje od oreha in pa naj gre nekdo od vas ki to pogrevate delat kaj takega....dr. pride in je tle 1 teden ali par dni in v tem času operira ne vem koliko otrok, ker ne veste kakšna je čakalna vrsta teh malih srčkov...v tem času pa spli le par ur, ker operacije trajajo več kot 12 ur, in pomislite koliko koncentracije in natančnosti je potrebno za kaj takega.... in vi se budite zaradi denarja...v to ceno on všteje letalsko karto,spanje,...in tudi če ne bi, ni pomembno!in zdej če ne bo več operiral pri nas, bo bolše da vozijo otročičke v london, kar je že tako rizično, plačajo 2x takšno ceno kot jo zahteva on in še starš ki bo hotel biti zraven si bo bivanje mogel plačati sam!!!! lahko vas je sram!!sama bi plačala ne vem koliko in mislim da bi vsak starš ,ker eno življenje nima cene... na bruhanje mi gre ko poslušam te polemike po televiziji, oz zdej že dam na tiho ker je sramotno da se kregate koliko denarja pobere človek za eno življenje ki NIMA CENE!!!!!!! lahko smo srečni da nekdo ki tako obvlada in spada med najbolše kirurge na svetu sploh pride k nam!!da majo naši otroci to srečo da jih nekdo reši!!ves čas se kregajo koliko denarja je šlo v zdravstvo....koliko pa ga gre za druge stravi ki niso niti 1% toliko pomembne kot to..npr. vojska...!!!!! sram vas bodi!!!!!
kiklca
26. 01. 2012 14.31
+0
Mislim, da tukaj nihče ne želi, da otroci ne bi bili operirani in izraelskemu doktorju nihče ničesar ne očita, gre za to, da gre za splošno stanje v slo zdravstvu. Dr. Podnarju je očitno zelo zelo prekipelo, sicer teh postopkov ne bi sprožil. Nekje sem zasledila, da eden (ali pa oba) zdravnika iz pediatrije, hodita izvajat operaije v izraelsko bolnišnico, kjer sta seveda tudi plačana. Poraja se mi vprašanje, če zdravnika res nista usposobljena za operacije, ali pa je navedeno morda izgovor za pranje denarja? Če ju izraelski zdravnik v teh leti ni usposobil, ne vem na kaj se še čaka? Navedeno bi bilo za slo zdravstvo mnogo ceneje, mar ne? Šokirale so me tudi številke, in sicer naj bi izraelski zdravnik v 3 letih zaslužil 1.300.000,00 EUR, za 2-3 dni dela mesečno naj bi dobil cca. 27.000 EUR. RTV pa preko dobrodelne pripreditve zbira denar za nakup ultrazvoka za otroke, ki stane 95.000,00 EUR. Saj je prav, da se poskrbi za otroke, samo na tak način zanje sigurno ni najbolje poskrbljeno. Vse skupaj že izjemno močno smrdi.
cirus
27. 01. 2012 19.21
Vsi, ki se počutite sposobni, da operirate prirojene napake na otroškem srcu se pospešeno javite v UKC Ljubljana. Dr Podnar vam zagotovi, da boste v 4 letih za to osposobljeni. Mimgrede bo iz morebitnih interesentov naredil tudi zmagovalce v formuli 1. Predznanje in nadarjenost nista pomembni.
juser
26. 01. 2012 12.18
HALO, PA ŠE NEKAJ SEM DANES SLIŠALA- BAJE STA TUD SAMO DVA ANASTEZIOLOGA KI TE SRČNE OTROKE PRIPRAVITA NA OPERACIJO IN DASTA NARKOZO. BAJE TEH USPOSOBLJENIH TIMOV V KLINIČNEM NI- TUD TE ZA MAŠINO ZA KRVNI OBTOK JE SAMO ENA, PA SESTER JE MALO KI TO ZNAJO. KOGA MUČI DA TO DRUGI NE ZNAJO!
Antikapitalist
26. 01. 2012 09.33
+3
če sem prav razumel, je eden glavnih očitkov temu kirurgu, da nima naše licence. honorarji so, kakršni pač so, srca otrok so pa v Amerki in Izraelu zelo podobna srcem naših otrok in če ima ameriško in izraelsko licenco ima tole sprenevedanje verjetno kako drugo ozadje. če je bilo možno za pol manj denarja dobiti podobno usposobljenega strokovnjaka, je na mestu vprašanje, zakaj se to ni zgodilo.
weinheim
26. 01. 2012 10.53
+2
TO NI GLAVNI OČITEK ....problem je,da dr.Mishaly ni usposobil dveh domačih kardikirurgov,kot je bilo dogovorjeno in ,da se dopušča možnost"podoptimalnega" zdravljenja otrok,ko bosta morala začeti operirati ta dva kardiokirurga.Pa tudi to,da zaradi visokih zneskov,ostane premalo denarja,tako sedaj drugi otroci čakajo na operacije tudi po celo leto!
Leoni
26. 01. 2012 09.18
+4
Poznam Podnarja saj sem se leta zdravila na pediatriji in zdaj obiskujem KC, in res nevem kako bi se jim zahvalila za vse kar so storili zame. Podnar ni slab človek. Boli me da mora ubogi otroček čakati da mu nekdo pomaga samo zaradi sporov in ker naj bi bil kakšen zdravnik preveč plačan. Če kje ne smemo varčevati je to zdravstvo.. poskušamo uvajati sistem ki se ga ameriško zdravstvo rešuje. Moje mnenje je da naj politikom in ostalim uradnikom ter veljakom jemljejo denar namesto ljudem ki dnevno rešujejo življenja. Vseeno mi je kakšen je nek kirurg in koliko je plačan, dokler bo reševal male srčke.
Buena Vita
26. 01. 2012 06.52
+2
KAJ SLOVENIJI POMAGAJO ŠE TAKI STROKOVNJAKI ČE IMAMO GNOJNI VODSTVENI KADER????? ČE VODSTVENE KADRE VIDITE PO DVA MESECA LETNO NA DOPUSTIH V EXZOTIČNI DEŽELAH,ČE DELAJO V KORIST IZRECNO IN SAMO FARMACIJE IN LASTNIH ŽEPOV IN KORUPCIJE
Tonček Balonček
25. 01. 2012 23.41
-2
Mene bolj zanima, če bo Tina Maze zbrala dovolj sredstev za priprave na naslednjo sezono!
juser
25. 01. 2012 23.23
+4
Ker seveda ne poznam toliko ozadja, vzamem nazaj. Ta Podnar je super zdravnik in bi ga bilo škoda, vendar mislim da je dovolj pameten, da je vedel kam ščije. Kdor visoko leta višje ne more :-) s spoštovanjem, aha koga je pa on oz. bo pustil za seboj kot strokovnjaka, je edini?
weinheim
25. 01. 2012 22.41
+0
Kaj,če bi raziskovalni novinarji preusmeril pozornost na revizijsko poročilo,obstaja plan usposabljanja,iz katerega je razvidno koliko sta bila deležna tega usposabljanja mlada kardiokirurga,katero pogodbo ,da se morata usposobiti dva domača kardiokirurga,je podpisal tudi direktor KC- Vrhunec,nenazadnej povezave dr.Geršaka z izraelskim centrom Sheba in tudi kakšen interes je imel dr.Podnar ,da je s stanjem na področju zdravljenja prirojenih srčnih napak opozoril širšo javnost?Ker s tem ,ko se je izpostavil za dobro bolnih otrok,je veliko razkiral,nenazadnje ga bodo razrešili.Se zavedate kaj izgubljamo z dr.Podnarjem.....odličnega kardiologa,diagnostika,ki ugotavlja srčne bolezni otrok in vodi njihovo nadaljne zdravljenje.Zamislite se ,komu je bilo narejeno največ škode - bolnim otrokom! Pa še nekaj ,ali kdo pozna center Sheba v Izraeleu,ali se kvaliteta tega centra lahko primerja z centrom dr.Hazekampa iz Nizozemske,za katerega se je zavzemal dr.Podnar.V strokovnih krogih je center na Nizozemskem visoko cenjen.
juser
25. 01. 2012 22.36
-1
HALO, še eenkrat jaz, nekje v medijih sem zasledila cifro da ta zdravnik dobi okoli 12000 eurov na otroka, ne vem koliko operira če je npr. 5 otrok je to 60 000 eurov. Sedaj smo pa tam prej so pa te otroke peljali v london al nekam ven iz slovenije -pač tujina in dali 45000 eurov na otroka zavarovalnica in če je to krat 5 je 225 000 eurov. Nekaj me bega kdo sedaj plačuje kirurga klinični ali zavarovalnica? kuhinja, ... aja če je to tapravi podnar ne vem je pač prof. ampak vseeno sem mislila ko sem bila pri njemu da je nad vsemi- glede strokovnosti ne govorim, samo glede osebnosti!
weinheim
25. 01. 2012 22.43
-4
Zavarovalnica ,da denarja za določeno število operacij.Ker ima Mishaly visoko ceno,je zato operiranih manj otrok.Zato je dr.Podnar opozoril,da otroci predolgo čakajo na operacije,celo leto!!!!
groznihogar23
25. 01. 2012 22.15
+2
te podpiram weinheim. Žal se premalo sliši glas staršev PODOPTIMALNO operiranih otrok. Ravno tako se v statistikah, ki jih daje UKC ne razbere, koliko od teh operacij je v resnici reoperacij in zakaj je do reoperacij prišlo. Starši otrok rojenih s prirojenimi srčnimi napakamini imajo samo eno možnost, verjeti zdravniku, Ni nakupovalnih vodnikov za svet srčnih operacij otrok. Ni reklam v nabiralnikih. Kar dobiš, vzameš. Če operacija uspe je kirurg bog, če ne, se lahko v kotu jokaš in tiho zapustiš bolnico. Spraševanje je prepovedano. Dvom kazniv.
weinheim
25. 01. 2012 22.45
+1
vemo za podoptimalno operirane,ampak sedaj bodo izvajali nadzor,a na koncu,po dolgem času ne bodo ugotovili nobenih nepravilnosti.
ferrarista
25. 01. 2012 22.09
+3
meni je Dr. Podnar leta 1991 rešil prvorojenca, ta Kenda naj se pa raje preusmeri v politiko. kot kaže zadnje čase medicino pa pusti strokovnjakom !!
weinheim
25. 01. 2012 22.46
+3
Kenda se strinja,da Podnarju ne podaljšajo mandata.....to pove vse.Politika.....upam,da bo spodnesla tudi Kendo ....
weinheim
25. 01. 2012 20.01
+1
Upam,da vaši otroci nikoli več ne bodo potrebovali druge,tretje.....operacije in kvalitetne kardiološke obdelave na PK. Ker se bodo odkrižali motečega člena - dr.Podnarja,se bo položaj otrok s prirojenimi srčnimi napakami sigurno poslabšal.
weinheim
25. 01. 2012 19.33
+3
V tej zgodbi je sedaj dr. Podnar postal \"črna ovca\",čeprav je opozoril na nepravilnosti .....sedaj ima vodstvo KC LJ in predstojnik PK Kenda vzrok,da se bodo znebili dr.Podnarja.Ali se kdo od prizadetih staršev vpraša,kakšnega zdravnika bomo izgubili? Pri zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napaki je pomembno,da je celoten team dobro usposobljen.In takšen kardiolog kot je dr.Podnar,bo velika izguba. Hvala vam starši uspešno operiranih otrok,koliko škode pa ste zaradi ozkoglednosti naredili ostalim.....to vas očitno ne zanima. Tiskovna konferenca KC LJ pa je blef in ščitenje predstojnika kardiokirurgije dr.Geršaka.
Orhideja 18
25. 01. 2012 19.32
+9
Sramota za Slovenijo, da nimamo specialista za otroško srčno kirurgijo. Vsaka čast Izraelskemu kirurgu Davidu Mischalyeju, da rešuje otroška življenja in da razveseli starše, da bo njihov otrok zdrav. Nekateri se obremenjujejo za ceno posega, vendar ta cena je minimalna če jo primerjamo kako denar zapravljajo naši politiki. Res žalostno:(
bibagre
25. 01. 2012 19.16
+5
Še tukaj kopiram če sličajno bucilka ne vidi komentarja spodaj: BUCILKA, toliko v info, sem se v borbi za sinovo življenje srečala tudi z gnilimi zdravniki. " najbolj nedopustni stvari sta se zgodili na infekcijski: 1. bolanega otroka so poslali, domov, HB me je pediatrinja še drugi dan poslala nazaj. 2. ko se je moj 5t sinko dušil in ko sva se s sestro 5minut trudili da je zadihal, je prišla notri "dr" in rekla: sem ga slišala kako se duši, halooooo!? prosim slišala si da se moj otrok 5 minut matra pa nisi prišla pomagat, kje je tukaj zaprisega??????? IMAM SAMO NAJSLABŠE MNJENJE O "DR" NA INFEKCIJSKI - OTROŠKI ODDELEK. In ja še 3. ko sva prišla nazaj iz KOOKIT, je ena od "DR" pregledala sina in komentirala da ne ve zakaj sva notri. Ko me je sestra videla objokano, je šla po "dr". Obe sta se mi sicer opravičili a hkrati rekli, CITIRAM: "NIMAJO PRAKSE PREGLEDOVATI PACIENTOVIH KARTOTEK" TO POVE VSE O IZMEČKIH NA INFEKCIJSKI!!!
bibagre
25. 01. 2012 19.43
+2
in zakaj minus, zato ker so mi skoraj ubili otroka, edina dobra stvar, ki so jo naredili, je ta, da so mi ga premestili na pediatrijo, kjer so hb ukrepali po hitrem postopku in je pristal na aparatih v pičlih 12 urah??
Vanja Klun
25. 01. 2012 19.10
+6
Pa še to: Vsa čast Dr. Podnarju. Če bi vsi specialisti na svojem področju bili tako predani, zanesljivi in entuzijasti, bi naše zdravstvo bilo krona svetovne zdravstvene elite