Slovenija

Država mora poskrbeti za zdravstveno zavarovanje vseh otrok, pravijo na ZPMS

Ljubljana, 01. 10. 2012 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi teden v oktobru je teden otroka. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije so opozorili, da mora država poskrbeti za osnovno zdravstveno zavarovanje vseh otrok, ne glede na zaposlitveni status njihovih staršev ali skrbnikov.

Začel se je teden otroka.
Začel se je teden otroka. FOTO: Thinkstock

S prvim ponedeljkom v oktobru, ki je po priporočilu Združenih narodov mednarodni dan otrok, se v Sloveniji začne teden otroka. Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v poslanici poziva državo k upoštevanju opozoril glede kršenja otrokovih pravic. Po njihovem mnenju mora poskrbeti, da se konvencija o otrokovih pravicah spoštuje.

Otrokove pravice v Sloveniji so kršene

"Otrokove pravice, kot so na primer pravica do izobraževanja, šolanja, zdrave prehrane in aktivnega preživljanja prostega časa, so v Sloveniji absolutno kršene," je poudarila generalna sekretarka zveze Karin Elena Sanchez. Nova socialnovarstvena zakonodaja, ki je začela veljati z letošnjim letom, je posegla na številna področja in nekateri otroci se zdaj v šolah odrekajo malici in kosilu, je opozorila.

Deset odstotkov primerov, ki jih obravnavajo v uradu varuha človekovih pravic, se navezuje prav na kršenje otrokovih pravic.

Država mora poskrbeti za osnovno zdravstveno zavarovanje otrok

V ZPMS so opozorili, da mora država poskrbeti za osnovno zdravstveno zavarovanje vseh otrok, ne glede na zaposlitveni status njihovih staršev ali skrbnikov. Po besedah predsednice zveze Darje Groznik je Slovenija še vedno brez zakonodaje, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok.

V poslanici v ZPMS opozarjajo tudi na revščino otrok, ki zaradi izgube službe staršev ali skrbnikov nimajo dostopa do osnovnega zdravstvenega zavarovanja, šolanja ali zdrave prehrane. Kot ob tem še izpostavljajo, se v Sloveniji namreč še vedno trguje z dekleti, opozarjajo pa tudi na to, da večina romskih otrok ne zaključi osnovne šole.

Država mora poskrbeti za osnovno zdravstveno zavarovanje vseh otrok, ne glede na zaposlitveni status njihovih staršev, pozivajo v ZPMS.
Država mora poskrbeti za osnovno zdravstveno zavarovanje vseh otrok, ne glede na zaposlitveni status njihovih staršev, pozivajo v ZPMS. FOTO: Thinkstock

Kot so pojasnili v zvezi, so na ministrstvo za zdravje že naslovili vprašanje, kaj se dogaja s pobudo o spremembi zdravstvene zakonodaje, s katero bi otroci postali samostojni nosilci pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in torej neodvisni od zaposlitvenega statusa njihovih staršev. Kot je dejala Groznikova, pobuda ni nova, vendar odgovora na vprašanje še niso prejeli.

Obetajo se številne prireditve

V tednu otroka se bodo zvrstile številne prireditve, med njimi vseslovenski športno-družabni festival, ki bo potekal kot zaključek akcije Veter v laseh – s športom proti odvisnosti. Zveza prijateljev mladine je prvi teden v oktobru proglasila za teden otroka že pred približno pol stoletja.

Prvi teden v oktobru je v Sloveniji tudi svetovni teden dojenja. Ob tej priložnosti bo več dogodkov, v ljubljanski porodnišnici in v Zdravstvenem domu Ljubljana-Šiška pa bodo zainteresirani od danes do petka na info točki dobili vse informacije o dojenju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
01. 10. 2012 19.37
+2
Mislim, da se vsi strinjamo, da bi otroci morali imeti zdravstveno oskrbo, šolske potrebščine, malico v šoli....brezplačno !! Glede na to, koliko nam pokradejo politiki in tajkuni, bi to zneslo le drobiž... Torej... kje so vse "nevladne organizacije, dobrodelna društva, karitasi..itd, itd .(ki se napajajo iz proračuna).. Da vsi ti "dobri ljudje" ne zmorejo organizacije referenduma, ki bi o tem odločal...je sramota..in pokazatelj "demokracije" Se opravičujem, ampak ;OVCE !!
Tonček Balonček
01. 10. 2012 18.45
+4
Otrokom jemljejo subvencije, kler pa še vedno subvencionirajo! Za otroke je zdravstveno zavarovanje problem, nunam in fajmoštrom, celo vsem evsrkim uslužbencem, ga pa plačujejo iz proračuna. To je fej bi rekel blaženi Anton MArtin Slomšek! PA zakaj naj bi davkoplačevalci plačevali penzijo in zdr. zavarovanej nekemu tajniku SSK-ja ali nekeomu, ki "študira" v vatikanu ter tam sesatvlaj mozaike za papeža, to je abotno! ALi nekemu misijonarju, Pukšič pa ne sme sklepati milijardnih psolov v Braziliji ali Čilu!
Tonček Balonček
01. 10. 2012 17.17
-4
Zveza prijateljev mladine je gnili ostanek časov komunističnega nasilja!
ODSLUŽILDOB
01. 10. 2012 13.36
+1
Sem povedal tašči naj se ne umešava v vzgojo mojih otrok,ker imam za ženo živ primer slabo vzgojenega otroka.Pri tem primeru je pa enako!Po pravici povedano je pa žena rekla tašči:))
galiot
01. 10. 2012 12.33
-2
Nihče nima nikogar pravice udarit,vendar moja mama pravi da je bila večkrat udarjena v nižjih razredih osnovne šole in sicer tik pred drugo svetovno vojno takrat pa niso bili na oblasti komunisti.Mene osebno pa ni nikoli nihče udaril,ne doma ne v šoli...
faronika
01. 10. 2012 12.02
+2
Gospa varuhinja pa dvigne glas samo takrat,ko za gurgelj primejo kakega krimiča!! Da o valjarju sploh ne govorim!!!!
faronika
01. 10. 2012 12.00
+7
Naša država je kupleraj........naprej ni treba pisati,kene....!!!???
Tonček Balonček
01. 10. 2012 09.50
+10
Največji absurd pri nas je ta, da je otroke dovoljeno tepsti, odraslih pa ne!
Ramzess
01. 10. 2012 11.34
+3
Ni jih dovoljeno tepsti, vsaj na javnem mestu ne.
Tonček Balonček
01. 10. 2012 18.41
+1
To ej podopbno kot z alkoholom torej! Ja, NSi se vedno azvzema, d ase grde stavri delajo za štirimi stenami in pod rjuhami, najbolje v temi! Da ni pohujšanja in fej!
ggzz
01. 10. 2012 09.42
-19
O madona, a spet ste začeli z isto taktiko kot pred desetletjem, ko so komunajzarji navidezno izgubili oblast, in so nenadoma otroci začeli v nezavest padat med poukom od lakote. V istem trenutku, ko je na oblast prišla LDS, so izginili ti nezavestni otroci. In zdaj očitno nekdo v komunajzarsko-udbaških vrstah na plano vleče stare scenarije.
pesjagraba
01. 10. 2012 11.01
+0
peglezn
01. 10. 2012 11.32
+11
Zanimivo je, kako imate desničarji selektiven spomin, ko gre za pretekle dogodke; vse vam je jasno za 70 let nazaj, spomnite se komunajzerskih zgodbic izpred desetih let.... a kaj je vaš kerjavelj Ivan bledel še lansko leto - to pa ste verjetno pozabili... IQ 10 +100 takih...
sava27
01. 10. 2012 12.25
+2
ggzz-nihce realen i normalen nebi napisal taksnega komentarja kot ti-bolane zgodbe o komunizmu in zgodbice kako nam je sedaj vsem lepo.kruta realnost je ta,da velikkoo otrok je lacnih in ja,veliko otrok vec nima prehrane v soli zaradi materialne stiske-pa se to-prehrane nimajo zaradi vseh teh vlad in propada gospodarstva-temu pa niso-smo krivi delavci in posteni drzavljani,ki ne znamo krasti-ali pa niti ne vemo kaj pomeni imeti nekaj tisoc evrov prihrankov-ker nimamo od cesa privarcevati.ni nam vsem usejeno biti zdravniki,direktorji...,
vetlan
01. 10. 2012 09.35
+13
V Sloveniji niso kršene le pravice tajkunov
X-XY
01. 10. 2012 09.34
+19
No mesec dni šole je za nami. V kraju blizu Mb pa otroci čakajo po dve uri na bus, da jih odprelje 5 - 10 km domov. Čakajo na bus postaji ali pa pred stavbo, novograjeno v kateri je zobar, knjižnica, ambulante, lekarna, ki dela 3x na teden in pa seveda bife. Pred stavbo je tudi klopca, na kateri so tudi zabijali čas. In glej zlomka, nekomu je šlo v nos in so klopco premaknili na drugo stran, kjer so parkirišča za trgovino, gasilci imajo tudi garaže, torej se odvija promet. Mogoče je kdo opazil, verjetno tisti, ki so v Kamnici doma niso, mi pa, ki imamo otroke "vozače" pa smo. Toliko o kako imajo, imate, otroke radi. Ko se nimajo kam dati so vam v napoto. Ko pa imajo KRAJEVNI PRAZNIK pa šotor postavijo kar na šolsko igrišče.
Ramzess
01. 10. 2012 11.36
+1
Postavite tja novo klop, pa v tla jo vdelajte.
godhead
01. 10. 2012 08.39
+35
ma pustite otroke, saj niso pomembni. edina pomembna stvar je, da si je peščica janš, jankovičev in bavčarjev nemoralno in nezakonito prilastila večino našega skupnega imetja. važno je, da oni dobro živijo in da zakoni zanje ne veljajo, saj so mali bogovi. škoda samo, da niso večni in da si ne bodo mogli v grob odnest.
borisl1
01. 10. 2012 09.33
+6
bedak12346
01. 10. 2012 08.29
+27
Ma kaj otroci, važno je banke nafutrat. Kje je že tisto prihodnost je v mladem rodu. Kakšna prihodnost:
Savrus
01. 10. 2012 08.13
+24
V tednu otroka bi se morale zvrstile številne prireditve, med njimi vseslovenski otroški protesti proti varčevalnim zakonom in proti vladi.
Skdesni
01. 10. 2012 08.11
+30
'Otrokove pravice so v Sloveniji absolutno kršene' ne samo njihove pravice, vse pravice so v Sloveniji kršene.
pa dobr no
01. 10. 2012 07.54
+53
Kako lahko sploh pomislijo na varčevanje pri hrani za otroke? Še v vojni so ljudje prvo dali otrokom hrano. Takoj ukinit menzo v parlamentu.!! Treba bo varčevat pri sebi gospodje.
HooplaToopla
01. 10. 2012 07.51
+30
"'Otrokove pravice so v Sloveniji absolutno kršene'" -----Jasno!!! Ne vem kaj je pri tem čudnega. Ne boš menda reda in discipline učil 50 let starega človeka. Če se otrok že v najbolj rosnih letih nauči in privadi odrekanja svojim pravicam, bo imel kasneje v življenju precej manj težav pri vključevanju v sistem, ki temelji na zanikanju temeljnih pravic.
Ramzess
01. 10. 2012 11.36
+2