Slovenija

Iz finančnih razlogov družine otrokom še vedno ne morejo privoščiti vseh šolskih izletov

Ljubljana, 01. 10. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med prebivalci Slovenije je 18 odstotkov otrok. Tri četrt jih živi z obema staršema. Med fanti je vsak sedemnajsti Luka ali Jan, med dekleti pa vsaka devetnajsta Nika ali Eva. Skoraj vsi šolajoči otroci se udeležujejo šolskih izletov in imajo primeren prostor za učenje, so pred začetkom tedna otroka sporočili s Statističnega urada. 

Pred 63 leti je Organizacija združenih narodov pozvala vse države sveta, naj vsaka določi poseben dan, ki bo opominjal na pomembnost blaginje otrok. V Sloveniji praznujemo svetovani dan otroka vsak prvi ponedeljek v oktobru, ko se tudi začne tradicionalni teden otroka, ki ga že vse od leta 1954 organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Osrednja tema letošnjega tedna otroka je ''Povabimo sonce v šolo''.

75 odstotkov otrok pri nas živi z obema staršema.
75 odstotkov otrok pri nas živi z obema staršema. FOTO: iStock

Do kdaj sicer smo otroci, je zelo relativno, se strinjajo na Statističnem uradu (Surs). Po opredelitvi ZN so otroci vse mladoletne osebe, torej še niso stare 18 let. Na začetku leta 2017 je bilo med prebivalci Slovenije 364.253 ali 18 odstotkov otrok. V zadnjih desetih letih se je število otrok povečalo za 15.144, to je približno za toliko, kolikor prebivalcev ima občina Litija, so pojasnili statistiki. 

Največ deklicam in dekletom, starim manj kot 18 let, je ime Nika, Eva, Sara, Ana ali Lara, največ dečkom in fantom, njihovim vrstnikom, pa Luka, Jan, Žan, Nik in Nejc.

Tri četrt otrok, to je približno 270.000, živi skupaj z obema staršema, od tega 52 odstotkov s starši, ki so poročeni, 22 odstotkov pa s starši, ki niso poročeni oz. živijo v zunajzakonski skupnosti. Delež otrok, katerih starši niso poročeni, se je v obdobju od 2011 do 2015 povečal za štiri odstotne točke, obenem pa se je za enak odstotek zmanjšal delež otrok, katerih starši so poročeni. Četrtina otrok (24 odstotkov) je v letu 2015 živela samo z enim od staršev, večina od teh samo z mamo (83 odstotkov). Tri četrt otrok je imelo vsaj enega brata ali sestro, so ugotovili. 

Starši šolskih izletov ne morejo plačati vsem otrokom 

Vrtce je v šolskem letu 2016/17 po podatkih Sursa obiskovalo več kot tri četrt otrok, starih od enega do petih let, od tega jih je pet odstotkov obiskovalo zasebne vrtce. V zadnjih desetih letih se je število otrok, ki obiskujejo vrtce, povečalo za 15 odstotnih točk. Otroke v predšolskem obdobju pogosto varujejo tudi stari starši, prijatelji, sorodniki; v letu 2016 je bilo v takem varstvu več kot polovica otrok, starih do pet let (v tem podatku so upoštevani tudi otroci, ki so bili sicer vključeni v vrtce, nekaj ur na teden pa so bili tudi v varstvu pri starih starših, prijateljih, sorodnikih).

Po raziskavi, ki jo je v letu 2014 med šolajočimi otroci, starimi 11, 13 in 15 let, izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bila šola všeč 30 odstotkom mladostnikov, najvišji pa je bil ta odstotek med 15-letniki. Šola je bila bolj všeč dekletom kot fantom. 

Zelo visoka sta tudi odstotka otrok, vključenih v osnovno in srednjo šolo. V letošnjem šolskem letu je osnovno šolo obiskovalo 97 odstotkov vseh otrok, srednjo pa 93 odstotkov. Od otrok, starih od 15 do 17 let, je bil v letu 2016 zaposlen približno vsak tisoči, brezposeln pa približno vsak dvestoti.

V večini gospodinjstev (97 odstotkov) so imeli otroci do 16 leta starosti primeren prostor za učenje in izdelavo domačih nalog. ''Odstotek takih otrok je bil nižji v številnejših,'' so pojasnili. 

Del šolanja je tudi plačljiv. ''Večini otrokom so starši ali skrbniki lahko omogočili šolske izlete in druge plačljive šolske aktivnosti. Iz finančnih razlogov pa tega niso mogli omogočiti otrokom v treh odstotkih gospodinjstev. Med gospodinjstvi, ki so živela pod pragom tveganja revščine, je bilo takih gospodinjstev več, in sicer devet odstotkov,'' so sporočili. 

Kaj pa krožki in počitnice?

Redno udeleževanje aktivnosti v prostem času, kot so krožki, športne dejavnosti, glasbena šola in druge dejavnosti, za katere je treba odšteti nekaj denarja, npr. za članarino, prispevke, opremo itd., so svojim otrokom, mlajšim od 16 let, v letu 2014 omogočili v 68 odstotkih gospodinjstev. To je v primerjavi s sosednjima Avstrijo (74 odstotkov) in Madžarsko (70 odstotkov) manj, v primerjavi s sosednjima Hrvaško (62 odstotkov) in Italijo (64 odstotkov) pa več. Največ otrok se je tovrstnih aktivnosti udeleževalo na Nizozemskem, Irskem in v Švici (v 90 odstotkih gospodinjstev); najmanj pa v Romuniji in Makedoniji (v 15  oz. 20 odstotkih).

Plačljivih obšolskih dejavnosti si ne morejo privoščiti vse družine.
Plačljivih obšolskih dejavnosti si ne morejo privoščiti vse družine. FOTO: iStock

Po podatkih raziskave NIJZ je 18 odstotkov mladostnikov v letu 2014 v prostem času več kot štiri ure na dan preživelo v sedečem položaju. 53 odstotkov mladostnikov je med šolskim tednom gledalo televizijo, videoposnetke in druge zabavne vsebine dve uri ali več na dan. 28 odstotkov mladostnikov je dve uri ali več na dan igralo igrice na računalniku ali drugih elektronskih napravah.

Vsaj en teden počitnic na leto zunaj doma, lahko tudi pri sorodnikih, prijateljih ali v počitniškem bivališču (vikendu), so otrokom, mlajšim od 16 let, omogočili v  91 odstotkih gospodinjstev. Za počitnice so bili v največjem odstotku prikrajšani otroci iz dohodkovno najšibkejših gospodinjstev; 15 odstotkov takih gospodinjstev svojim otrokom ni moglo privoščiti enotedenskih počitnic, so zaključili na Sursu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
02. 10. 2017 13.54
+2
tonivecnormalno, narobe je samo to, da eni in isti vedno samo dajejo in plačujejo, eni in isti pa samo kasirajo in brezskrbno živijo na plečih delavcev na minimalcu.
Jožajoža
01. 10. 2017 17.57
-3
nekoč vsi bogati,vsi enaki,vsi srečni, otroci zaželjeni ,...........pa je prišlo leto 91,in......................
Skunk Works
01. 10. 2017 21.04
+3
nikhrast
02. 10. 2017 15.57
+0
Skunk Works
01. 10. 2017 17.44
+3
Biti brez otrok je luksuz, standad, neodvisnost in svoboda. Hkrati pa je to še dobro delo, na tem prenaseljenem svetu, kjer že vsepovsod vse gomazi, se gužva, onesnažuje in uničuje naravo....
Transformerji
01. 10. 2017 14.51
+7
Sedaj pa čisto resno: kako si lahko nekdo privošči otroke, ko pa še sam zase ne zna poskrbeti, ali pa poskrbeti, da bi imel dobro službo, lastno stanovanje, avto, dobro življenje? Spremljati moraš čisto vse, kar se dogaja doma in po svetu - upoštevati pa tudi tisto; kaj bomo delali čez 10,20,30 let, ko pa bo vse robotizirano? Veste, otroci so resnično ljubki, mali otroci so kot mali palčki ali škratki, vrag je v tem, da odraščajo in odrastejo. Kot starši imate pa vso odgovornost, da poskrbite zanje, ne se zanašat na državo in socialno, pa humanitarne pomoči. Kajti potem niste nič boljši kot tisti v nerazvitih državah! Imate vse možnosti, da se zaščitite pred nezaželjeno nosečnostjo, če pa niste upoštevali prav ničesar, pa nikar ne tarnajte. Pred leti, ko so propadala podjetja, je bil že tak članek, pa so bili komentarji, da zaposleni niso vedeli, da bodo podjetja pod okriljem oblasti propadla in izropana. Kar se je zgodilo, se je že, sedaj pa razmišljajte najprej o svojem delovnem mestu, če že imate urejene vse ostale pogoje za vzgojo otrok.
Morana7
01. 10. 2017 16.18
+11
Ljudje tudi izgubijo službo in so jo morda ob naraščaju še imeli, kot drugo ni realno, da bomo vsi imeli dobre in dobro plačane službe, ker trg dela ne ponuja zgolj dobro plačanih služb...osebno ne razumem folka, ki so dolgotrajno brezposelni in imajo več otrok in delajo nove v točno tej situaciji, takšnim bi dostop do javnih sredstev pač odrekla ali dala kakšno omejitev, koliko časa mora nekdo v sistem preko prispevkov vplačevat, da je upravičen do državne pomoči.
tonivecnormalno
01. 10. 2017 17.34
+4
@transformerji se vidi tvoja nerazgledanost in nerazumevanje! upam, da te kmalu doleti taka usoda...no nic ne upam, karma bo ze svoje naredila! kot je ze zgoraj napisano; sluzba se lahko izgubi, tudi zdravje se lahko drasticno poslabsa in potem nisi vec zmozen skrbeti zase in druzino, zakonca/zunajzakonskega partnerja lahko izgubis npr v nesreci..., se mnogo drugih nehvaleznih situacij lahko nastopi kadarkoli v zivljenju, lahko pa imas sluzbo, vendar zasluzis borih 600 eur in tezko zivis,...ce pa si ti poverbal vse od ateka in si rojen z zlatim cepom v r*i*t*i, ni nujno, da so vsi ostali..od takih bi pricakoval vsaj empatijo, razumevanje, ampak ne, taki ste egoisti do konca!
Transformerji
02. 10. 2017 11.04
+3
Pa za začetek tvojo trditev, da sem egoist, obrni na glavo. Če si privoščiš otroke na račun socialne, potem si egoist, če si pa kot davkoplačevalec ne moreš privoščiti otrok, ki bi imeli lepo življenje - kaj si potem? Očitno dobrotnik za tiste, ki jih sami ne morejo preživljati! Vidiš, zato ves čas trdim, da živimo v narobe svetu!
Brabus
02. 10. 2017 13.54
+4
tonivecnormalno, narobe je samo to, da eni in isti vedno samo dajejo in plačujejo, eni in isti pa samo kasirajo in brezskrbno živijo na plečih delavcev na minimalcu.
azzoo
01. 10. 2017 13.47
+19
za otroke ni denarja da bi imeli vsi brezplačno kosilo v šoli zaporniki pa imajo tri ali več obrokov na dan
trdovrat
01. 10. 2017 19.13
+9
Za otroke ni denarja, pa vidim starše, ki zakadita najmanj 500 EUR-ov mesečno! O pijači raje ne bi!
yurife
01. 10. 2017 12.50
-3
jaz si lahko večkrat na leto privoščim izlet, nimam pa otrok. Je treba razmišljat v okviru svojih zmožnosti, ne pa vedno računat na pomoč države. takoj bi imel otroke, če bi si jih lahko privoščil.
Transformerji
01. 10. 2017 14.13
+2
+++++++++++ - najprej moraš poskrbeti za dostojno, svoje življenje! Kaj to pomeni, ve vsak, ki je imel pred sabo življenjske cilje! To pa prav gotovo niso bili otroci, ki bi obremnjevali tebe in še davkoplačevalce po vrhu.
Transformerji
01. 10. 2017 14.16
+5
Ta vse tiste, ki pridno talate minuse - stari pregovor je bil: najprej štalca, potem pa kravca!
pa dobr no
01. 10. 2017 12.05
+20
Namesto da namenijo 40 miljonov za grad Brdo in prestiž politike - bi lahko ta majhen strošek hitro uredili. Ojoj - samo potem ni prestiža za politike. A za drugi tir tudi ni denarja? 800 mio? Novinarji - malo se razgledajte in ne delajte problema - ker ga ni. Vprašajte - kam dajejo naše denarje in kdaj bodo na vrsti otroci. Denarja je več kot dovolj.
RONDO25
01. 10. 2017 11.45
+10
Eno "patrijo" manj..in bi imeli vsi otroci plačan izlet in to ne enkrat.
Transformerji
01. 10. 2017 11.32
+5
Sedaj si pa predstavljajte, da jih starši vzgajajo v smislu - lahko dosežeš vse, kar hočeš.....
Uporabnik113089
01. 10. 2017 10.56
+35
Zakaj nekdo ne zapiše kakšni finančni razlogi so botrovali temu? Povprečna plača v gospodarstvu je 650 eur., povprečna plača v javni upravi pa 1.800 eur. Če vzamemo da na tri zaposlene v gospodarstvu, premoremo še zaposlenega v javni upravi imamo "evropsko" povprečje dobrih 930 eur. Zakaj pri nas vedno stavkajo le tisti ki kurijo denar ustvarjen v gospodarstvu in ne tisti, ki ga ustvarjajo, ni treba spraševati Semoliča in Jerkičevo, ki sta dobro poskrbela zase in "junaško ščitita" interese malega človeka. Treba je vprašati delavce, ki dovolijo da je temu tako. Policisti so stavkali pol leta. Se je kaj poznalo? Še število prometnih nesreč se je v tem času zmanjšalo za dobrih 30%. Koliko časa mislite da bi zdržala ta naša "visoko razvita" evropska država, če bi se peki, mesarji, lastniki oštarij in fitness centrov odločili za stavko? Moje skromno mnenje: največ tri dni.....
zombie 1
01. 10. 2017 10.58
+11
Transformerji
01. 10. 2017 12.14
+4
Poglejmo bližnjo preteklost; JJ je hotel oklestiti javno upravo in javni sektor (je to eno in isto?), pa se je zgodila vstaja (kot da gledamo Katalonijo!). Še gospodarstvo bi se nam moralo odcepiti in sami določevati številko zaposlenih in plače spremljajočih sektorjev......uaaa, koliko jih je.....raznih.........
zloba.si
01. 10. 2017 13.59
+5
Skunk Works
01. 10. 2017 10.19
-5
Janša je kriv...
zombie 1
01. 10. 2017 10.55
+0
Seveda je,ko pa vsakič,ko odpre usta pogreva zgodovino in tako posledično razdira Slovenski narod!!!
Uporabnik113089
01. 10. 2017 10.14
+19
Slovenska vsakoletna enormno visoka gospodarska rast, buče,...... pa to.... Drugi tir bo rešil vse težave...
Madeni
01. 10. 2017 10.13
+2
ZARADI neodgovornosti staršev so njihovo otroci ki so njihov problem prikrajšani zato moramo ukrasti denar ostalim kateri do teh otrok nimajo obveznosti in jimz silo odvzeti denar zaradi osnovne neodgovornosti staršev imejte toliko otrok la kolikor lohka poskrbite..in ne izsiljujte z njimi in ne ropajte ostalih..
Brabus
01. 10. 2017 11.33
-2
ggargamell
01. 10. 2017 09.59
+8
če je pa želja vsake da je mlada mamica brez delovne dobe,stanovanja itd. samo da ima otroka še ko je mlada ... zato jih tud 90% prijoka domov ker ugotovijo kje je lažje
Rolesx
01. 10. 2017 08.54
+13
Če ste se odločli za njih jih zdaj tudi plačujte.Hlapci slovenski bodite tiho še 50 let in volite Pahorje
Skunk Works
01. 10. 2017 17.34
+2
?asjeza
01. 10. 2017 08.26
+4
v času SFRJA smo mi pionirčki imeli use zastonj malico izlete.......kapitalizma nismo poznal čeprav smo bli revni ampak smo se usaj družili kaj pa zdaj?.......zdaj je eno samo tekmovanje.....da ne povem da smo bli takrat manj v dologovi kot sedaj .........slovenija trenutna že dolžna cirka 50 miljard.......za vsako leto se zadolži za eno miljardo
?asjeza
01. 10. 2017 08.34
-4
še eno gospodarsko krizo pričakujemo tokrat totalen polom vojna 3ww
dr.dare
01. 10. 2017 08.35
+0
dolga ni nič ker ga nikoli noben ne bo vrnil se pravi je popolnoma vseeno koliko ga je
?asjeza
01. 10. 2017 08.38
-2
itak nekoč bo treba use to vrnit........ko bo zahtevala kitajska use to vrnit bo prišlo do kolapsa
dr.dare
01. 10. 2017 08.58
+5
?asjeza
01. 10. 2017 09.02
-1
jst ti posodim denar ...........ampak nekoč boš vrnil ali pač če si pošten boš,,,,,ker naslednjič ti ne posodim več
dr.dare
01. 10. 2017 09.06
+9
ne vem o čem govoriš... posojajo še zmeraj vrnil pa ne bo noben nikoli... ker nima od kje vzeti... poleg tega noben ne posoja fizično denarja ampak se samo številke dopisujejo kar je nič... nikoli in nikdar kitajska ne bo 1 dolarja od amerike videla
?asjeza
01. 10. 2017 09.09
-1
dr.dare
01. 10. 2017 09.11
+8
?asjeza
01. 10. 2017 09.15
+0
dr.dare
01. 10. 2017 09.16
+7
mi pač kako nulo dopišemo in leto se spet obrne... isto kot prej vse
?asjeza
01. 10. 2017 09.20
+0
še vedno je dolg ..... probi pri banki zbrisat svoj dolg naprimer
dr.dare
01. 10. 2017 09.23
+6
lol zdaj s epa že orng smešiš z primerjamo osebnega in državnega dolga... državni dolg bo zmeraj dolg nikoli ne bo vrnjen.. nikoli... povej mi eno državo na svetu ki je kadarkoli odplačala kakršenkoli del svojega dolga? je ni in je ne bo.. pač ne razumeš kar se vidi po tvojih smešnih primerjavah
?asjeza
01. 10. 2017 09.30
-3
sid33
01. 10. 2017 10.07
+0
Dr ti ga pa sekaš, vem za dve, ki ga nista uspele plačati, prva je yugovina, druga je grčija ostale pa plačujejo dolg z obrestmi vred, seveda pa se jih večina na novo zadolži, da odplača stari dolg...
CestniKolesar370Wattov
01. 10. 2017 10.46
+7
ne rabimo predsednika
02. 10. 2017 10.07
+2
Kar se spomnim v SFRJ ni bilo nič zastonj ne malica in ne izleti
ne rabimo predsednika
02. 10. 2017 10.08
-1
časjeza tisto o dolgovih ima dr. Dare prav
dr.dare
01. 10. 2017 08.17
+12
koliko izletov bi lahko plačali z denarjem ki je šel za sds referendum?
sid33
01. 10. 2017 10.09
+16
Pa bi jih, če referenduma nebi bilo? Koliko bi si starši lahko privoščili, če jim država nebi najmanj tretino plače pobrala?
tonivecnormalno
01. 10. 2017 17.37
+4
tako je, denar se za referendume "najde" in vedno se bo nasel, ker se mora...za ostale, res pomembne reci, pa denarja nikoli ni, tam ni posluha...vazn, da se polni lastne zepe, se posebej z zmago prek namisljenih javnih natecajih