Slovenija

Otroci na ortodonta čakajo dve leti

Ljubljana, 09. 11. 2009 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ortodontsko zdravljenje v Sloveniji potrebuje 40 odstotkov otrok, starih od 3 do 18 let, aktivni ortodonti pa ne zmorejo zadostiti potrebam, ki jih nudi obvezno zavarovanje, opozarjajo v ortodontskem društvu.

Slovenski ortodonti ne zmorejo zadostiti vsem potrebam (simbolična fotografija).
Slovenski ortodonti ne zmorejo zadostiti vsem potrebam (simbolična fotografija). FOTO: iStockphoto

Predsednica Slovenskega ortodontskega društva Martina Drevenšek je opozorila, da so čakalne dobe za ortodontsko zdravljenje otrok do 18. leta so sorazmerno visoke, v povprečju dve leti. Če bi želeli zadostiti potrebam vseh brez čakalnih dob, je po njenih besedah premalo ortodontov oziroma programov. Krajše čakalne dobe pa imajo samoplačniki. Ob tem je pojasnila, da zavarovalnica zakupi čas in storitve od posameznega ortodonta, ta pa mora določeno število ur na dan nameniti zavarovancem in v tem času naredi določeno število storitev. Do čakalnih dob tako prihaja "zato, ker ne uspemo vseh zavarovancev ozdraviti v tem času s temi storitvami". Če pa ortodont dela izven časa, ki ga je zakupila zavarovalnica, lahko dela za samoplačniške bolnike in teh je neprimerno manj kot zavarovalniških, zato so tu čakalne dobe manjše, pojasnjuje.

Po njenih ocenah so pomemben prispevek k ublažitvi problema čakalnih dob prednosti, ki so jih skupaj z zavarovalnico uvedli leta 2004. Bolnike s hujšimi nepravilnostmi, ki otežujejo delovanje ali slabšajo razvoj, namreč zdravijo prednostno, kar pomeni, da ti otroci čakajo manj kot otroci z lažjimi nepravilnostmi. Čakalne dobe se sicer pri posameznih ortodontih razlikujejo, se je pa število ortodontskih programov, ki jih je odobrila država, od leta 2004 do leta 2007 povečalo za 18 odstotkov.

Vse več odraslih k ortodontu

Po besedah sekretarke društva Sanje Zupančič se v zadnjem času povečuje tudi število odraslih, ki se odločijo za ortodontsko zdravljenje. Za to se odločajo, ker v otroštvu niso bili deležni ortodontske obravnave, je pa napredovala ortodontija, ki sedaj ponuja boljše možnosti za odpravo nekaterih nepravilnosti. Slovensko ortodontsko društvo, ki letos praznuje 15-letnico aktivnega delovanja, je bilo sicer ustanovljeno decembra 1992, je omenil podpredsednik društva Marinko Vidoševič. Takrat so po njegovih besedah postavili temelje delovanja, njihov cilj je bil napredek in razvoj novega načina zdravljenja, saj se do takrat v Sloveniji še ni tako pogosto uporabljala nesnemna tehnika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abuhuhu
14. 04. 2013 13.15
ja sigurno, jaz čakam že 8 let
B23
09. 12. 2009 17.52
alessioo Ne se jokat ,ko boš moral popravljati makedonske šlamparije;boš potem še dražje skozi prišel.
Tonček Balonček
09. 11. 2009 15.44
Da ne boš izgledal kot nekoč Toše Proeski?! To bi bilo pa res morbidno! Prosim!!
alessioo
09. 11. 2009 14.46
+1
zobozdravstvo pri nas.....bolje da ne komentiram.... Jaz hodim si urejat zobe v Makedonijo.....Z letalsko karto in hotelom me pride veliko ceneje,kod pa da si bi popravljal zobe tu..ali pa cakal leto dni za popravilo enega zoba... zakaj potem placujemo zdravstvo??? za eno plombo???????????
Tonček Balonček
09. 11. 2009 14.18
-1
Smo svobodni in živimo v demokraciji, odločamo o svoji usodi in volimo, imamo pa pač felšaste zbobe, vsega seveda ne moremo imeti! Kdajs ebomo sprijaznili stem? Kaj če bi imeli referendum o tej problematiki, Žerjav ima lepo priložnost za akcijo!! Ali pa za očala, platfus ali plenice za ostarele! Vsi na referendum! Zato pa imamo svobodne volitve, kjer sami odločamo o naši usodi, imao nadstandard, lahko celo doplačamo za proptetiko in podobno! Lepo nam je!
Nina Kavran
09. 11. 2009 14.16
gosenica80- marinko vidoševič je zelo uredu
Jani.
09. 11. 2009 14.11
Seveda, če si samoplačnik manj čakaš, saj pa takoj plačaš in to ''veliko''. Konec koncev pa niti ni pomembno, samo da je uspeh pravi. RE: gosenica8009.11.2009, 13:41 Za moje pojme je CE Zdravstveni dom pravi naslov zate, jih je kar nekaj. Več podrobnosti pa ne bi javno pisal. Najdražja je valda LJ.
alenka1975
09. 11. 2009 14.11
+1
Hja pocen pa odlicno verjetno nebo slo. Drugace pa malce pobrskaj, najdes v drugi drzavi kaj cenejega pa zelo solidnega, ker placas...
gosenica80
09. 11. 2009 13.41
a pozna kdo dobrega ortodonta v sloveniji za odrasle da ni predrag in dela kvalitetno??? ' nujno ga rabim