Slovenija

'Otroci na begu se soočajo s pretresi in stiskami na vsakem koraku'

Ljubljana, 26. 02. 2016 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ženske in otroci predstavljajo že dve tretjini vseh oseb na begu v Evropi. Prepoznavanje njihovih stisk pa je zahteven proces. V nekaterih državah se mladi potniki pretvarjajo, da so odrasli, saj se ne želijo ustaviti. A to pomeni, da so še dodatno izpostavljeni tveganjem in izkoriščanjem. Dvajset Modrih točk bo nudilo varna območja za otroke in njihove družine.

V luči skupnih prizadevanj za okrepitev zaščite številnih otrok in drugih oseb s posebnimi potrebami med begunci in migranti na begu v Evropi UNHCR in UNICEF vzpostavljata posebna podporna središča za otroke in družine vzdolž najbolj obremenjene migracijske poti v Evropi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Dvajset podpornih središč za otroke in družine, imenovanih Modre točke, bo nudilo varna območja za otroke in njihove družine, zagotavljalo ključne storitve, igro, zaščito in svetovanje pod skupno streho, pojasnjujejo.

Točke bodo namenjene pomoči najranljivejšim družinam na begu ter številnim otrokom, ki so brez spremstva ali ločeni od svojih družin ter jim grozijo bolezni, travme, nasilje, izkoriščanje in trgovina z ljudmi. Modre točke bodo tudi identificirale in zaščitile otroke in mladostnike, ki potujejo sami ter si prizadevale k združevanju z njihovimi družinami, kjerkoli bo to mogoče in z upoštevanjem najboljšega interesa otroka, še dodajajo. 

Zemljevid Modrih točk - podpornih središč za otroke in družine najdete tukaj

Otroci begunci
Otroci begunci FOTO: Unicef

Dve tretjini vseh oseb na begu ženske in otroci

Ženske in otroci predstavljajo že dve tretjini vseh oseb na begu v Evropi. V februarju je bilo med tistimi, ki so Evropo dosegli po morski poti, že skoraj 60 odstotkov žensk in otrok, septembra 2015 pa le 27 odstotkov. Kot smo včeraj poročali, je v Evropi po podatkih Europola izginilo že več kot 10.000 begunskih otrok, ki so se na tvegano pot v Evropo podali samostojno. 

"Zaskrbljeni smo nad dobrobitjo dečkov in deklic brez spremstva, ki so na poti čez Evropo nezaščiteni. Številni med njimi so izkusili vojno in težke razmere na poti," opozarja Volker Türk, namestnik Visokega komisarja za zaščito na UNHCR-ju. "Življenja otrok na begu so postavljena na glavo, otroci se soočajo s pretresi in stiskami na vsakem koraku," pa je povedala Marie-Pierre Poirier, UNICEF-ova posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi. Prepričana je, da bodo modre točke "zagotavljale nivo normalnosti, gotovosti in varnosti v njihovih negotovih življenjih." 

Prve Modre točke že delujejo ali pa so tike pred odprtjem svojih vrat v Sloveniji, Grčiji, Makedoniji, Srbiji in na Hrvaškem. Vseh 20 jih bo delovalo v roku treh mesecev.

Tudi varuhinja človekovih pravic opozarja, da so otroci brez spremstva ena najbolj ranljivih skupin v Evropi, saj so poleg tega, da so zapustili svojo matično državo, prikrajšani za pomoč, varstvo in zaščito staršev ali drugih skrbnikov. Zato je pomembno, da se jim posveti posebna pozornost in da so primerno obravnavani.

Poudarila je tudi, da prostori Centra za tujce v Postojni in Azilnega doma v Ljubljani niso najbolj primerni za namestitev otrok brez spremstva, zato podpira prizadevanja, da se najdejo dodatne lokacije, ki bodo otrokom omogočile uresničitev vseh pravic, ki jim pripadajo na podlagi Konvencije o otrokovih pravicah, je možno prebrati na strani varuha človekovih pravic.

Mladi se pretvarjajo, da so odrasli

Prepoznavanje tistih otrok, ki so v stiski, je zahteven proces. V nekaterih državah se mladi potniki pretvarjajo, da so odrasli, saj ne želijo ustavljanja na svoji poti, kar jih še dodatno izpostavlja tveganjem in izkoriščanjem. Lani je v Evropi več kot 90 tisoč otrok brez spremstva ali ločenih od svojih družin zaprosilo za azil ali pa so bili deležni posebne pomoči, večina v Nemčiji in na Švedskem, še pojasnjujejo na Unicefu.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3