Slovenija

'Otroci istospolnih partnerjev niso nič drugačni od ostalih otrok'

Ljubljana, 20. 06. 2011 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski psihologi opozarjajo, da znanstvene raziskave kažejo, da se otroci homoseksualnih staršev pri razvoju ne razlikujejo od ostalih otrok. Novi družinski zakonik pa po njihovem mnenju prinaša izziv za našo družbo.

Družine - 11
Družine - 11 FOTO: Damjan Žibert

Ob aktualnih polemikah o novem družinskem zakoniku, ko se poslanci in civilna družba prerekajo predvsem glede vprašanja istospolnih zvez in njihove možnosti posvojitve otrok, so se oglasili tudi v Društvu psihologov Slovenije. Kot poudarjajo, študije, ki so bile narejene v tujini, kažejo, da se razvoj otrok, ki odraščajo v družinah z istospolnimi partnerji, v ključnih vidikih ne razlikuje od razvoja otrok, ki odraščajo v heteroseksualnih družinah.

Tako se otroci heteroseksualnih in homoseksualnih staršev glede anksioznosti, depresivnosti, samopodobe, socialne prilagojenosti in podobnih vidikov ne razlikujejo, pravijo v društvu. Otroci, ki odraščajo v homoseksualnih družinah, tudi nimajo nobenih razvojnih primanjkljajev, še pravijo v društvu psihologov.

Otroci se večinoma tudi ne razlikujejo po osebnostnih potezah, so pa otroci istospolnih partnerjev nekoliko bolj tolerantni do drugačnosti. Glede na študije heteroseksualni partnerji tudi ne vplivajo na večjo verjetnost, da so tudi otroci heteroseksualni.

V ZDA naj bi v družinah z vsaj enim homoseksualnim staršem živelo od šest do 14 milijonov otrok.

V društvu sicer pravijo, da na otroke bolj kot struktura družine vpliva kakovost starševstva, odnos staršev do otroka, medsebojna navezanost in okolje.

Pravijo, da glede odnosa okolja do takih družin sprejeti družinski zakonik prinaša izziv v naši družbi. Empirične raziskave namreč kažejo, da je v korist otroka, da so njihovi starši poročeni, saj to predstavlja stabilno okolje in manjšo stigmatizacijo otrok.

V Društvu psihologov so še dejali, da se distancirajo od ideološkega presojanja družinskega zakonika, saj njihova stališča izhajajo predvsem iz znanstvenih spoznanj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

natasasonci
23. 06. 2011 19.49
Kok se vam pa da tok pisat tle po forumu a nimate drugega dela pa svojih družin ?
dirigent
22. 06. 2011 11.21
No in kdaj bo objavljeno, da je Aleš Primc zbral več kot 30.000 podpisov v 4. dneh proti zakoniku. Potreboval jih je le 2.500. Ali ste postali počasni pri 24urah.
X-XY
21. 06. 2011 14.50
Eni pa ste vztrajni, ali pa vas plačujejo, da visite tolko na tem forumu.
Strelja?ko
21. 06. 2011 14.09
@cyklon Za vse nas je dovolj prostora na tem svetu . A ne v istem prostoru...
PSIHOTERAPEVT
21. 06. 2011 13.54
ne vem zakaj ne bi mogu rect ne....? sej to so ljudje, ki so v dolocenem zivljenskem obdobju mislili, se pocutili kot homoseksualci, veliko od njih iz razlicnih razlogov, najvec takih ki so mislili da je to cool..ampak hiter ugotovijo, da kot punca si tesko najdes punco,saj ne za dlje casa! verjamem tudi to, da je vsak clovek malo homoseksualec in to je tudi dokazano..amapak ta odstotek obcutka je zanemarljiv, da bi povzrocil reprodukcijski kolaps...
cyklon
21. 06. 2011 13.49
Prebral sem še nekaj komentarjev.Vedno sem zagovarjal to,da ima vsak človek pravico do svojega razmišljanja in tudi do vzgoje svojih otrok.Tega ne bom nikoli potegnil nazaj in za tem stojim.Vendar je lepo,če skušamo biti strpni ali,da vsaj svojega odpora ne prenašamo na svoje potomce,kajti tudi oni bodo slej kot prej začeli razmišljati s svojo glavo.Zna se zgoditi,da vas bodo lastni otroci ozmerjali z nazadnjaškimi fosili ,ki z njimi/se zgodi,verjemite/ nimajo nič skupnega. Za vse nas je dovolj prostora na tem svetu .
stand van piesangs
21. 06. 2011 13.34
dušan77 Jaz osebno ne morem imet ženske za partnerko, ker me enostavno spolno ne privlačijo. Prav tako moški ne more imet partnerja, če ga spolno ne privlači. Ne moreš si rečt tak od zdaj dalje pa ... ne gre to tak :-) Obstaja pa kar ljudi, ki so jim oba spola privlačna, kot v primeru, ki ga ti poznaš....
Strelja?ko
21. 06. 2011 13.27
Samo tolko v vednost. Otroke bom učil, kot bo meni pasalo. Čau...
vragecbilly
21. 06. 2011 13.00
@cyklon Veliko komentarjev tvojih je lepo napisanih in obrazloženih!Se strinjam z tvojim razmišlanjem!Bravu.
Strelja?ko
21. 06. 2011 12.48
Vse te debate so predvsem brezvezne in prepričanih ne bodo prepričale.Živite svoja življenja in poskusite drugačnost razumeti kot nekaj kar vam niti slučajno ne škodi....,če imate svoje otroke bodite v svojih komentarjih strpni in svojih nazorov ne prenašajte nanje.Pa bo življenje za vse boljše. Tako je. Nazori so del učenja tudi... da bo vedel v kakšnem svetu živi...
Elias47
21. 06. 2011 12.38
+0
@slosap Evolucijska stopnja živali in evolucijska stopnja človeka se kar precej razlikujeta. Človek bi naj bil že na ravni, ko bi naj že obvladal živalske nagone, ker bi naj, kao, tako vsaj pravijo, že znal razmišljati, in bi naj torej razumel kaj je prav in kaj narobe. Kar pa za trenutno človeštvo, vsaj za mnoge med njimi, očitno ne velja. Koliko živali pa se obnaša istospolno, in kdaj, bi se dalo pa razpravljati. Če kdaj kakšen pes naskoči drugega, ker se glih takrat goni, pa to še ne pomeni, da so ti psi istospolno usmerjeni. Ali imajo morda istospolne živali skupaj mladiče?!! Aha; to boste rekli, da to pa ne velja, ker .... boh ve kašen blesav izgovor si boste izmislili. Bitje svetlobe je naslednja evolucijska stopnja, stopnja nad človeško, torej ne človeška. Jaz sem pa še vedno človek, tako, da se ne bi govorilo zakaj še vedno lahko tiste, ki se obrnejo proti naravnemu red, poimenujem "izprijenec" (beseda, ki pomeni "proti oz. izven normalnega naravnega reda"). Kritizirati tiste, ki se obnašajo dekadentno, pa še vedno ne pomeni, da človek ne bi mogel biti vsaj malo razsvetljen; saj beseda "razsvetljen" pomeni "vedeti kako stvari resnično so in kako delujejo", ne pa podpirati vsako (izprijeno) stvar. Če bi bilo tako, da bi razsvetljeni ljudje podpirati vsako (izprijeno) stvar, potem bi bili vsi zgodovinski preroki tiho, prerokb pa sploh ne bi bilo. Izprijenci so pa tudi pedofili, sodomisti, kanibalisti, tisti, ki zlorabijo ženske in/ali otroke, morilci, ... ali pa se morda tudi s tem ne strinjate več, oz. se morda danes še, ko bo pa to legalizirano, kot je trenutno homoseksualnost, bo pa verjetno po vašem tudi vse to OK?! Človštvo je čisto zašlo s prave poti, zato pa skoraj nobeden več ne ve kaj je prav in kaj je narobe. Če bi ljudje razumeli, da je edini namen spolnosti nadaljevanej vrste, in če bi vedeli kaj pomeni duhovnost in namen življenja, potem zagotovo vseh teh izprijenosti ne bi bilo. Tako pa človeštvo le še bolj in bolj tone v prepad, v ekstazo smrti!!!
MarijanS
21. 06. 2011 12.19
Da je lahko istospolna usmerjenost že lahko "legitimen pogoj", da pridobiš "pravice", ki ti jih narava ni podarila... Posvojitev otroka? Ja, zakaj pa potem ne more samski moški ali ženska posvojiti otroka?.... Saj... nihče (vsaj upam, da ne!) nima pravice posegati v osebnost posameznika, naj počnejo, kar hočejo , otroke pa le naj pustijo pri miru...
adorn
21. 06. 2011 12.01
kaj mi skoz brišete.. ene kletvice ni blo not.. zamenjajte admina.. človek več nič ne sme napisat ja pa porkaduš.. kje je svoboda govora in pisanja..
PSIHOTERAPEVT
21. 06. 2011 11.54
kaj je spornega v mojem komentarju admin ???? da mi ga skoz brises ??
PSIHOTERAPEVT
21. 06. 2011 11.52
to, da vse stima bol mal vrjamem, redko kje vse stima.. sploh, ce sta v igri dva otroka! je ni vage ki bi razdelila ljubezen obema enakopravno ali se vecim otrokom hkrati .. in tudi, ce mislis da ti to uspeva, lahko otroci narobe oz drugace razumejo. sam imam sestro in vem kako stvari potekajo. za razliko od tebe pa js poznam istospolno usmerjene iz druzin kjer zadeve ne stimajo, pravzaprav so bili istospolno usmerjeni samo nekaj casa in prenehali, obrnte se mal okol sebe in poglejte te malinovce stare 14 15 let cist so zgubljeni
nelie
21. 06. 2011 11.51
Promy 21.06.2011, 11:30 Poplnoma se strinjam. Žalostno, a resnično.
Schtrom
21. 06. 2011 11.48
Frucka - ne zeli si tega in verjemi mi, na to nisi pripravljena.
Schtrom
21. 06. 2011 11.44
Pa kaj te spet moti admin - nobenih grdih besed, nobene agresivnosti, pa se brisejo komentarji. A ni bistvo foruma, da clovek izraza svoja mnenja? Na lep, neagresiven nacin. Ce ti moje mnenje ni vsec, je to tvoj problem.
borut_p
21. 06. 2011 11.44
gaian: torej naj za družino definiramo tudi homoseksualna starša z otrokom (ne glede na to kako sta do njega prišla) ravno zaradi dejstva, ker ne moreta imeti otrok? za moje pojme skregano z logiko Se pa strinjam, da je planet prenaseljen, razloge zakaj je tako pa prepuščam domišliji vsakemu, sam pa imam o tem tudi mnenje.
stand van piesangs
21. 06. 2011 11.39
Jaz sem na to pripravljena :-)))) Je moj otrok in nikakor ga zaradi tega ne bom nehala imet rada in bom sprejela tudi to in prav tako pratnerko, če bo. Raje vidim, da je tak kot pa v drogi. :-))