Slovenija

VIDEO in FOTO: Vid Valič z enim klicem do 250 evrov

Ljubljana, 25. 10. 2011 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Teja Pelko
Komentarji
11

Da imajo ljudje kljub krizi veliko posluha za tiste, ki imajo še manj kot oni, se je izkazalo že nekajkrat in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Telefone je dvigovalo več kot 50 prostovoljcev, ki so samo med koncertom zbrali neverjetnih 90.000 evrov.

Z dobrodelnim koncertom Pustimo jim sanje pod pokroviteljstvom Fundacije Danila Türka so do danes do 12. ure zbrali 86.000 evrov donacij, od vstopnic pa so dobili še 43.509 evrov, so sporočili s fundacije. Celoten izkupiček bo namenjen pomoči otrokom, žrtvam nasilja in zlorab, in sicer slovenskim kriznim centrom za otroke in mladostnike ter gradnji vrtca v okviru slovenske vasi misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju v okviru Akamasoa.

Predsednik države in pokrovitelj fundacije Pustimo jim sanje Danilo Türk je bil z izkupičkom letošnjega dobrodelnega koncerta več kot zadovoljen, ne pa tudi presenečen.

"Mislim, da je bil koncert po svoji scenski postavitvi in umetniški izvedbi izvrsten, in mislim, da so bili z njim zadovoljni tudi obiskovalci. A ta koncert je imel tudi posebno poslanstvo. Vsi, ki so sodelovali pri njem, so sodelovali že lani, ko smo začeli to akcijo. Videli so tudi, kaj lahko s tem denarjem naredimo, da lahko ustvarimo centre, kamor se otroci zatečejo in normalizirajo. Mi imamo resen problem – nasilje v družini. Otroci so zbegani in ne vedo kam. Včasih zadošča že nekaj dni, pa se življenje vrne v normalne tirnice. Ob obiskih centrov sem videl, koliko dobrega se lahko naredi z inteligentno organizirano pomočjo. Otrokom to zelo veliko pomeni. Vsak človek se spomni kakšne situacije iz otroštva, ko je iz različnih razlogov hotel pobegniti od doma. In če se mu lahko pomaga, tako da izide iz tega, potem je življenje čisto drugače. Ljudje, ki so danes prišli sem, so že naredili nekaj dobrega. Vsak je nekaj daroval za to," nam je po koncertu povedal predsednik države, ki je bil navdušen tudi nad zneskom, ki so ga v nekaj urah darovali ljudje dobrega srca.

Jan Plestenjak z igralcem Ladom Bizovičarjem, enim izmed številnih znanih Slovencev, ki so v telefonskem centru dvigovali slušalke.
Jan Plestenjak z igralcem Ladom Bizovičarjem, enim izmed številnih znanih Slovencev, ki so v telefonskem centru dvigovali slušalke. FOTO: Miro Majcen

"Nekaj čez 90.000 evrov je zelo lep rezultat. Mi bomo lahko tem otrokom povsod po Sloveniji pomagali, del denarja pa podelili Pedru Opeki na Madagaskarju. Mislim, da ljudje pri nas dobro razumejo povezanost med enim in drugim. Mi smo del najrazvitejšega sveta in ljudje so pripravljeni dati nekaj za dober namen in Pedro Opeka to zagotavlja. On je tam naredil nekaj velikega v svetovnem merilu. In če smo mi lahko zraven z enim majhnim prispevkom, smo lahko zadovoljni," pravi Türk in dodaja, da imajo ljudje pri nas še vedno razumevanje za drugega. "Nad dobroto Slovencev nisem bil presenečen. Veliko hodim po Sloveniji in se srečujem z ljudmi. Vidim, kako veliko je prostovoljcev pri nas. Ljudje so pripravljeni veliko narediti, ne da bi za to zahtevali plačilo. Čeprav se je revščina pri nas poglobila, pa smo še vedno država razmeroma visoke solidarnosti. Naše razlike niso tako grozovite kot kje drugje. Ljudje imajo razumevanje za drugega in vse to se pokaže – ne samo na tej prireditvi, ampak povsod, kamor grem. Konec novembra bomo imeli v Celju znova Klic dobrote, ki ga organizira Karitas, in bomo zagotovo videli podoben izraz te solidarnosti, pripravljenosti pomagati drugemu."

Predsednik države in pokrovitelj fundacije Pustimo jim sanje Danilo Türk se je rokoval tudi s komikoma Vidom Valičem in Denisom Avdićem.
Predsednik države in pokrovitelj fundacije Pustimo jim sanje Danilo Türk se je rokoval tudi s komikoma Vidom Valičem in Denisom Avdićem. FOTO: Miro Majcen
Jan Plestenjak, eden izmed ustanoviteljev fundacije in glavni nastopajoči, nam je povedal, da je bila v dvorani zelo lepa energija in da je bil že dan pred nastopom popolnoma sproščen. "Rad delam dobrodelne stvari, saj me izpolnjujejo. Res sem se veselil tega večera. Mislim, da smo naredili odlično vzdušje. Gosti so bili super. Kar nekaj jih je zelo navdušilo občinstvo. Najbolj simpatično se mi je zdelo, ko so na oder še enkrat poklicali Erika, ki se ni najbolj znašel, in to njegovo naivnost so ljudje začutili. Luštno je bilo. Zame je bila vsaka stvar stilsko izziv. Gostom sem prepustil, da imajo zraven svojo funkcijo. Nisem jih hotel narediti po svoje," nam je povedal Jan. Nad zbranim zneskom pa je bil izredno presenečen. "Takšno številko doseči v teh težkih časih se mi zdi res velik dosežek. Ker je kriza res velika, smo se sicer bali, da bo denarja manj kot lani. A zgleda, da so ljudje znali ceniti to energijo ljudi, ki so si vzeli čas. Tudi tistih v klicnih centrih," pravi Jan, ki bo z veseljem nastopil tudi drugo leto, če se ga le ljudje ne bodo naveličali.

Med znanimi osebami, ki so dvigovali telefone, je bil tudi komik Vid Valič. "Bilo mi je zelo všeč. Poskušaš čim hitreje sprejemati klice, da lahko čim več ljudi pride na vrsto. Telefon je zvonil 'non stop', le dvakrat se je zgodilo, da je bilo kakšnih pet minut tišine. Kakšnih posebnih klicev nisem imel. Nekdo me je spraševal, kaj pomeni biti stand-up komik, pa še neke druge stvari so me spraševali. Večinoma pa so imeli vsi v zavesti to, da morajo čim prej povedati, da dajo priložnost še komu. Zdi se mi, da ljudje še vedno radi dajo denar. Dvakrat sem dobil 250 evrov, dvakrat 100, sicer pa po 20 in 30 evrov. Zelo v redu. En prijatelj me je pa poklical po mobitelu, ker ni mogel dobiti zveze in sem še njega vpisal," nam je povedal Vid, ki tudi sam poskuša narediti čim več dobrih del. "Zdaj imam to možnost, da darujem s tem, da povezujem koncerte, delam v kakšnem klicnem centru, kot denimo danes, ali pa na kakšne druge načine. Lani sem denimo daroval čestitke umetnikov, ki rišejo z usti in nogami."

Erik je Jana tako zelo očaral v zaodrju nekega koncerta, da ga je povabil, da zapoje z njim.
Erik je Jana tako zelo očaral v zaodrju nekega koncerta, da ga je povabil, da zapoje z njim. FOTO: Miro Majcen

Igralka Katarina Čas, ki je bila ena izmed 50 prostovoljcev, ki so dvigovali telefone, nam je zaupala, da je imela sprva nekaj treme, potem pa je kar šlo. "Zdi se mi, da smo se vsi dobro znašli. Na drugi strani linije so bili vsi zelo prijazni. Dobili smo po 20, 50, 100 evrov, nekdo je dobil celo 1000 evrov. Pomembna je gesta. Sama sem največ dobila 200 evrov, dekle, s katerim sem se izmenjavala, pa 300. Prav uživala sem. Dvakrat je sicer ven vrglo strežnike in 15 minut del skupine ni mogel sprejemati klicev. Sama sem imela ravno neko gospo na liniji, ko se je to zgodilo. Sicer pa ni bilo kakšnih posebnosti. So se pa fantje kar dobro zabavali. Sama sem bila korektna telefonistka. Zdi se mi, da smo akcijo zelo uspešno izpeljali." Katarina je tudi sama zelo dobrega srca. Sodelovala je že v nekaj podobnih akcijah, kot je bila včerajšnja, nekaj stvari nesla v Afriko, svoja oblačila pa je vrgla tudi že v keson pri nas. "Ni veliko, je pa nekaj. Največ mi pomeni, če nekaj naredim brez medijev. Zdi se mi, da je dobrodelnost postala že neka poza. A tudi če je temu tako, še vseeno bolje, da se gredo to, kot da sploh ne bi darovali," pravi igralka.

Voditelja prireditve: Matjaž Tanko in Mojca Mavec
Voditelja prireditve: Matjaž Tanko in Mojca Mavec FOTO: Miro Majcen

Tudi voditelju Matjažu Tanku se je zdel večer uspešen. "Meni je bilo všeč. Všeč mi je bil Jan in tudi drugi nastopajoči. Prvič sem vodil takšno bolj resno prireditev pred publiko, če izvzamem kakšne pevske zbore. Na stara leta sem tako izgubil nedolžnost. Sem pa vesel in zadovoljen. Očitno ljudje še nismo izgubili dobrodelnega čuta. Mogoče nas gor drži ravno to. Da takrat, ko nam je najhujše, pomagamo drugim in s tem tudi sebe malce dvigamo. Tudi sam sem že velikokrat daroval v dobre namene, to pa bom počel tudi v prihodnje," nam je povedal napovedovalec.

Julija Kramar je zelo popularna tudi med najmlajšimi.
Julija Kramar je zelo popularna tudi med najmlajšimi. FOTO: Miro Majcen
Zmagovalka letošnjih Talentov Julija Kramar, ki je z Janom zapela komad Brka iz perja, nam je povedala, da ji je bilo nastopati z njim čudovito. "Jan je zelo profesionalen. Lepo je delati z njim. Bilo je sproščeno, po eni strani pa tudi zelo odgovorno, saj na odru nisi sam. A peti za tak namen je nekaj čudovitega. Publika je bila zelo dovzetna za vse, kar se je dogajalo," nam je povedala Julija, ki meni da se sicer ljudje navzven včasih delamo trde, da pa, če nam kdo pravilno potrka na srce, tega znamo tudi odpreti. "Sama sem že pred oddajo Slovenija ima talent sodelovala pri pomoči raznoraznim družinam. Pomagam, kolikor le lahko. Mislim pa, da bi to lahko počeli čisto vsi, saj ni potrebno vedno dati denarja, včasih je dovolj že če nekomu prisluhnemo, ga objamemo, razumemo in sprejmemo. Otroci pa so sploh občutljiva kategorija. Tudi mi skozi leta odraščanja vedno potrebujemo nekoga, ki nam stoji ob strani, saj tudi mi naletimo na težave, sploh pa otroci, ki se šele pripravljajo na svet in so res bel list, zelo čisti in preprosti, polni energije in lepote."

Raper Zlatko vedno nastopa z dobrim namenom, pa naj bo to v kulturnem hramu ali pa na parkirišču. "Kadar koli odprem usta, jih odprem z dobrim namenom. Enkrat sva s sestro naredila zelo dobro potezo. Žal mi je edino, da o tem nisem obvestil države, ker mi je ta nato vzela zelo veliko davka, sploh za enega navadnega delavca, kot sem sam. Vprašal sem se, če je to pošteno. Kaj sem naredil v svojem življenju narobe, da je to možno. Daš od srca, tako, da noben ne ve, potem pa te še država po ušesih 'klepne'. Največ od mojega ustvarjanja ima sama država. To je neverjetno. To se lahko zgodi samo v Sloveniji. Nič ti ne da, vzame pa vse, vso smetano. To se mora spremeniti,« se je pridušal raper, za konec pa dodal še zanimivo misel. »Zame je bog tisti, ki mu čez noč uspe nahraniti milijon otrok. Vsak posameznik, ki je danes kaj prispeval, je delček tega. Ni pomembno, koliko kdo da, pomembno je, da se zbira."

Zlatko pravi, da ni pomembno, koliko kdo da, pomembno je, da se zbira.
Zlatko pravi, da ni pomembno, koliko kdo da, pomembno je, da se zbira. FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murkecc
26. 10. 2011 12.00
+1
Magy in kakšen je bil tvoj prispevek?
magy
26. 10. 2011 11.44
med koncertom se je zbralo 90.000€? Meni se zdi nekaj malo.
Buco -
26. 10. 2011 07.22
+1
kruh za lačne v afriki, tako je prav za nas bo pa meso ostalo
Gostilnaiscekuharja
26. 10. 2011 06.46
Sam se daroval kolikor sem lahko....rad bi videl pa da vecina denarja gre za nase otroke in ne v afriko...
antitrust08
25. 10. 2011 17.12
-1
Vedno se piše o enih in istih *.Kot da imamo v Sloveniji 5 igralcev in 3 voditelje...
Slava_Rusiji
25. 10. 2011 15.07
+1
A ti prostovoljci so tudi kakšen € prispevali ali so samo telefone dvigovali (tako kot kozarce - nekateri)?
mitja99
25. 10. 2011 12.20
+1
Koliko sta pa dala vidva major1 in tedybear?
Sputnik
25. 10. 2011 12.09
pr0sac zakaj ti ni nič jasno? predsednik ima po zakonu tako plačo in konec. nek privatnik ima lahko tudi 300k če mu firma dobro laufa. za sct nisem siguren ampak z nekim razlogom pač mora tako bit na žalost. sicer je pa lepo da se zbira tako denar za otroke. upam da za tiste otroke ki to res rabijo in ne za otroke iz družin janša pahor ipd...
pr0sac
25. 10. 2011 11.27
haha to ti pa jaz lahko povem. 0 eur in stavim, da niti centa več... Saj ima kot precednik roko na srce res bedno plačo 3.000 eur neto... Predsednik 5.500 eur BRUTO Zidar SCT 80.000 eur BRUTO Haha men tle ni nič jasno :D
Naglas
25. 10. 2011 11.27
Ne morem verjet, ko sem prebral predhodna komentarja ... pa res Slovenci najdemo takoj negativizem v pozitivni stvari!!!???
major1
25. 10. 2011 11.04
Bilo bi dobro vedeti, koliko je dal Turk iz svojega žepa.