Slovenija

Požarna ogroženost ni več tako velika

Ljubljana, 27. 08. 2012 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je po vročinskem valu dočakala osvežitev. Ta je prišla tudi v obliki neurij. Na Obali je imel zaradi vetra težave jadralec na deski, veter je podiral drevesa, strele pa so netile požare. Velika požarna ogroženost sicer velja le še na Primorskem in Notranjskem.

Nevihtni oblaki
Nevihtni oblaki FOTO: Thinkstock
Nedeljske padavine so nekoliko omilile izjemno nizke ravni v podtalnici. Koliko padavin je bilo dejansko deležno vodozbirno območje za vodni vir koprske Rižane, bo vidno v prihodnjih dneh. Iz Rižanskega vodovoda Koper so sporočili, da vse kaže, da so si opomogli za naslednjih sedem do 10 dni, a še naprej pozivajo k racionalni rabi vode."Hidrološka suša traja že tako dolgo, da bodo potrebne daljše obilnejše padavine, da se bo vodonosnik napolnil in se bo oskrba z vodo vrnila v običajno normalno stanje," so izpostavili v koprskem vodovodu. V Rižanskem vodovodu so tako uspeli navkljub večtedenskemu obdobju brez padavin prebroditi brez omejitev v rabi vode, na Obali voda tako še vedno teče v vsaki pipi.

Slovenija je po vročinskem valu vendarle dobila osvežitev. Temperature so se močno spustile, tla pa so včeraj dobila tudi zelo potreben dež, a večinoma ga je bilo za izsušeno zemljo premalo.

''Vode je zaenkrat premalo. Pretoki rek so še vedno majhni. Bistvene spremembe zaenkrat ni. Na vidiku pa je že nova vremenska fronta, ki bo Slovenijo dosegla v petek. Ta bo okvirno znova prinesla takšno količino padavin. Se je pa zaradi včerajšnjih padavin zmanjšala požarna ogroženost,'' je za 24ur.com povedal dežurni vremenoslovec na Arsu Benedikt Strajnar.

V prihodnjih dneh se bodo temperature znova dvignile, v petek znova dež

Danes je bilo pretežno jasno. Ponekod je pihal šibak severni veter. Najvišje dnevne temperature so bile od 22 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija, so zapisali na Agenciji za okolje. Jutri pa bo jasno. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju okoli 14, najvišje dnevne od 25 do 29 stopinj C.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno in topleje, temperature naj bi bile okoli 30 stopinj C, čez 30 pa ne bo šlo, je povedal Strajnar.

V petek pa nas bo torej dosegla nova vremenska fronta. V petek bo deževalo, sprva bodo lahko tudi nevihte, nekaj manjših padavin bo tudi še v soboto dopoldne, je pojasnil dežurni vremenoslovec.  Prvi septembrski teden bo po besedah Strajnarja večinoma suh, jutranje temperature bodo okoli 15 stopinj, dnevne pa od 20 do 25.

Veter ujel jadralca in podiral drevesa

Uprava RS za zaščito in reševanje od danes preklicuje veliko požarno ogroženost naravnega okolja v večini slovenskih občin. Še vedno pa velja za območja občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Razglas o veliki požarni ogroženosti naravnega okolja v navedenih občinah velja do preklica. Do takrat je še vedno prepovedano kurjenje, sežiganje ali uporaba odprtega ognja ter puščanje ali odmetavanje gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Zelo potreben dež so dočakali tudi na Obali, a dež je spremljal tudi močan veter. Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, so sinoči okoli 19.30 prejeli obvestilo, da ima jadralec na deski težave v Piranskem zalivu in da ne more do obale. Na pomoč jadralcu sta izplula čoln Pristaniške kapitanije Koper in čoln jadralnega kluba v Piranu. Uprava je nato okoli 20. ure prejela obvestilo, da je deskar sam priplaval na obalo kampa v Luciji.

Na Obali je veter sinoči podrl tudi nekaj dreves. Močan veter je izruval drevesi ob cesti Beli križ–Strunjan v občini Piran. Drevesi sta padli tudi na cesto Valeta–Lucija, veje pa so ovirale promet na Kajuhovi ulici v Izoli. Gasilci so morali priskrbeti tudi protipoplavne vreče lastniku novogradnje v Krkavčah, ki mu je meteorna voda zalivala hodnik.

Drevo so morali odstranjevati tudi kranjski delavci cestnega podjetja, saj je drevo padlo na cesto zunaj naselja Kropa v smeri Dražgoš. Večjo vejo, ki jo je odlomil veter, pa so na Vojkovi v Ljubljani odstranili gasilci, ki so odstranili tudi opozorilni napis, ki ga je veter odtrgal na Dunajski cesti v Ljubljani. Večje drevo pa je padlo na streho stanovanjske hiše Pod hribom v ljubljanski občini.

Udari strel

Včeraj ob 12. uri je udar strele zanetil požar na stanovanjski hiši v naselju Ježe v občini Šmartno pri Litiji. Gasilci PGD Litija in Šmartno so požar pogasili, razkrili streho ter pregledali ostrešje. Strela je ob 12.17 udarila tudi v dimnik stanovanjske hiše v Mateni v občini Ig, a do požara ni prišlo, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Ob 19.18 je na letališču pri Divači zaradi udara strele gorela trava, a požar na površini okoli 7500 kvadratnih metov so kmalu pogasili gasilci ZGRS Sežana, PGD Senožeče in Divača.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariopir
27. 08. 2012 10.09
+5
Hmm..jadralec bi pa ja moral vedet, da v takem vremenu nima kaj iskat na morju. Pol pa morajo pristojne službe jih lovit in reševat na morju. Bolj pametno, da ste doma al pa v kakšnem lokalčku. !!
tantadruj1
27. 08. 2012 10.30
+3
še to so po možnosti taki, ki se bunijo in ne plačujejo davkov.
MitraljezovDarko
27. 08. 2012 10.39
+1
Ce se ne vesta,da bo moral resevanje placat sam!!!
STOPISLAn
27. 08. 2012 13.52
+1
Pecikltigr
27. 08. 2012 18.35
surfordie
28. 08. 2012 20.56
mucki...srfa se ko je veter... še bolje se srfa ko je močan veter... Sedi ti rajš na kavču pa palamudri dalje... :-)
1232323
27. 08. 2012 10.00
+1
saj je tud men pasala tale vročina, zdaj mi pa še bolj paše
Pecikltigr
27. 08. 2012 09.32
+4
Ko že dajete neumne senzacionalne naslove na temo vreme, probajte še tega: vroče poletno sonce ohladilo ozračje!
bimboooo
27. 08. 2012 08.25
-8
pa mrzlo je tut .... joj.. pa tko mi je pasala tale vročina. :$