Slovenija

Osumljeni veleposlanik vlaga ovadbe

Ljubljana/Madrid, 17. 08. 2010 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Türk je odpoklical veleposlanika Reberca, proti kateremu naj bi bila vložena kazenska ovadba. Reberc pravi, da "gre za gonjo proti veleposlanikom, ki razmišljajo s svojo glavo". Sam je ovadil ministra Žbogarja.

Predsednik Türk je odpoklical veleposlanika Reberco.
Predsednik Türk je odpoklical veleposlanika Reberco. FOTO: Reuters
Reberc je nastopil mandat veleposlanika v Madridu februarja 2007, končal pa naj bi ga februarja 2011.

Predsednik Danilo Türk je podpisal ukaz o odpoklicu veleposlanika v Španiji Petra Reberca, proti kateremu je policija vložila kazensko ovadbo zaradi nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva. Odpoklic, ki je bil v uradnem listu objavljen 9. avgusta, začne veljati 31. avgusta.

Po pisanju medijev je policija proti Rebercu vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj pri poslovanju veleposlaništva, zunanje ministrstvo pa mu je že leta 2009 vročilo opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

Minuli teden je Reberc za Delo povedal, da o ovadbi ni obveščen in odločno zavrača obtožbe, da je zagrešil kazniva dejanja.

Reberc je v odzivu na kazensko ovadbo dejal, da "gre za gonjo proti veleposlanikom, ki razmišljajo s svojo glavo". "Gre za izjemno podlo gonjo z namenom, da se onemogoči vse tiste veleposlanike, ki razmišljajo z lastno glavo in si upajo znotraj ministrstva kaj predlagati," je dejal. Kot je pojasnil, je takih posameznikov več in vsi imajo težave z vrhom ministrstva, ki nima nobenih dosežkov. "Skupno vsem tem, ki vodijo gonjo, pa je, da so bili skupaj v jugodiplomaciji," je še dejal Reberc.

Tudi Reberc vlaga ovadbe

Reberc je ovadbo vložil tudi proti zunanjemu ministru Žbogarju.
Reberc je ovadbo vložil tudi proti zunanjemu ministru Žbogarju. FOTO: Damjan Žibert

Reberc je sicer tudi sam podal kazenske ovadbe proti več osebam na zunanjem ministrstvu. Med njimi je tudi minister Samuel Žbogar, nekdanji veleposlanik v Washingtonu. Reberc ga je ovadil zaradi porabe denarja od kupnine, ki jo je veleposlaništvo v Washingtonu prejelo za prodajo objekta, ki ga je Slovenija nasledila od nekdanje Jugoslavije.

Reberc je ovadil tudi generalnega sekretarja MZZ Aljaža Gosnarja, ker naj bi od njega neupravičeno zahteval, da tajnici na veleposlaništvu neupravičeno izplača 40.000 evrov.

Ovadbo je vložil tudi proti nekdanjemu veleposlaniku Petru Tošu, ki je izvajal inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili več nepravilnosti na veleposlaništvu v Madridu. Po mnenju Reberca je imel Toš ob pregledu delovanja veleposlaništva v Madridu prevelika pooblastila.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
18. 08. 2010 11.10
Turk je zadnji, ki bi lahko koga odpoklical zaradi nepravilnosti. Tak človek naj se obrne vase, razčisti sam s seboj, potem pa obtožuje ostale !
CtrlDelete
18. 08. 2010 10.09
Gospod Reberc....to, da ste užaljeni ker "ne smete" razmišljati s svojo glavo je skregano z veleposlaniško logiko, ker kolikor vem, je dolžnost veleposlanika, da prenaša želje in "ukaze" iz centra, torej baze....oziroma zunanjega ministrstva! A ni tako, se mogoče motim? Ne živimo v ZDA, kjer z vsemi veleposlaniki upravlja CIA in veje FBI-aja! Predsednik države ima vso pravico da vas razreši in če ste kaj narobe naredili, oziroma ukradli ali izkoristili veleposlaniški privilegij, vas lahko mirne duše tudi zaprejo!
fakju.glih.ti
18. 08. 2010 00.35
Reberc pravi, da "gre za gonjo proti veleposlanikom, ki razmišljajo s svojo glavo". ja kaj hudiča pa ima en veleposlanik za razmišljat? sploh pa v Španiji, kjer je siesta 25 ur na dan?
Buena Vita
18. 08. 2010 00.13
JUGONOSTALGIKI, KAJ JE ŽE JUGOZUNANJI MINISTER NAPISAL O TURKU,VREČA BREZ DNA,,TOLIKO POTROŠI SLOVENAC PARA U NEW YORKUX
Buena Vita
18. 08. 2010 00.12
SAMI POŠTENJAKI,A I IJA--ŽBOGAR SPLOH
vetrolov
17. 08. 2010 22.57
a bo to javno pranje "umazanega" perila ?' sigurno ne ! že sedaj je mzz zavito v molk !
VolilecSI
17. 08. 2010 18.19
Zdaj ga bo naduti Danilo dokončno najbal, saj je dregnil v veleposlanika, ki je izredno cenjen v ožjem krogu Juana Carlosa.
HIPOKRATKA
17. 08. 2010 17.52
Politične čistke.
am_staff
17. 08. 2010 17.37
Žbogarja res lahko ovadi, saj Žbogar ne ve, kaj dela.