Slovenija

Ostrejši boj za grozdje

Ljubljana, 27. 10. 2006 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začel je veljati novi zakon o vinu, ki uvaja tri vinorodne dežele. Novost je romanski tip varstva in zaščite porekla vina.

Vinorodne dežele so tri, okolišev pa devet
Vinorodne dežele so tri, okolišev pa devet FOTO: Reuters

Z današnjim dnem je v veljavo stopil novi zakon o vinu. Zakon v Sloveniji uvaja tri vinorodne dežele: primorsko, podravsko in posavsko, število vinorodnih okolišev pa se s sedanjih 14 krči na 9, s čimer naj bi zmanjšali administrativne ovire. Zakon uvaja tudi mednarodno poznane izraze poimenovanja vin ter predpisuje uporabo enoloških sredstev.

Med bistvenimi novostmi zakona je tudi vzpostavitev vzporedne uvedbe t. i. romanskega tipa varstva in zaščite porekla vina. Do zdaj je v Sloveniji veljal t.i. germanski zaščitni sistem, romanski tip varstva pa zahteva več sodelovanja pridelovalcev in boljšo organiziranost.

Zakon uvaja tudi mednarodno poznane izraze poimenovanja vin ter predpisuje uporabo enoloških sredstev
Zakon uvaja tudi mednarodno poznane izraze poimenovanja vin ter predpisuje uporabo enoloških sredstev FOTO: POP TV

Zakon med drugim ureja geografsko poreklo, pridelavo, označevanje in ocenjevanje ter dajanje v promet grozdja, mošta, vina ter drugih proizvodov iz grozdja, mošta in vina.

Največja pridobitev, ki jo slovenskemu vinarstvu prinaša novi zakon, je po oceni direktorja Vinske družbe Slovenije Dušana Brejca združitev okolišev v podravski vinorodni deželi.

Nov okoliš Štajerska Slovenija bo prinesel ostrejši boj za grozdje: manjši pridelovalci bodo imeli možnost grozdje prodajati več ponudnikom kot doslej, kupci pa bodo lahko izbirali grozdje, ki ustreza njihovemu prodajnemu programu, je pojasnil Brejc. Poleg tega bo večji okoliš omogočil oblikovanje blagovne znamke, ki bo primerna tudi za mednarodne trge.

Zakon bo po Brejčevem mnenju dosegel svoj namen, če se bo čez nekaj let izkazalo, da je izvoz vina iz Slovenije začel naraščati. Na mednarodnih vinskih trgih sicer po njegovi oceni Slovenija ne more postati velik igralec, lahko pa se uveljavi s prepoznavnimi blagovnimi znamkami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.