Slovenija

Ostareli vredni manj kot hišni ljubljenček?

Ljubljana, 18. 07. 2012 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekoč bomo vsi stari in bomo potrebovali pomoč, je prepričan Boris Koprivnikar iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Prav zato je zgrožen, ker nobena od vlad ne ukrepa in sprejme kakovostnega sistema skrbi za starejše. Opozarja, da varovanci v domovih od države prejmejo manj, kot stane oskrba hišnega ljubljenčka v mestnem zavetišču.

Da je nekaj hudo narobe s sistemom varstva starejših, v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS) opozarjajo že dlje. V odprtem pismu vladi, Zavodu za zdravstveno zavarovanje in državljanom predsednik upravnega odbora SSZS Boris Koprivnikar vlado poziva naj še pred počitnicami vendarle prisluhne večletnim opozorilom. "Morda bomo v tem poletnem času ali po njem s spočitimi glavami bolj jasno videli dejstva, na katera opozarjamo že vrsto let, in pot, po kateri se vztrajno pomika tudi naš sistem institucionalnega varstva. Tudi ta gre počasi na počitnice, v Grčijo," svoje pismo začenja Koprivnikar.

Bodo domovi v teh razmerah še zagotavljali vse storitve, ki stanovalcem pripadajo kot plačnikom prispevka za zdravstveno zavarovanje?
Bodo domovi v teh razmerah še zagotavljali vse storitve, ki stanovalcem pripadajo kot plačnikom prispevka za zdravstveno zavarovanje? FOTO: Thinkstock

Že leta 2001 so v skupnosti predlagali preoblikovanje javnih zavodov. Vse, kar se je zgodilo, pa gre na škodo varovancev, saj se "delež plačil uporabnikov povečuje, delež zdravstvene blagajne zmanjšuje, prej minimalni del za investicije pa je postal simboličen," opozarja Koprivnikar in pomenljivo dodaja, da "v desetih letih nismo uspeli najti bolj učinkovite oblike za poslovanje domov, v desetih dneh pa smo našli način za vzpostavitev državnega holdinga za upravljanje z vsem državnim premoženjem."

"Domovi se še nikdar niso tako utapljali v birokraciji, pravilnikih in soglasjih kot danes, razvoj se je praktično ustavil, standardi so iz 80. let prejšnjega stoletja, v tem času pa smo samo novih institucij zgradili več, kot je vseh uporabnikov pomoči v domačem okolju skupaj," opozarja Koprivnikar in dodaja, da se očitno nacionalni program sprejme zato, "da v praksi vemo, kaj ne delati."

Koprivnikar opozarja, da so evropske države zakonodajo o dolgotrajni oskrbi in negi začele sprejemati v 90. letih, "ko je postalo jasno, kam nas pelje demografija, spremembe v zdravstvenem stanju in socialne spremembe." "Do zdaj so tri koalicije to zakonodajo zapisale kot prioritetno v koalicijski sporazum," piše Koprivnikar. A rezultat je slab, saj je bil zakon predstavljen že leta 2004, do danes pa o treh predlogih, ki so na mizi, sploh še ne poteka razprava.

Za oskrbo ostarelega človeka manj kot za oskrbo ljubljenčka

Koprivnikar opozarja, da zdravje državljanov, še posebej ranljivih skupin prebivalstva, ni ena najvišjih vrednot te države. "Sredstva zdravstvene zavarovalnice na uporabnika v domovih se vztrajno zmanjšujejo, zdravstveno stanje pa vztrajno slabša. Trenutno prejmemo povprečno za nego naših uporabnikov, od katerih jih je tri četrtine v najbolj zahtevni negi, manj, kot stane oskrba hišnega ljubljenčka v mestnem zavetišču."

Starejši so na slabšem tudi zaradi spremembe zakonodaje na področju socialnih transferjev.
Starejši so na slabšem tudi zaradi spremembe zakonodaje na področju socialnih transferjev. FOTO: Thinkstock

Da so starejši na slabšem, je vlada poskrbela tudi s spremembo zakonodaje na področju socialnih transferjev, svari Koprivnikar. "Starejši v domovih so izgubili varstveni dodatek, dodatno zavarovanje si plačujejo sami iz žepnin, občine in država vpisujejo 'plombe' na nepremičnine, svojci pa iščejo čim cenejše rešitve za nege potrebne starejše, ki pogosto ostanejo doma, zaprti in brez ustrezne nege. Tisti, ki pa imajo nekaj evrov na banki za svoj pogreb, so pa tako izgubili pravico do pomoči."

Zaradi nakopičenih težav, med katerimi Koprivnikar omenja tudi "probleme z zastarelo infrastrukturo, toge neuporabne kadrovske normative iz leta 1985, krivično oblikovanje cen za uporabnike, prelivanje sredstev stanovalcev za pokrivanje stroškov zdravstvene nege, neizpolnjevanje koncesijskih obveznosti države, večmesečne in celo večletne zamude pri rutinskih postopkih države, razmetavanje denarja zaradi slabo vodenih projektov, goro inšpekcijskih odločb, ki jih ne moremo izvesti," je med zaposlenimi, ki skrbijo za starejše, občutiti veliko nezadovoljstva. "Najbolj od vsega me skrbi, da se srčnih, delovnih in strokovnih sodelavcev, ki so skrb za starejše sprejeli ne zgolj kot delo, ampak poslanstvo, loteva apatija. Kako naj namreč razložimo, da v nebo vpijoči problemi, ki smo jih neštetokrat izpostavili in predlagali jasne, konkretne in izvedljive rešitve, še vedno niso rešeni. Ne vem, kako je z vami, ampak sam vem, da bom nekoč star in bom potreboval pomoč," odprto pismo zaključuje Koprivnikar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alteist
18. 07. 2012 20.21
-5
Tale članek je plod mrzneža domačih živali.
uporabnik007
18. 07. 2012 15.59
+5
Slovenci tako slabo živimo ker smo umsko zastali ekonomsko nepismeni tepci. Kaj bo vlada dala enemu, pa drugemu, pa tretjemu... Edini pravi način je, da se do maksimuma znižajo davki in da se politiki nimajo več s čim igrati. Drugič, vsak bi si moral za pokojnino privarčevati sam. Ali zabito ljudstvo ne dojame, da je edino to pošteno. Tistih nekaj, ki jim to v življenju ne bi uspelo in drugi socialno ogročeni bi morali dobiti socialna stanovanja ( pa ne kot jih imajo južnjaki v Celovških dvorih za 2250.000 evrov na račun davkoplačevalcev ) ampak taka kjer je en wc v celem nadstropju in ena skupna kuhinja. Zakaj tako. Ker na ta način lahko poskrbiš za vse revne. Ne pa tako, da 500 južnjakom kupiš za četrt milijona stanovanje v državi imaš pa še 3000 brezdomcev. Hkrati naj dobijo 200 evrov na mesec in bone za hrano. To je vse. Ostali ki so si privarčevali pa imajo toliko kot so privarčevali. eni 500 evrov drugi 5000 kakor je bil kdo priden. In pri tem sistemu je pomembno tudi to, da potem to nikoli ni več politična tema saj je poskrbljeno za najrevnejše ostali so pa odvisni od svoje pridnosti. vse drugo in to kar imamo sedaj so povsem zgrešeni izumi, ki neprestano povzročajo politične težave.
dkivona
18. 07. 2012 16.09
+8
"vsak bi si moral za pokojnino privarčevati sam. Ali zabito ljudstvo ne dojame, da je edino to pošteno" Na evo pol pa varčuj za penzijo s 500 EUR plače. Ja blo bi pošteno, ampak bo potrebno pred tem orn spremenit marsikaj, predvsem to, da boš za pošteno delo pošteno plačan! In ne govori o pridnosti - tud smetar in čistilka npr. sta zeloooo potrebni delovni mesti (verjetno bi prej opazli odsotnost čistilke, ko pa referentke v eni pisarni) ampak žal zelooo slabo plačani in brez vsake časti.
Boris Praprotnik 1
18. 07. 2012 15.40
-7
Misl mene je sram k takele oslarije berem, sistem pri nas je zato zanič k ljudje samo sanjarijo kaj jim bo država dala sami pa nebi ustvarl čisto nič, vs majo politniki za hišne ljubljenčke, mate možgane? no potem jih pa začnite uporabljat ;)
Boris Praprotnik 1
18. 07. 2012 15.41
-4
Jugoslavija > Slovenija >XY Od nekdaj totalno nečustvena in ne socialna država do amena :(
trimax
18. 07. 2012 15.34
+4
Nič novega. To da so v tej državi pesjanarji vredni več kot ljudje tako ali tako vsi že vemo. Lahko lajajo ponoči in podnevi, kakajo kjerkoli se jim zljubi, te morda celo napadejo in pogrizejo (če slučajno nisi dvolj vešč da bi razumel njihova pravila obnašanja in si seveda potem kriv ti) pa so še vedno nekaznovani in veselo tekajo nokoli. Lepo je v Sloveniji biti pes.
strahd
18. 07. 2012 15.39
+2
Če laja pes po 22h, kličeš policijo, isto, kot če ima kdo žur u bloku... kakajo valda kjerkoli, vendar naj bi to lastniki za njimi pobrali. Tu pač pes ni ničesar kriv, če je lastnik tepec in se ne drži zakona. Pes bo sam od sebe zelo zelo redko napadel, če pa ti siliš vanjga namesto, da bi šel samo mimo si pa sam kriv da...
KnightTemplarSL
18. 07. 2012 15.42
+1
Lepo je bit VIP v Sloveniji, lahko delajo kar hočejo.... Imajo zabave z psami, no ja nekateri niso dobro odnesli, so jim dali premalo uspavala. Večini pa je uspelo pobegniti in tudi zakriti svoje sledove, so pač odhiteli na smučenje v Avstrijo če prav nevedo se smučati. Mogoče pa zdaj ko so tile psi umrli, končno ugotovili, zakaj imajo ženske poleg pri sebi.
Tomislava Ule
18. 07. 2012 15.25
+14
Vsi enkrat ostarimo, tudi Janša in njegovi bodo enkrat stari, samo s to razliko, da ima on toliko premoženja - nelegalnega, da si bo lahko plačal svojo oskrbo. Žalostno pa je, da tudi sam ni več mlad, a nima posluha za starejše. A oni nimajo več staršev ali pa jim ni nič mar zanje, drugače si ne moremo misliti.
dkivona
18. 07. 2012 15.40
+6
Seveda imajo starše, ampak imajo tudi denar, da je zanje vrhunsko poskrbljeno... dejstvo je, da si vodilni niti v sanjah ne predstavljajo kako živi navadna raja... če bi jim dali minimalne dohodke bi blo za njih tako
dkivona
18. 07. 2012 15.41
+1
dkivona
18. 07. 2012 15.42
+1
se opravičujem za čudne komentarje... neka mi nagaja
Tonček Balonček
18. 07. 2012 15.20
-5
Zakaj bi s emi zdlo živlčjenej nekega komunista vredno več od mačjega ali apsjega? Slednaj dva nista nikoli nikomur storila nič žalega, brezverce pa alhko vržemo v kansto za semti, vsaj takrat, ko je tako pridigal msgr.dr. kardinal Rode, kajti takrat še ni bilo ločevanja odpadkov! Dandanašnji imamo pa bio kante!
skodelica kave
18. 07. 2012 15.09
-10
nevem za druge, ampak men je moj maček najvažnejši.
zack12
18. 07. 2012 14.57
+21
Kužki,imajo zavetišče.....kaj pa mi, delavci, ki smo delali 40 let in več......
Blue Dream
18. 07. 2012 15.29
+0
si že bil v zavetišču?ni ravno raj na zemlji psi zaenkrat še ne hodijo v službo...torej so odvisni od nas ljudi (človekov najboljši prijatelj pa to), medtem ko ljudje lahko poskrbimo za sebe tako ali drugače
Blue Dream
18. 07. 2012 15.34
sicer pa tudi ljudje imajo zavetišča in vemo kako to zgleda
Ante Bilobrk
18. 07. 2012 14.50
-25
Samo je veliki ???? kdo bo skrbel za njihove umazane riti.Ma ni denarja da bi jaz bil za strežnika pri njih ker so sami packi . Moje geslo je zmeraj da vsaka sveča enkrat pogori in njihova bo tudi
Ante Bilobrk
18. 07. 2012 14.52
-13
Naj se jim vse zatakne v grlu kar vzemejo od mene
KnightTemplarSL
18. 07. 2012 14.53
+27
kar vidiš na drugih, lahko pričakuješ na sebi. Če ti bo Bog dal toliko let in upam, da bo ti, boš ti tudi enkrat star potem če ti bo še spomin koliko toliko služil si zamisli kaj si napisal ko boš imel plenice polne blata in se nebo nihče zmenil za tebe.
aurora 12
18. 07. 2012 15.01
+17
mogoče boš tudi ti nekoč taki pacek ko boš star, zarečenega se največ poje
concord
18. 07. 2012 15.13
+11
Ante, ti si že zdaj in to ne samo pacek...
Tomislava Ule
18. 07. 2012 15.27
+3
Vse se vrača, vse se plača in palica ima VEDNO, vedno dva konca.
strahd
18. 07. 2012 15.43
+1
Pa zakaj se vedno meša imaginarne kolege v debato? Grem glavo, obe roki in nogi stavt, da če bi kolega Bog obstajal, bi se marsikatera zadeva mnogo drugače obrnila....
CDROM
18. 07. 2012 14.49
+24
To je resnica, pa talajte minuse kot želite! Življenje živali se nekaterim zdi bolj vredno kot življenje človeka. Mnogo krat v marketih vidiš, kako družine kupujejo vse za živali, ko pa otrok reče, da želi imet kako stvar, ga starši grdo pogledajo. Pa pse ko oblačijo v razno razne cunjice, pa izraze kot so pridi k mami, pa ko živali poljubljajo na gobec,..... mislim dajte no, če se vam zdi to normalno bi bilo potrebno poiskat strokovno pomoč. Žival mora imet hrano, čisto, ga peljat na sprehod (se ukvarjat z njim), a ostalo je.......
flegmat
18. 07. 2012 14.53
-6
cuckom injekcije, dnar pa v domove za ostarele, pa bo mir ... 80% psove itak shira po teh zavetiščih in fašejo injekscijo v vsakem primeru, sam noben nč ne misl pol je pa tko
ANTI SFRJ
18. 07. 2012 14.46
+23
koliko smo vredni ????? toliko kot imamo v žepu...............
Blue Dream
18. 07. 2012 14.41
+12
ta primerjava se mi zdi čisto nepotrebna treba je poskrbeti za vse
JURKO_22
18. 07. 2012 14.46
+9
CDROM
18. 07. 2012 14.52
+4
Za izgradnjo pesjakov so nekje v SLO, dali milijon €. A veste koliko denarja je to? Se zavedate kam bi lahko ta denar namenili, da bi bilo za nas državljane malo bolj poskrbljeno? Mi plačujemo davke, da se bo bolj poskrbelo za živali in manj za ljudi?! Skregano z logiko!
concord
18. 07. 2012 15.16
+10
Kaj nekje v Sloveniji!? V Mariboru! Samo moraš razumeti, da od teh milion EUR kar dosti dobi župan, nekaj podžupani, inšpektorji in županovi podrepniki... Za pesjake ostane bore malo.
Blue Dream
18. 07. 2012 15.32
+4
uh koliko miljonov je bilo porabljenih za razne neumnosti in tebi gre v nos ravno zavetišče
JURKO_22
18. 07. 2012 16.33
+3
Zaradi mene se lahko za pesjake porabi MILIJONE če je za ostarele poskrbljeno. Tudi vi boste enkrat stari... Nespoštovanje ljudi od katerih se lahko učimo življenskih resnic in se učimo iz njihovih izkušenj. Če to ni krivica
NightWishFan
18. 07. 2012 14.40
+31
Žalostno, samo resnica.....stari ljudje so sam strošek za državo, zato bi se najraje jih kar znebili. Enkrat bodo tudi tile politiki stari, samo oni se ne bojijo, ker so si toliko denarja po kradli, da lahko imajo doma 4 seksi medicinske sestre vsak dan 24ur na dan da jim bodo zamenjavale pleničke.
JANZELJ
18. 07. 2012 15.06
+4
Temu ne bo tako verjemi vsaj pri nas ne bomo prej pospravili zalego!
taurus90
18. 07. 2012 14.22
-34
Želite dodaten zaslužek s prodajo kozmetike? Za dodatne informacije pišite na martin.avon.slo@gmail.com
5sonce
18. 07. 2012 14.56
+15
kdo pa še kupuje kozmetiko, v teh časih......
JANZELJ
18. 07. 2012 15.07
+3