Slovenija

Ostala brez študentskih bonov, naštudirala zakonodajo in jim dokazala, da nimajo prav

Ljubljana, 12. 02. 2015 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
275

Več kot mesec dni je 21-letna študentka brez študentskih bonov, pa čeprav ji pripadajo. Je namreč prejemnica pokojnine po pokojnem očetu, ker pa imajo upokojenci in prejemniki družinske pokojnine na ZZZS isto šifro, informacijski sistem ni zaznal, da ji pripadajo boni.

21-letna študentka je že več kot mesec dni brez študentskih bonov, ker so ji na točki Študentske organizacije univerze v Ljubljani (ŠOU) sporočili, da ji ne pripadajo, ker po pokojnem očetu prejema 200 evrov družinske pokojnine. Zgrožena, da bo zaradi tega dohodka ostala brez subvencionirane prehrane, se je lotila raziskovanja in kmalu ugotovila, da je brez bonov ostala po krivici.

Dobro preverite, ali vam pripadajo študentski boni, da ne boste neupravičeno ostali brez.
Dobro preverite, ali vam pripadajo študentski boni, da ne boste neupravičeno ostali brez. FOTO: 24ur.com

Zakon o subvencioniranju študentske prehrane v 6. členu namreč navaja, kdo vse je upravičen do študentskih bonov. "Upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji ter niso v delovnem razmerju, ne opravljajo gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti oziroma poslovodne funkcije kot edini ali glavni poklic po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in niso prejemniki pokojnine, razen prejemniki družinske pokojnine," je navedeno v zakonu.

Kdo se moti?

Če zakon pravi, da ji nekaj pripada, referenti pa, da ne, potem je očitno, da se nekdo grdo moti. 21-letnica je začela brskati po spletu in preverjati, kaj ji pripada. Poklicala je na ŠOU in jim citirala zakon, tam pa so ji pojasnili, da je prišlo do napake v informacijskem sistemu, saj imajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) upokojenci in prejemniki družinske pokojnine isto šifro, zato sistem ni zaznal, da je upravičena do bonov.

ŠOS: težave so na strani ZZZS, se jih pa da hitro urediti

Do težav prihaja, ker ZZZS v nekateri zavarovalnih podlagah vodi tako upravičence kot neupravičence. Tega dejstva ne preverja ŠOS, ampak podatek dobi s strani ZZZS. ŠOS o tem, kje so težave

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pojasnujejo, da so težave na strani ZZZS. Kot navajajo, na podlagi Zakona o subvencioniranju študentske prehrane ŠOS od ZZZS pridobi podatek o tem, ali je študent upravičen do študentske prehrane ali ne. Kriterij za upravičenost je zavarovalna podlaga. "Do težav prihaja, ker ZZZS v nekateri zavarovalnih podlagah vodi tako upravičence kot neupravičence. Tega dejstva ne preverja ŠOS, ampak podatek dobi s strani ZZZS. Prav tako mora ŠOS podatek ZZZS upoštevati, saj bi v nasprotnem primeru kršil zakonodajo," pojasnjujejo na ŠOS in dodajajo, da je postopek reševanja nastalih težav dorečen na podlagi podpisanega dogovora med ŠOS in ZZZS. "V primeru, da študent ugotovi, da je upravičen in ga je sistem zablokiral, se mora zglasiti na ZZZS, kjer dobi ustrezna potrdila. Na podlagi potrdil ga ŠOS v istem trenutku odblokira in postane upravičenec. Situacija je tako lahko rešena v istem dnevu,"  še zatrjujejo v organbizaciji.

ZZZS mora priskrbeti ustrezna potrdila

Seveda smo za pojasnila prosili tudi ZZZS, kjer so pojasnili, da ŠOS navedene podatke pridobiva iz evidence obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jo vodi ZZZS. ŠOS in ZZZS imata sklenjen dogovor o posredovanju podatkov, in sicer ŠOS na ZZZS posreduje enkrat mesečno EMŠO študentov, ki uveljavljajo subvencionirano prehrano, v mesecu septembru in oktobru pa dvakrat tedensko. Če ima študent urejeno zavarovanje iz naslova delovnega razmerja, opravljanja gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti oziroma poslovodne funkcije kot edini ali glavni poklic ali je prejemnik pokojnine, razen družinske, ZZZS posreduje na ŠOS dogovorjeno šifro, zaradi česar študent ni upravičen do subvencionirane študentske prehrane.

Zaradi napake v sistemu je že več kot mesec dni brez študentskih bonov.
Zaradi napake v sistemu je že več kot mesec dni brez študentskih bonov. FOTO: Thinkstock

A očitno to ni dovolj, saj se je v primeru 21-letne študentke ta sistem izkazal za pomanjkljivega. Na ZZZS dodajajo, da študenta v primeru, če meni, da bi moral biti upravičen do študentske prehrane, študentski servis napoti na ZZZS, kjer preveri svoje zavarovanje. "Če si študent uredi ustrezno zavarovanje tekom meseca in izpolni pogoje za pridobitev subvencionirane študentske prehrane, je med ZZZS in ŠOS dogovorjen protokol, da študent na ŠOS predloži pisno potrdilo ZZZS o urejenem zavarovanju, na podlagi katerega ŠOS prizna subvencionirano študentsko prehrano," še dodajajo na ZZZS.

Tako so referenti na ŠOS (točka SŠP) študentko napotili na ZZZS, da tam preveri podlago za zavarovanje. Konkretnega primera ne morejo komentirati, "domnevajo pa, da v tem primeru ni bilo v evidenci obveznega zdravstvenega zavarovanja pripisan podatek, da se otrok, ki je prejemnik družinske pokojnine, šola, zato se po podatkih iz evidence ni štelo, da je prejemnik družinske pokojnine".

Čaka, da zadeve uredijo, ves ta čas pa je še vedno brez bonov

21-letnica sporoča, da zadeve še niso urejene, čeprav so ji obljubili, da bodo njen primer hitro rešili. Tudi z ZZZS je prinesla izpis obveznih zdravstvenih zavarovanj, ki dokazujejo, da prejema družinsko pokojnino. Zdaj čaka, da ji sporočijo, da se lahko oglasi po študentske bone. Njena mama je nad celotnim postopkom in sistemom zgrožena. "Zaradi njihove malomarnosti je bila hči več kot en mesec brez bonov, ker jim je verjela, da ji ne pripadajo. Ni mi pa jasno nekaj, ali so mislili da moja 21-letna hči prejema navadno pokojnino, ali kaj," se sprašuje.

21-letnica se sprašuje, kako je možno, da imamo informacijski sistem, ki dopušča napake.
21-letnica se sprašuje, kako je možno, da imamo informacijski sistem, ki dopušča napake. FOTO: Thinkstock

Upamo, da je takšnih študentov, ki zaradi napak v sistemu ostajajo brez pripadajočih bonov, malo oziroma, da so vsi tako angažirani, da preverijo, katere so tiste pravice, ki jim pripadajo. Zakon določa, da so prejemniki družinske pokojnine, ki se šolajo, upravičeni do subvencionirane študentske prehrane. Dobro je, da to veste, ker se lahko zgodi, da sistem tega ne ve in v tem primeru boste morali doseči, da bodo napako čim prej odpravili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (275)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KuaTEbriga
12. 02. 2015 23.59
+25
Boni so najboljša ugodnost študija, nekateri so po cel dan v Ljubljani ali drugje, kamor hodijo na faks in postaneš lačen in je veliko bolje jest v restavraciji za 2-3 eure kot pa plačat toliko za sendvič in pijačo. Ljudje, ki sarkastično komentirate, koliko ji boni pomenijo, verjemite vsem študentom veliko pomenijo!
Sentis
13. 02. 2015 09.28
+3
Res je, se ti pa čez čas vsa ta hrana zagabi in si raje sam začneš kuhati. Vsaj tako je bilo pri meni, ko sem še študiral. Na začetku je res super, vendar na dolgi rok pa se je preobješ (enaki okusi, vse na hitro narejeno, razlike med jedmi na bone in redno ponudbo, obnašanje gostincev do študentov...)
mafija leva drogeraška
12. 02. 2015 23.18
+3
šivilja tudi tipka z dvema prstoma, čist tak mimogrede... zgleda, da tega še noben ni opazil...
joze drugi
12. 02. 2015 22.28
+0
Za samo zdravje človeka je definitivno bolš če ne je na bone. Se veliko piše o tem kakšna je kvaliteta hrane zunaj.
?akula
12. 02. 2015 22.23
-1
ta verjetno ne bo dobila službe.
bucy.
13. 02. 2015 07.19
+1
mit75
12. 02. 2015 19.33
+5
Sloveeenijaaaa
Jožajoža
12. 02. 2015 17.13
-142
ta namerno zavlačuje študij, nikoli ne bo doštudirala le izkorišča sistem, državo, mamo, sorodnike in to samo zaradi koristi
Darko32
12. 02. 2015 17.35
+70
bucy.
12. 02. 2015 17.42
+24
Jožajoža a ti si jasnovidec/jasnovidka???
vezuv_
12. 02. 2015 17.49
+22
JOžajoža ne klati neumnosti - predvidevam, da punca hodi v prvi letnik faksa - če računam prav.
vipxy
12. 02. 2015 18.02
+14
Jožajoža, če bi poznal-a današnji sistem ti nikakor ne dovoljuje kakršnegakoli zavlačevanja študija!
aghr
12. 02. 2015 18.35
+11
Tale Jožajoža pa zna napisati oslarije, ima same črne misli.
pihecmihec
12. 02. 2015 18.37
+9
Jožajoža niso vsi taki kot ti, nesposobni!
miki67
12. 02. 2015 18.45
+17
Joža - joža ti nisi neumen, ti si neumen - neumen
felix59 drugič
12. 02. 2015 19.58
+14
Joža vedno , ko se napiješ potem klatiš neumnosti. Ampak sedaj si pa bil mrtvo pijan !!
miki67
12. 02. 2015 20.06
+7
felix59, ha, ha, na 24ur imam najraje komentarje, vsaj tu se od srca nasmejim
HihgTimes
12. 02. 2015 21.21
-12
boga reva je bla cel mesec braz bonov za hrano. Res hudo da je mogla kot vsi ostali tudi brezposelni
Andrej Merljak
12. 02. 2015 16.18
-6
Boni da ali ne ? Ne vem zakaj bi morala drzava subvencijonirat prehrano npr. ljubljanskim, mariborskim studentom.... saj se se naprej prehranjujejo pri svojih starsih, kot pred vpisom na fax. Pa se studentskega doma ali privat sobe jim ni potrebno placat!!!
RedDevil20
12. 02. 2015 16.22
+14
Kaj so oni krivi, da so doma iz LJ ali MB-ja ? Eni imajo pač srečo, da so doma ravno iz teh krajev..
Blablablabla
12. 02. 2015 17.11
+11
Oprosti ampak kaj ima sploh veze iz kje si za bone?? Tako kot se lahko ljubljančan ali mariborčan prehranjuje doma se lahko tudi katerikoli drug...Ne vem za druge, ampak nimamo vsi staršev doma cel dan, da bi nam kuhali
Zigy11
12. 02. 2015 20.42
-1
RedDevil20
12. 02. 2015 16.13
+31
In kaj potem, če prejema pokojnino, draga nesposobna država, katero vodi tuja mafija in gospod Kučan ?! Če si študent, ti boni pripadajo in pika. Republika Banana, nevem kaj je treba pri tem tako razmišljat...razmišljajte raje kako boste dobili nazaj pokradene milijone. Aja, o tem pa ne boste razmišljali. ker ste vsi med sabo povezani in vsakmu nekaj pade v žep, zakaj bi drug drugega potisnili v drek, če pa imate vsi od tega korist. Kaj bi dal, da bi enkrat videl, doživel to, da bi se na eni strani zbrali tistih 50 požrešnih nesposobnežev, ki so zafurali državo, jo spravili na rob preživetja in vseh 2 milijona ostalih. Kaj bi bilo? Brezsrčneži bi nam še v rit potisnili denar, ker bi se oni podelali od strahu. Šele takrat bi se mi Slovenceljni malo bolje počutili.
jolbešpoš
12. 02. 2015 16.12
+11
KAJ JE ZDAJ DRŽAVNI BIROKRATI, BOM MORAL ŠE ENKRAT NA ZEMLJO PRITI, DA BOM VAŠE ŠLAMPARIJE IN NEMARNOSTI POPRAVIL, SAM POL BOM DAL VAS NA KRIŽ PRIBIT.
Darkobox
12. 02. 2015 16.08
+5
Osebno ne vem, kje je nastala napaka. prejemam pokojnino po ocetu in so mi bone takoj odobrili ni prihajo da nikakrsnjih nesporazumov.
Super1337
12. 02. 2015 15.59
+36
"21-letnica sporoča, da zadeve še niso urejene, čeprav so ji obljubili, da bodo njen primer hitro rešili." ...glede na znano hitrost uradnikov, če bo dobila bone nazaj še pred koncem študijskega leta, bo to "zmaga"...
mariomaher
12. 02. 2015 14.52
+17
Pri nas je še veliko takšnih, ki ne dobijo, kar jim pripada, medtem ko kratkonogi murglčan še ni ostal brez svojega dodatka. Čeprav nikomur ni jasno, zakaj ga sploh dobiva. Ampak, on je država :)
kiboko
12. 02. 2015 15.25
+15
On je vsaj bivši predsednik ... je pa veliko drugih, za katere se res ne ve zakaj dobivajo karkoli.
Izi07
12. 02. 2015 15.51
+16
Zarad mene je lahko papež vendar dodatka si ne zasluži in PIKA!!
nezaželjen
12. 02. 2015 15.56
-11
?akula
12. 02. 2015 22.25
+1
koliko naših plač pa dobivajo današnji vodje?
soniksk
12. 02. 2015 14.51
-11
Jaz ko sem bil študent par let nazaj ni bilo niti časa za hodit na bone, ker so v gostilnah po navadi bile zelo gneče, menze na bone pa nismo imeli. Mogoče ji pa ti boni veliko pomenijo, ne vem.
selector
12. 02. 2015 15.05
+18
glede na sedanjo gospodarsko situacijo ji gotovo veliko pomenijo, medtem ko zdolgočasenemu uradniku za šalterjem niti ne. ya, za 2 eur boš naredu ceneje in kvalitetneje. da te vidim.
Winsu2
12. 02. 2015 15.08
-3
Ma jst jih sploh nisem vzel, ker sem študiral blizu doma tako da sem raje šel v trgovino si kaj kupit kot pa čakat tam une kolone!
kiboko
12. 02. 2015 15.26
+6
Očitno ji pomenijo, saj se drugače s tem ne bi ukvarjala.
batom@pinkponk.com
12. 02. 2015 14.33
+3
vse slike so simbolične...
grim3
12. 02. 2015 14.26
+13
Pametna punca. Svoje pravice je naštudirala, sedaj pa upam, da tudi na svoje dolžnosti ne bo pozabila.
vipxy
12. 02. 2015 18.11
+6
brez skrbi, ti časi večnih študentov so mimo...če ne veš, lahko le enkrat pavziraš ali se prepišeš na drug fax/program...potem pa konec ;)
gongash
12. 02. 2015 14.17
+14
ja to je to ne. rabimo 10 uradnikov in cel kup nesposobnih informatikov da rešimo eno zadevo, samo inofrmatiki, ki niso kaj preveč dobri gredo v upravo.
gongash
12. 02. 2015 14.22
+7
in ti ljudje potem stavkajo proti rezom pa še višje plače imajo kot v gospodarstvu....narobe svet
dr.dare
12. 02. 2015 14.13
-6
Dokler ne bo šolnin bo pač tako da vsi financiramo cca 6 letno pijančevanje in preseravanje študentov...
Tom Jones 1
12. 02. 2015 14.18
+7
Govoriš iz lastnih izkušenj al kako?.....
dr.dare
12. 02. 2015 14.23
-8
kiboko
12. 02. 2015 15.32
+3
Gre za članek o neučinkoviti in nepravični javni storitvi, ne o učinkovitosti študija, kar je sicer zanimiva tema, zahteva pa drugačno obravnavo.
Karantanija
12. 02. 2015 14.07
+2
Takšnih primerov je verjetno še kar nekaj.
selector
12. 02. 2015 15.09
+3
Seveda, uradniki rečejo temu::kreativni dodatki :P dodatek za nočno delo, za odsotnost od žene in otrok, za delo za računalnikom, za otrdele noge in roke :P
IronMayhen
12. 02. 2015 14.04
-14
Ehhhh cela 4 leta studija nisem niti enega bona kupila, pa sem prezivela. Vcasih je ok, ce si skuhas testenine, naslednjic krompir, kaksen puding,... In ti ni treba po restavracijah hodit. Ze tako si v stiski s casom, ko moras cimvec predelat v cimkrajsem casu. Meni tole malo disi po preseravanju.. Oprostite..
BYT3
12. 02. 2015 14.10
+23
Jaz v nasprotnem pa sem studentka kemije in imam poleg normalnih predavanj, seminarjev tudi laboratorijske vaje. Nekatere dneve sem na fakulteti od 7h zjutraj do 19h zvecer. Ker smo se selili in je nasa lokacija pri zivalskem vrtu smo lahko zelo veseli da imamo menzo. Boni ob tako dolgem dnevu pridejo prav, ker je zadnja stvar ko pridem domov izcrpana, se to da bi kuhala kosilo.
IronMayhen
12. 02. 2015 14.17
-6
Zelo podobno je blo na BF uni studiju. Meni je blo bolj brezveze it v menzo, zato sem si naredila raje sama za jest. Se danes trdim, da je bilo ceneje.
kasirena
12. 02. 2015 15.57
+8
IronMayhen preseravala si se ti časom, ker si ga imela na pretek da si lahko kuhala. In zakaj ne bi punca imela bonov če ji pripadajo???
IronMayhen
12. 02. 2015 17.26
-7
Sam jejte, dober tek :) Pa še sladico si naročte :)
bucy.
12. 02. 2015 21.32
+2
Mizantrop666
12. 02. 2015 13.38
+21
Nesposobni ljudje so na položajih. Na vseh, vključno na čelu vlade in na čelu opozicije ... Vsi so grabežljivi mrhovinarji, ki cepetajo po našem denarju.
glava2
12. 02. 2015 13.45
+9