Slovenija

Osnovnošolko zadela kap

Trebnje, 05. 02. 2010 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nataša Repovž
Komentarji
87

Deklica iz Trebnjega je v šoli tožila zaradi bolečin v roki, a so jo iz zdravstvenega doma zaradi preobilice dela poslali domov. Starši so jo odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da je doživela kap.

Osnovnošolka zadnje triade iz Trebnjega je prejšnji teden med poukom v roki začutila bolečine, zato so jo starši odpeljali v šolski dispanzer v zdravstveni dom. "Ni se dobro počutila in je s svojega telefona poklicala starše, ki so jo prišli v šolo iskat,“ je povedala ravnateljica Rožica Zakšek.

Ker je imel zdravnik polne roke dela s sistematskimi pregledi otrok, je sestra starše deklice prosila, naj se oglasijo pozneje. “Odšla je domov, tam pa se je njeno stanje poslabšalo, zato so jo starši sami odpeljali v bolnišnico,“ je pojasnila Elizabeta Žlajpah, direktorica ZD Trebnje. Tam so ugotovili, da jo je zadela kap. "Težko je zdaj presodti, ampak verjetno po prvem stiku z deklico stanje ni bilo tako ogrožujoče, kot se je potem izkazalo,“ je še dodala Žlajpahova.

Zdravstveni dom Trebnje.
Zdravstveni dom Trebnje. FOTO: POP TV

Deklica zdaj leži na nevrološkem oddelku pediatrične klinike, njeno zdravstveno stanje pa je dobro. Jutri naj bi že odšla domov.

Direktorica zdravstvenga doma Trebnje in ravnateljica osnovnošolke sta s starši dnevno v stikih – ti so obema povedali, da ne želijo, da mediji razpravljajo o tem neprijetnem dogodku in si želijo, da deklica pride čim prej domov. "Sami starši niso želeli, da bi se o tem razpravljalo v medijih. Naša želja, kot tudi želja staršev je, da bo z deklico vse v redu,“ pravi Žlajpahova.

Ravnateljica sicer v 35 letih ne pomni tako hudega primera. Običajna praksa v šolah je, da lahko otroci v prisotnosti učiteljice pokličejo domov, če je kaj narobe, ali pa učitelji starše pokličejo sami. Če gre za nujno zadevo, pa otroke kar iz šole odpeljejo k zdravniku in o tem takoj obvestijo starše.

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SonyGirl
08. 02. 2010 23.08
Sam resno. Zakaj je sistematski preglet prednostni pred nujnim primerom? A se sistematskega pregleda ne da prekint?
Funkadelik
06. 02. 2010 09.27
Fora je v tem da so nekateri ljudje panični in zahtevajo nujno medicinsko pomoč če imajo migreno, nekaterim pa lahko pol roke manjka pa je ne bodo zahtevali. Sam sem TZN in se vsakodnevno soočam s primeri ki sem jih opisal zgoraj.
lokalnipatron
06. 02. 2010 09.24
PREDLAGAM VSEM TEM PAMETNIM FORUMAŠEM,DA GREJO DELAT NA TRIAŽO PO AMBULANTAH IN SSVOJO IZREDNO PAMETJO IN NADARJENOSTJO UPORABIJO V PRID VSEH DRŽAVLJANOV IN POSTAVIJO DIAGNOZO ŠE PREDEN BO PACIENT PRIJEL ZA KLJUKO.ČE PA NIMATE KEJ BOLJ PAMETNEGA POČET,PA VEN SNEG KIDAT.
comment123
06. 02. 2010 08.34
VSAK, KI PRIDE PO POMOČ MORA BITI TAKOJ RESNO OBRAVNAVAN IN ŠELE PO PREGLEDU IN IZKLJUČITVIJO MOREBITNIH RESNIH SITUACIJ SE LAHKO ODLOČI ZDRAVNIK ZA NADALJNE KORAKE. TO KAR SE DOGAJA ZADNJE ČASE PA JE IGNORANCA NA VIŠKU. KONČALO SE JE TOKRAT DOBRO, VENDAR NAJ SI ŽE ENKRAT DAJO DOPOVEDATI TI GOSPOSKI DOHTARJI, DA SO TAM, DA NAM POMAGAJO IN TO TAKOJ.... EN SISTEMATSKI PREGLED,POVPREČNO ZDRAVIH JE BIL BOLJ VAŽEN KOT KAP,UPAMO NA ODGOVORNOST!!!
kales
06. 02. 2010 07.58
Ma kje je pa sedaj tisti nesposoben minister,ki ni drugam kot za penzijo?
rafael.m
06. 02. 2010 07.34
Pri takem otroku, če ga je bolela roka, je res težko predvidet, da gre za kap. Je pa na splošno naše zdravstvo v kaputu. Samo en primer: Na napotnico za pregled srca čakaš za različne preglede(komplet kot jih opravljajo menanžerji), odvisno od pregleda od 1-3 mesecev. Samoplačniško si na vrsti jutri. Stane pa komplet pregled 300 E. Adijo Slovenija, dober dan Amerika.
Gr@bnv@ler
06. 02. 2010 07.16
VIVA LA LABORATORIJ
Gr@bnv@ler
06. 02. 2010 07.15
NAPIŠMO PETICIJO DA V zdJIH MORAJO BITI 2 SESTRI NA ZDRAVNIKA IN NE SAM ENA KER PTOEM ČAKAMO KO KONJI
andrej69
06. 02. 2010 07.12
Ne vse zdravnike metat v isti koš. Med njimi je tudi veliko dobrih..
pogan
06. 02. 2010 07.08
pa razlozite mi, kako naj clovek(medicinsko osebje) obnasa, ce ima vsaki dan iste tecne ljudi na vratih, kdaj bom na vrsti? zakaj tako dolgo cakam?.... banalni primeri pa so v nujni ambulanti... pride mudel ki je v bolniski v dezurno po bolniski list, haloooo.... seveda lenuh ne da se mu cakati pri svojem zdravniku.... primeri naprej... pride mamica cela panicna v nujno ambulanto, da naj takoj pomagajo njenemu otroku ker ima ze 4 dni vrocino... pa nebi sla drugi dan k otrokkovem pediatru... ne tam je treba cakati.. ljudje smo podn.... ne zagovarjam nikogar, tudi sam imam slabe izkusnje s med. osebjem.... a ne morete posplosevati vse.... 90% osebja je super. ampak tako je povsod, v trgovini. po pisarnah....ampak tam niso psihicno obremenjeni vsak dan kot v zdravstvu...
pogan
06. 02. 2010 07.00
ce je nujni primer se gre v nujno ambulanto in ne splosno....
LomilkaSrc
06. 02. 2010 06.34
cel sistem ne samo zdravstvo , je gnil. vse bolj postajamo podobni osrani ameriki. če nisi zavarovan te pustijo umreti. sramota! mi se gremo neko demokracijo in socialno državo. ma lepo vas prosim. skorumpirane politike dol. še tito je več dal navadnim ljudem
gosenica80
06. 02. 2010 06.19
tudi meni se je zgodilo, da so mi 6 mesečnega dojenčka zaradi sistematskega pregleda zavrnili. če ne bi imela vez in poznanstva v drugem kraju z zdravnico, da mi je vsaj na hitro pregledala otroka, če je stanje resno bi otrok umrl.saj sma tisti trenutek mogla v bolnišnico in tam ostala 3 tedne... tako je naše zdravstvo. SRAMOTA ZA SLOVENIJO. MOGLI BI BOLJ KAZNOVAT ZDRAVNIKE PA MEDICINSKO OSEBJE PA KERO LICENCO VZET PA BI SE BOLJ ČLOVEŠKO OBNAŠALI. KJE JE ZDAJ TISTA NJIHOVA PRISEGA!!!!!!!!!!!!!!!!
bradonja
06. 02. 2010 05.38
Saj kar zajebe zdravnik tko pokrije zemlja.Mene pa zanima kdaj bo odletela arogantna Kalanka
VolilecSI
06. 02. 2010 03.59
V takšnih razmerah kot jih v naši državi imamo, se sploh ne čudim, da starši primera ne želijo izpostavljati saj si ne želijo težav. A je to velika napaka, ker se prav zaradi tega pri nas nič ne more spremeniti. Spremembe pa so nujne! Zakaj je morala deklica po tem, ko je o bolečinah obvestila učiteljico sama z mobilcem klicati starše v službo? Čemu niso že v šoli poklicali reševalnega vozila? Ali je v primeru sistematskega pregleda medicinsko osebje zdravstvenega doma sploh upravičeno zavrniti nujno medicinsko pomoč? Če bi v zadevni zdravstveni dom po pomoč povsem slučajno prišel Miklavčič, bi kompletno skupino otrok iz sistematskega pregleda najbrž takoj poslali domov, pa o tem na 24 UR seveda ne bi poročali. V tej državi je narobe čisto vse in vse je odvisno od nas. Ali bomo še naprej pasivno spremljali resignacijo dokler ne zadane še nas ali naše najbližje? ŽIVELA II. REPUBLIKA!
DarthRevan
06. 02. 2010 01.59
zajfa 06.02.2010, 01:51 Še mal pa bomo prej zaupali šamanom.. ------------------------- Ti si me pa spomnil na en dober vic: Evolution of medicine: I have a headache ... 2000 BC - Eat this root 1000 AD - That root is infected. Say this prayer. 1850 AD - That prayer is superstition. Drink this potion. 1940 AD - That potion is snake oil. Swallow this pill. 1985 AD - That pill is ineffective. Take this antibiotic. 2000 AD - That antibiotic is artificial. Eat this root.
DarthRevan
06. 02. 2010 01.57
MySmegma 05.02.2010, 22:54 spet bo minister kriv! ------------------------------ Ja saj...prav gotovo se bo tudi tukaj kaj takega zgodilo ko bo kdo hotel nabirat politične točke. Res žalostno da je politična "kultura" pri nas na takem nizkem nivoju... Mislim, če bi za vsako reč menjali ministra je vseeno če imamo kar ves čas brezvladje.
zajfa
06. 02. 2010 01.51
Težko je delat efektivno ko imaš v glavi non stop to navlako titul oziroma naslovov s katerimi se vsakodnevno hranijo.. Gospod dr.blabladr.doc.blabla Potem ko je pa potrebno res kaj narediti jih pa večina odpira t.i. zdravniške biblije beri neke priročnike iz praveka katere medikamente uporabiti itd. In to so profesionalci.. Samo še čakamo, da se bodo zdravniki šli izobraževat v glaxo smith&cline, da jim bodo povedali kaj vse morajo prodati oziroma nam strpati v želodec, da bodo razna jadralna letala in vikendice v žepu.. Še mal pa bomo prej zaupali šamanom..
soola
06. 02. 2010 01.27
LJUDJE SMO SAMO ŠE ŠTEVILKE......mnogi zdravstveni delavci se ne zavedajo, da so na delovnem mestu zaradi pacientov...LJUDI, NE ŠTEVILK.....in ne obratno,mnogi zdravstveni delavci so pozabili na HIPOKRATOVO PRISEGO in jih zanima samo še to, kolikšno plačo bodo imeli in če jim bodo plačali dežurstva, mnogim je prav malo mar za LJUDI, na žalost , zgleda ,da bo vedno slabše.....ob takih primerih se vprašam - KJE JE ČLOVEŠKA VEST?????
mad-max
06. 02. 2010 00.34
TISTIM ZDRAVNIKOM V KLINIČNEM CENTRU IN SPLOŠNIH BOLNIŠNICAH DAM ŠE VEČJO PLAČO ONIM V ZDRAVSTVENIH DOMIH PA ZNIŽAT PLAČE MAL TE TAM PREGLEDAJO POL TE PA TAK NAPREJ POŠLEJO ČE JE KAJ BANDA HU...