Slovenija

Testi so mimo, na rezultate bo treba še počakati

Ljubljana, 14. 05. 2013 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

17.500 devetošolcev in 15.500 šestošolcev je opravilo še zadnji test na letošnjem nacionalnem preverjanju znanja. Mlajši so preverili znanje tujega jezika, starejši pa so se lahko odločili tudi za test iz zgodovine, geografije ali tehnike in tehnologije.

Učiteljica
Učiteljica FOTO: Thinkstock

Šestošolci in devetošolci so s tretjim preizkusom končali nacionalno preverjanje znanja. Učence 6. razredov so pisali test iz tujega jezika, devetošolci pa so opravili preizkus iz enega od predmetov, ki jih na predlog državne komisije določi minister. Letos so to poleg tujega jezika tudi zgodovina, geografija ter tehnika in tehnologija.

Nacionalno preverjanje znanja so učenci začeli pretekli teden, v torek so pisali preizkus iz matematike, v četrtek pa preizkus iz slovenščine oziroma madžarščine ali italijanščine kot maternega jezika.

Po podatkih Državnega izpitnega centra se je nacionalnega preverjanja znanja letos udeležilo okoli 17.500 devetošolcev, za katere je bil preizkus obvezen. Za preverjanje se je letos prostovoljno odločilo tudi nekaj več kot 15.500 učencev 6. razreda, kar je 88 odstotkov šestošolcev. Prihodnje šolsko leto bo nacionalno preverjanje znanja obvezno tudi za šestošolce.

Šole se bodo z rezultati preizkusov seznanile 30. maja, dan pozneje pa bo potekala poizvedba za učence na šolah oziroma v elektronski obliki. Naknadni rok pisanja preizkusov bo od 30. maja do 3. junija.

Letos bodo prvič učencem pripravili tudi grafični prikaz njihovega dosežka pri vsakem predmetu, s katerim bodo lahko svoje rezultate primerjali z drugimi učenci na šoli oziroma v državi. Letošnja novost preverjanja pa je tudi elektronsko vrednotenje preizkusov, s čimer želijo poenostaviti vrednotenje in izboljšati njegovo kakovost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 05. 2013 11.48
+6
Preverjanje, če izpolnjujejo kriterije izobraževalnega sistema, ...če so osvojili predpisano snov, oz. znanje, četudi je napačno. ...
GTR
14. 05. 2013 10.28
-3
Naj se potrudijo z učenjem, da ne bojo zgubljeni zombiji, ki še do oštarije ne znajo, če na telefonu GPS ne vklopjo.