Slovenija

Osnovna šola je brezplačna, vaš osnovnošolec pa ne

Ljubljana, 10. 11. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jasna Simončič
Komentarji
250

Ne le zvezki, učbeniki in obleka, vzgoja osnovnošolca s sabo prinaša mnogo stroškov, na katere sprva niti ne pomislimo. Mladostnik bo povabljen na rojstnodnevne zabave, ukvarjal se bo s hobiji, bral bo knjige (upajmo), igral igrice, tudi za šolsko delo bo potreboval računalnik ... Veste, koliko to nanese v devetih letih?

O natančnih številkah je težko govoriti, saj se stroški vzgoje osnovnošolca precej razlikujejo, a mnogim pomaga že opis možnih stroškov, da vedo, kaj pričakovati.
O natančnih številkah je težko govoriti, saj se stroški vzgoje osnovnošolca precej razlikujejo, a mnogim pomaga že opis možnih stroškov, da vedo, kaj pričakovati. FOTO: Thinkstock

Otrok je neprecenljiv. Seveda. A življenje stane. Četudi je to življenje majhno, pogosto s sabo prinese ne tako majhen udarec za naš žep. Žal je neizogibno – mnogi se pri načrtovanju družine zaletijo ob finančni zid. Seveda, pri otroku ne smemo gledati na to, kakšen strošek nam bo predstavljal. A pomaga, če si vsaj okvirno predstavljamo, koliko finančnih sredstev moramo mesečno priskrbeti, da bomo lahko pokrili stroške, ki jih bo prineslo življenje bitja, za katerega skrb je naša odgovornost.

Koliko stane otrok od rojstva do osnovne šole smo že preučili, zdaj pa poglejmo še, kaj nam bo (poleg  neizmernega veselja in občasnega sivega lasu, seveda) v obliki finančne obremenitve prinesel osnovnošolec.

Težko je govoriti o natančnih številkah, saj starši za svoje otroke skrbijo po svojih zmožnostih in predvsem prepričanjih, poleg tega pa so stroški odvisni tudi od zanimanj in dejavnosti, ki si jih izbere otrok. A vseeno smo zbrali okvirno povprečje stroškov za osnovnošolskega otroka, ki se jim večina staršev ne more izogniti.

Hrana in obleka

Čeprav majhno, mora vaše razigrano bitje prav tako jesti kot vi. Po podatkih statističnega urada član gospodinjstva za hrano in brezalkoholno pijačo letno porabi 1095 evrov, kar je mesečno 91 evrov večji strošek, ko se vaša družina poveča za novega člana.

Potem je tukaj obleka. Osnovnošolci v par mesecih prerastejo stara oblačila in obutev, sploh pa se pogosto kakšne hlače, če ne postanejo prekratke, strgajo, na majicah se pojavi kakšna luknja …  Vzdrževanje garderobe mesečno stane okrog 50 evrov, kakšen mesec seveda manj, a potem je v jeseni treba kupiti nove škornje ali bundo in strošek naraste.

Vstop v šolo ni izziv le za otroka

Mnogi starši si oddahnejo, ko ni treba več plačevati visokih položnic za vrtec. Šolanje je res brezplačno, večina osnovnih šol ima tudi učbeniški sklad, ki učencem omogoča brezplačno izposojo učbenikov. V primeru, da otrok vrne knjige nepoškodovane, se tukaj lahko izognemo strošku, če pa se knjigam kaj zgodi, nas hitro doleti položnica. Nato pa se začne.

Šole za vsak razred predpišejo obvezne delovne zvezke, ki jih morajo starši kupiti, saj seveda otrok ne more uporabljati že izpolnjenih (pa čeprav bi bil tega vesel). Po pregledu seznama obveznih delovnih zvezkov različnih slovenskih šol ugotovimo, da se ti precej razlikujejo med sabo, ene jih zahtevajo precej več kot druge, kar seveda prinaša tudi razlike v finančnem bremenu za starše.

Ker šole predpisujejo tako različno število delovnih zvezkov, je težko govoriti o povprečnem strošku le-teh, a po pregledu seznamov nekaj šol iz vse Slovenije smo dobili okvirne številke. 

Tudi računalnik je postal obvezna oprema osnovnošolca.
Tudi računalnik je postal obvezna oprema osnovnošolca. FOTO: Thinkstock

Delovni zvezki za prvi razred stanejo okrog 40 evrov, pri teh nismo našli veliko odstopanj. Že pri delovnih zvezkih za drugi razred pa smo opazili precejšnja odstopanja, saj starše stanejo od 20 do 60 evrov, v povprečju pa 40 evrov. Cene delovnih zvezkov za tretji razred se gibljejo med 30 in 70 evri, povprečno starši zanje odštejejo 50 evrov. Četrti razred postane precej dražji, saj delovni zvezki stanejo med 58 in kar112 evri, kar v povprečju predstavlja 82 evrov stroška le za delovne zvezke. Peti razred je, razumljivo, še dražji, razpon cen delovnih zvezkov se giblje kar od 50 evrov pa vse tja do in 150 evrov, v povprečju starši zanje odštejejo 90 evrov. Za delovne zvezke šestega razreda starši odštejejo od 40 do 126, povprečno pa 80 evrov, za sedmi razred od 45 do 164, povprečno 95 evrov, za osmi med 77 pa kar do 194 evrov, povprečno 100 evrov, za deveti pa med 40 do 164, povprečno 76 evrov.

Poleg učbenikov in delovnih zvezkov osnovnošolski otroci potrebujejo še dosti drugih potrebščin kot so torba, peresnica, barvice, voščenke, tempera barvice, lepilo, škarje, risalni blok in seveda zvezke. Tudi te potrebščine ponavadi predpišejo šole, a ne prihaja do tako velikih razlik. Če cene delovnih zvezkov z višjimi razredi rastejo, pa cene potrebščin nekoliko padejo, saj učenci višjih stopenj ne potrebujejo več barvic, škarij in podobnega. Potrebujejo pa šestila, atlase in druge pripomočke. Tako šolske potrebščine letno stanejo od 80 do 100 evrov.

Če vzamemo zlato sredino, za delovne zvezke in šolske potrebščine starši letno odštejejo 150 evrov.

Malica v osnovni šoli stane 0,80 centa na obrok, kar mesečno znese 17 evrov. Cene kosil pa se med šolami spet precej razlikujejo. Topel obrok povprečju stane med 2,5 in 3 evri, kar mesečno predstavlja med 55 in 65 evrov stroška. Za malico in kosilo mesečno starši torej v povprečju odštejejo 80 evrov, a veliko staršev za prehrano otroka v šoli mesečno prejme položnico, ki znaša 100 evrov.

Če je otrok oddaljen od kraja šolanja, morate poskrbeti tudi za mesečno vozovnico, če ga v šolo ne morete voziti sami. 

Otroci imajo različlne interese, mnogi med njimi pa lahko starše tudi finančno obremenijo, saj morajo kupiti inštrumente, opremo ...
Otroci imajo različlne interese, mnogi med njimi pa lahko starše tudi finančno obremenijo, saj morajo kupiti inštrumente, opremo ... FOTO: Thinkstock

Z otroki rastejo tudi njihove potrebe

Starejši kot so otroci, večja je njihova želja po različnih udejstvovanjih. Nekatere šole nudijo brezplačne krožke, a ti težko zadovoljijo raznolike interese vseh otrok. Ti si pogosto želijo vpisati v plesne ali glasbene šole, želijo trenirati nogomet, košarko in podobno.

Šolnine glasbenih šol se razlikujejo, cene so odvisne tudi od samega programa, se pa gibljejo nekje od 55 evrov mesečno pa kar do 150 evrov mesečno za zasebne. Plesne šole na mesec stanejo med 40 in 80 evrov, tudi druge dejavnosti stanejo med 30 in 40 evri mesečno, bolj individualne in posebne pa seveda dosti več.

Seveda pa vse te dejavnosti prinesejo še dodatne stroške, saj je treba kupiti inštrument, športno opremo … Tudi, če otrok ni vpisan v kakšne posebne dejavnosti, mu že za prosti čas kupimo kolo, rolerje, smučke in ostale športne pripomočke. Recimo, da nas na leto v povprečju to stane 100 evrov, pa smo najbrž vzeli precej majhen znesek.

Tudi brez računalnika ne gre

Ne smemo pozabiti, da je danes za osnovnošolce nujen šolski pripomoček tudi računalnik. Tega se danes dobi že precej ugodno, lahko rečemo, da zanj odštejemo 600 evrov. Večina osnovnošolcev ima tudi svoj mobilni telefon, saj to tudi staršem precej olajša dogovarjanje z otrokom. Vzemimo, da mesečno za plačilo teh stroškov namenimo 10 evrov.

Izlet, gledališče, šola v naravi

V šoli skrbijo tudi za bolj sproščene vsebine, zato organizirajo izlete, šole v naravi, obiske gledaliških predstav. Skoraj vsak mesec je kakšna dejavnost, za katero je treba odšteti 5 evrov. Šole v naravi stanejo okrog 250 evrov.

Računati je treba tudi na stroške, ki jih prinesejo rojstnodnevne zabave.
Računati je treba tudi na stroške, ki jih prinesejo rojstnodnevne zabave. FOTO: Thinkstock

Zabava

Otrok pa bo seveda želel kdaj v kino, prijatelji ga bodo povabili na rojstni dan, vi pa boste morali poskrbeti za darilo, organizirali boste njegovo rojstnodnevno zabavo, kupili mu boste kakšno knjigo in najbrž tudi računalniško igrico, predvajalnik glasbe in brez dvoma se bo našlo še kaj.

To nanese na približno 20 evrov za kino, 20 evrov za darila za rojstne dni prijateljev, organizacija rojstnodnevne zabave vašega otoka vas stane približno 50 evrov. Vzemimo, da nas tovrstne zadeve na mesec stanejo 70 evrov.

Drugi stroški

Veliko staršev otrokom daje tudi žepnino, da bi nekaj teh stroškov pokrili sami in se naučili ravnanja z denarjem. Vzemimo, da mesečno otrok dobi 30 evrov.

Otroka je treba tudi nezgodno zavarovati, to nas stane 30 evrov letno.

Koliko nas torej stane osnovnošolec?

Po zgoraj naštetih povprečjih izračunamo, da nas osnovnošolec letno stane 3480 evrov, kar v devetih letih znese na približno 30.000 evrov. 

Po podatkih, ki so jih zbrali na statističnem uradu, pa so prišli do mesečne številke 2854 evrov, kar v devetih letih znese 25.600 evrov, a niso natančno opredelili vseh stroškov, ki so jih zajeli v to oceno. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
10. 11. 2015 15.53
+0
slovenija je draga postala zelo, računalnik ni obvezen je le razvada ,js svojim otrokom nebi kupil !!
VSEZNALECno1
10. 11. 2015 15.50
+0
A ste znorel, a zdej bo otrok pršou na svet z excel tabelco in apllikacijo PORABA za androide pa to .......
enxx
10. 11. 2015 15.12
+7
Otroke naj bi imel iz ljubezni, brez kalkulacij! Anketa, ki jo imate na to temo je idiotska! Ste normalni, da sprašujete koliko nas stane otrok v devetih letih?! Za tiste, ki si kaj takega beležijo, bi bilo edino pravično, da bi bili brez potomcev! Upam, da takih ni, čeprav je 5-10% populacije prif... Žalostno.
selector
10. 11. 2015 14.55
+1
ehh.. dosti manj pa dobimo ven dosti več :) fora je samo to da je Slovenija preveč draga glede na to kar nudi. v bistvu je revna država, ker za vsa razna zavarovanja dobimo preveč premalo, da bi se splačalo tukaj izobraževat otroka. raje tujina..
asgml
10. 11. 2015 13.39
+9
Naj si to prebere moj ex moz....ker ke njegov glavni job prikrivanje place, da je prezivnina cim.nizja
butalistan
10. 11. 2015 12.41
+0
Slovensko šolstvo je vredno toliko kot politika, infrastruktura, zdravstvo in ostale javne ustanove! SEKRET
Jure3,33
10. 11. 2015 13.13
+0
Me zanima, kakšen delavec si ti? Najlažje je kritizirati.
Transformerji
10. 11. 2015 12.27
+12
Napisal bom čisto resnico: večina ljudi ima rada otroke in živali, zato imajo vedno nekaj od tega ali pa oboje. Ampak ljudje živimo v različnih razredih - skoraj tretjina Slovencev je povezana s korupcijo, zato so dobili tudi službe in računajo, da bodo tudi njihovi otroci dobili službe. Potem so pa odrasli ljudje, ki nimajo nobenih zvez in poznanstev, pa so že pred 15 leti napisali tudi 65 prošenj za zaposlitev. Končno so po 63 neodgovorjenih prošnjah dobili službo, dobili partnerico, ampak otroke nočeta, ker jih imata rada - sta že sama imela preveč problemov, da sta se zaposlila. Torej, še enkrat, tisti, ki si v teh časih privoščite otroka, ste pa res optimisti! Tudi država ne bo skrbela za njih, saj že sedaj ni denarja!
Uporabnik113189
10. 11. 2015 12.32
+10
Kaj naj na tvoje besede odgovorijo migranti. Ženske rojevajo na poti, po rojstvi otroka gredo naslednji dan na pot. Bodo preživeli. O tem sploh ne dvomim. Celo prepričan sem, da bo množica otrok in vnukov kasneje skrbela za svoje starše, medtem ko bodo nekateri na starost zapuščeni v neki ustanovi, če sploh..
prašek
10. 11. 2015 12.38
+3
butalistan
10. 11. 2015 12.39
-1
torej na delo kolikor jih alah da, denar raste na avtomatih kajne tovariši!?
Transformerji
10. 11. 2015 12.45
+4
Bravo Klasik, tistega nisem hotel napisati - naši brez zaposlitve, dobili bomo pa na tisoče ekonomskih migrantov, za katere bo skrbela država, ker je tak zakon za nezaposlene, tudi za naše Rome - kakšna bodočnost čaka vse otroke brez služb in pomoči? Če imaš otroke res rad, jih ne smeš imeti!
Uporabnik113189
10. 11. 2015 12.58
+3
Nekje sem srečal pameten pregovor, ki pravi da moraš živeti kot plevel če hočeš uspeti. Rasti kakor le hitro moreš, se razmnoževati čimveč, lepo cveteti, zasenčiti konkurenco. Če vam je prav ali ne, otroci so tukaj in našli bodo svoj prostor pod soncem in jim je prav vseeno ali jih je dal bog ali alah. Če bodo dobro vzgojeni bomo imeli lepo družbo, sicer pa geto. Tudi navkljub vseh zakonodaji življenje vedno najde pot. Pravo vprašanje se glasi, kaj bodo naredili mi, slovenci? Čakali na denar?
Abrams
10. 11. 2015 13.01
Klasik, tole je nagon. Sej tega nobena ženska ne pove, sam ko jo prime, je vseeno kdo je oče. Zato se pa rojevajo otroci tudi v vojni, pa medtem, ko divjajo virusi in smrt. Nima to nobene zveze z zavestjo oziroma z hotenjem, da daš otroku najboljše !!!!!!
Ronin SLO
10. 11. 2015 14.04
-2
jesenvoyo
11. 11. 2015 09.12
Če imaš otroke res rad, jih ne smeš imeti, pravilno je jih ne moreš imeti !
CestniKolesar370Wattov
10. 11. 2015 10.56
-4
Tipičen primer. Tip dela za 700€ cele dneve, firma škriplje zaradi krize in prihodnost mu ni sigurna. Ima ženo, ki je bolj kot ne doma, ker se ji ne da delat. Skupaj živita v delu hiše, katerega morata odplačevat sorodniku, ampak jima ne znese vsak mesec. Imata že enega osnovnošolskega otroka. Oblečen v 3rd hand obleke. Delata pa še enega za otroške doklade. To se mi ne zdi najboljši plan, pa če se majo radi al pa ne.
Uporabnik113189
10. 11. 2015 11.54
+7
Njegov otrok bo najverjetneje preživel, ker je vajen vsega hudega in predstavljal naslednji rod slovecev v prihodnosti, medtem ko o ostalih ne bo sledu, posebej tistih mehkužnih, ki potrebujejo stotine evrov. Kdo bo takrat pameten?
CestniKolesar370Wattov
10. 11. 2015 12.33
-1
Zarad takšne mentalitete pa Afrika strada. Pol kile kruha za 2 je 250g na lačen želodec. 1 kila kruha za 10 je pa 50g na lačen želodec. Ampak važno, da so navajeni vsega hudega, a ne?
Uporabnik113189
10. 11. 2015 12.36
+6
Afrika strada zaradi kolonialistov, plenilcev s strani velesil..Plemena so živela v gozdovih, ni jim bilo hudega, danes izumirajo..Le zakaj?
SDS_je_poden
10. 11. 2015 10.49
+17
Kakšni čudni članki zadnje čase tu gor. Najprej koliko te stane otrok, potem koliko te stane osnovnošolec.... Kaj je namen teh člankov? Da katolibanom in hribovcem dopoveste, da naj se ne množijo če ne morejo vzdrževati otrok? To bi bilo celo še smiselno....
ROMELS
10. 11. 2015 09.49
+11
Najboljša šola je bila v 50 in 60-ih letih prejšnjega stoletja ( nikoli več ne bo takšne kakovosti). Sedanja osnovna šola je v bistvu ena slaba prevzgojilnica učiteljev po zakonu o otrokovih pravicah. Učitelji niso več pedagogi in vzgojitelji ampak najslabši birokrati v javnem sektorju.
prašek
10. 11. 2015 09.53
+1
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.01
-5
prašek
10. 11. 2015 10.03
+1
nora.pamet .................. Mislim da si ti še nekaj let za leseno žlico !
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.05
-3
nora misel je, da grem debato se z njim........
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.05
-3
prašek, tebi tudi logika ne deluje, a ne???
prašek
10. 11. 2015 10.07
+4
Meni zelo dobro deluje in otroke znam vzgajati ! Zdaj sem se posvetil še vnučkom, he, he, he.
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.12
-5
ja samo glej ,da jim ne boš škodil.........poooovej jim, kako so komunisti škodili sloveniji, lahko bi res bili razviti, kot v italiji in avstriji (kjer so bili poraženci v 2 svetovni vojni, pa so vseeno bolj napredni kot mi), kako so pobijali poražence, kako nazadujemo na vseh področjih,kako bodo še oni plačevali, to kar zdaj v ljubljani trošijo....to bo lepa zgodbica za lahko noč....
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.13
-4
raje ne, ker bodo imeli nočne more, vnukeci mislim
prašek
10. 11. 2015 10.13
+2
Jaz jim povem resnico ! In NE tvojo resnico !!!!!!
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.15
-4
Nisem še ti povedala, na koncu imam stalno prav....na žalost
prašek
10. 11. 2015 10.17
+3
Morda pri tvojem revežu ! On izpod mize reče »da, draga«. Pri meni bi bilo malo drugače !
zdrava.pamet
10. 11. 2015 09.47
-7
ITAK STE rdeči murgelčani ZAFURALI CELO NASLEDNJO GENERACIJO, KER gre že 84 % BDP samo za dolgove, ki so jih naredile javne službe in banke...in naši otroci bodo morali to popraviti, ali se pa izseliti....
prašek
10. 11. 2015 09.50
+3
In kdo so ti famozni "rdeči murgelčani" ???
zdrava.pamet
10. 11. 2015 09.54
-7
hja, tisti, ki se pajtlajo, da bi prišla EU zakonodaja k nam, ker bi potem bili vsi v čuzi, med njimi so taki ki zagovarjajo povojne poboje in žalujejo za jugoslavijo...najraje bi sli nazaj v kameno dobo....
zdrava.pamet
10. 11. 2015 09.55
-7
in izvorni grešnik med vsemi, palček z murgel, upam da bo plačal za vse kar je sloveniji slabega naredil
prašek
10. 11. 2015 09.58
+2
Prav popestrila si mi to turobno dopoldne ! ☺☺☺
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.01
-6
saj nekdo pa te mora postaviti na realna tla <3
walter2
10. 11. 2015 10.14
+4
Zdrava.pamet preimenuj se v otroška.pamet ker tako tudi razmišljaš."Pajtlajo"prevod v slovenščino prosim!
prašek
10. 11. 2015 10.15
+0
Walter ...... Otroci imajo že bolj zdravo pamet !!!! Vidim pri vnukih !
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.16
-4
tresejo...štajerci pač imamo svoje izraze :)
zdrava.pamet
10. 11. 2015 09.46
+0
Vsi tisti, ki tukaj filozofirate, kako bi starši morali sami plačevati za vse,TUDI DRŽAVA JE DOLŽNA SKRBETI ZA SVOJE POTOMCE....po definiciji ženske ne rojevajo otroke samo za sebe in svojo družino, ampak za celotno skupnost, zato pa si vzame država pravico, da če ne ravnaš z otroci dobro, ti ga odvzamejo...torej je dolžnost države, da prispeva k stroškom za otroke. V zahodni evropi se tega zavedajo, in tam so znatno višji dodatki za novorojenčke itd., nekatere države imajo urejeno tako, da izšolajo otroka, potem pa mu dajo še službo in stanovanje, dokler ne vrne za svoje šolanje. PRI NAS PA STARI KOMUNISTIČNI SISTEM, KAO DA JE VSE ZASTONJ, OTROŠKE PO 18 SO UKINILI, ŠTIPENDIJE PA ITAK NE DOBIŠ, RAZEN ČE STARŠI ŽIVIJO PRAKTIČNO NA CESTI, in kar je še najhuje, po izšolanju otroci ne dobijo službe, razen če nimaš železnih vez, drugače pa lahko grejo v tujino. BRAVO PA NAŠA SOCIALNA DRŽAVA. Med tem pa si javne službe razdelijo 300 milijonoiv, kao da dobro delajo.
prašek
10. 11. 2015 09.48
-1
Si to neumnost že četrtič prilepila ?????
prašek
10. 11. 2015 09.49
-1
Jaz sem kar vesel, da je JS dobil več denarja !
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.00
-2
Napi otroci pa nimajo služb, razen tisti ki imajo strice na visokih položajih... SAJ, mi bomo prva država, kjer bodo javne službe financirale celo slovenijo, ker ostalo je itak vse propadlo....gospodarska rast pa ni zaradi javnih služb, ampak zaradi kreditov, ki jih nabavljajo od AB naprej vsi po tekočem traku, izvoz pa je večji zaradi tujih firm, ki delajo za izvoz...ostalo pa je itak vse propadlo...
Uporabnik113189
10. 11. 2015 10.00
+0
Prašek, če misliš da bo JS zato delal bolje se grdo motiš. Poleg tega so to vse službe, ki poslujejo na domačem trgu, brez nadzora nad njihovo ceno dela, brez konkurence, monopolisti tako rekoč. Otroci bodo dobili točno isto ali še celo manj. Sem za boljše šole, boljše zdravstvo, naj imajo denar od države. Imam pa eno samo dilemo. Zato da je delo dobro opravljeno potrebuješ korenček in palico. Kje je palica?
prašek
10. 11. 2015 10.01
-1
Moja otroka sta oba v JS in sem vesel da se jima zviša plača ! Ti pa kar godrnjaj !!!!!
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.02
-2
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.04
-2
zdaj bo pa spet gnjavil, kako je svoja dva dobro plasiral....
prašek
10. 11. 2015 10.05
-1
Sta se kar sama plasirala !!!! Z zdravo pametjo !!!! Vem da ti tega ne razumeš !
zdrava.pamet
10. 11. 2015 10.16
+0
Uporabnik113189
10. 11. 2015 10.19
+0
Imaš otroke v JS? No, potem je vsa zgodba postala razumljiva..Ne govorimo več o politiki in sistemu, ampak o tem kako režemo kruh..Enemu več, drugemu manj. No, mi nikoli nismo bili v javnem, vedno podjetniki, obrtniki, že od pamtiveka nas jaha država, jasno je, da je družbi potrebno dajati, vse pa ima svojo mero. In tokrat so jo razni papirologi krepko presegli.
prašek
10. 11. 2015 10.21
-2
Jaz kruh režem z nožem ! Še raje pa vidim, da to stori moja najdražja !
Uporabnik113189
10. 11. 2015 10.23
+0
Pravega slovenca ima pod kontrolo žena in mu reže kruh..hehe
prašek
10. 11. 2015 10.24
+0
Uporabnik113189
10. 11. 2015 09.37
-1
OK, OK, bomo poslai otroke delat v rudnik, da si bodo zaslužili za plače raznih "učiteljev" dodatnih dejavnosti..Bo potem v redu?
prašek
10. 11. 2015 09.42
Ti misliš, da bodo učitelji delali volontersko ???? he, he, he.
Uporabnik113189
10. 11. 2015 09.44
+0
Mnogim med njimi sploh ne bi smeli dovoliti da učijo, to govorim iz lastne izkušnje..
prašek
10. 11. 2015 09.47
+1
Prav imaš. Pri tebi so veliko zgrešili !
zdrava.pamet
10. 11. 2015 09.49
+0
itak delajo učitelji samo 4 ure na dan, ostalo so pripraaaave, otrok pa itak ne naučijo nič, ker samo jemljejo smov naprej, ostalo pa naj delajo starši ali pa še boljše plačaj inštrukcije....
zdrava.pamet
10. 11. 2015 09.50
+0
da ne bi zdaj, kako so ljubljanski pametnajkoviči zafurali celo generacijo otrok
prašek
10. 11. 2015 09.51
+1
nora.pamet ...... Predlagam ti, da greš za učiteljico !
krnekilojz
10. 11. 2015 09.54
-3
Prašek ti si ddeebil prve klase pa ubij se že enkrat
prašek
10. 11. 2015 09.59
Uporabnik113189
10. 11. 2015 10.06
+4
Prašek, prašek..Postajaš oseben in nesramen? Imel sem učitelja matematike, ki me celo leto ni naučil ničesar. Mlad in neumen sem menil da sem sam kriv. Imel sem slabe ocene in krepko obupan. Na mojo veliko srečo so ga zamenjali z novim pravkar iz faksa..Takoj sva se ujela, od takrat nisem imel manj kot petico Dober učitelj je zlata vreden, žal so redki..
prašek
10. 11. 2015 10.10
he, he, he. Seveda je bil učitelj kriv . Nedvomno, he, he, he.
Uporabnik113189
10. 11. 2015 10.27
+3
O tem sploh ne dvomim..Od takrat sem se naučil nekaj zelo pomembnega. Nobeni avtoriteti ne smeš zaupati, ker smo vsi ljudje, zmotljivi, sebični, lažnivi. Posebej pa profesorji in zdravniki, ti so sploh prva liga. kaj ti počne tisti Marušič, javno vsem na očeh zganja korupcijo. Ta ima jajca..Seveda ni dokazov..
Karnead
10. 11. 2015 09.37
+9
Kaj je to sedaj končna propaganda, da naj več nimamo otrok in najbolje kar nastanimo begunce. Ali le končna stopnja homo-politike, ki tako ne more spočeti lastnih otrok, ker jim še ni uspelo spremeniti zakone narave in je najbolje iti v veleblagovnico in si otroka kupiti iz police, ker je to trenutno v modi!
yokerxdinterfan
10. 11. 2015 09.34
+10
A bo potem jutri članek koliko te otrok stane ko začne z srednjo šolo, ter dan po temu ko gre na faks ?
Lauri015
10. 11. 2015 13.48
In še koliko te stane hotel mama za otroke po 30em letu ;)
Kapitol
10. 11. 2015 09.33
+2
Osnovna šola je na srečo brezplačna, samo stane pa starše veliko...
24Ppkur
10. 11. 2015 09.28
-1
Pa dobro kaj bi še hoteli? Kaj bi šele rekli, če bi se uvedle šolnine ...
Uporabnik113189
10. 11. 2015 09.34
+0
Ne veš kaj bi rad. Zahtevati od neizobraženih ljudi visok BDP je isto kot zahtevati od polža da leti pozraku..
prašek
10. 11. 2015 09.25
+13
Zapomnite si, da je otrok bogastvo in sreča, ki se ne da meriti z nobenim finančnim stanjem !
prašek
10. 11. 2015 09.23
+6
Za nekatere komentatorje bi rekel , naj na otroke sploh ne pomislijo !
cesar2007
11. 11. 2015 08.29
-1
Zakaj? Ker so realni in ne računajo saj bo kar bo ter pripravijo potrebni denar oz. finančne tokove za otroka?
Lojze30
10. 11. 2015 09.22
+6
Pa kaj je to zdaj zaena proti natalitetna propaganda?? A boste begunce naselil po sloveniji in vas je strah, da se naumo preveč razmnoževal??
Kapitol
10. 11. 2015 09.25
+0
Nataliteta je tako previsoka vsepovsod, poguglajte malu slume po svetu. Zato se pa reče eksplozija prebivalstva, sedaj temelj temelja problemov na svetu, samo vsi se tega izogibajo, ne vem zakaj...