Slovenija

Osmerico pridržanih še zaslišujejo

Maribor, 09. 06. 2011 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./N.S./J.Đ/STA
Komentarji
5

Po obsežnih hišnih preiskavah zaradi domnevne korupcije ob sklepanju poslov z Elektrom Maribor je pridržanih še osem oseb. Domnevne koristi naj bi imeli pri gradnji mariborske medicinske fakultete in pri dobivanju dela po javnih razpisih.

98 kriminalistov je včeraj preiskalo 27 zasebnih in poslovnih prostorov ter 12 osebnih vozil v Mariboru, Celju, Kranju in Murski Soboti. Od 11 je še pridržanih osem oseb. S hišnimi preiskavami so včeraj zaključili, danes zbirajo obvestila, zaslišujejo osumljence in pregledujejo zaseženo dokumentacijo.

Po hišnih preiskavah delo v Elektru Maribor poteka normalno. "V Elektru Maribor je bila včeraj zaključena kriminalistična preiskava, delo poteka nemoteno. To je vse, kar vam lahko zdaj povemo," so sporočili. Na vprašanje, ali so v službi tudi vodilni, ki naj bi bili med pridržanimi, niso želeli odgovoriti. "Več informacij v zvezi s potekom in zaključkom preiskave lahko povedo le pristojni organi oziroma NPU, kjer so edini pristojni za komentiranje," so dodali.

Prilagajali javne razpise?

Neuradno naj bi namreč pridržali tudi predsednika uprave Elektra Maribor Andreja Kosmačina. Preiskovali naj bi še njegovega brata Matjaža Kosmačina, pomočnika izvršnega direktorja Elektra Maribor, in vodjo strokovnih služb Iztoka Petroviča. Vpleten naj bi bil tudi mariborski poslovnež in Zaresov kandidat za župana Gregor Jager, ki naj bi bil tudi pridržan. V povezavi z njimi naj bi preverjali, ali je Elektro Maribor prilagodil javne razpise podjetju Izkop, ki ga je Jager leta 2009 prepisal na Andrejo Ročnik.

Direktorica Andreja Ročnik danes ni dosegljiva, so povedali v Izkopu. Odvetnik Zoran Toplak je pojasnil, da Ročnikova ni v kazenskem postopku, da je bil pridržan samo Jager. Očitajo mu tri kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril ob sklepanju poslov z Elektrom Maribor, za kar je zagrožena do triletna zaporna kazen. Med hišno preiskavo, ki se je v Izkopu končala ob 18.10, so sicer zasegli del njihove poslovne dokumentacije, preiskave pa so bile po besedah odvetnika korektno opravljene. V Zidarstvu Kokollari telefoni zvonijo v prazno.

Preverjajo tudi gradnjo mariborske medicinske fakultete

Včeraj sta Begrad in Granit z Univerzo v Mariboru podpisala pogodbo za izvedbo gradbenih, obrtniških in instalacijskih del ter dobavo in montažo opreme za Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru.

Kazniva dejanja korupcije naj bi bila storjena tudi v povezavi z izgradnjo medicinske fakultete, kar naj bi preverjala tudi protikorupcijska komisija. Posel za izgradnjo fakultete sta po večletnih zapletih naposled dobili podjetji Begrad in Granit, med podjetji, ki naj bi bila vpletena, se omenjata še Izkop, ki naj bi za Elektro Maribor izkopaval jaške za električno napeljavo, in Zidarstvo Kokollari.

Po poročanju Večera naj bi pridržali tudi nekdanjega glavnega tajnika mariborske univerze Boštjana Brumna. Pod drobnogledom naj bi bila tako prejšnja razpisna komisija za gradnjo medicinske fakultete na univerzi, ki jo je vodil Brumen, ko je bil rektor še Ivan Rozman.

Kriminalisti so zasegli dokumentacijo v Meteoritu, ki ga je Univerza v Mariboru trikrat izbrala za izgradnjo fakultete, a so izbiro na Državni revizijski komisiji vselej razveljavili. Po besedah direktorja Kristijana Gajška niso nikogar pridržali, so pa zasegli dokumentacijo, povezano z izgradnjo fakultete.

Poudaril je, da je odredba sodišča temeljila na ovadbah lastnikov konkurenčnih podjetij Begrad in Granit, Franca Panjana in Petra Kosija. Gajšek je dejal, da si želi, da se zadeva razčisti, in meni, da želijo preusmeriti pozornost drugam. Sumi, da je bilo vplivanje na revizijsko komisijo, zato je napovedal odškodninske tožbe proti državi in naročnika. Direktor Begrada Panjan je pojasnil, da pri njih ni bilo hišnih preiskav in da niso predmet preiskave, podobno je pojasnil tudi direktor Granita Kosi.

V Odvetniški družbi Planinšec so policistom izročili dokumentacijo, vezano na izdelavo pravnega mnenja in pravno mnenje glede oddaje naročila za izgradnjo medicinske fakultete. Odvetnik Daniel Planinšec je pojasnil, da so zadevo že pred meseci poslali v vednost komisiji za preprečevanje korupcije, "vendar predmetna dokumentacija ni prišla do policije. Po izročitvi dokumentacije policiji, ne z menoj ne s komer koli iz odvetniške pisarne, policija ni opravila nobenega razgovora in tudi nikogar pridržala."

Poudaril je, da Odvetniška družba Planinšec ni imela nikoli sklenjene letne pogodbe z Univerzo v Mariboru, "kaj šele, da bi bil določen letni pavšal 100.000 evrov. Storitve smo izvajali po sprotnih naročilih in jih obračunavali v skladu z veljavno odvetniško tarifo. Bilo pa je dano naročilo za izdelavo navedenega pravnega mnenja, v katerem smo naročniku predlagali razveljavitev druge faze postopka oddaje naročila," je dodal.

Kazniva dejanja se prepletajo med seboj

Pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Robert Črepinko je včeraj povedal, da preiskujejo dva primera gospodarskega kriminala oziroma korupcije, povezana s sumom nepravilnosti pri oddaji javnih naročil, sprejemanja in dajanja daril ter zlorabe položaja, ki se prepletata med seboj. V prvem gre za projekt oddaje gradnje objekta, vrednega več milijonov evrov, v drugem pa za več oddaj javnih naročil za različna gradbena dela.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leonardo09
09. 06. 2011 12.34
zdaj pa že lahko krade kdorkoli in kjerkoli pa kdajkoli to je že pandemija
Vance
09. 06. 2011 11.22
+1
Vsaka akcija,vsaka preiskava prinese nekaj novega. Ta je sigurno posledica prejšnje,ko so preiskali Kanglerja & Comp.,Kangler pa je takoj odpel pesmico o Jagru & Comp.Ta bo odpel novo in tako bo šlo naprej in spoznali bomo,kako nas ti vrli strankarski veljaki,za večino nedotakljivi,varajo s predvolilnimi obljubami,sebi in prijateljem pa polnijo žep in bančne račune v tujini.
Uporabnik113189
09. 06. 2011 11.10
Da ne bi slučajno delali tako, da bi jih obsodili na zapor, denar bi pa lahko obdržali. Najprej naj poberejo ves denar nazaj, potem pa zaradi mene ne rabijo zapora, ker bodo samo še večji strošek države..Naj poskusijo kakšno je življenje brezdomcev, kuhinja prostovoljcev..
saintjozef
09. 06. 2011 11.06
Naj si vzamejo čas. Ko bo pokradeni denar nazaj na pravih računih, naj jih pa spustijo. Le mobilce jim je treba dat.
wsharky
09. 06. 2011 10.53
... pomembno je, da NPU 'domuje' v stavbi, ki jo je 'prejel' v uporabo na podlagi prijateljskih povezav ministrice katarine in njenega druzinskega prijatelja... NPU bi moral najprej 'pocistit' pred svojim pragom - a tega ne bodo storili, saj se ne zelijo zameriti njihovi sefici ... sicer pa, ce bi zaceli preiskovati povezave katarine, zokića in podobnih, bi morali zaposliti vsaj 100 novih usluzbencev - toliko grehov imata omenjena 'na grbi' ...