Črna kronika

FOTO: Tožilec: Če bi bila sodba oprostilna, bi mene pribili na križ

Ljubljana, 05. 09. 2012 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sodišče je nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža spoznalo za krivega zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Obsodilo ga je na pet let zapora in 39.504 evre denarne kazni. Za krive so spoznani tudi njegovi soobtoženi. Kordež je že napovedal pritožbo.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža spoznal za krivega zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Obsodili so ga na pet let zaporne kazni, prav tako mora Kordež plačati 39.504 evre denarne kazni.

V času premora med razglasitvijo sodbe so zagovorniki že izrazili ogorčenje nad sodbo in napovedali pritožbe.

Senat je za krive zlorabe položaja oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih spoznal tudi nekdanjega člana Merkurjeve uprave Milana Jelovčana, nekdanjo izvršno direktorico za finance Janjo Krašovec ter nekdanjega direktorja družbe Kograd Igem Ota Brgleza. Jelovčanu so prisodili dve leti zaporne kazni in plačilo 19.943 evrov kazni, Krašovčevi in Brglezu pa vsakemu leto in pol zaporne kazni ter plačilo 16.460 evrov. Denarne kazni morajo plačati v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe.

Sodišče je za odgovornega oškodovanja Merkurja spoznalo tudi koroško gradbeno podjetje Kograd Igem, ki je sodelovalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo. Podjetju je zato prisodilo kazen v višini 100.000 evrov.

Bine Kordež je obsojen na pet let zapora in skoraj 40.000 evrov denarne kazni.
Bine Kordež je obsojen na pet let zapora in skoraj 40.000 evrov denarne kazni. FOTO: Miro Majcen

Četverica obsojenih je po mnenju senata s preprodajo trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovala za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za omenjeni trgovski center Primskovo v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v nekaj dneh prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem.

Pol leta pozneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist so obsojeni pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali. Sodišče je obsojenim danes zato tudi naložilo, da morajo protipravno pridobljeno finančno korist vrniti Merkurju.

"Kordež je bil pobudnik in koordinator posla," je ob razglasitvi sodbe poudaril sodnik Srečko Škerbec. Po njegovih besedah sicer ni bila zanemarljiva tudi vloga preostalih obsojenih. Jelovčan je po mnenju senata s podpisom spornih pogodb o prodaji trgovskega centra namreč odločilno prispeval k sklenitvi posla. Krašovčeva in Brglez pa sta po mnenju senata drugim storilcem naklepno pomagala pri izvrševanju kaznivih dejanj, s katerimi so oškodovali Merkur.

Sodnik: Nismo jih obsodili zaradi javnosti, ampak ker na krivdo kažejo dokazi

Nekdanja nadzornica Merkurja in direktorica Merfina Marta Bertoncelj je bila sicer začasno izločena iz postopka, saj po poškodbi okreva v jeseniški bolnišnici, zato ji danes ni bila izrečena sodba.

Škerbec je povedal, da je senat načeloma sledil predlogu tožilstva, le v primeru kazni, predvidene za Kordeža, se jim je ta zdela previsoka. Obsojeni se, kot je še spomnil, na sodbo lahko pritožijo v 15 dneh od njenega prejema, na odločitev o podaljšanju zavarovanja Kordeževega premoženja pa v osmih dneh od prejema.

Na očitek, da se je postopek odvijal prehitro, je Škerbec povedal, da sodišče tako ravna v vsakem primeru, ki je povezan z blokado premoženja obtoženega. Po njegovih besedah so na tem primeru delali dvakrat tedensko, kar je običajno, zaradi primera z blokado premoženja pa so delali tudi med sodnimi počitnicami. "Vedno smo prepočasni, tokrat pa mi prvič očitajo, da smo bili prehitri," je dejal.

Po njegovih navedbah sodišče tudi ni čutilo nobenega pritiska javnosti, sledilo pa je tistim predlogom tožilstva in obrambe, ki so bili utemeljeni. Nismo jih obsodili zaradi javnosti ali pritiska politike, pač pa zato, ker na krivdo kažejo dokazi," je še dejal Škerbec. Očitke, da nima ekonomskega znanja, je zavrnil z besedami: "Sem pravnik, nekaj ekonomskega znanja pa vendarle imam. Ekonomska znanja ima tudi ena od porotnic."

Sodišče je še odločilo, da morajo sodne stroške plačati vsi štirje obtoženi. S tem je zavrnilo predlog Darje Roblek, zagovornice Krašovčeve, naj se jo oprosti plačila stroškov sojenja, saj da je brezposelna.

Kordež že napovedal pritožbo

Kordež je po razsodbi dejal, da je sodišče zmotno ugotovilo nastali položaj, zato se bo obramba pritožila. Ponovil je, da ne držijo obtožbe, da je nekdanje vodstvo Merkurja s preprodajo trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovalo za nekaj več kot devet milijonov evrov. "Za prevzem smo dali 400 milijonov evrov, zato je normalno, da imamo od tega si pravico tudi kaj izplačati," je dejal.

Bine Kordež
Bine Kordež FOTO: Miro Majcen

Ponovil je navedbe iz zagovora, da je samo z Merfinovim prevzemom Merkurja država dobila več kot 100 milijonov. Zato se mu zdi zahtevek sodišča, da četverica obsojenih Merkurju vrne nekaj več kot devet milijonov evrov, nesmiseln.

Na vprašanje, ali bo na podlagi navedb, da nima lastnega premoženja, razglasil osebni stečaj, je dejal, da tega najverjetneje še ne bo storil. "Ne vem, kaj me še vse čaka, koliko milijonov bi še želeli dobiti od mene," je dejal Kordež.

Glede morebitnega uspeha pritožbe na drugostopenjskem sodišču je povedal, da ostaja večni optimist, da bo resnica morda le prišla na dan. "Dejansko sem bil danes obsojen ravno zato, ker sem mogoče za razliko od drugih delal preveč pošteno in ker nisem mislil nase," je dodal.

O pritožbi razmišlja tudi tožilec

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je v oddaji Svet na Kanalu A dejal, da je zadovoljen z dosežkom okrožnega državnega tožilca Kozine. Po njegovem mnenju je namreč takšna obsodba tisto, kar si vlada in državljani želijo. Kot je povedal, je nujno, da pravna država, od kriminalistične policije preko tožilstva do sodstva, deluje učinkovito.

Okrožni državni tožilec Jože Kozina po izreku sodbe ni bil zadovoljen, saj z njo ni bila dosežena želena sporočilnost. "Če bi bila sodba oprostilna, bi mene danes pribili na križ," je menil. Ponovil je, da višine izrečenih kazni niso v "prvem planu tožilstva", saj je po njegovem mnenju pomembnejše doseči sodbo, s katero bodo kot kazniva dejanja opredeljena dejanja prelivanja premoženja iz ene družbe v drugo, storjena na škodo upnikov.

Po njegovem je tako najbolj pomembna sporočilna vrednost sodbe, da se ljudem vrne zaupanje v pravno državo. Z razsodbo ni bil zadovoljen, saj, kot je dejal, z zaseženim premoženjem Kordeža ne bo "mogoče sestaviti niti dna črepinje". Na vprašanje, ali se bo pritožil, je dejal, da bo o tem razmislil.

Merkur ni bil oškodovan, pravi Roblekova

Zagovornica nekdanje finančnice Merkurja Janje Krašovec, Darja Roblek, je dejala, da Merkur s prodajo trgovskega centra ni bil oškodovan. "Sodnik je obtožnici sledil zgolj iz razlogov, da bo dal tožilcu možnost, da bo naredil tako obtožnico, ki bi bila lahko sposobna obravnave," je poudarila.

Krašovčeva, ki ji je sodišče prisodilo leto in pol zaporne kazni, pa je dejala, da "je bila izguba časa in denarja, da smo imeli toliko obravnav, saj se očitno dokazi (obrambe) sploh niso upoštevali".

Nekdanji direktor koroškega podjetja Kograd Igem Oto Brglez, ki mu je sodišče prav tako prisodilo leto in pol zaporne kazni, je nad sodbo izrazil razočaranje. Obramba koroškega podjetja Kograd Igem, ki je bilo spoznano za odgovorno pri oškodovanju Merkurja, pa je po koncu sojenja ocenila, da je sodba "absolutno napačna", saj je bila podana vrsta strokovnih razlogov, zaradi katerih bi moralo sodišče odločiti bistveno drugače.

Nekdanji član uprave Milan Jelovčan, ki mu je sodišče prisodilo dve leti zaporne kazni, sodbe ni komentiral.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (717)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
07. 09. 2012 00.04
+2
Delo tožilca je odgovorno, vendar ne za vsako ceno
volek
06. 09. 2012 17.39
+6
Gospod tožilec, kapo dol, well done. Gremo naprej.
Majda Božnar
06. 09. 2012 14.20
+5
Ne se bat. g. tožilec - če bi bila obsodba oprostilna ali zmanjšana, bi bil to samo dokaz naše ne-demokratične in ne-pravne države! Ustava bi bila torej nična!
pika poka ježek
06. 09. 2012 13.21
+3
Ne se bati, predsedniki republike radi pomilostijo svoje, Drnovšek prekupčevalca z mamili, Türk tajkuna, bomo videli kako bo delovan novi/stari predsednik v primeru Kordeža. Revež 5 let ne bo mogel na kolo.
volek
06. 09. 2012 14.09
+6
Drnovšek je pomilostil erste klasse lopova iz vrst rdečih tovarišev Danila Kovačiča iz HIT-a, drugorazredni bo pa Bineta.
Boris61
06. 09. 2012 11.44
+7
Ne rečem, da Kordež ni kriv, dejstvo pa je, da so se spravili na človeka, ki ima najmanj političnega zaledja. Glavni krapi pa plavajo v mulju. Kdaj bo odgovarjal Boško Šrot, Bavčar. Dokler je Janša pri močeh ne! Ali pa pokličemo Andrijano Starina Kosem, da pove kaj pametnega!!!
motorka57
06. 09. 2012 11.52
+4
Boris61
06. 09. 2012 11.54
+4
Kdaj bodo odgovarjali bankirji, ki so temeljni krivci? Nikoli, ker jih je postavila politika.
volek
06. 09. 2012 14.06
+0
Goldenmind
06. 09. 2012 10.22
+6
Kdo je lastnik premozenja: bankirji! Kdo je lastnik bankirjev: majhno stevilo druzin! Vec info: NA YOUTUBE VTIPKAJ: Bankers Arrested In Iceland, Ireland, UK, USA, Switzerland, India, France, Russia, Austria...VIRAL 4
volek
06. 09. 2012 10.02
+1
Če Kordež ne bi bil obsojen, bi Kučan pobesnel rekoč da sodniki s takšnimi odločitvami uničujejo državo skupaj z Janšo, častna komunistična, zna se.
motorka57
06. 09. 2012 09.29
+9
Bine,kje so cajti, k' sta se z Bobovnikom in bicikli vozila sred dopoldneva ? Takrat si pa resnično trpel,danes pa cviliš po sodiščih??
?rnogled
06. 09. 2012 08.45
+4
Roblekova ima čisto prav,s prodajo trgovskega centra ,Merkur ni bil oškodovan.Oškodovan je bil z ponovnim nakupom istega,za dvojno ceno,razlika pa v žep akterjem. Pa še eno vprašanje:kje za boga milega so našli 4 €(39504 €)?
MsPikapiki
06. 09. 2012 08.42
+6
Kdaj pa bodo Bavčarju sodili? Verjetno ob Svetem Nikoleti, ki ni ne pozimi ne poleti.
godhead
06. 09. 2012 10.05
+4
ne bodo mu, ker nismo v pravni državi, bavčar pa je janšev najboljši prijatelj
godhead
06. 09. 2012 08.16
+5
je lahko še bolj očitno, da so ga pač žrtvovali? zaka jše ne sedi bavčar, janša in pdoobni, razni akterji iz orožarske afere? nekako ni fer, naj velja za vse ali pa za nobenga
cirenij
06. 09. 2012 08.21
+6
krnekdoo
06. 09. 2012 09.13
+0
godhead
06. 09. 2012 10.04
+5
zombie 1
06. 09. 2012 06.57
+4
Kaj pa prepoved dela?!!!
Dark Cesar
06. 09. 2012 07.52
+5
bodo imeli možnost v zaporu svinčnike sestavljat......=))
cirenij
06. 09. 2012 06.33
+14
Prav je, da je dobil svoje. Ampak glede na to, da bo vse ostalo izgleda zastaralo, je žrtveno jagnje. Kje so Bavčar (v prvi vrsti na proslavi), Šrot, Zidar, Tovšakova........? So prave barve.....?
kg831
06. 09. 2012 07.31
+8
Seveda so prave barve, saj verjamejo v modro nebo in rumeno sonce! Njih je boš video na sodišč, kot ne majerja...
aojz
06. 09. 2012 08.15
+3
Je kar prav tako. Sedaj naj pozaprejo rdeče, potem pa še rumeno modre. In bomo lažje zadihali.
cirenij
06. 09. 2012 08.22
+1
volek
06. 09. 2012 05.06
+5
Na financah preberite kaj ekonomist Stanislav Kovač meni o naj managerju leta 2007 Kordeževemu Binčku in njegovih RDEČIH POLITIČNIH BOTRIH, ki so mu omogočali krajo Merkurja. Večino družbenega premoženja so pokradli RDEČE-ORANŽNI TOVARIŠI in hvala Bogu, da bo sedanja vlada vsaj nekaj teh lopovov postavila na hladno.
bistrol
06. 09. 2012 06.53
+5
hahaha volek ti jih pa pokaš najbol da zamenjaš vzdevek z bolek :)
jester1970
06. 09. 2012 07.43
+4
Je pufe za Kordeža dodobril takratni finac minister Bajuk.
kg831
06. 09. 2012 08.48
+3
Volek te pravljice za otroke širi kot drugot. A so strici, forum21, udba, komunisti, levi, oranžni in ne vem kdo še vse krivi tudi za Maroborsko nadškofijo?
volek
06. 09. 2012 10.04
-1
bistrol, si zelo telegenten ker več kot to kar si napisal ne spraviš skupaj. A ti je kdo od kameradov pomagal pri pisanju tega stavka?
DRINKER
06. 09. 2012 00.02
+8
kva je biu dons dober pirčk :)
aligatorcek
06. 09. 2012 02.13
+4
Kaj se pa ti žaba glasiš? A misliš, da če spiješ 8 pirov pa že lahko govoriš kako dober pir je bil. Amater, vsak picvec ve da je prvih 12 pirov za žejo, naslednjih 10 pa za potrebo. DRINKER my ass...
Jurck4Life
06. 09. 2012 07.33
-2
Pa kwa ti misls kekc,da so vsi pjanci kt ti k pijejo pir...
loden
05. 09. 2012 23.54
+12
Prav zanimiva (čudna) izjava tožilca, ki pove veliko o našem pravnem sistemu - pravni državi.
CyberWorm77
06. 09. 2012 00.24
+8
končno so začeli delat : ))) problem bo ratu k bojo mogli sami sebe zapirat : )))))
CyberWorm77
06. 09. 2012 00.32
+7
powezani so wsi med sabo 100 na uro : )))(za was lewi pa desni) sem pa ke wržejo kako kost folku pol pa upri dalje : )))
drugnben
05. 09. 2012 23.39
+13
Ko bo šel dejansko v zapor in tam prebil 5 let bom verjel da so kaj naredili. Sej so bili Tovšakova Zidar in še nekateri tudi obsojeni po še nisem slišal da bi bil kdo v zaporu.
kapetan09
05. 09. 2012 23.42
+9
To je komaj prva sodba njemu - ta glavne še komaj pridejo - ta "človek " več ne bo videl svobodnega sonca.
aojz
06. 09. 2012 08.17
+3
Uporabnik752521
05. 09. 2012 23.22
+13
Bogati ljudje pridejo in umrejo. Njihovi otroci niso dobri in tudi oni umrejo. Ampak revni ljudje vedno prihajajo. Revni ljudje preživijo. Ne morejo jih izbrisati.
Golden_ratio
05. 09. 2012 23.37
-2
Uporabnik752521
05. 09. 2012 23.58
-2
Lepo, lepo. Baje naj bi bilo nekaj dežja ponoči. Naj samo bo, ker je vse suho.
kapetan09
05. 09. 2012 23.15
+25
Kordež , če bi ti narod sodil - bi si zaslužil injekcijo in ti in vsi tebi podobni - tudi njih bo dobila roka pravice - brez skrbi !
zmago56
05. 09. 2012 23.08
+4
Nauk zgodbe: če kradeš kradi na veliko in tvoj problem ni več tvoj problem ampak problem bank in države.