Slovenija

FOTO in VIDEO: Janša: Glasovanje je zmaga razuma

Ljubljana, 28. 01. 2012 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Janša je dobil 51 glasov poslank in poslancev in tako so ga izglasovali za novega mandatarja. Po napovedih bi sicer moral dobiti 52 glasov. 39 jih je bilo proti. Janša se je zahvalil za izkazano zaupanje in poudaril, da bodo besede o ponujenem sodelovanju držali.

Razdeljenih je bilo 90 glasovnic, oddanih 90, neveljavne ni bilo nobene glasovnice, za je glasovalo 51 poslank in poslancev, proti jih je bilo 39, je rezultate razglasil predsednik DZ Gregor Virant. Tako je novi mandatar postal Janez Janša, ki je pred poslanci tudi že prisegel: ''Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.''

Janša je imel napovedanih 52 glasov za, zato se nekateri že sprašujejo: ''Kdo je novi Pucko?'' Po hodnikih DZ se govori, da se je pač nekdo zmotil in glasoval proti. Glasovanje je bilo tajno.

Janša se je zahvalil za izkazano zaupanje in poudaril, da bodo besede o ponujenem sodelovanju oni držali. "Naša roka je ponujena. Upam, da bo sprejeta," je dejal Janša. Obenem se je zahvalil koalicijskim partnerjem, da so privolili v sodelovanje v kriznih časih. Dejal je, da je bilo to pogumno in tudi edino racionalno dejanje.

Koalicijski partnerji naj bi v pogodbi že dorekli razrez resorjev po strankah, medtem ko naj bi bila razdelitev funkcij v vladni koaliciji še odprta. V javnosti krožijo neuradna imena novih ministrov. Zagotovo pa je, da bo Virant ostal predsednik DZ.

''Za nami je prvi korak oblikovanja vlade, čaka nas še drugi. Začeli ga bomo takoj, tako da bomo vlado dobili okoli 10. februarja,'' je novinarjem dejal novoizvoljeni mandatar Janša. ''Upam, da ne bo kakšnih nepotrebnih zapletov, ker lahko ta čas podaljša, tega časa pa ni,'' je dejal. Poudaril je, da ga veseli, da so se poenotili o oceni stanja. Najbolj nujni koraki po njegovem so: stabilizacija javnih financ, sprejetje vseh ukrepov, ki bodo omogočili spodbujanje gospodarske rasti in na tej podlagi tudi vnovična rast zaposlovanja. Janša je poudaril, da bodo vsi ukrepi izvedeni po načelu pravičnosti in bodo bremena enakomerno porazdeljena.

Na seji so sprejeli tudi tri zakone za izboljšanje javnih financ.

Janša namerava to doseči z rebalansom proračuna in uvedbo zlatega pravila, o katerem so se že dogovorili. Kot je znano, Janša napoveduje okoli 800 milijonov evrov proračunskih prihrankov. Po nekaterih informacijah naj bi to dosegli s tem, da bi se vsi proračunski porabniki odrekli sedmim odstotkom sredstev.

''Glasovanje je zmaga razuma, to je bil racionalen korak. Po zapletih po volitvah je bila to edina racionalna, pametna rešitev, ki smo jo podpisali v okviru koalicijske pogodbe in to smo naredili ob zavedanju vseh, kakšno delo nas čaka,'' je pojasnil Janša.

Ivan Vogrin (Lista Virant) je pokazal glasovnico.
Ivan Vogrin (Lista Virant) je pokazal glasovnico. FOTO: POP TV

Veliko se je govorilo o tem, da bi lahko nekateri glasovali drugače, kot napovedujejo javno. Poslanca Franc Pukšič (SLS) in Ivan Vogrin (Lista Virant) sta zato novinarjem pokazala glasovnice. Slednji je obkrožil za.

V SD niso podprli Janše za mandatarja, ker stranka SDS v preteklem mandatu ni delovala v dobrobit države, ampak stranke, je povedal vodja poslanske skupine Janko Veber. V SD ne vidijo možnosti za sodelovanje, drugače tudi vidijo nadaljnji razvoj Slovenije, je pojasnil Veber. Proti je glasoval tudi Borut Pahor, ki je glasovnico po besedah Vebra pokazal Majdi Potrata.

Kaj je Janša povedal med sejo?

Po izteku časa za razpravo poslank in poslancev se je znova oglasil Janša. ''Če odluščimo vse raznorazne politične ocene, je zaznati veliko mero strinjanja o poti, ki jo moramo v prihodnjih letih ubrati,'' je poudaril.

Sama pogodba, cilji in ukrepi niso problem, je dejal Janša in dodal, da ''prej ko jih bomo naredili, prej bomo zavarovali blaginjo Slovencem in preprečili, da bo kdo drug določal minimalno plačo, število zaposlenih v javnem sektorju in najvišjo pokojnino.''

S potrditvijo Janše za mandatarja je predsedniku SDS prenehal poslanski mandat. Njegovo poslansko mesto bo zasedel Robert Hrovat, ki je na listi SDS kandidiral v Domžalah.

Bili so izpadi sovražnega govora, zdaj pa je tega vse več, je poudaril Janša, ki se je navezal na izjavo pisateljice Svetlane Makarovič. ''V Sloveniji ni treba nikogar sovražiti, mislimo različno o mnogih stvareh, ampak sovražiti ni treba nikogar – sovraštvo rodi sovraštvo in ta vodi v konflikt. Zato apeliram na to, da vsi delamo za to, da ne bomo povzročali razdorov,'' je dejal.

''Veseli me, da je danes prišlo do relativno velikega soglasja o tem, kje smo. Nikoli se ne bomo razumeli o tem, kdo je bolj odgovoren za to, bolj pomembno je, da se strinjamo o tem, kakšno je stanje. Zdaj nastaja čas, ko bomo iskali soglasje za tiste ključne korake, ki jih je potrebno narediti in kjer lahko uspemo samo, če bomo vsi skupaj sodelovali,'' je poslancem še dejal Janša.

Janša izvoljen - 3
Janša izvoljen - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Na začetku izredne seje pa je Janša poslancem dejal, da so časi resni in da zdaj ni trenutek za navdušujoče govore. V predstavitvi svojega programa poslancem je Janša poudaril, da bo treba za reševanja stanja v državi sprejeti tri ključne ukrepe. To so stabilizacija javnih financ, vnovični zagon gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest. Pri tem pa lahko uspejo le, če bodo sodelovali, je dejal.

Med prvimi kratkoročnimi ukrepi nove vlade je Janša napovedal varčevanje za stabilizacijo javnih financ in dvig ugleda države ter ustvarjanje boljšega okolja za podjetništvo. "To je najboljši signal, ki bo šel v svet," je dejal, ob tem pa napovedal, da bo šlo pri varčevanju za t. i. mehko varčevanje.

Med večjimi napakami sedanjega sistema Janša vidi to, da je višina plačila za nedelo blizu višine minimalne plače. Ob tem je poudaril, da ne govori o tem, da je minimalna plača prevelika, ampak "da jo je treba dvigniti, da bi odpravili to strukturno nesorazmerje".

Glede javnega sektorja je dejal, da o njem ne moremo govoriti kot o parazitu družbe, a da je potrebno ravnovesje z gospodarstvom. Janša je prepričan, da je v javnem sektorju treba dati več za dejavnost in manj za birokracijo. "Vsa naša ministrstva lahko spravite v zgradbo Pentagona," je dejal Janša.

Ko je govoril o socialni politiki nove vlade, je Janša poudaril, da je daleč najboljša socialna politika ustvarjanje novih delovnih mest, "kjer ljudje dobijo pošteno plačilo za pošteno delo". "Poudarek vsake resne državne socialne politike mora biti na tem, ne pa miloščina," je dejal.

Janša je sicer obljubil, da vlada ne bo tekmovala v obtoževanju prejšnje vlade. Ob koncu svojega enournega govora pa je dodal še obljubo, da bo vlada "roko sodelovanja ponudila vsem in tudi delala v skupno dobro".

Erjavec o tem, da DeSUS vedno odloča, kakšna bo koalicija

Poslanci med razpravo o mandatarju
Poslanci med razpravo o mandatarju FOTO: Blaž Garbajs
Za Janšo je pred poslance stopil predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki je vnovič izpostavil, da je bilo pomembno, da je njegova stranka vstopila v koalicijo za izhod iz krize. Dejal je, da se je ob predčasnih volitvah pokazalo, da je slovenski politični prostor razdeljen. Stranka DeSUS je po njegovih besedah tista, ki vedno odloča o tem, kakšna bo koalicija, zaradi česar je pogosto tarča kritik. A Erjavec pravi, da to sprejemajo.

Zanj je pomembno tudi, da se oblast menja. "Enkrat je eden, drugič je drugi," je dejal Erjavec. Nato pa se je odzval na smeh v dvorani: "Jaz ne vem, zakaj se v Pozitivni Sloveniji smejete," je dejal Erjavec in vprašal, ali so mislili, da bodo 20 let vodili to državo. Po Erjavčevem mnenju je primerno, da nekdo državo vodi štiri oziroma osem let. Kar je dlje, ni primerno. "Saj smo videli, kaj se je zgodilo z eno stranko. Eni ste bili celo člani te stranke," je dejal Erjavec.

'SLS ne pristaja na delitve'

Predsednik stranke SLS Radovan Žerjav je v utemeljitvi odločitve, da podpre Janšo, dejal, da je SLS stranka vseh državljanov. Stranka po njegovih besedah "ne sprejema kakršnih koli delitev na leve, desne, naše, vaše, zgornje, spodnje". Ob tem je dodal, da ima kandidat za mandatarja za sabo okoli 600.000 glasov volivcev, kar je za SLS dovolj, da mandatarja podpre.

Novakova: Ladja Slovenija je zašla med nevarne čeri

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak je pred poslanci dejala, da bodo v NSi podprli Janšo. Povedala pa je, da so se po volitvah videli v opoziciji, ne v koaliciji. "Le kdo bi si želel v vlado v teh težkih časih," je dejala. A po vseh obratih so v stranki vseeno podpisali koalicijsko pogodbo.

O stanju v državi je dejala: "Naša ladja Slovenija je zašla med nevarne čeri in nam grozi brodolom." Janšo bodo v NSi podprli, ker so prepričani, da Slovenija potrebuje človeka s trdo kožo.

Virant: Naše odločanje je bilo tehtno

Virant je v uvodu svojega govora pred poslanci dejal, da so časi težki in da ljudje od vlade in parlamenta pričakujejo ukrepe, ki bodo vodili v boljši jutri. Podobno kot Erjavec je tudi Virant govoril o tem, zakaj so tehtali med levo in desno vlado. "Naše odločanje je bilo tehtno, toda ne takšno, da bi kakor koli zavlačevali s postopki," je dejal Virant. Poudaril je, da so svoje odločitve vedno sprejeli v roku.

Kljub temu pa je po Virantovih besedah sodelovanje potrebno. "Po treh letih stagnacije je napočil čas za spremembe. Na svoj pogajalski dosežek pa smo ponosni," je dejal Virant. Pozitivno Slovenijo je Virant pozval, da se z njihovo odločitvijo sprijazni in neha z očitki. "S tem, ko smo se izrekli proti koaliciji z vami, se nismo opredelili za vaše sovražnike ali nasprotnike. Čeprav nas želite videti na tak način," je dejal Virant. "Ne glede na to, da bomo mi očitno v koaliciji, vi pa v opoziciji, bomo morali do naslednjih volitev korektno sodelovati v korist državljanov," je še dejal.

Podporo sta Janši na izredni seji izrazila tudi poslanca narodnih manjšin. Poslanec Roberto Battelli je v imenu poslanske skupine madžarske in italijanske narodne skupnosti poudaril, da se je želja dveh poslancev po trdni koaliciji in vztrajanje, da ne bosta predstavljala jezička na tehtnici, izkazala za razumno. "Sedaj kaže, da bo ta pogoj izpolnjen," je povedal.

Möderndorfer pravi, da se Virant "otepa" odhoda v vlado in je "za ceno stolčka v DZ" pripravljen ministrstvo za notranje zadeve prepustiti stranki, katere predsednik je v kazenskem postopku.
Möderndorfer pravi, da se Virant "otepa" odhoda v vlado in je "za ceno stolčka v DZ" pripravljen ministrstvo za notranje zadeve prepustiti stranki, katere predsednik je v kazenskem postopku. FOTO: Dz-rs.si

Pozitivna Slovenija in SD Janše nista podprli

Predstavnik Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer pa je bil v svojem nagovoru precej kritičen do Janševe koalicije. Menil je, da ta koalicija ne bo legitimna, saj je "že kršila lastno koalicijsko pogodbo". Ob navajanju programskih poudarkov iz koalicijske pogodbe je kot sporen izpostavil prenos tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve, ki ga bo verjetno vodila stranka, katere predsednik je v kazenskem postopku. Kandidat za mandatarja Janša danes ni povedal nič novega, nismo namreč slišali, kako bo vlada rešila krizo, je menil Möderndorfer.

Poslanci so na seji potrdili predlog mandatno-volilne komisije, da se predsednikom Liste Virant, DeSUS in SLS Gregorju Virantu, Karlu Erjavcu in Radovanu Žerjavu, ne prizna imunitete in dovoli vodenje kazenskih postopkov.

Poslanka PS Maša Kociper se je v razpravi dotaknila zadeve Patria. Spomnila je, da je kandidat za mandatarja Janša v kazenskem postopku. Spraševala se je, ali bo šlo v sodnem postopku za res neodvisen kazenski postopek in ali oseba na tako visokem položaju ne bo vplivala na postopek.
Poudarila je, da bo moral sodnik odločati o tem, ali je predsednik vlade kriv ali nedolžen. Ker se je skupni čas poslanske skupine za razpravo iztekel, med razpravljavci ni bilo Zorana Jankovića.

Predstavnik poslanske skupine SD Janko Veber pa je dejal, da Slovenija že vse od takrat, ko ni bil potrjen prvi kandidat za mandatarja Zoran Janković, izgublja dragoceni čas. Janša kljub temu "ni njihova druga izbira". "S strankami, ki jim je več za stranko kot državo, težko sklepamo zavezništvo," je dejal. Novi koaliciji je Veber sporočil: "Kot opozicija bomo kritični, gledali vam bomo pod prste."

Kaj sledi?

V 15 dneh mora novoizvoljeni mandatar predlagati kandidate za ministrske položaje. Virant je sicer napovedal, da bi novo vlado s polnimi pooblastili lahko dobili že 10. februarja, čeprav bi se Janšev rok za imenovanje ministrov iztekel 12. februarja. Ministrstev bo sicer predvidoma 11, dodatno pa bi ohranili tudi ministrstvo brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu. Krčenje ministrstev je sicer dvignilo veliko prahu. Najbolj sporni sta odločitvi, da državno tožilstvo iz pravosodnega premaknejo pod pristojnost notranjega ministrstva ter da ukinejo kulturno ministrstvo kot samostojen resor ter ga priključijo resorjem izobraževanja, znanosti in športa.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5953)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

populus
31. 01. 2012 09.33
+4
nisem ne na levi ne na desni strani ,ampak če bi ocenjevali mi povejte kaj je naredil janša?v največji blaginji ki smo jo imeli je razprodajal državno premoženje,vladal z diktaturo ,spomnimo se depalne vasi.pa afere na afere.je rekel kkrkovič da je sedaj končano na sodišču,ja kater sodnik pa bo obsodil predsenika .mislim da bi sedaj zadeva patrija morala romat na kakšno tujo sodišče!!!sicer pa je svoje že pokazal in še bo.jankovič pa je tudi poglavje zase.20 let nam že perejo možgane in nas vlačijo za nos ,sami pa kradejo brez odgovornosti!!žalostno da politiki delajo zase .izvoljeni pa so kao od ljudstva.mislim da v sloveniji niso niti volitve niso demokratične in bi bilo treba spremenit volilni sistem!
tekavcminka56
30. 01. 2012 09.29
-3
levaki, saj boste sami najbolje vidli, kako pa kaj, pa dajte prvo pred svojim pragom pomest (f21, kučan), potem se spravljajte na janšo, ki so mu ničkoliko afer vaši "poštenjaki" vrgli pod noge, škoda da gledate tako omejeno, skozi eno samo oko, pristransko do konca, ker drugače bi marsikdo spoznal resnico, no če ne letos, jo boste pa gotovo v naslednjih letih. Lp in veliko sreče takrat
marjanka9
31. 01. 2012 14.48
+0
Princ Teme. Le kaj počne z ljudmi, da tako plazijo? Tudi za ceno, da ne bodo nikoli več izvoljeni. Mogoče pa računajo, da se ukine kao demokracija...
marjanka9
31. 01. 2012 14.50
+0
nahrbtnik
29. 01. 2012 19.18
+4
končno spet en lep in realen komentar. ko, bi ga vsaj kdo prebral!!!! zdi se mi, da je stanje ( če pogledamo komentarje ) zadnje mesece podobno ( pravzaprav , je najbrž tako ves čas) ozračju navijačev kakem angleškem pubu. ljudje bi se menda kar stepli med seboj, in to za prazen ništrc. včasih se sprašujem (pa tudi upam) ali gre le za provokacije in neke vrste spletno zabavo. saj kar ne morem verjeti, da so ljudje v 21. stoletju lahko na tako nizkem nivoju, kar se tiče kulture izražanja in socialne inteligence. saj vendar obstaja kup najrazličnejših medijev, še vedno pa so zelo poučne tudi stare dobre knjige. ne razumem, da se ljudje po forumih prepirajo zaradi različne ideologije. zase lahko rečem, da sem po duši izrazit levičar, vendar me do sedaj politika še ni prepričala. na žalost si želim pravično družbo, kar pa je utopija, ker družbena zavest vsaj v moji eri, nikoli ne bo dosegla takega nivoja. tako pač je, stanje je tako, da v boju za obstanek pač zmaga najmočnejši, najbolj zvit, iznajdljiv, na žalost, tudi tisti, ki je lopov in prevarant. seveda me tako vse to jezi, vendar ima vsak pravico do svojega mnenja. zaradi političnega prepričanja, predvsem pa zaradi politikov, se a menda res ni vredno prepirati. slovenija je majhna, v svetovnem in celo evropskem merilu ne pomenimo na žalost ničesar in vse obljube, ki jih dajejo naši vrli politiki, gredo skozi toliko filtrov, da na koncu ne pride ven več nič od tistega, kar smo pričakovali. obljube, sladke obljube-pa mislite, da so naši vrli poslanci resnično tako avtonomni? kup figur na šahovnici.vsaka figura je dolžna odigrati svojo vlogo, ki mu je bila določena. poglejte malo čez plot svoje omejenosti. različni mediji o istih stvareh pišejo vsak iz svojega zornega kota. verjemite resnica je nekje, vmes.svetu vlada kapital , ki pa ni ne bel, ne črn, ne rdeč, rumen in ne zelen. tisti, ki ga ima ga ni pripravljen deliti. masam dodeli le drobtinice, nekaterim večje, nekateri manjše in drobcene. skupaj smo v tem dragi sonarodnjaki, ker svetu vlada denar. menim, da nas je večina tu gor tistih, ki pobiramo drobtine in drobtinice in glede na videno in prebrano jih bomo še na veke. deli in vladaj. je zelo staro pravilo. strinjam se s predhodnikom a ( lepdanželim in prašek), J aliJ-bistvene razlike ne. vidim in mislim, da v slovencem , ni povsem jasen pojem levice in desnice. dokler je tako, dokler peščica, ki ima v rokah vse vzvode, s katerimi krmari svetovno gospodarstvo in politiko ne sprevidi, da je v dobro njihovega bogastva in oplajanja kapitala, potrebno odkrhniti malo več kot le drobtine masam, se lahko tudi v naši deželici pod nosom obrišemo za med in mleko. pa nikar se ne trudimo primerjati z s starimi kapitalističnimi silami s tradicijo! lačne slovenske oči, še vedno hrepenijo po blišču, ki pa je verjemite samo fasada. in tako smo trošili in zapravili več kot smo imeli, nekateri pa so med tem vzeli več kot bi smeli -pa smo tam. v svoji lakoti po blišču, smo spregledali kaj se nam dogaja pred nosom. zdaj plačujemo za kup napak in neumnosti. katerakoli vlada in katerikoli premier bi bil v tej situaciji nepriljubljen.ukrepi bodo boleči. seveda ne za vse enako! mi pa ne bomo naredili nič!!! srečni smo,če imamo službo-( kar je malce zgrešeno-pomislite na angleške rudarje v 19.st.-26 urni delavnik in mezda, s katero niso zmogli preživeti) ljudje so umirali za svoje pravice in si jih skozi desetletja tudi izborili. pri nas nimamo tradicije delavskega gibanja. pa tudi slovenska pregovorna nevoščljivost nas ne bo pripeljala v boljše čase. bil bi že čas , da se streznimo dragi moji slovenci. večno ne moremo živeti od evforije samostojnosti. vsem skupaj želim , da bi malce razmislili in morda boste spoznali , da si sosed, katerega dedek je bil "komunajzar , želi prav isto kot sosed, čigar babica se je omožila s "ta belim" !!!! lep večer in vse dobro v novem tednu!!!!
elephantus
29. 01. 2012 18.50
+4
dule 100 saj ti je predsednik države lepo povedal, da človek ni primeren kandidat.Stvari, ki sem jih napisal mislim resno in so splošno poznana samo nekateri si jih razlagajo drugače.Tale spisek bi bil veliko daljši, če bi se bi še malo razmislil.Ampak tudi ta dejstva povejo vse o človeku, ki je predsednik vlade in pa tudi o ljudeh, ki ga podpirajo.
prašek
29. 01. 2012 17.28
+3
lepdanzelim Zelo lepo napisano, samo bojim se, da ne bo tako , kot si želiš ti in še mnogo nas ostalih. Na žalost je prišel na vlado človek, ki bo razdvajal , poniževalen bo do drugače mislečih, posmehljiv !!!! Zdi se mi , da tudi Jankovič ne bi bil nič boljši, enako je aroganten , zahteva slepo sledenje in važna je samo njegova beseda, kar se je izkazalo tudi v DZ. Niti če bi mzmagal Jankovič, niti sedaj , ko je zmagal Janša, se navadnemu narodu ne piše nič dobrega. Povrh vsega , pa smo dobili še kriminalca , ki se mora zagovarjati zaradi korupcije !!!! Skratka , zelo slabo se nam piše !!!!
prašek
29. 01. 2012 17.30
-1
Pa vendar , nikoli ne klikam plusov in minusov , zdajle pa sem prekršil to pravilo in ti pritisnil plus. Na žalost ti lahko dam samo enega !!!
dule100
29. 01. 2012 18.20
-5
prašek Si pa veliko upaš ! Predsednika vlade, si proglasil za kriminalca ! In to še pred razsodbo sodišča ! Kaj si ti je zaradi bolečine omračil um ?
dule100
29. 01. 2012 18.30
-4
prašek Vem, da se nam ne bo nikoli več tako odlično pisalo, kot zadnja tri leta !
dule100
29. 01. 2012 18.32
-3
prašek Zmeraj bolj se mi zdi, da je tale pregovor tebi napisan na kožo ! Noben ni zmeraj pameten, razen bedakov !
prašek
29. 01. 2012 19.14
+3
dule100 Imam že dolgo navado , da kriminalcu rečem ; kriminalec Ko se boš spet spomnil na ta pregovor , se pa poglej v ogledalo !!!
marjanka9
31. 01. 2012 14.49
+2
Temu bi se reklo kriminalec največjega kalibra.
lepdanzelim
29. 01. 2012 17.17
+3
Spoštovani Janez Janša (in vladna koalicija)! Tokrat vas nisem volila, ker ste me prejšnjič razočarali, a vam iskreno čestitam, da ste uspeli oblikovati vladno koalicijo. Vem, da bom lahko prenašala resnost brez sowhat, le skrbi me, da se bo v premiejeve ustne kotičke spet prikradla tista posmehljivost, ki nikomur ne bi smela biti v ponos. Morda pa posmehljivosti zdaj ne bo, ker je na svetu Črtomir. Otroci, zlasti majhni, delajo ljudi boljše in upam, da bo tokrat to pomenilo za nas boljšega predsednika, zrelejšega, pametnejšega, bolj odprtega za težave drugih, dobrosrčnega. Skratka, tudi Janez Janša je človek, ki gre naprej in se vsak dan uči in ob mladi želi in otročku mu gotovo ne bo vseeno, kako mehka bo blazina, na kateri bo počivala njegova glava. Brigajo me levi in desni, rada bi, da bi našo državo vodili ljudje, ki bi bili predvsem ljudje in bi delali dobro za soljudi, ne pa le za svoje ****. Prosim, ne predalčkajte in ne obremenjujte s preteklostjo, glejte naprej in delajte za prihodnost vseh povprečnih in tudi tistih malo manj uspešnih, manj lepih, manj prilagodljivih, manj srečnih, skratka vseh, ki jim gre danes najslabše, pa čeprav niso nič krivi, da je do tega prišlo. Ne dvomim, da ostalim (bolj, bolj, bolj,...) ne bo dovolj toplo in da ne bodo imeli dovolj jesti, če bodo poskrbeli za tiste, ki so zdaj na dnu. Delajte dobro za vse, ne le za izbrance in ne grozite vsem z varčevanjem. Varčujte pri tistih, ki imajo dovolj, več in preveč, torej več kot tisti, ki imajo premalo - težko je opredeliti, kajti nekaterim, ki so nas pripeljali tako daleč ni bilo nikoli dovolj, ne v času levih in ne v času desnih vlad. Ne kregajte se in ne zlorabljajte oblasti, pač pa sodelujte, uporabljajte pamet in potegnite naš voz iz blata. Živimo v čudoviti deželi in naredimo vse, da bo naše življenje takšno, da se ga nam ne bo treba sramovati. Prosim, nehajte poudarjati desno sredinjskost, poslušajte Karla in poiščite izhod iz krize. Ne zalagajte z bogastvom in oblastjo tistih, ki bi po defoltu naj bili revni po premoženju in bogati na duhu. Delajte drugim le tisto, kar bi želeli, da drugi vam delajo - saj poznate zlato pravilo. Srečno vsem skupaj, ne vam in nam, skupaj nam vsem pod vašo taktirko!
dule100
29. 01. 2012 18.24
lepdanzelim Vaše pismo sem pogrešal zadnja tri leta !
NEEHh
29. 01. 2012 16.37
-5
Janša FOREVER !!!!
elephantus
29. 01. 2012 16.35
+7
Janša nima rad nobenega.To mu vidiš na faci.Če bi imel rad Slovenijo ne bi on in njegovi s svojimi nesposobnimi potezami povzročili, 1.) da je Kolinska v rokah hrvaških podjetij in Droga Portorož tudi(kot posledica mešetarjenja z Bavčarjem in Šrotom); 2.)da je Fruktal v rokah srbskih lastnikov(kot posledica mešetarjenja z Šrotom, ki je velikega vodjo podprl pred volitvami, le da je bilo tokrat Janšo sram take podpore, ko so pa skupaj kupčkali, da so Zokija vrgli iz Merkatorja; 3.)da je propadla Interevropa, kot izjemno dobro logistično podjetje(tam so izvedli čisto krajo, kjer je poniknilo skoraj več kot 60 MIO EUR delavci pa so na cesti); 4.)pri privatizaciji SIJa , kjer je državna komisija ugotovila 100 MIO EUR prikrajšanja(Zagožnovo ženo so nastavili za direktorico, da so lahko izpeljali nečednosti), prikrajšanja pa ni bilo samo za toliko kot je ugotovila komisija ampak veliko več; 5.) Delo so spravili na kant z vmešavanjem v njegovo zelo uspešno stgrategijo in so tako uničili še eno odlično podjetje, ki zdaj tone v izgubah; 6.)Zvonu kot cerkvenemu podjetju so posojali naš denar(beri državni), da se je ta lahko šel igrice tudi pri prevzemu, ki ga je izvajal Šrot, kjer je nastala luknja velika 800MIO EUR(ZDAJ, KO JE SPET ON PREDSEDNIK VLADE, JIM BO TO POSKUŠAL POMAGATI SANIRAT). In še in še in še...(TO JE SAMO NEKAJ V NEBO VPIJOČIH PRIMEROV). In takšna kriminalna dejanja vi podpirate(mislim nekateri). Vprašajte psihologe odkod vaša samomorilna nagnjenja.JE NEKAJ SAMOMORILNEGA V TEM SLOVENSKEM NARODU.IN POTEM VAM ŠE PRODA TEZO, DA JE ON ZAGOVORNIK SLOVENSKEGA INTERESA. Vic tisočletja. In to ljudje kupijo.HO HO HO... iN SE ČUDIJO ZAKAJ JIM NE GRE DOBRO.ha ha ha ha ...
mamica55***
29. 01. 2012 16.49
-2
po moje ima Slovenijo najraši nesojeni mandatar !
dule100
29. 01. 2012 18.26
-2
elephantus Saj ne misliš resno ? Kajti če misliš, je s teboj nekaj hudo narobe ! Za začetek, ti bo pomagal kakšen močan depresiv !
Suzana Povhe
01. 02. 2012 11.36
@dule100, ni dobro skrbeti za druge, sebe pa ne vidiš
boby1
29. 01. 2012 14.31
+10
Ljubljeni vodja je kralj sprenevadanj in dvoličnosti. Z največjo vnemo je rušil PAhorja in to na - za Slovenijo in njene državljane - najbolj škodljiv način. Preprečil je sprejem nujnih reform, ki jih bo sedaj sprejel on (in zopet postal tisti, ki edini ve, kaj je dobro) in s tem dosegel, da se je Sloveniji znižala bonitetna ocena na najnižjo raven (na kar je opozarjal Pahor, ko je skorajda rotil poslance, naj ne gledajo na predloge z ideološke plati temveč s plati nujnosti in v dobrobit Slovenije) - seveda zgolj zaradi osebnih interesov, saj je računal - glede na najnižjo možno podporo, ki jo je takrat užival Pahor med ljudstvom - da bo na predčasnih volitvah dosegel absolutno oblast. Pred volitvami, ko mu je kazalo na zanesljivo zmago, je pozival stranke, da gredo prek ideoloških razlik in apeliral, da bi bile po volitvah konstruktive in da morajo vsi delati v dobrobit Slovenije. Seveda je popolnoma spremenil terminologijo in naenkrat je bila pokojninska reforma potrebna in to takoj (pred tem je SDS govorila, da lahko obstoječ pokojninksi zakon vzdrži do leta 2025 - to je bilo v času rušenja Pahorja). Ko so bili znani prvi neuradni rezultati volitev, ki so pokazali ne samo, da ne bo imel absolutne oblastui temveč, da sploh ni relativni zmagovalec in je upravičeno pričakoval, da ne bo mandatar, je bila njegova prva izjava, da nova vlada ne bo opravila celotnega mandata in bo ponovno prišlo do predčasnih volitev (zakaj že? verjetno zato, ker je imel namen iti prek ideoloških razlik in biti konstruktiven ter pripravljen na sodelovanje v dobrobit Slovenije). Pred volitvami je bilo nujno (po njegovem) čim prej dobiti novo vlado, po volitvah je naredil vse, da do tega ni prišlo. Ko mu je vendarle uspelo priti na oblast pa se je ponovno vrnil k pozivom o sodelovanju. In kar je najbolj žalostno - njegovih vdanih vernikov in oprod to sploh ne moti oziroma teh njegovih potez nočejo videti. Njegov karakter pa se je dobro pokazal tudi v primeru Virant. Ko je odšel od njega so od "neznano kje" pričele curljati takšne in drugačen informacije o Virantu. Najprej afera "denar", nato pa še bolj osebne zadeve o gayevstvu Viranta, ... Ko se je koalicija pogajala o koalicijski pogodbi in ker je LGV suvereno trdila, da ne bo dopustila, da bi notranje ministrstvo in pravosodje prevzela katerakoli od največjih dveh strank zaradi suma (Jankovič) in zaradi sodnih postopkov (Janša) njunih liderjev je naenkrat prišlo do anonimke in obtožb zoper Sorška, ki naj bi prevzel to ministrstvo. Ni mi čudno, da je Virant šel k svojem Fuhrerju, saj sem ga imel vseskozi za Tojanskega konja. Mi je pa čudno, da je tako "zdrizast", da je svoje besede brez težav požrl. In medtem, ko mu je Jankovič ponujal, to kar je želel, je Virant vseskozi iskal argumente, da bi opravičil ne-vstop LGV v koalicijo z Jankovičem,, ga je njegov Ljubljeni vodja na drugi strani osebno blatil in na koncu prepeljal žejnega čez vodo, a to ni problem, da se bo slinil na poziciji predsednika državnega zbora.
hellcat666
29. 01. 2012 15.06
+1
resslovenka
29. 01. 2012 13.46
+4
Ne hvalite dneva pred nočjo. Je preuranjeno. mami55 Me zanima, če boš čez pol leta ali malo kasneje spet zganjala evforijo z : Bravo Karel, bravo Ljudmila, bravo Žerjav, bravo Virant in bravo ..... vsi kr eni... , ko boš zategnila ta zadnjo luknjo na pasu, pa če imaš še tolk zaloge okrog. prašek Maš prov (po domače rečeno).
dule100
29. 01. 2012 13.27
-8
Po Pahorju, ne bo nikoli več nobena vlada slaba !
vsevid
29. 01. 2012 12.57
+5
HANZA NAJ TE VRAK POCITRA BARABA
Maancy
29. 01. 2012 12.48
-7
Pahorja ni zrušil Janša ali Sveta Čebula, pač pa tisti, ki so v Jankovičevi stranki gre za Begunce, ki so biliže v vsaj treh strankah in, ki vedno prvi zapustijo potapljajočo ladjo recimo poglejte Melito... Ko so se prešteli so pa pred prarlamentom zbrali kar dva Trenirkarja..skoraj večino, Tako, da so voljo Slovencev..takoj preverili..
HLAPCI.HLAPCI
29. 01. 2012 13.15
+5
DeSUS-ove in virantove prevarane volilce srečaš kaj ?
KOMISSAR-REX
29. 01. 2012 11.47
+6
Ne preseneča me da so najbolj najbolj glasni prav tisti prebežniki ki so v mesecu dni spremenili svoje dolgoletno politično prepričanje in dejansko zbežali iz svojih strank. Po mojem so to prav tisti "notranji elementi" ki so zrušili Pahorjevo vlado a ne Desus kot je bilo prikazovano javnosti. Zaradi tega bi moral Pahor prvi vstopiti v zmagovalno koalicijo.
Konrad Ajster
29. 01. 2012 13.03
+4
Menim, da se ne motiš, saj tudi sam ugotavljam, da je g. Pahor sposoben, pošten in dober voditelj, ni pa mogel uspešno delovati, ker so mu lastni koaliciski partnarji "metali polena pod noge, le zato, da bi si uspeli pridobiti boljše pozicije kot so jo imeli in ker ga niso mogli odstraniti so sami odstopili, da bi kasneje sami uspeli ponovno zasesti svoje egoistične snove!
jaka64
29. 01. 2012 13.47
+4
Pahorju je metal polena pod noge SDS. Prav zanimiva sta v svoji filozofiji. Še malo, pa bosta odkrila toplo vodo.
KOMISSAR-REX
29. 01. 2012 11.37
+0
Sodeč po velikem št. komentarjev proti zmagovalni koaliciji je danes na delu mobilizacija medijske antipropagande ki se v družbi ni končala niti po 20 letih. V tej propagandi se kot vedno vlaga ogromne energije in sredstev, rezultat so pa vedno porazni. Na vsakem koraku in na vse načine se poskuša vsiljevat nekaj kar je še zgodovina pozabila, samo akterji se nočejo sprijaznit s tem. Konec koncev je to njihov problem. Slovenija gre naprej in se zmagovalcu ni treba niti ukvarjati s tem, da se brani konstantnih napadov na vsakdanje laži. Menim da je konec te vojne in da so to zadnji udarci enega režima ki naj bi se končal pred več kot 20 leti.
HLAPCI.HLAPCI
29. 01. 2012 13.16
+0
upoštevaj da večina ne podpira janše, tako odziv sploh ni čuden
jaka64
29. 01. 2012 13.44
+6
Spregledal si pomembno dejstvo: na oblast je prišel z lažjo in prevaro, ne s podporo volilcev. Tvoja teorija o zaroti medijev in murgeljske mafije pa je na trhlih nogah. Po tvojem nas je v sloveniji kar 500.000 murgeljskih vohunov ??
tekavcminka56
30. 01. 2012 09.28
-1
Maancy
29. 01. 2012 11.31
+2
Janša je zmagal, kajti za njemu stoji sveta Čebula. Ljudmila pa ve kako se dela...
jaka64
29. 01. 2012 13.41
+3
Tange ne pašejo na vsako celulitno, debelo rit.
JanZ
29. 01. 2012 10.52
+9
Po svoje je ta naš ljubljeni vodja prav zanimiv. Najprej dela vse kar je možno, da bi zrušil vlado Pahorja, kar mu na koncu tudi uspe, potem pred volitvami napoveduje totalno diktaturo (50+), ko se pobere po porazu, napoveduje predčasne volitve, vmes nas še razsvetli, da so Jankovičevi volilci nepismeni trenirkarji, sedaj, ko se je prigrebel do stola, po katerem tako hrepeni, bi pa on SODELOVAL?? Pa saj ni resen....
boby1
29. 01. 2012 12.58
+7
To sem že sam večkrat opisal. Njegovo sprenevedanje in licemerstvo je brezmejno. Je pa neverjetno, da njegovi verniki tega ne vidijo (mislim, da nočejo videti, ker je nemogoče tega ne videti).
Ervin Redži?
29. 01. 2012 10.18
+6
Bravo JANŠA!! Bomo spet dali denar za patrijo! Njegova pokerska faca, iz avijona vidiš, da krade tolko kot lahko!
Barbara Kopa? 1
29. 01. 2012 10.33
+6
O JJ pa ne krade, on je POŠTEN, kaj v Sloveniji pomeni biti pošten ?????Vprašajmo JJ-a.
KimiRaikkonen
29. 01. 2012 10.48
+2
puntova
29. 01. 2012 10.58
+1
Kar jankoviča vprašte kdo je pošten. V slo ni korupcije in kraje pravi. Seveda dokler samo on krade.
Barbara Kopa? 1
29. 01. 2012 11.31
+1
Al pa če ti poveš, ka si tolk pametn-a !!! Ti verjetno najbolj pošten živiš, a ne?
KOMISSAR-REX
29. 01. 2012 11.56
+1
Zgleda da ti je bila zelo všeč skica (risba) pa si se takoj prepričal da je g. Zoki ta pravi kandidat. Danes še otroke ne moreš prepričati s risbami ker takoj pogruntajo da so itak samo risbe in da niso resnične. Če bi Zoki hotel vdejaniti svojo "VELIKO željo" po tej plati bi to storil že zdavnaj kot je to storil za Pravoslavno cerkev v Lj. Za tam je zelo hitro bilo prostora (skoraj za eno Džamijo) in denarja dovolj pa se še nobeden ni pritožil čeprav zadeva ni majhna.
dule100
29. 01. 2012 13.25
-1
Neo Matrix
29. 01. 2012 10.16
+4
KO BI LE ZMAGALO SRCE....
Demosten
29. 01. 2012 09.47
-7
Iskrene estitke Janezu Janši za izvolitev za predsednika Vlade RS! Pred Slovenijo so svetlejši časi.
prašek
29. 01. 2012 09.56
+10
Meni se zdi, da se nam ne obeta čisto nič dobrega. Ivan je pač Ivan !!!!
mamica55***
29. 01. 2012 10.55
-6
joe66
29. 01. 2012 11.07
+6
bojim se da ta svetloba ne bo za vse enaka ker mislim da se bodo pri malih ljudeh zagrnile zavese
dule100
29. 01. 2012 12.47
-3