Slovenija

Pet mrtvih zaradi napačne smeri!

Ljubljana, 02. 10. 2009 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
79

Letos je na slovenskih avtocestah zaradi vožnje v napačno smer umrlo že pet ljudi, kar je v primerjavi z lani, ko smrtnih žrtev ni bilo, alarmantno. Včasih vožnjo v nasprotno smer izzove celo stava.

Ne dogaja se zgolj v Sloveniji. Na fotografiji je vožnja v napačno smer na italijanski avtocesti.
Ne dogaja se zgolj v Sloveniji. Na fotografiji je vožnja v napačno smer na italijanski avtocesti. FOTO:
Pri vožnji gre večinoma za hude napake voznikov, ki preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer.
Pri vožnji gre večinoma za hude napake voznikov, ki preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer. FOTO: DARS
Vožnje v napačno smer so prej izjema kot pravilo. 10. septembra je okoli 8. ure voznik vozil v napačno smer na gorenjski avtocesti, 27. julija okoli 13. ure na pomurski avtocesti, 8. junija okoli 15. ure na štajerski avtocesti, 12. marca spet na gorenjski avtocesti okoli 9. ure, 21. februarja nekaj pred 19. uro pa spet na gorenjski avtocesti.

Prometna nesreča na štajerski avtocesti v Arji vasi je vzela tri mlada življenja. Tragedija se je zgodila zaradi vožnje v napačno smer, ki pa se zaradi velikih hitrosti večkrat konča s hudimi posledicami. Do konca avgusta letos sta se na slovenskih avtocestah ravno zaradi vožnje v nasprotno smer zgodili dve prometni nesreči, v katerih sta umrli dve osebi. Če črni statistiki prištejemo današnjo nesrečo, je letos smrtnih žrtev že pet, medtem ko lani tovrstnih nesreč ni bilo. Nadaljujmo: do konca avgusta letos se je zaradi napačne smeri vožnje zgodilo 55 prometnih nesreč s poškodbami, lani jih je bilo 34. Včasih pa zaradi napačne smeri vožnje trpi tudi samo pločevina; do konca avgusta letos se je na slovenskih avtocestah pripetilo 97 nesreč z materialno škodo, lani pa 100.

Na cesti, ki ima dva ali več označenih prometnih pasov za vožnjo v eno smer, je seveda prepovedano voziti v nasprotni smeri. Sankcija za tovrsten prekršek je 300 evrov in pet kazenskih točk. Razlogi za vožnjo v nasprotno smer po avtocestah pa so najpogosteje namerna vožnja v nasprotno smer (neupoštevanje prometne signalizacije, objestna vožnja, stave), vožnja pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi in slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo vozila. Zlasti nekateri starejši občani niso vajeni vožnje po avtocestah in nezavedno zapeljejo v nasprotno smer.

Pri čelnem trčenju se hitrosti seštevajo

Vzrok za vožnjo v napačno smer je lahko tudi slaba vidljivost. Na primer tudi ob močnem deževju in megli. Brane Legan

Brane Legan iz Centra varne vožnje v Avto-moto zvezi Slovenije je za 24ur.com poudaril, da nekateri vozniki ne upoštevajo, da je prehitevalni pas samo za prehitevanje. ''Nekateri se po avtocesti vseskozi vozijo levo, čeprav za to ni potrebe, ker imajo prost vozni pas.'' Opozoril je, da s tem ogrožajo tudi sami sebe, ker se lahko večkrat znajdejo v situaciji, ko jim lahko nekdo pripelje nasproti. ''Tudi ko smo na avtocesti, moramo gledati daleč naprej, da lahko morebitnega nasproti se vozečega voznika pravočasno opazimo. Na avtocesti, kjer je omejitev 130 kilometrov na uro, lahko pravočasno reagiramo, če zagledamo voznika, ki se nam približuje, na razdalji 500 metrov. Če je vozilo pred nami na razdalji samo še 100, 200 metrov, je že skoraj prepozno. Morda se trčenju lahko izognemo, če imamo levi pas prost, če pa prehitevamo počasnejše vozilo, pa je situacija lahko usodna.'' Po navadi takrat pride do čelnega trka, pri katerem pa se hitrosti vozil seštevajo. Torej, če oba voznika vozita s hitrostjo 130 kilometrov na uro, je seštevek 260 kilometrov na uro, kar pa je ''grozljivo''.

Opazne oznake včasih spregledane?

Najbolj značilna reakcija voznikov, ki pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo, je, da stopijo na zavoro, čeprav bi se morali čim prej umakniti s prehitevalnega pasu na odstavnega.

Skrbnik avtocest Dars je na priključke namestil opozorilne table 'roka', velike fluorescentne table, ki z veliko razprto dlanjo in besedo 'stop' opozarjajo na nepravilno smer vožnje, dodatne znake 'prepovedan promet v eno smer' in ponekod puščice v pravilni smeri vožnje. Table 'roka' so začeli nameščati pred dvema letoma septembra, dotlej zgrajeni priključki in posamezna počivališča pa so bili z njimi opremljeni v začetku lanskega leta. Ne izključujejo niti postavitve fizičnih ovir na vozišču in dodatnih svetlobnih signalizacij. Ponekod imajo tudi že ''pametne sisteme'', ki sami zaznajo voznika, ki vozi v nasprotno smer. V tujini imajo tudi že 'ježke', ki ustavijo voznika, če vozi v napačno smer. Postavljeni so kot fizične ovire, pri izvozih in uvozih na avtocesto. Ko jih prevozijo vozniki, ki so na pravi poti, je vse v redu, ko pa jih prevozi voznik, ki vozi v napačno smer, se ''sprožijo'' in predrejo gume. Kljub vsemu pa v oči bode dejstvo: za vožnjo v napačno smer je odgovoren in kriv voznik, ne upravljavec ali celo policisti.

Kako ukrepati?

Če voznik ugotovi, da se pelje v napačno smer po avtocesti, naj takoj ustavi vozilo, po možnosti izven vozišča in na način, da ne ogroža sebe in drugih prometnih udeležencev. Takoj naj obvesti policiste, ki bodo kraj ustrezno zavarovali. Če vozniki izvedo, da jim po avtocesti iz nasprotne smeri prihaja vozilo, naj zmanjšajo hitrost, po potrebi vključijo vse štiri smerne utripalke in vozijo še posebej previdno. Prav tako naj vozijo po desnem smernem vozišču in ne prehitevajo. Če pa sami opazijo voznika, ki vozi v nasprotno smer, naj nemudoma obvestijo policiste na številko 113, Prometnoinformacijski center za državne ceste prek kratke telefonske številke 1970 ali na brezplačno številko 080 22 44 z izbiro številke 6 oziroma na 01/518 8 518. Lahko pa uporabijo tudi obcestni telefon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smallville2011
04. 10. 2009 20.57
to ne moreš verjeti.
bob87
04. 10. 2009 09.21
sramota za prekoračitev vožnje za enkrat dovoljeno, je večja kazen kot vožnje v NAPAČNO SMER kazen za napačno smer bi morala biti takojšen odvzem Vozničke vsaj 1000 evrov kazni prepoved vožnje za vsaj pol leta, če pa si bil zraven še pijan, potem pa še 2x večja globa in pa eno leto prepoved vožnje če te v tem času dobijo za volanom, pa 2 leti zapora
bob87
04. 10. 2009 09.16
rumburak- se strinjam nesposobni
bob87
04. 10. 2009 09.14
po moje vozjo v napačno smer samo samomorilci in pa pijani- zgori un z bmwjem v italiji, bi lahko že 100krat ustavu, ker se je sigurno zavedu da voz v napačno smer- tud če je bil pijan- če pijan ve kk se avto prižge, in kako se sledi cesti, potem tudi na avtocesti slej kot prej opazi nasproti vozeče, ki mu po možnosti mežikajo in trobijo.
nucakar8
04. 10. 2009 09.11
pri vsej tragediji naj obtozijo tudi lastnika lokala kjer so mu tocili alkohol saj so pri vsej bedi ki jo je dozivljal samo prilili bencin na ogenj. vsi vemo da se alkoholiziranim osebam v javnem lokalu ne toci alkohola pa vendar DENAR je sveta vladar.Rezultat pa pomor. Vazno da lokal zasluzi, ce bi se drzali zakonov povzrocitelj ne bi padel v tako globoko luknjo.sozalje vsem svojcem
Dejan Zajebancije
04. 10. 2009 08.02
Slovenija je še vedno banana republika, tu dokazuje naše sodstvo! In potem hočejo še višje plače?! Za kaj? Za dobro delo, za umetno ustvarjene zaostanke zaradi lenobe?? Namesto njim za plače naj dajo denar za sisteme proti nasprotni smeri vožnje!! Če tehnologija obstaja, jo je treba izkoristit!! Kaj pa je 300 jurjov evrov za čisto vse izvoze? Tolko zabušijo vsak mesec v parlamentu za obrobne bedarije! Kam gre ta naša zavožena država?? Pa takšne možnosti smo imeli ob osamosvojitvi... Škoda, da smo skoraj na vseh področjih to zajeb*li...
matjaz2005
04. 10. 2009 07.46
SRAMOTA - PA TAKŠNA ZAKONODAJA DA "MORILCA" SPUSTIJIO NA PROST. V AMERIKI BI DOBIL DOSMRTNO JEČO ALI CELO "INJEKCIJO". ČE SE JE ŽE LOČI OD ŽENE MU NI BILO ZARADI TEGA UBITI TREH LJUDI. UPAM DA SI BO TA "MORILEC" SODIL SAM ALI PA GA NAJ DRUŠTVO IZLOČI - ZA TO DEJANJE NI OPRAVIČILA IN KESANJA. "SLOVENSKA POLICIJA IN ZAKONODAJA PA GA SPUSTI DA SE PROTO GIBLJE" - SRAMOTA ZA TAKŠNO DRŽAVO. NOBEDEN NE MORE NADOMESTITI MLADIH LJUDI!
mjolnir
04. 10. 2009 04.06
sandi Jaz pijem zmerno, nisem noben pijanec in nikoli nisem vsedel za volan niti z enim kozarčkom.
mjolnir
04. 10. 2009 04.04
Dosmrtno ječo!!!! ZUdaj ko jo mamo, jo vsaj uporabljajte!!
adrijanak86
03. 10. 2009 22.10
mene zanima kako niso imeli razloga da bi ga pridržali in so ga spustli domu
unheilig
03. 10. 2009 20.01
sandi101....zmerno lahko ti piješ doma, lahko tudi nad zmerno, koga brigajo takii. ampak, ko sedeš v avto, ne smeš piti. jasno. predlagam, da poleg tega zaperejo še lastnika lokala, da si bo zapomno svoje dejanje.......!!
Brabus
03. 10. 2009 19.52
Mislim, da bi morali prvo sodnika,kateremu so premalo tri smrtne žrtve peljat k staršam pokojnih,naj jim v obraz pove, da ni pripornega razloga.,potem bi morali pa tega morilca ustrelit na mestu samem. Svojcem pa iskreno sožalje
Andreas Metelko
03. 10. 2009 19.13
Avel Goltnik
03. 10. 2009 16.26
več smrtnih žrtev naredijo tajkuni kot pa šoferji
vodnar_xy
03. 10. 2009 09.04
???????? TAKŠNI AL DRUGAČNI VOZNIKI KO VOZIJO V NAPAČNO SMER SO NAPAČNO ŽAL VSMERJENI !!!!!! (((((BODI SE ZABAVA AL STAVA ))))).
York
03. 10. 2009 08.33
Pridružila se bom tistim, ki opozarjajo, da je vzrok za mnoge nesreče tudi slaba signalizacija. Sama sem imela izkušnjo, da mi je na izvoz pri Smeltu, nasproti zapeljal voznik z mariborsko registracijo. Namesto čez nadvoz in levo na obvoznico proti Mariboru, je pri semaforju zapeljal takoj levo. Prižgala sem vse kar se v avtu da prižgati - od dolgih luči do utripalk in hupala. Voznik je ugotovil napako, a je bil tako šokiran, da se je kar ustavil. Končalo se je dobro, ker po nekem čudežu na izvoz v tisti minuti ni pripeljal nihče drug. A, bil je dan, če bi bila noč, ne vem kako bi se končalo.
sherlock2
03. 10. 2009 08.20
sem v dvomih ...ali naj naslednje leto kupim vinjeto ali ne
krimzla
03. 10. 2009 07.20
iskreno sožalje družinam mislm pa kaj mi mislmo nč zdej usak k se bo loču bo koga ubiu usak k ma 5 minut časa se bo po nasprotnm pasu pelu pa dejte no pa gdo jim da vozniško takim egoistom mislm dej no bodmo resni slovenci nismo na dnu z svojo vožno smo u minusu ne na nuli sramota kako vozmo.jst se zmeri trdim ni usak za volan in cpp in ure vožnje in prva pomoč niso dovol rabl bi se psihiatra da te predn te spustijo na cesto pregleda če si duševno zmožn sploh sodelovat v prometu
zdrave1
03. 10. 2009 05.23
Prometna kultura v Sloveniji je zaskrbljujoča. Ko že pride do take nesreče se ostali udeleženci v prometu nabašejo vse povprek, da ja onemogočijo prehod reševalcem in gasilcem do ponesrečencev ki jim je življenje odvisno od sekund. Kje so tisti spoti ki so jih včasih predvajali na televiziji, kako se obnašamo v takih primerih (tisti ki so na levem voznem pasu se premaknejo skrajno levo, tisti na desnem pa skrajno desno do črte ki loči odstavni pas od voznega in imajo tako reševalci dva pasa prosta za dovoz in izvoz) ne pa da se še obračajo na odstavnem pasu in s tem še dodatno ovirajo reševalce. Takim bi jaz vzel vozniško, ker so glih tako nevarni v prometu kot tisti ki je zakrivil nesrečo z vožnjo po napačnem voznem pasu. Pa še en spot naj posnamejo kako ravnati v primeru, če zapeljemo na nasprotni vozni pas, ker je to zgleda ratalo popularno in naj ta dva spota prikazujejo non stop ob udarnih termini na vseh slovenskih televizijah namesto reklam za pralni prašek pa bo mogoče kaj zaleglo
sandi101
03. 10. 2009 00.39
Sedaj vsi večinoma obsojajo nesrečo zaradi alkohola s tem smo tudi tisti obsojeni, ki pijemo zmerno ... Nesreče se dogajajo in se še bodo z alkoholom ali brez! Če pa gledamo koliko prometa se odvija po avtocesti je pa še čudno,da podobnih nesreč še ni več!!!