Slovenija

Osebno ime: če ste nezadovoljni z njim, ga za 55 evrov lahko zamenjate

Ljubljana, 13. 09. 2016 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
52

Bi radi zamenjali svoje osebno ime? Za dobrih 55 evrov lahko vložite vlogo za spremembo imena, ki ji bo načeloma ugodeno, če vam bo novo ime zagotavljalo identiteto in dostojanstvo. Uradniki na upravnih enotah namreč lahko na osnovi zakona zavrnejo ime, ki bi kršilo javno moralo in svoboščine drugih. A, kot pravijo, se le malokrat srečujejo s takšnimi predlogi.

V zadnjih desetih letih je osebno ime spremenilo skoraj 29.000 državljank in državljanov. Najpogostejši razlog za spremembo osebnega imena je še vedno sklenitev zakonske zveze oziroma njena razveza, se pa za spremembo imena odločajo tudi posamezniki, ki s svojim imenom niso zadovoljni, ga želijo skrajšati ali pa se za drugo ime odločajo tudi na osnovi numerologije. Preverili smo, kakšen je postopek spremembe imena, koliko stane in predvsem, ali v Sloveniji res deluje načelo svobodne izbire osebnega imena.

Lahko imate več imen in priimkov, a v pravnem prometu lahko uporabljate le dve imeni in dva priimka.
Lahko imate več imen in priimkov, a v pravnem prometu lahko uporabljate le dve imeni in dva priimka. FOTO: Thinkstock

Zakonodaja stara že deset let

Slovenska zakonodaja določa, da mora biti naše osebno ime sestavljeno iz imena in priimka. Zakon, ki določa, kakšno osebno ime lahko imamo, je iz leta 2006, kar pomeni, da je zakonodaja, ki ureja to področje stara že deset let. Preverili smo, kaj določa zakon glede izbire in spremembe osebnega imena ter, kako se je prilagodil dejstvu, da smo mobilna družba in da se v Slovenijo priseljuje tudi vedno več tujcev.

Kdaj vse spreminjamo osebno ime?
Celotno osebno ime ali samo priimek ali samo ime se lahko spremeni ob spremembi nekaterih družinskopravnih razmerij, na podlagi prošnje državljana, ki je dopolnil osemnajst let, ali na podlagi prošnje zakonitega zastopnika oziroma zastopnice za spremembo osebnega imena mladoletne osebe.
Staršem dostikrat ni lahko izbrati imena za otroka, saj ga bo ime na nek način zaznamovalo za vse življenje. A dejstvo je, da sprememba imena v poznejših letih, ko je npr. otrok že polnoleten, ni prav nič zahteven proces in si vsak posameznik lahko seveda brez večjih težav (le z nekaj stroški) izbere povsem drugo ime, ki je po njegovem mnenju primernejše oziroma ustreznejše zanj.

Na dokumentih največ dve imeni in dva priimka

V 3. členu Zakona o osebnem imenu je določeno, da je osebno ime sestavljeno iz imena in priimka. Zgolj določitev imena ali priimka ni dopustna. Lahko imate sicer več imen in priimkov, a morate za pravni promet izbrati osebno ime, ki ima lahko največ štiri enote. V tem primeru mora državljan, ki ima ime in priimek ali ime ali priimek sestavljen iz več kakor dveh besed oziroma nedeljivih celot, podati izjavo o izbiri osebnega imena za pravni promet in izbrano osebno ime v pravnem prometu tudi uporabljati. To je tisto ime, ki ga imate navedenega v osebnih dokumentih.

Zakon torej jasno določa, iz koliko enot je lahko sestavljeno naše osebno ime. Kaj pa glede izbire imena? Osebno ime morajo starši otroku določiti najpozneje v 30. dneh od njegovega rojstva. Če upravna enota ob tem ugotovi (gre za presojo v okviru zakonskih določil), da otroku izbrano osebno ime ne bi moglo zagotavljati identitete, varstva njegove osebnosti in dostojanstva in bi lahko škodovalo koristim otroka, starše na to opozori (s tem se sledi načelu upoštevanja koristi otroka). Starši so v tem primeru dolžni v petnajstih dneh otroku določiti novo osebno ime. Če tega ne storijo, upravna enota v matični register vpiše otroka z imenom, ki so mu ga starši določili, in o tem obvesti pristojni center za socialno delo, ki lahko ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi v zvezi z vzgojo in varstvom otrok.

Svobodna izbira imena vse dokler ...

Pri izbiri imena se na upravnih enotah, kjer odločajo, ali je izbrano ime primerno ali ne, ravnajo po naslednjem pravilu: zakon določa, da se sme pravica do svobodne izbire osebnega imena omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale, pravic in svoboščin drugih ljudi. Prav tako zakon določa, da osebno ime državljanu zagotavlja identiteto, varstvo njegove osebnosti in dostojanstva. To pa je pravilo, ki omogoča precej subjektivno oceno.

Izbira otrokovega imena ni lahka naloga, saj ga bo nosil vse življenje. No, vsaj tja do polnoletnosti, ko ga bo lahko spremenil brez vašega soglasja.
Izbira otrokovega imena ni lahka naloga, saj ga bo nosil vse življenje. No, vsaj tja do polnoletnosti, ko ga bo lahko spremenil brez vašega soglasja. FOTO: Thinkstock

Na upravno enoto Ljubljana smo zato naslovili nekaj konkretnih primerov imen, ki se nam ne zdijo najbolj primerna za osebno ime, a nas je zanimalo, če bi jih dovolili? Nekaj primerov po katerih smo spraševali: Kino Komuna, Urška Obsedena, Uroš Najpametnejši Novak, Blaž Snapchat Kovač ali pa morda Denis Penis? Na upravni enoti so na te naše primere odgovorili: "V primerih, ki ste jih navedli, upravni organ pri odločanju upošteva 3. točko 2. člena Zakona o osebnem imenu, ki določa, da se pravica do svobodne izbire osebnega imena sme omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale in pravice svoboščin drugih ljudi." Na notranjem ministrstvu, ki je pristojno za to področje, pa na naše primere odgovarjajo: "Zakon o osebnem imenu ne našteva imen, ki niso dovoljena, določa pa, da mora osebno ime državljanu zagotavljati identiteto, varstvo njegove osebnosti in dostojanstva, kar se presoja v vsakem posameznem primeru ob vpisu podatka v matični register ob rojstvu oziroma ob odločanju o vlogi za spremembo osebnega imena."

Otroku lahko izberete čisto tretji priimek
Zanimivo je, da zakon določa, da lahko otrok dobi priimek enega ali obeh staršev, lahko pa mu starši določijo tudi povsem drugačen priimek. Seveda pa se starši večinoma odločajo za svoje priimke, saj jim to precej olajša določene birokratske zadeve.
Očitno Slovenci vendarle nismo tako zelo drzni pri izbiri svojih imen, saj v praksi na upravni enoti Ljubljana še niso reševali takšne vloge. Na vprašanje, koliko primerov osebnih imen so zadnja leta zavrnili, ker naj bi bila izbira imena neprimerna, na ljubljanski upravni enoti pojasnjujejo, da v zadnjih letih niso imeli primera, ki bi ga zavrnili zaradi neprimernega predloga za spremembo osebnega imena. "Osebe ponavadi spreminjajo imena in priimke v razne okrajšave, različice imena ali v tujo obliko imena in priimka. Veliko oseb ženskega spola pa spreminja priimek v dekliški priimek," še navajajo.

V osebnem imenu vsekakor niso dovoljene žaljivke in vulgarizmi. "Uporaba imena ali priimka oziroma njuna kombinacija, ki pomeni žaljivko ali vulgarizem, posamezniku ne more zagotavljati dostojanstva, zato takšno ime ni sprejemljivo," pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

Kaj pa uporaba črk oziroma kratic v osebnem imenu? Kot pojasnjujejo na upravni enoti, morata biti ime in priimek sestavljena iz besede, beseda pa po slovenskem pravopisu pomeni vsaj dve črki. Je pa točno določen tudi nabor črk, ki jih lahko vsebujeta ime in priimek. Ta obsega osnovni nabor znakov slovenske abecede, dodatni nabor z znaki, ki se pogosto pojavljajo v lastno imenskem besedju slovenščine (Q, W, X, Y, Ä, Ö, Ü, Ć, Đ in ustrezne male tiskane črke) ter nabor znakov s pravorečnimi znamenji – ostrivci, krativci, strešicami in dvojnimi ostrivci (á, č, ô, ű), kar zajema tudi abecedi obeh narodnih manjšin.

Zanimivo je tudi, da zakon ne omejuje, da mati ne bi mogla dati vsem otrokom isto ime in isti priimek, bi pa to verjetno družini zadeve pecej otežilo. V zakonu tudi ni določeno, da mora imeti moški moško ime, ženska pa žensko ime.

Polnoletni državljan lahko vloži vlogo za spremembo imena

Ob pregledu imen, ki jih zadnje čase izbirajo starši, se človek vpraša, ali morda nismo povsem pozabili na zdrav razum? Nekoliko drugače je, če si posameznik, ki si želi spremeniti ime, sam izbere novo ime. Načeloma velja, da si lahko ime zamenja oziroma spremeni vsak polnoleten državljan, medtem ko se lahko mladoletni osebi osebno ime spremeni na prošnjo zakonitih zastopnikov, pri čemer velja, da v primeru, če je otrok že dopolnil devet let in je glede na svoj osebnostni razvoj sposoben izraziti svojo voljo, potrebujete tudi njegovo soglasje.

Vlogo za spremembo osebnega imena se vloži na upravni enoti, vloga pa se lahko odda osebno, po pošti ali po elektronski pošti. Upravna taksa za spremembo znaša 54,90 evra, obrazec vloge pa je možno dobiti na internetni strani. Rok za rešitev vloge je dva meseca od prejema popolne vloge, za mladoletne osebe pa en mesec od prejema popolne vloge, ker pred odločitvijo ni potreben ugotovitveni postopek. Za vsako naslednjo odločbo o spremembi osebnega imena, izdano na zahtevo stranke, se plača 109,30 evra, je pa jasno, da vsaka sprememba imena za seboj potegne tudi spremembo vseh identifikacijskih dokumentov, kar pomeni še precej dodatnih stroškov.

Najpogostejši razlog za spremembo osebnega imena je še vedno sklenitev zakonske zveze oziroma njena razveza.
Najpogostejši razlog za spremembo osebnega imena je še vedno sklenitev zakonske zveze oziroma njena razveza. FOTO: Thinkstock

Otrok, ki je dopolnil devet let, mora dati soglasje

Mladoletni osebi se lahko osebno ime spreminja na prošnjo zakonitih zastopnikov. Če zahteva spremembo osebnega imena skrbnik oziroma skrbnica, mora s tem soglašati tudi pristojni center za socialno delo, ki mora pri tem upoštevati največje koristi otroka. Kadar starši živijo ločeno, lahko zahteva spremembo osebnega imena otroku tisti od staršev, pri katerem otrok živi oziroma kateremu je zaupan v varstvo in vzgojo, če s tem soglaša drugi od staršev. Če drugi od staršev ne soglaša s spremembo osebnega imena mladoletnemu otroku, jima sporazumno odločitev pomaga doseči center za socialno delo. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o otrokovem novem osebnem imenu, o utemeljenosti zahtevka odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev. Če prebivališča drugega od staršev ni mogoče ugotoviti ali če mu je odvzeta poslovna sposobnost ali roditeljska pravica, pa njegovo soglasje ni potrebno.

Posvojenemu otroku med 4. in 9. letom ne morete zamenjati imena
V primeru posvojitve lahko otroku, ki že ima določeno osebno ime, posvojitelj oziroma posvojiteljica izbere novo osebno ime, ki mora biti navedeno v odločbi o posvojitvi. Zanimivo je, da se posvojencu lahko določi nov priimek kadarkoli, imena pa mu med četrtim in devetim letom starosti ni mogoče spreminjati.

Se pa lahko sprememba osebnega imena zavrne državljanu, ki je bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe. Če je osebno ime, priimek ali ime spremenjeno državljanu, zoper katerega teče kazenski postopek za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa mora pristojni organ v treh dneh od veljavnosti spremembe o tem obvestiti pristojno sodišče.

Slovenke in Slovenci smo očitno zadovoljni s svojimi imeni

V letu 2014 so na največji Upravni enoti Ljubljana prejeli 496 prošenj za spremembo osebnega imena, v letu 2015 pa 536 prošenj. Podatki iz matičnega registra (ki se vodi od 3. maja 2005) razkrivajo:

- med mladoletnimi državljani ni velikega zanimanja za spremembo imena, medtem ko sprememba priimka zadnja leta stagnira in vztraja pri številki nekaj čez 400, prav tako je zelo malo mladoletnih državljanov, ki bi si zamenjali tako ime in priimek.

- med polnoletnimi državljani je bilo največ zanimanja za spremembo imena v letih od 2006 do 2010, po tem letu pa se je število vlog za spremembo imena razpolovilo. Od leta 2013 do lani pa so v povprečju zabeležili okoli 260 vlog za spremembo imena na leto. Nekoliko bolj konstanten je trend pri spremembi priimka, kjer je povprečno okoli 1200 vlog letno (zadnja tri leta). Skoraj konstantno pa je tudi število oseb, ki se odločajo za spremembo imena in priimka. Zadnji dve leti je teh oseb 224 na leto.

Sprememba osebnega imena od 2006 do 2015
StarostSprememba20052006200720082009201020112012201320142015Skupaj 
MladoletniIme54838893928974824762 49   813
 Priiimek226366425441419 450455 474403432443 4534
 Priimek in ime9 1617 16 14 15 21 19 17 15 20   179 
 PolnoletniIme493 831 767 757 795 870 447 433 267 269 259 6188
 Priimek7941286 1345144314791587 1424 1692 1207 1235 127514.767
 Priimek in ime149 193 245 237 218 275 219 239 170 224 224  2393
Skupaj  172527752887 298730173286264029392111 22372270 28.874


Iz teh podatkov bi lahko sklepali, da smo Slovenke in Slovenci zadovoljni s svojimi imeni, saj nekega pretiranega zanimanja za spremembo osebnega imena ni zaznati. Večinoma priimke spreminjamo s poroko, ko običajno prevzemamo partnerjev priimek ali ga dodamo svojemu priimku. Na upravni enoti sicer pojasnjujejo, da je še vedno malo tistih posameznikov, ki bi prevzeli ženin priimek ali ga dodali svojemu, saj je veliko bolj običajno, da žena prevzame oziroma doda možev priimek.

Čustva (pre)pogosto pred razumom

Izbira osebnega imena temelji na osebni izbiri staršev otroka. Ta sta v izbiro običajno vpletena čustveno, dostikrat pa ime izbirata na osnovi lastnih izkušenj, konotacij, ki se sprožijo ob določenem imenu, ali pa na osnovi nekih priporočil. Večina ima ime izbrano še preden svojega otroka sploh prvič drži v rokah, le redki ga zadnji trenutek spremenijo, ker ugotovijo, da morda v mladosti izbrano ime za še nerojeno dete morda vendarle ni primerno, ko ga enkrat zagledajo, občutijo in spoznajo. Ime otroka spremlja skozi življenje in vse do polnoletnosti ga ne bo mogel spremeniti brez vašega soglasja. Zato je dobro, da se pri izbiri imena za svojega otroka vendarle vprašamo, kako ga bo ime zaznamovalo v druženju z vrstniki oziroma ali bi lahko zaradi imena imel kakšne težave. Obstajajo razprave, v katerih ljudje pozivajo, da bi morali izbiro osebnega imena bolj omejiti in zaščititi otroke pred različnimi skovankami imen, še zlasti, kadar gre za imena, ki jih prinašamo v slovenski jezik iz tujine. Prav nič manj glasni niso tisti, ki verjemejo, da je vsakršna prepoved in omejitev izbire imena, pa četudi se slišijo še tako neumno, povsem napačna.

Zanimiva razprava, ki je še sveža, prihaja iz Španije, kjer se starša na sodišču pravdata za pravico, da svojega otroka poimenujeta Lobo, kar v španskem jeziku pomeni volk. Zakon jima sicer prepoveduje izbrati ime, ki bi bilo žaljivo za otroka in bi ga lahko za vse življenje zaznamovalo, prav tako po španskih zakonih starša ne smeta otroku dati ime, ki je v bistvu običajen priimek v državi, kar pa Lobo je. Pri nas imena Volk sicer nimamo, je pa še nekaj posameznikov, ki imajo ime Vuk, kar v srbščini pomeni volk. Ima pa 1078 državljanov Slovenije priimek Volk.

Nekaj nasvetov, kako izbrati otroku ime

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skalinada
13. 09. 2016 18.20
+2
Kot pravi Jonas, je zelo uporabno ime Anu. Ker se ga lahko uporabi za fantke in za puncke. Samo pazite, da vam ne bo medicinska sestra pomotoma dopisala -s. Kot se je po njegovih besedah zgodilo v Jonasovem primeru.
I G N O R A N T
13. 09. 2016 18.00
+3
Okay izbral si bom nekaj orientalskega
kemuri
13. 09. 2016 20.34
+3
itiswhatitis
13. 09. 2016 17.30
+6
Asfaltina Cestarić.
tron3
13. 09. 2016 17.21
+0
Država berači, to je jasno, upravne enote so brez dnarja, na nečimernosti državljana.
CURVANORD Zanetti
13. 09. 2016 16.09
-3
Kot otrok bo Anej ko odraste pa Albin
Ramzess
13. 09. 2016 18.22
+1
Ramzess
13. 09. 2016 15.06
+2
Plus kasnejši stroški zamenjave dikumentov itd. Bodite vsaj korektni.
flojdi
13. 09. 2016 18.23
.sj. to pa po ni le 55. / je pa rahlo čudno , da ni znesek 55, 99
CastrumFF
13. 09. 2016 13.48
+1
Zadovoljni s imenom? Vecina slovencev NI zadovoljna s drzavljanstvom!
osnovna šola
13. 09. 2016 14.12
+23
NiVseRes
13. 09. 2016 13.01
-8
Sej Slovenija tudi menja pasose in grbe imena himne itd.. da po raspoznavna v svetu ampak zaman.....nula je vedno nula
mijavci
13. 09. 2016 12.57
+15
Isto kot firme mlinotest d.o.o. spremeniš v mlino d.o.o. pa nisi nič dolžan več.
flojdi
13. 09. 2016 18.24
+2
CURVANORD Zanetti
13. 09. 2016 20.35
+2
Davcna stevilka ostane enaka tak da ti sprememba imena ne koristi
24Kurceu
13. 09. 2016 12.51
+2
je bilo težko različico s slovenskimi imeni narest pa na naslovko dat?????
24Kurceu
13. 09. 2016 12.45
+4
največkrat si ime zamenjajo razni Brajdiči, Muhiči, Strojani, Horvati itd
NiVseRes
13. 09. 2016 12.41
-1
Janez...cimprej se preimenuj v Junuz..pa ti nebo hudega haaaahaha
24Kurceu
13. 09. 2016 12.46
+4
24Kurceu
13. 09. 2016 12.37
+0
zanimivo, 10 let nazaj nisi smel svojim otrokom dat istega imena in priimka, a zdej pa kr lohk? sicer mi je to bizarno ampak vseen
NiVseRes
13. 09. 2016 12.57
+4
20 let nazaj smo se dobro zivel pa kaj pol
allstarker
13. 09. 2016 13.49
+0
30 let nazaj skoraj niso pustili dveh priimkov...
sandi101
13. 09. 2016 11.14
-6
Čista bedarija, spet bo javna uprava služila na račun butlov! Astrologi in tisti na občinah si pa manejo roke...
Uporabnik215111
13. 09. 2016 12.30
+6
To je stara zadeva. Preberi in nato komentiraj
mrga64
13. 09. 2016 10.40
-8
jao imate za povedat za cigane pa muslimane...pred parimi leti ni bilo za šlišat besedo musliman ampak samo bosanc (beseda za vse muslimane,srbe in hrvate) in cigan. Tako ko na delovnih mestih kot v šolah...danes ste slovenci vse večji cigani po Avstriji, Nemčiji,Švici itd...na račun slovecev Janše,Pahorja, Bavčarja, Zidarja, Tovšakove in še veliko drugih politikov in lopovov. Pluvate vse muslimane po vrsti četudi ni bilo enega samega napada v Sloveniji, bi si pa zaslužili, ko tako ližete R..I največjim teroristom ZDA...bo čas pokazal koliko mar je ZDA za Slovenijo in Slovence...JUGOSLAVIJA je bila projekt,spoštovanje, svetla prihodnost, življenje,moč in sreča...bolano kako je folk neumen....
Limona2021
13. 09. 2016 10.59
-4
mrga64
13. 09. 2016 11.14
+3
mislim evropa so sanje in prihodnost...evropa nemore ene male Slovenije spravit na polovico standarda Avstrije ali Nemčije?..mislim nemore haha...raje ima da hodite k njim delat kot cigani...sry offtopic ampak vseeno
24Kurceu
13. 09. 2016 12.40
+4
mrga64, od cigana druzga komentarja niti nismo mogli pričakovat. ni bilo napada v sloveniji?? a res??
NiVseRes
13. 09. 2016 12.42
+1
METKA102
13. 09. 2016 10.01
+20
Naj dajejo imena, kakršna želijo. Pa vendar, neko ime lepo pristoji malčku ali malčici. Kaj pa, ko bo ta odrasel? In se tudi postaral? Mu bo to ime še pristajalo? Malo je že treba premisliti. Nomen est omen.
NiVseRes
13. 09. 2016 12.59
-1
Ko bo odrastel mu bo pomagalo islamsko ime...vsaj statistika tako govori
me987
13. 09. 2016 09.15
+25
pride mama na upravno enoto, da bi si preimenovala.. jo vprašajo, ja kdo pa ste.. reče Franca Nasral.. ja kako bi se pa preimenovali? v Jožefa Nasral.
kemuri
13. 09. 2016 09.07
+71
Kakšna vse imena se pojavljajo danes, je naravnost maloumno, starši iščejo pozornost okolice, radi bi svojega otroka z imenom naredili posebnega, pa jim ni jasno da ime ne igra silno velike vloge v razvoju otroka in v njegovem dojemanju Sveta.
TellingTheTruth
13. 09. 2016 08.54
+49
Ne se sekirat. Zdaj bo itak cedalje vec Mohammedov, abdulov, osam in podobnih. Multikulti je prihodnost. Diversity is our strenght. Kdor se temu ne ukloni je rasist. Zivela evropa
ficfiric 1
13. 09. 2016 09.01
-14
Aja..nism vedu da je multikulti sam musliman....ponavad so to vsi ne sam eni...no ja tko to deluje v svetu...v sloveniji pa spet nekaj posebnega in multikulti pomen sami muslimani...hahaha...ja v vseh pogledih je slovenija a bit special...sploh njeni prebivalci...;-)
kemuri
13. 09. 2016 09.08
+20
ficfiric..pri nas se multikulti začne z Bošnjaki, konča s SRbi..saj živiš v SLoveniji, pa ti je to lahko jasno, pa tudi to da to ni noben multikulti.
ficfiric 1
13. 09. 2016 09.52
-7
Ja no sej....sej za slovence je tujina ze za sosednjim gricem...
24Kurceu
13. 09. 2016 12.44
+5
dej ne seri no prosim. v evropi smo imeli najlepšo multikulti, veliko držav, vsaka s svojo kulturo,kaj imamo pa sedaj??? kamor prideš se ti dvakrat žgani sprehajajo po mestih. pa če bi se sam sprehajal bi bilo še v redu, tko pa tud škodo delajo, molijo sred ulic itd. kje si to prej v evropi videl???
ficfiric 1
13. 09. 2016 16.01
-5
24kurcev....aja vsak v svoji drzavi vsak v svoji ogradi...to ti je multikulti....spet nekaj novega...kaj je narobe z 2x zganimi?..kaj pa tvoja baba dela na morju? Zakaj se zge pa ne sam 2x da je cela oranzna.?..zakaj ni bela ce je belka.?..moljo po evropi kar naprej..kamor pridem neke mase pa kolone smozi mesta ali vasi...neka romanja itd...Ne filozofiraj ker je vse isto sam druga embalazca...sej ne recem da nekateri delajo skodo...glede na to kako folk gleda na njih ni cudno...ko bi mel iste sanse bi blo mal drgac...isto crnci v amerik...sami bad guyz..kao...pac ce ni drugega se je treba znajdit...jaz bi bil isti...ce ne dobis zaposlitve mors prezvet..eni to pocnejo bolj na prefinjeno drugi bolj na grobo...kaj cmo...pa ce se ze tolk v statistike stalno spuscate potem se je za zamislit na statistiko slovenije...pogrne v vseh kategorijah...glede na to da nas je za 1 ulico vseh skupi, v enem konkretnem mestu...
kemuri
13. 09. 2016 20.33
+1
ficfiric..za tebe pa je tujina že Slovenija ;) . Svetovljan pa tak .
fantasy111
13. 09. 2016 08.49
+56
Tega bo vedno več glede na to kakšna imena dajejo otrokom