Slovenija

Osebni interesi poslancev nad državnimi

Ljubljana, 20. 11. 2009 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Združljivost funkcije župana in poslanca je kršitev pravnega reda, so prepričani v komisiji za preprečevanje korupcije. Nad odločitvijo državnega zbora, ki to še naprej dopušča, so neprijetno presenečeni.

Sedeže v državnem zboru bodo še naprej greli tudi župani. Na komisiji za preprečevanje korupcije so razočarani.
Sedeže v državnem zboru bodo še naprej greli tudi župani. Na komisiji za preprečevanje korupcije so razočarani. FOTO: Damjan Žibert
Komisija je razočarana nad prevlado osebnih interesov poslancev nad državnimi. Vzpostavitev in delovanje po načelih pravne države je osnovni princip, ki bi ga državni zbor, ki je sam zakonodajalec in s tem temeljni nosilec pravne države, resnično moral spoštovati in omogočati. Komisija za preprečevanje korupcije

Komisija za preprečevanje korupcije je nad odločitvijo poslancev, da ne podprejo zakona, ki bi prepovedal hkratno opravljanje županske in poslanske skupnost, "neprijetno presenečena“.

"Slovenska država naj bi temeljila na vladavini prava, z ohranjanjem možnosti hkratnega opravljanja županske in poslanske funkcije pa je prav to pravo v bistveni meri kršeno. Z združljivostjo funkcij je kršeno z ustavo določeno načelo delitve oblasti, vzpostavlja se situacija, ki lahko privede do resnega konflikta interesov,“ so zapisali.

Župan predstavlja izvršno, poslanec pa zakonodajno vejo oblasti, poudarja komisija. Poleg tega so župani – poslanci v prednosti pred svojimi kolegi, ki stolčka v parlamentu ne zasedajo. "Župan, ki je poslanec, ima absolutno večje možnosti lobiranja v interesu svoje občine, kot pa župan, ki ne opravlja poslanske funkcije,“ pojasnjujejo. 

Z včerajšnjo odločitvijo so poslanci, ki so glasovali proti, ravnali tudi v nasprotju z snovnim protikorupcijskim dokumentom te države – Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji –, ki na področju politike določa sprejem predpisov o medsebojni nezdružljivosti posameznih javnih funkcij, kot sta županska in poslanska, so še zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1dada2
25. 11. 2009 21.09
Kaj se bunite? Kdo jih je pa volil, župane za poslance, mislim. Vi, ti, jaz...To bi se enostavno dalo rešiti tudi brez zakona. Ne bi jih več volili.A kaj, ko marsikdo od vas, ki zdajle kritizirate, niste šli niti na volitve. Tako je to!
Absinthe
21. 11. 2009 06.29
Debilna blatnodolska svojat.Sami vsake štiri leta volite te ene in iste camoriste že leta in leta ko vam postrežejo z golažem in kozarčkom v trenutku pozabite na vse njihove svinjarije.Gabite se mi,ko tule javkate.Licimerna bagra!
Roxy79
20. 11. 2009 19.52
nebi dali vsporedno z referendumom o arbitraži...še en referendum ki bi se glasil..."ste zato,da je lahko zupan,podžupan,funkconar, tudi poslanec" . To so se pa kot kaže zelo hitro in uspešno zmenili v parlamentu..medtem ko ponavadi prelagajo odgovornost na ljudi z referendumu.....
alterego
20. 11. 2009 19.00
pa zakaj vse stranke kandidirajo ene te iste kljukce tako za poslance, kot za župane!?
galiot
20. 11. 2009 17.18
Vidim že kar nekaj let,da nas državljane rabijo in smo jim zelo pri srcu ,samo v času volitev.Kati ko pridejo do KORITA,nas ne poznajo več.To da opravljajo več funkcij in da je to v skladu z predpisi ,je ena velika sramota in vidi se,kako se iz volivk in volivcev delate norca.Veliko jih je takih ,ki čakajo penzijo in se nam pritajeno smeškajo...
DEDI06
20. 11. 2009 14.35
Sedaj se je pa ta pravi oglasil.Bivši obsojenec tovariš Kos bo za "Naše"rešil problem..Dragi "naši"lahko imate poštne nabiralnike na Kajmanskih otokih,nesmete pa biti tudi župani.Joj ,joj ,kam to pelje ! ?
ytso
20. 11. 2009 14.13
..to je dokaz kaj je politika in njen namen!!! Prit do državnega korita..in ga scuzati do kraja, pa vmes deliti biznis med svoje prijatelje brez razpisov! Na delavce in navadnga človeka se pa poščijjeo.. ..mene resnično skrbi kaj bo iz tega, ker bo kmau počlo!
Bohem
20. 11. 2009 13.46
Kakšna poslanska svinjarija! Zdaj naj slišim še kakšen ukrep za DOBRO DRŽAVLJANOV in ne samo za njihove požrešne riti. Zanimivo jih bo slišati, kako se bodo lotili zmanjšanja brezposelnosti, kajti sami imajo po dve ali več služb - pa da zopet vidimo to POSLANSKO DVOLIČNOST predvsem pa MORALO (katera manjka v političnem slovarju) Mastne pijavke so tisti, ki so glasovali proti omenjenemu zakonu in si ne zaslužijo niti enega samega glasu na prihodnjih ali še bolje, predčasnih volitvah. Lp