Slovenija

Osebne podatke za novačenje volivcev zlorabil tudi Rotnik

Ljubljana, 15. 12. 2011 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Informacijska pooblaščenka je uvedla približno pet inšpekcijskih postopkov zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov za namene političnega marketinga. Da za dejanja ovadenega Uroša Rotnika niso vedeli, poudarjajo s sedeža stranke SLS.

Informacijska pooblaščenka je uvedla približno pet inšpekcijskih postopkov zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov za namene političnega marketinga v času volilne kampanje.
Informacijska pooblaščenka je uvedla približno pet inšpekcijskih postopkov zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov za namene političnega marketinga v času volilne kampanje. FOTO: 24ur.com

Informacijska pooblaščenka je uvedla približno pet inšpekcijskih postopkov zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov za namene političnega marketinga v času volilne kampanje, je povedal državni nadzornik Jože Bogataj. "Uvedli smo več postopkov. Vsi so še v fazi zbiranja podatkov in dokazov," je pojasnil. 

Nekdanji direktor TEŠ naj bi volivce novačil kar s pomočjo baze upokojencev v Gorenju in šoštanjski termoelektrarni.
Nekdanji direktor TEŠ naj bi volivce novačil kar s pomočjo baze upokojencev v Gorenju in šoštanjski termoelektrarni. FOTO: POP TV

Bogataj je potrdil, da trenutno ugotavljajo, na kakšen način so ti, ki so pošiljali marketinški material v volilnem času, prišli do osebnih podatkov. "Če bi šlo za javno dostopne vire, bi bilo z vidika zakona še nekako sprejemljivo. Če so pa dobili osebne podatke iz volilnih imenikov oz. zbirk, ki niso javne, uradnih evidenc ali evidenc zaposlenih, pa to dejansko pomeni kršitev zakona," je poudaril.

Po poročanju časnika Večer je tudi nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik kot kandidat za poslanca pošiljal osebno pošto nekdaj zaposlenim v Tešu in Gorenju. Pri tem obstaja sum, da je imel Rotnik dostop do baze upokojencev v omenjenih podjetjih. Osebni podatki pa se lahko zbirajo in posredujejo samo z osebno privolitvijo posameznika.

Na sedežu stranke SLS, katere kandidat je bil Rotnik, so pojasnili, da za omenjena pisma niso vedeli, niti ni bil takšen njihov nasvet. "SLS ni uradno seznanjena z omenjenim domnevnim inšpekcijskim postopkom informacijske pooblaščenke v konkretnem primeru, vsekakor pa tako kot vselej tudi v tem primeru pričakuje, da bo opravljen v skladu z najvišjimi profesionalnimi standardi in bo kandidat tudi sam lahko podal pojasnila ter se domnevna kršitev potrdi ali jasno zavrne. Sicer pa glavni volilni štab, ki je bil na ravni centrale stranke pristojen za izvedbo volilne kampanje na nacionalni ravni (kandidati in lokalni volilni štabi namreč izvajajo svoje lastne t. i. "mikro" kampanje v okraju, kjer kandidirajo), ni bil seznanjen s konkretno omenjeno naslovljeno pošto," odgovarjajo s sedeža stranke SLS.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killer1971
15. 12. 2011 19.57
+3
in spet sedež stranke nič ne ve! mi smo svetovni fenomen! vsi vse delajo solo
korintos1
15. 12. 2011 20.04
-1
Žerjav samo ve dosti o drugih za povedati. Malo prični pri svojih red delati.
Buena Vita
15. 12. 2011 19.32
+3
UH,Žerjavčku se pa kolca,a kako je hitel obsojati sds,ker je nek pisec napisal svoje m,nenje na njeno stran,,,njegovi pa brc v glavo,ooooo bumerangi imajo stoprocentno dobro lastnost,vrnejo se kadar jih ne pričakuješ
korintos1
15. 12. 2011 19.56
-3
tim.slum
15. 12. 2011 18.35
+4
In kdo so ostali štirje?
PuppetMaster09
15. 12. 2011 18.30
+0
rotnik se je dost napolnil pri teš 6 zato zbogom
odbogaposlan
15. 12. 2011 18.00
+0
meni so ga skoz, pa jih nisem prosil, levi in desni!