Slovenija

Na ortopedski kliniki zaznali prvo okužbo z ošpicami

Ljubljana, 15. 07. 2011 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ortopedski kliniki UKCL so zaznali prvi primer ošpic pri enem bolniku. Dva oddelka so zato zaprli. Začeli so tudi izvajati preventivne ukrepe pri drugih bolnikih in preverjati cepilni status zaposlenih.

Na Ortopedski kliniki UKCL prosijo obiskovalce, naj se držijo prepovedi obiska do preklica in s tem preprečijo potencialno širjenje okužbe.
Na Ortopedski kliniki UKCL prosijo obiskovalce, naj se držijo prepovedi obiska do preklica in s tem preprečijo potencialno širjenje okužbe. FOTO: POP TV

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da so danes pozno popoldne zaznali prvi primer ošpic pri enem bolniku na ortopedski kliniki. Do nadaljnjega sta zato zaprta dva oddelka klinike, a razloga za paniko ni, še sporočajo s klinike.

Okuženega bolnika so takoj premestili na kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Pri vseh bolnikih, ki so lahko prišli v stik z obolelim, pa so takoj začeli izvajati preventivne ukrepe. Takoj so tudi začeli preverjati cepilni status zdravstvenih delavcev in cepiti zaposlene.

Kot opozarjajo, so ošpice ena izmed najbolj kužnih virusnih nalezljivih bolezni, a je velika večina prebivalcev zoper okužbo zaščitena. V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno za otroke v starosti od enega do dveh let in pred vstopom v osnovno šolo. Obvezno cepljenje poteka že od leta 1968. Cepivo je varno in učinkovito. Proti ošpicam so zaščiteni tisti, ki so jih preboleli oziroma osebe, rojene pred letom 1960. Zaščiteni so tudi tisti, ki so dvakrat cepljeni, piše na spletni strani Inštituta za varovanje zdravje.

Okužba z ošpicami se sicer prenaša aerogeno po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Virus ošpic lahko ostane aktiven do dve uri v zraku ali na površinah. Za obolenje so značilni: vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in rdečkast izpuščaj, ki se najprej pojavi za ušesi in se nato razširi po vsem telesu. Pojavi se od tretjega do sedmega dneva bolezni, traja štiri do sedem dni in se lahko konča z luščenjem kože. Potek bolezni je ponavadi mnogo težji pri dojenčkih in odraslih kot pri majhnih otrocih. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, krup, driska in vnetje možganskega tkiva. Bolezen se le redko konča s smrtjo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 07. 2011 15.44
KAJ IMAMO V SLOVENIJI BOLNIŠNICE ALI BRAZILSKI PRAGOZD,,SAME NALEZLJIVE BOLEZNI RAZHAJAJO V BOLNIŠNICAH BOG Z NAMI
John2005
16. 07. 2011 00.55
Proti ošpicam so zaščiteni tisti, ki so jih preboleli oziroma osebe, rojene pred letom 1960...... Kaj pa je s temi pred 1960 drgac.
mideana
15. 07. 2011 21.26
sem 2x.zasčitena proti ošpicam,saj kot vem se otroke cepi! .Preveč panike. Kmalu bo na vrsti kakšna majmunska gripa.
noone00
15. 07. 2011 20.10
beton
15. 07. 2011 19.42
sama panika ,krneki