Slovenija

Ornigove vdore v zasebnost preverja specializirano tožilstvo

Ljubljana, 13. 06. 2016 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Specializirano tožilstvo preverja domnevno vdiranje v komunikacijsko zasebnost posameznikov. Vdore je razkril Dejan Ornig, ki trdi, da je informator policije, po naročilu dveh kriminalistov pa naj bi vdrl v elektronsko pošto, profile na Facebooku, zasebne forume in ostalo spletno komunikacijo več kot 300 ljudi.

Policija je potem, ko so na spletnem portalu podcrto.si objavili korespondenco med dvema kriminalistoma in policijskim informatorjem, ki naj bi nezakonito vdiral v zasebno komunikacijo posameznikov, o tem obvestila oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva.

Ornig je v javnosti bolj znan kot tisti, ki je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra.
Ornig je v javnosti bolj znan kot tisti, ki je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra. FOTO: Thinkstock

Posebni oddelek specializiranega tožilstva je namreč pristojen za obravnavo sumov kaznivih dejanj uradnih oseb policije. "Preiskava posebnega oddelka bo morala potrditi ali ovreči pristnost korespondence in razloge, da so bila storjena morebitna kazniva dejanja konkretne osebe in kriminalistov," so navedli na policiji.

Spletni portal podcrto.si je namreč objavil, da je informator policije Dejan Ornig, sicer v javnosti bolj znan kot tisti, ki je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra, med decembrom 2012 in majem 2015 v dogovoru z dvema kriminalistoma vdiral v elektronsko pošto, profile na Facebooku, zasebne forume, zgodovino spletnega iskanja in ostalo spletno komunikacijo več kot 300 ljudi, ki so se njemu ali policiji zdeli sumljivi. To je moč razbrati tudi iz korespondence med Ornigom in kriminalistoma.

Na policiji so danes pojasnili, da je v tej zadevi na policiji že potekal nadzor. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je namreč februarja seznanil generalnega direktorja policije Marjana Fanka, da naj bi Ornig deloval kot policijski vir in da naj bi bilo njeno domnevno nezakonito ravnanje posledica navodil kriminalistov.

Dosedanji nadzor ni potrdil, da bi kriminalist dajal navodila o vdorih

Fank je zato odredil strokovni nadzor nad delom enot, ki se na Policijski upravi Ljubljana in na Upravi kriminalistične policije ukvarjata s kriminalistično-obveščevalnim delom. Nadzor ni potrdil, da bi kriminalist dajal navodila o vdorih, pokazal pa je neprimernost komuniciranja kriminalista s Orningom preko elektronske pošte.

Nadzor je pokazal še, da ga je kriminalist večkrat opozoril na prepoved izvrševanja kaznivih dejanj. Ko je ugotovil, da je Orning vpleten v domnevno druga nezakonita dejanja, pa je bilo sodelovanje z njim prekinjeno. Zoper njega trenutno poteka kazenski postopek na sodišču, so zapisali na spletni strani policije. Ljubljansko okrajno sodišče je Orniga pred tedni namreč obsodilo na leto in tri mesece pogojne kazni, vendar sodba ni pravnomočna.

V strokovnem nadzoru pa policija ni razpolagala z vsebino korespondence med kriminalistoma in Orningom, "saj lahko policija pridobi vsebino komuniciranja po elektronski pošti le na podlagi sodne odredbe in to samo če gre za utemeljene razloge za sum storitve kaznivega dejanja drugih, ne uradnih oseb", navajajo na policiji.

So se pa na policiji po tem primeru lotili spremembe internih pravil, ki urejajo izvajanje in koordiniranje nalog na tem področju. Ta postopek je v zaključni fazi, poleg tega pa so bile ugotovitve strokovnega nadzora vključene tudi v posamezna usposabljanja.

Na policiji tudi navajajo, da si že več let prizadevajo, da bi se njihova pooblastila uredila po vzoru držav EU. Tako že vrsto let opozarjajo na probleme, s katerimi se srečujejo pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj in ki izvirajo zlasti iz neustrezne procesne kazenske zakonodaje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
13. 06. 2016 19.10
Za koga sta delala kriminalista, vrhu organa" niso znana " ta dejanja. Komu so potem koristila,če ne državni varnosti???
zaenotnost
14. 06. 2016 10.52
+1
lahko bi delovala za PRINCA TEME on je namreč najbolj obveščen, največ ve itd...
flojdi
13. 06. 2016 16.29
+1
. ?kaj pa , če bi ust/ano/v/ari/li še kakih enepar NadSpecial iziranih
kolbek460
13. 06. 2016 16.03
+3
Erlah je hujši kot Ornig
flojdi
13. 06. 2016 15.38
-1
.pa koga neki lahko moti vdor v zasebnost... ; stavim da Poštenih ne
proofreader
13. 06. 2016 15.42
+8
Kar pošlji nam katere strani obiskuješ, koliko denarja imaš na računih in SMS-e, ki si jih poslal v zadnjem času. Ker si pošten in te ne moti.
flojdi
13. 06. 2016 16.11
+0
. oh no . komot. obiskovujem" tole tlake , na frisbukli me ni in me ne bo, račun je bil ( na srečo) z lepe n l b preseljen na delavsko, in na njem mam trenutno točno 1,76 jojra , smese pa pa si menjam le z otročki in pravimi prijatelji. ?še kej
proofreader
13. 06. 2016 16.13
+4
flojdi
13. 06. 2016 16.17
-1
. in ...samo vprašaj , pa povem vse. / eni pač ne, zato drugi jih voh unajo
flojdi
13. 06. 2016 16.21
-1
.komot . samo ne vem kako. ker zadnjih nekaj je bilo slikovnih". torej slikce prikaza Uspevanja posajenih rožc v balkonskih koritih...
flojdi
13. 06. 2016 16.24
-1
. če dvomiš, komot dam dovoljenje priklopitvi na voh une, ..pa da preverijo če lažem ali ne
kolbek460
13. 06. 2016 15.33
+4
Ko maček sebe lovi za rep ,,
proofreader
13. 06. 2016 15.13
+2
Gorenak se je razkril: "Mimogrede, Ornig je kot študent Fakultete za varnostne vede, delal izpit tudi pri meni, toda ob množici študentov, se ga ne spominjam, le moji zapisi o delu s študenti, to povedo."
zaenotnost
14. 06. 2016 10.54
gardist
13. 06. 2016 14.45
+1
To se dogaja povsod,po vsem svetu. Vendar samo najvecjim amaterjem pridejo na sled.
proofreader
13. 06. 2016 15.10
+3
Ov3r9000
13. 06. 2016 18.59
Še to je vprašaljivo z kakim namenom. Vsekakor bo zanimivo kaj bo nadzor pokazal. Lahko pa samo da si je s takšno provokacijo (če je sodelovanje in napeljevanje kriminalistov laž), le zaželel medijske pozornosti, ali pa zavajanje zaradi drugih lastnih problemov (preiskave itd.).
kam_to_pelje
13. 06. 2016 14.33
+0
Očitno Ornig le ni tako nedolžen, kot je bilo sprva videti ob aferi TETRA. Ta človek je lahko tudi zleo nevbaren za nacionalno varnost. bom pa z užitkom spremljal kako se bo zadeva rapletla in kaj bomo še o tem človeku prebrali. Saj kot je zapisano. Deluje tudi samovoljno. ali predvsem samovoljno. Kart pa ob določenih pogojih lahko postane zelo škodljivo in nevarno za slehernega posameznika.
Principat
13. 06. 2016 14.03
+2
za las , vendar sprejemam opravičilo
DAEMONIUM
13. 06. 2016 14.00
+4
Kako pa bodo dokazali temu kriminalistu, da je Orniga nagovarjal?? A jim bo sam povedal Oring pa to potrdil ali kako? Itak se zadeve ne dajo dokazati. Da pa se končno razčistiti kaj je s Kanglarjem in generalnim direktorjem policije, kjer kangler trdi da ima od sodnega izvedenca dokaz da je bil "anonimen" uradni zaznamek, katerega so potem tudi uporabili pri pridobivanju Odredb za hišno preiskavo, napisan na policiji, Fank pa naj bi potem pobudo za hišno preiskavo podpisal in zraven priložil ta ponarejen uradni zaznamek, da je bila nato izdana odredba za hišno preiskavo. Kdo sedaj tu laže?? Fank, ki to zanika ali Kangler ki to nonstop razlaga?? Zakaj potem Fank ne toži Kanglerja za razžalitev ali pa Kangler poda kazensko ovadbo zoper neznanega kriminalista ki je napisal ta "anonimni" uradni zaznamek?? Sicer pa vsak študent 1. letnika pravnega faksa ve, da se na podlagi anonimnih uradnih zaznamkov, Odredbe za hišno preiskavo ne da dobiti, ker potem bi cela Slovenija bila ena velika hišna preiskava saj bi ljudje en drugega ovajali, češ da imajo doma od 100 kg droge do razstreliva in orožja!
DAEMONIUM
13. 06. 2016 13.38
+5
"V strokovnem nadzoru pa policija ni razpolagala z vsebino korespondence med kriminalistoma in Orningom, "saj lahko policija pridobi vsebino komuniciranja po elektronski pošti le na podlagi sodne odredbe in to samo če gre za utemeljene razloge za sum storitve kaznivega dejanja drugih, ne uradnih oseb", navajajo na policiji" In na podlago česa pa so pridobili oz kot oni pravijo zbnrali dokaze zoper sindikaliste?? A tam pa ni problem z odredbo, klub temu da je "dobri" policist, žvižgač iz GPU že vse ščivkal in gre itak za "umazane" dokaze, kar pa bo moralo presoditi višje sodišče saj jke ta komisija na vladi in prva stopnja v nadaljevanju na sodišču itak nesposobna da kaj ugotovi. Višje ali pa ustavno sodišče pa bo ta kvazi izsiljena kazniva dejanja, ki so jih uporabili za "čiščenje" policije od sindikalistov ki so razmišljali s svojo glavo, sigurno zavrglo! Tako ti dela ta policija ki jo vodijo kadri vdani politiki, zato bi morali vse takšne sporne stvari reševati nekdo iz zunaj iz Evrope, ker našim ne gre za zaupati. Kaj je zdaj s Patrijo?? Ustavno sodišče je zahtevalo da sodišče na 1. stopnji pridobi nove oz taprave dokaze (ne pa rekla kazala-indice)?? Kje so sedaj ti dokazi?? Zaradi tega ker so šli obsojati ljudi brez pravih dokazov, torej so se vsi po vrsti dogovorili da bodo ti "dokazi" s katerimi so razpolagali dovolj, si zamislčite hobotnice?? In zakaj je ustavno sodišče zavrnilo zadevo na 1. stopnjo?? Zato ker so se ustrašili Evropskega sodišča saj bi tam zadeva opadla in bi bili vsi po vrsti umazani od kriominalistov sodišč 1 in 2 stopnje, Vrhovnega in še ustavnega sodišča. In kako naj potem ljudje zaupajo temu izrojenemu sistemu??? In še huje kaj če bi bil v teh postopkih "mali človek" kot Cerar zaničljivo naslavlja narod ki ga je izvolil??? Po nedolžnem bi ga zaprli, kaj takšnega še v Yugoslaviji od leta 1974 niso počeli privoščijo pa si danes v Sloveniji?? Sploh nisem janšist ampak je paradoksalno toliko kot je bil Janša zaprt v samostojni Sloveniji ni bil zaprt v tisti Jugoslaviji za katero je tako zatrjeval da je kršiteljica človekovih pravic, kaj je potem šele ta Slovenija??
KardinaIFrancRodeVKristusu2
13. 06. 2016 13.19
+13
Orniga naj ovadijo zaradi nezakonitega vdora in napada na informacijski sistem, udeležena kriminalista pa naj ovadijo napeljevanja k kaznivemu dejanju.... A KAJ KO SO PRI NAS BANDITI Z ZNAČKAMI NEDOTAKLJIVI, ZATO BO NASRKAL ZGOLJ ORNIG....
proofreader
13. 06. 2016 13.16
+2
Zdaj postajajo jasni Gorenakovi zapisi na blogu, ko je objavljal razne informacije o protestnikih.
staridida
13. 06. 2016 13.22
+11
Udba je še prisotna-tako na policiji kot v tožilstvu in sodstvu...
DAEMONIUM
13. 06. 2016 14.03
-1
In kaj je tu čudnega?? On je objavljal samo tiste stvari ki so javno dostopne vsem, a je od koga objavil osebne podatke? Tega pa na njegovem blogu nisem nikjer zasledil. Jasno pa je, da je bil kot minister na vsako ubo obveščan kaj se kje dogaja, saj je to čisto normalno ker odgovarja za delo policije zato ima biti pravico obveščen!
Principat
13. 06. 2016 14.07
+3
dokler boste trosili udbo , komunizem , neke jame in pljuvali v lasten krožnik , tako dolgo bomo v 1945 letu , delate pa neverjetno škodo mlademu narodu , a to vas sploh ne zanima ker sedite v revanšističnem fotelju in dojite državne jasli
Darko32
13. 06. 2016 13.12
+8
Tukaj popolnoma vejramem temu fantu. Znimivo bi bilo še slišati v časo katerega ministra se je to dogajalo. Namreč nekateri govorijo, da naj b ito organiziral tudi GORENJAK, da prevzame nadzor nad drugače mislečimi.
staridida
13. 06. 2016 13.26
+5
Ja nekateri so tud pravili, da je Janša pokasiral 22 milijonov od Patrije....
DAEMONIUM
13. 06. 2016 14.05
+3
Ja in da gradi še eno bolnico v Novi Zelandiji, ker je to v Avstraliji že končal.
Principat
13. 06. 2016 14.13
+2
aja , seveda , avstrijci so prejšnji teden obelodanili , da so baje kar dolgo šteli pod mizo
proofreader
13. 06. 2016 13.03
+4
Pričelo se je torej med vlado Janeza Janše in ministra Gorenaka.
proofreader
13. 06. 2016 13.11
+8
So vdirali udeležencem mariborskih vstaj?
Darko32
13. 06. 2016 13.13
+5
ZAnimivo bi bilo slišati tudi ta podatek.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
13. 06. 2016 13.21
+4
staridida
13. 06. 2016 12.49
+6
Nič ne bo iz tega, vam zagotavljam-glavno, da so izgubili službo tisti policaji, ki so ukazali dat Koprivniku pihat-to je bolj pomembno, ker je minister....
proofreader
13. 06. 2016 13.07
+5