Slovenija

Policija: Nekdo, ki se samoovadi in brez dokazov obtožuje najvišje predstavnike policije, je daleč od žvižgača s pozitivno konotacijo

Ljubljana, 15. 06. 2016 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./U.Z./STA
Komentarji
107

Vztrajno obtoževanje vodstva policije, češ da je bilo seznanjeno z nezakonitimi ravnanji, a brez dokazov, razkriva načrten poskus diskreditacije iz povsem drugih razlogov, so v policiji zapisali v odzivu na navedbe Dejana Orniga, da je vodstvo policije moralo vedeti za sodelovanje z njim.

Po poročanju, da naj bi policija s pomočjo Dejana Orniga vdirala v komunikacijsko zasebnost posameznikov, vse skupaj pa naj bi preverjalo tudi specializirano tožilstvo, se je danes odzval tudi Ornig, ki je v pismu, ki ga je na medije naslovil preko svojega odvetnika, razkril nekaj dejstev in okoliščin, ki se nanašajo na čas njegovega tajnega sodelovanje s policijo.

Najprej je opozoril na svoje sodelovanje s policijo, ko je razkrival varnostne ranljivosti informacijsko-komunikacijskega omrežja TETRA. "Kot je že znano, sem policijo več kot leto in pol opozarjal na varnostne ranljivosti, a zaradi (po moji lastni oceni) njihove ignorance, varnostnih ranljivosti niso želeli odpraviti. Navkljub temu, da obstajajo dokazi o tem, kako sem navedeno počel ob vednosti in celo zaprosilih policije," pravi Ornig in dodaja: "Sledili so povračilni ukrepi, s katerimi so me želeli disciplinirati, saj je v nekem trenutku postalo jasno, da bodo odgovorni na položajih, za katere so bile odkrite varnostne ranljivosti omrežja TETRA, obremenilne. Namesto, da bi se zadeve sanirale, so eskalirale."

Dejan Ornig je širši javnosti postal znan potem, ko je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra.
Dejan Ornig je širši javnosti postal znan potem, ko je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra. FOTO: Aljoša Kravanja

Ornig pojasnjuje tudi, da je bil deležen hišne preiskave, ker naj bi njegovo znanje in vedenje predstavljalo varnostno tveganje za nacionalno varnost države. "Navedeno je bil zame močan udarec pod pasom. Nikoli in nikdar nisem želel, še manj pa storil česar, kar bi lahko ogrozilo nacionalno varnost države. Vedno sem imel, čeprav sem delal kot tajni sodelavec, z neko skrito željo, da bom nekoč delal v policiji, v mislih varnost policistov, kriminalistov, obveščevalcev in vseh drugih, ki uporabljajo sistem TETRA."

Nadaljuje, da so v času preiskovanja domnevnega kaznivega dejanja, napada na informacijski sistem, ki naj bi ga storil on, posamezniki zlorabili represivni organ. To pa je bil tudi čas, ko se je v javnosti pojavila informacija, ki naj bi bila strogo zaupna, da je Ornig registriran informator in tajni sodelavec policije. Ornig zatrjuje, da je novinarja, ki je informacijo javno objavil, prosil, naj tega nikar ne razkrije, a ga ta ni upošteval.

"Ves čas me je policija v medijih prikazovala kot nekredibilnega posameznika, ki je z vdorom škodoval policiji. Še več. Pri preiskovanju vdora so šli tako daleč, da so s posnetki, ki dokazujejo obstoj kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu, seznanili storilce, jim celo predvajali posnetke in jih obravnavali kot oškodovance kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja, čeprav gre za kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog, sam pa sem bil žrtev kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti," pravi Ornig in dodaja: "Navkljub temu tožilec, ki me je obravnaval in usmerjal delo policije in v vmesnem času celo napredoval, navedeno ni zaznal kot problematično, saj so se v obtožnem aktu pojavili očitki, ki s samo TETRO nimajo nobene zveze."

Strah ga je za življenje in prihodnost

V času sodelovanja s policijo sem bil naiven, priznam. Slednje sem očitno še vedno. Dejan Ornig

Ornig opisuje, da ga je strah za svoje življenje in prihodnost. "Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi se s tem posamezniki na položajih zaščitili." Dodaja, da je sodeloval s policijo pri zbiranju operativnih informacij o družbi najbolj nevarnih kaznivih dejanj: "Primer TETRA me je naučil, kako hitro lahko policijo zlorabijo posamezniki, da bi se maščevali oziroma 'pokrili' svojo nekompetentnost, opustitve, nevestno delo in podobno. Strah me je bilo, da bi kdo iz policije operativne informacije, ki sem jih zbiral za policijo, zlorabil, enako, kot se mi je že zgodilo v primeru TETRA," pravi. Prav zato se je odločil, da o tem opozori javnost, saj drugih možnosti ni imel. Obrnil se je tudi na tožilca, ki je vodil celotno zadevo, a  skupnega sestanka ni dočakal.

Razočaran in naiven

V času sodelovanja s policijo sem bil naiven, razočarano priznava Ornig. "Verjel sem, da ima policija sodelovanje tudi pravno pokrito." Opozarja, da je bilo sodelovanje s policijo ves čas vzajemno," zato lahko utemeljeno trdim, da nisem bil le informator. Bil sem policijski sodelavec". "Kljub nekaterim interpretacijam, da sem priznal ne vem kakšna protipravna početja, slednje zanikam vzlic vse časovne distance. V danem trenutku si nisem mogel in moral predstavljati, da bi lahko bilo drugače. Kriv sem naivnosti, slednje priznavam v celoti," pravi Ornig.

Vsi so vedeli, tudi generalni direktor policije

Zaradi vsega tega me je postalo strah. Strah za življenje in prihodnost. Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi se s tem posamezniki na položajih zaščitili.

Trditve policije, ki zanika, da naj bi odgovorni vedeli za njegovo početje, so po mnenju Orniga pričakovane, a neresnične. "V zadnjem obdobju svojega sodelovanja s policijo sem delal na področju islamskega ekstremizma, družbi najbolj nevarnega ekstremizma, zaradi katerega dnevno umirajo nedolžni ljudje po vsem svetu. Moje operativne informacije so bile tako zelo obsežne, da je o tem moral biti seznanjen tako generalni direktor policije, direktor uprave kriminalistične policije GPU, kot tudi direktor kriminalistične policije PU Ljubljana. V primeru preiskovanja islamskih ekstremističnih skupin je bilo zajetih na tisoče sporočil, fotografij, elektronskih kontaktov, mobilnih telefonskih številk in drugih komunikacij. Zajete komunikacije je bilo potrebno analitično obdelati in operativne informacije ovrednotiti, kar pomeni, da so na zadevi morali delati še drugi analitiki. Tako velike zadeve pač ni mogoče skriti nadrejenim. Še več, informacije v zvezi s tem naj bi bile posredovane tudi Slovensko obveščevalni varnostni agenciji," še pravi Ornig, ki sprenevedanje in valjenje krivde nanj označuje kot strah pred izgubo službe in položaja. "Kaže se, da se bo ponovila TETRA, torej marginaliziralo mene in nekaj prvih posameznikov, vsi ostali pa zelo priročno niso vedeli nič."

Če pa res niso vedeli nič, kar sicer ne drži, pravi Ornig, je pa to še huje, saj bi morali zaradi svoje nesposobnosti odstopiti. 

Za tako obsežno sodelovanje, ki je trajalo več let, je prejel vsega skupaj 800 evrov, še pravi in zaključuje: "Nisem si želel v to zgodbo, vanjo ste me potisnili!"

Njegovo celotno izjavo si lahko preberete v pripetem dokumentu. 

Vodstvo policije: Gre za poskus diskreditacije

Vztrajno obtoževanje vodstva policije, češ da je bilo seznanjeno z nezakonitimi ravnanji, a brez dokazov, razkriva načrten poskus diskreditacije iz povsem drugih razlogov, pa so v odgovor na Ornigovo pismo zapisali v policiji.

Kot so pojasnili, vodstvo ne spremlja vsebine posameznih operativnih informacij in konkretnega postopka njihove pridobitve, ker so za to odgovorni kriminalisti, neposredni vodje kriminalistov in nadzorniki dela kriminalistov, ki delajo na področju dela z viri in informatorji.

Primeri iz preteklosti učijo, da so ljudje, ki sodelujejo s policijo, pogosto osebe, ki se po svoji krivdi znajdejo v kazenskem postopku, razkritje pa potem poskušajo opravičiti s prikazovanjem sebe kot žrtve sistema. A policija vsakega že pred začetkom sodelovanja opozori, da je izvrševanje kaznivih dejanj razlog za prenehanje sodelovanja in da to ne more in ne sme predstavljati imunitete za kazenski pregon. Policija

Tako je bilo po njihovih navedbah tudi v omenjenem primeru, "ko vodstvo kriminalistične policije ali celo vodstvo policije ni vedelo in ni moglo poznati vsebine komunikacije med virom in kriminalistom, saj je ta potekala na osebnih kontaktih in preko elektronske pošte (zasebne in službene)".

"Izrazita želja po pozornosti in zanimanje za to, kako so z vsebino informacij zadovoljni policijski šefi, še ne pomeni, da je bilo početje te osebe deležno želene pozornosti, saj je to daleč od dejanskega poteka kriminalistično obveščevalnega dela," so zapisali.

Zdi pa se, so dodali, da "želja po samopromociji in razočaranje osebe zaradi številnih neuspelih poskusov zaposlitve v policiji koristi tudi drugim interesnim sferam, ki poskušajo razširiti neosnovan dvom v zakonitost dela policije kot sistema, da bi se približali svojim parcialnim ciljem".

V sporočilu so pojasnili, kako poteka kriminalistično obveščevalni delo v policiji. Po njihovih navedbah je bilo lani napisanih skupaj 17.682 operativnih informacij. Sistem dela je tak, da na podlagi več operativnih informacij operativni in sistemski analitiki izdelajo analize, ki jih posredujejo posameznim področjem dela, na primer posebej za gospodarsko, organizirano, splošno in druge oblike kriminalitete.

Vodstvo kriminalistične policije - na Generalni policijski upravi ali policijski upravi - pa prejme le analize, ki so pomembne za strateško odločanje. Njegova naloga je namreč, da zaposlene usmeri v trenutno izstopajoče varnostne probleme, kjer ima pomembno vlogo prav zakonito pridobivanje informacij, so izpostavili v odzivu.

"Nekdo, ki se samoovadi, da je nezakonito vdiral v več sto računalnikov in hkrati brez dokazov vztrajno obtožuje najvišje predstavnike policije, da so bili seznanjeni z njegovim početjem, je daleč od žvižgača s pozitivno konotacijo," so zapisali na policiji.

Spomnili so, da zoper njega že teče kazenski postopek, in da je sam javno izjavil, da je izvrševal kazniva dejanja vdorov. "Gre tudi za tistega, ki je javno izjavil, da mu tega kriminalista nista naročila, da pa sta 'morala vedeti', kot naj bi tudi vodstvo policije 'moralo vedeti' za to," so dodali.

Sicer pa bo tudi ravnanje izpostavljenih kriminalistov na njihov predlog preverilo Specializirano državno tožilstvo in če bodo ugotovljene kršitve, bodo stekli postopki, kot v vseh ostalih primerih, so še zapisali.

Izjava Dejana Orniga
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
16. 06. 2016 15.31
+0
Kriminalec ki se je zaupal policiji tragi komedija zmešnjav ,,,na gnilih Slovenskih logih posebej glavah ,,
poslanka sexs
16. 06. 2016 13.25
+5
VERJAMEM DA DANES IMAMO VEC OVADUHOV KOT V KUMUNIZMU POZNAM VELIKO OVADUHOV OVADUH JE TUDI BIL CELJSKI MAFIJAS KOT SO MU REKLI NASER IN GA JE POLICIJA LIKVIDIRALA PA SE MARSIKATEREGA JE POLICIJA LIKVIDIRALA
staridida
16. 06. 2016 11.31
-1
Sindikalist Petrič se maščuje-in prav mu dam....
rissp1
15. 06. 2016 21.57
+4
Cinkator, ki ni dobil svojega, se zdaj poskuša samopromovirati. To je bilo jasno že ob razkritju glede tetre, egoistično je postopek, ki ga je uporabljala celotna SLO "hekrska" in velik del radioamaterske sfere , že takrat poskušal prikazati kot da je to "njegov izum"... 2 mali skripti za telive in wireshark sta bili forka obstoječih. Mediji tudi nosite del odgovornosti, ignorirali ste znanje SLO skupin, kot tudi poročilo CCC ter Osmocon-a , ter ga prikazovali kot nekega "super edinstvenega genija". Očitno mu je to stopilo v glavo, v skupnosti aktivnih penetesterjev in drugih veljajo takšne ptičke za izobčene - še posebej takšne, ki zlorabljajo s strani drugih odkrite varnostne luknje za osebno korist, za samopromocijo. Sicer ne zaupam ravno SLO policiji, vendar od takšnega človeka s takšno osebnostjo SLO nima in ne more imeti NIČ dobrega...
mogerad
15. 06. 2016 21.45
+10
se vidi da slovenska kriminalistična policija dela v stilu grupe TNT
proofreader
15. 06. 2016 21.39
+2
Miličnik Gorenak ga je šolal, da je potem zanj pridobival informacije o vstajnikih. Vse piše na spletu, poiščite.
User416781
15. 06. 2016 21.25
+8
Tale pa je pogumen, da vse to tako na glas razlaga - pa ne zaradi policije, ampak zaradi tistih, ki jim je kradel podatke. Sicer pa tip očitno obvlada ta posel, zato ne vem zakaj ne vnovči svojega znanja kje drugje kot pri policiji...
ho?emVšolo
15. 06. 2016 21.18
-2
želel je delati v policiji... to nekaj pove
laznivec
15. 06. 2016 21.13
+23
Policaji svojih podrepnikov, ovaduhov in klečeplaznikov niso nikoli spoštovali, ampak to je šlo pa zares predaleč... V civilizirani deželi bi zaradi takega leteli direktorji policije, ministri, pa tudi vlade... V naši "uspešni" 25 let stari greznici, nastali na osnovi atentata in trgovanja z orožjem, je pa seveda vse drugače....
misterbin
15. 06. 2016 21.27
+9
RavnateljSole
15. 06. 2016 19.57
+11
prst, ki ga v drek vtaknes, nikdar ne disi lepo
FesterAdams
15. 06. 2016 19.49
+27
"SI56 6100 0001 0040 332 je transakcijski račun humanitarnega združenja Žvižgač, kamor lahko nakažete sredstva za pomoč mamici s tremi otroki. Če pa bi radi darovali hrano, se obrnite na novinarko Mojco Hanžič"................................Prekleto, za tako državo se NISEM BORIL !!!!!!!
pedritsegonita
15. 06. 2016 19.46
-7
vidi se mu po očeh, da ni pošten
Racio
15. 06. 2016 20.00
+7
Pokaži svoje oči, pa bomo drugi ocenjevali ali si pošten al ne..
TheTruth4u
15. 06. 2016 19.26
+5
Poba je naivno iskal pozornost in priznanje širše javnosti, češ, glejte, sem odkrli varnostno luknjo, jih opazarjal, pa se ni nič zgodilo, pol je pa vse naivno strobil medijem in pričakoval kaj? Službo v policiji? Tih bi bil! Luknjo bi pa lahk sam zakrpal ko bi dobil zaposlitev v policiji. Zdaj se pa lahk sam pod nosom obriše... pa kaj če je sistem luknjičast... saj ma tut velik odgvornih na občinah, policiji luknjičaste možgane al pa votlo bučo pa vseeno fajn kasirajo vsak mesec plačo, a nikome ništa ..
Simoni?
15. 06. 2016 19.16
+35
Človeški gnoj, ki je za potrebe policije "zastonj" brskal po tuji pošti, zdaj nekaj cvili!? Najbrž izhaja iz policijske družine.
frang00
15. 06. 2016 19.23
-31
Simoni?
15. 06. 2016 19.33
+30
Kaj ima za povedati izgubljeni srb na slovenskem portalu?
frang00
15. 06. 2016 19.34
-19
Ti povej, bolje poznaš svoje sonarodnike srbe kot jaz.
Simoni?
15. 06. 2016 19.39
+20
Kot vidim, si jo na traktorju podurhal v pravo smer....
frang00
15. 06. 2016 19.41
-18
V Fužine? Tam tako ali tako vsi sovražite policijo in vsi vemo zakaj.
Simoni?
15. 06. 2016 19.43
+17
Facebook - Petrovići. Vaša polomljena slovenščina zadošča le za pisanje parkirnih listkov.....
frang00
15. 06. 2016 19.46
-14
Naša? Si me zamenjal, nisem policist. Vam redarjem je to lahko spregledati.
Simoni?
15. 06. 2016 19.51
+18
Zadeva je dozorela za strokovno pomoč stricev v belem. Policist žali "svoj rodni kraj"!?. V državnih stanovanjih "na Fužinama" živi večina slovenskih policistov.....
frang00
15. 06. 2016 19.55
-14
Fužinarji jih pa res ne marate. Je za pomanjkanje avtoritete krivo pomanjkanje očetovske prisotnosti? Ali je krivo šolstvo za nizko raven inteligence?
Simoni?
15. 06. 2016 19.57
+12
Po podatkih Sove je tvoj policijski psevdonim "Velike oči". Najbrž te je začopatil kakšen stric iz ozadja.....
frang00
15. 06. 2016 20.00
-10
Ja kaj si pa zdaj povedal Đejlan? Praviš da bo kar šolstvo krivo, mar ne?
FesterAdams
15. 06. 2016 19.06
+11
Policiji je zaupal...? O ti bogi, bogi....
Northwest
15. 06. 2016 19.00
+5
Ne vem zakaj sedaj špicelj cvili,ko nam je včeraj v sisteme je bil pa tiho.
gobbi
16. 06. 2016 08.29
medo90
15. 06. 2016 18.58
+16
Se še kdo spomni fanta iz tržiča, ki je žalostno končal. Mislim, da je ponudil rešitev za banke!!!!!
FesterAdams
15. 06. 2016 19.13
+25
Jasno, da se spomnim. Najprej je dokazal, da se ob takrat drago plačani programski opremi da pleniti po računih, in to tako, da je nekaj ukradel v dokaz in se nato sam prijavil. Medtem pa je že razvil programsko opremo, ki je na hekerje bila imuna in jo ponudil za, če se ne motim, milijon dolarjev. Naivnega poba so zaprli, aplikacijo pa mu zaplenili in najverjetneje pozneje mobilizirali v svoj sistem. Poba jih je tožil in tik pred itak dobljeno tožbo stopil na žajfo, padel in si zlomil vrat. Po devetih letih od te svinjarije je v medijih čisto na kratko govoril njegov oče, ki je popolnoma izgubil vero v državo, v sodstvo in imel sem občutek, da niti ni upal vsega povedati, kar je najprej mislil. Ja, država je najbolj rafinirana oblika organiziranega kriminala. In mislim, da v EU Zlovenija zaseda predsedujoče mesto.
FoglofffTunekkk
15. 06. 2016 18.51
+7
No, pa mamo končno tudi mi slovenskega Snowdna... Takšne rabimo... še več...pa to...
FoglofffTunekkk
15. 06. 2016 18.42
+30
Z Ornigom bo tako kot Radanom, v gnilem sistemu gnilih ljudi bo postal črna ofca. Vodstvo in poslušne policiste se bo pa "opralo", tako kot se opere ponarejevalce diplom na ministrstvu, če majo prave kontakte. Tako nesposobne ministrice za notranje zadeve in tako nesposobnih bifših operatifcef sove na ministrstvu še nismo meli v zgodovini Republike Slovenije. Da pa je res temu tako pa kaže porast pritožb varuhinji za človekove pravice in slovensko prvo mesto po kršitvah človekovih pravic v EU. Če bi glave že padle bi bilo prepozno. Etika. Morala. Gnoj.
FesterAdams
15. 06. 2016 19.19
+7
FoglofffTunekkk
15. 06. 2016 18.38
+16
Čujte, nič nimam proti vohunjenju, če je na mestu. Torej varnost države, prekupčevanje z mamili in človeškimi organi, terorizem in podobno.... Samo, kje je potem konec, ko enkrat začneš???... Ko bojo vedli kolko šmarnice spijem fsak dan...pa kolkokrat sn na Juliki...to pa je višek!!!
gobbi
16. 06. 2016 08.37