Slovenija

FOTO: Orban: Slovenija je zgodba o uspehu

Ljubljana, 26. 11. 2012 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako premier Janša kot njegov madžarski kolega Orban, ki se je mudil v Sloveniji, sta se zavzela za krepitev gospodarskih odnosov med državama. Orban obljublja, da bo cesta med Gornjim Senikom in Verico, na katero manjšina čaka že vrsto let, zgrajena prihodnje leto.

Madžarski premier Viktor Orban se je mudil na prvem uradnem obisku v Ljubljani. Srečal se je s slovenskim kolegom Janezom Janšo, s predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom in predsednikom države Danilom Türkom.

Orban je sporočil, da bo cesta med Gornjim Senikom in Verico, na katero manjšina čaka že vrsto let, zgrajena prihodnje leto.

Tako Orban kot Janša sta predvsem izpostavila odlične odnose med državama in se zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja. Kot sta poudarila, sta državi v pogajanjih za večletni proračun EU na isti strani, Janša pa je tudi pohvalil ekonomske ukrepe Budimpešte. Med drugim je povedal, da so bili danes veseli sporočil madžarske strani o dokončanju nekaterih projektov, ki bodo pomembno izboljšali življenje in delo slovenske manjšine v Porabju. Orban je sporočil, da bo cesta med Gornjim Senikom in Verico, na katero manjšina čaka že vrsto let, zgrajena prihodnje leto.

Orban se je srečal tudi s predsednikom Türkom

Tudi Orban in predsednik Türk sta se strinjala, da imata državi dobre dvostranske odnose ter da želita razvijati to sodelovanje naprej. Največji del pogovora je bil posvečen razvojnim vprašanjem, kjer je prišla do izraza razlika med Slovenijo in Madžarsko glede odnosa do socialne države. Predsednik Türk je poudaril, da je za Slovenijo socialna država eden bistvenih elementov naše identitete in da v iskanju odgovorov na razvojne izzive posvečamo vprašanju socialne države eno osrednjih mest.

Viktor Orban in Janez Janša - 2
Viktor Orban in Janez Janša - 2 FOTO: Damjan Žibert

Ponosni, da imajo dvotretjinsko podporo

Z predsednikom DZ Virantom pa sta med drugim spregovorila o delovanju madžarske vlade, ki ima v parlamentu dvotretjinsko podporo. Viranta pa je zanimalo Orbanovo mnenje o postopkih, ki jih je zoper Madžarsko začela Evropska komisija. Orban je med drugim odgovoril, da so ponosni, da imajo v parlamentu dvotretjinsko večino, vendar pa tega ne želijo izkoriščati. Poudaril je, da je bila država v zelo slabi kondiciji, strukturne reforme niso zadostovale in zato je bila nujna popolna preobrazba.

Zgradili so nov gospodarski model, ki v težkih situacijah ne prenaša bremena na davkoplačevalce, zgradili pa so tudi nov politični model, ki po Orbanovih besedah ostaja znotraj demokratičnih okvirov, čeprav to od zunaj mogoče ni videti tako.

Oba premierja sta se zavzela za krepitev gospodarskih stikov med državama, še posebej pri obojestranskih investicijah. Glede težav pri projektu Emonika v Ljubljani, katerega investitor je madžarski Trigranit, je Janša zatrdil, da bo vlada naredila vse za njegovo uresničitev, trenutno pa teče postopek za odobritev državne pomoči projektu.

"Težave zaradi krize so večje, kot si predstavljamo"

Po srečanju z Janšo je Orban dejal, da se Madžarska zaveda, kakšno pot je prehodila Slovenija v zadnjih 20 letih, in da spoštujejo Slovence. Meni, da so slovenski rezultati zavidljivi ter priznava vsa prizadevanja, ki jih Slovenija še danes naredi, da se lahko prilagodi realnosti svetovnega gospodarstva. "Slovenija je zgodba o uspehu," je dejal.

Orban je poudaril, da ga na Slovenijo vežejo tudi osebni stiki, saj sta se že pred leti srečevala z Janšo kot pripadnika iste politične opcije. Tudi med tem obiskom sta se obrnila v preteklost in ugotovila, da sta imeli državi v preteklosti podobne poglede, da so sosedski odnosi dobri in da se lahko še krepijo.

Opozoril je, da so težave zaradi gospodarske krize bistveno večje, kot si predstavljamo. Med drugim je kritiziral nekatere v EU, ki da producirajo nesmiselne ukrepe z namenom ohranjanja pred krizo zgrajenega sistema. Kot je namreč poudaril, je sveta, kakršen je bil pred krizo, konec, in na Madžarskem v skladu s tem sprejemajo globoke reforme, ki bodo popolnoma reorganizirale njihov sistem.

Kot je še dejal, se vsi na Madžarskem zavedajo potrebe po obsežnih reformah, zato so tudi ostali mirni in večjih protivladnih akcij ali stavk ni bilo. Vlada ima po njegovih besedah vizijo, kako narediti gospodarstvo čim bolj konkurenčno in prilagojeno novi prihodnosti, obenem pa se mora spopadati še z ogromnim javnim dolgom.

Madžarski premier se je srečal tudi s predsednikom Türkom.
Madžarski premier se je srečal tudi s predsednikom Türkom. FOTO: Damjan Žibert

Spregovorila tudi o vprašanju manjšin

Sicer sta premierja govorila tudi o vprašanju manjšin, živečih v Sloveniji in na Madžarskem. Slovenska manjšina v Porabju živi v gospodarsko nerazvitem delu Madžarske ter jo pesti pomanjkanje finančnih sredstev. Glede položaja dvojezičnih šol je manjšina zdaj sicer optimistična, saj je bila na Madžarskem poleti uveljavljena nova zakonodaja, s katero je upravljanje in vzdrževanje teh šol prešlo z občin na državno slovensko samoupravo.

Glede zastopstva Slovencev v madžarskem parlamentu so zadnje spremembe volilne zakonodaje manjšini zaprle možnost lastnega poslanca in odprle možnost t. i. zagovornika v parlamentu, ki pa nima glasovalne pravice.

Orbana so sprejeli z vojaškimi častmi.
Orbana so sprejeli z vojaškimi častmi. FOTO: Damjan Žibert

Vonta: Kako se bo izboljšal položaj slovenske manjšine na Madžarskem?

Predsednice Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnost Tamara Vonta meni, da bi moralo biti v ospredju današnjega obiska vprašanje, kako se bo izboljšal položaj slovenske manjšine na Madžarskem. Premierja Janšo zato sprašuje, kakšne konkretne korake je z Orbanom naredil v tej smeri. "Še bolj konkretneje, kakšna zagotovila je gostujoči premier predstavil za posodobitev šolskega sistema manjšine, kakšna zagotovila za posodobitev infrastrukture v manjšinskih območjih ter kako se bo izboljšala zastopanost manjšine v politični ureditvi sosednje države," še sprašuje Vonta.

Zanima jo, ali je bil edini namen obiska utrjevanje skupnih pogledov na krizne razmere in reformno politiko. "Potem nas zelo skrbi, saj vemo, kako se je predsednik madžarske vlade lotil reforme volilnega sistema, medijev, protivladnih protestov … Takšnega zgleda si v Sloveniji ne želimo, je pa kot kaže velik zgled premierju Janezu Janši," še dodaja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
27. 11. 2012 12.32
+1
"Orban: Slovenija je zgodba o uspehu" Pajdašenje J.J.-ja in Orbana. -- Tole je pa že tako neokusno, da je težko sploh komentirati. -- Gre za nekakšen neartikuliran politični porno ali kaj?
Janez_53
27. 11. 2012 10.36
+1
Tale Orban se je očitno prišel norčevat iz nas! Ni mi pa jasno, ali se je norčeval tudi iz Janše ali le iz nas, navadnih državljanov.
BNAM2707
27. 11. 2012 10.12
+4
Ne vem ali je tale Orban prišel vice pokat v Ljubljano .
olyca
27. 11. 2012 09.45
+3
Slovenija v družbi najuspešnejših---------------------------------------------------------------------------lopovov.
Prassek
27. 11. 2012 08.55
+4
Pa še to: Mislim, da z obiskom takih voditeljev Slovenija izgublja še zadnje grame kredibilnosti v svetu.
Prassek
27. 11. 2012 08.54
+4
Zakaj se pa gospoda včeraj nista podala na ogled situacije na terenu. Recimo v Mariboru.
BNAM2707
27. 11. 2012 10.09
+4
Skdesni
27. 11. 2012 07.31
+8
Orban: Slovenija je zgodba o uspehu, pokradenih delovcev in državljanov od vladajoče klike.
Nefili
27. 11. 2012 07.09
+4
To naj bi bilo smešno?Ni smešno žalostno je.Gospod iz madarske govori ,da ogenj ne peče.Slovenija ni nobena zgodba o uspehu,morala bi biti ja,ampak so vse uničili.
Jimi1
27. 11. 2012 02.00
+6
Slovenija je po mojem mišljenju "vsesplošno zavožena država", ki je ravnokar takšna kot je izgubila pravico do obstoja !
evergrin
27. 11. 2012 00.30
+4
Lahko da bomo pa namesto CIMOSA odprli tovarno TRABANTOV....
lunatix28
26. 11. 2012 22.38
+2
tip očitno ne gleda tv-ja...
MsPikapiki
26. 11. 2012 22.30
+17
Kaj je zdaj res? Orban pravi, da je Slovenija zgodba o uspehu, Janša pravi, da nas čaka črni scenarji. A znajo ti politiki dat kako realno izjavo sploh? Orban je rekel, da je ponosen na dvotretjinsko večino, nag in bos narod pa mu pred očmi hira od lakote. In s takimi se naš druži. boljši ga ne šlivijo. Cel svet pozna po vojnem dobičkarstvu in se ga izogibajo.
crnaLiLi
26. 11. 2012 21.43
+1
v videu na 0.22s reče: vidiš tud to generacijo sm zrihtu!!! in kakšen nasmeh waw
ebiga
26. 11. 2012 21.36
+14
Orban: Slovenija je zgodba o uspehu Te pa idi v Maribor pogledat zgodbo o uspehu mona.
olyca
26. 11. 2012 21.25
+6
Kakšna družba, takšen tudi uspeh...........
odpisan2x
26. 11. 2012 19.47
+10
vse so prodal zdej bi pa kr nekj-janša samo s takimi se lahko še družš
korintos1
26. 11. 2012 19.14
+25
E moj Janša, samo Orban ti še ostane! Daleč si doguro s svojim obnašanjem.
japk
26. 11. 2012 18.50
+19
ta dva ostržka sta samo dobro jedla danes, kaksnega sodelovanja pa se ni in ga tudi ne bo,,,
malaraja
26. 11. 2012 19.13
+9
Bojan-F
26. 11. 2012 18.27
+8
76 komentarjev ... kljub visokemu obisku iz tujine pri g. Janši Janezu in mednarodni potrditvi pravousmerjenosti njegove politike, imajo guruji komuniciranja danes pomembnejše delo.
malaraja
26. 11. 2012 18.42
+27
Vsi gledamo na koledar, če ni morda prvi april. Gostimo največjega evropskega samodržca, ki popravlja ustavo in ukinja medijsko svobodo, da bi lahko na položaju ostal do konca življenja, potem pa bi ga nasledil sin Orban Kim Il Sung II. Tole čaka nas, gospodje. Ta obisk je priprava našega Majerja na to, kar nas čaka, če ga prej ne odnesemo, kot to delajo Štajerci s Kanglo.
dule100
26. 11. 2012 18.25
-6
Ne vem, zakaj Janša ne povabi Türkovega prijatelja Lukašenka ! Bi dal Türku, kakšen nasvet, kako se zmaga na volitvah !
malaraja
26. 11. 2012 18.44
+13
Misli, da ga Turk ne bi sprejel. Teh ljudi se ogibajo vsi kulturni voditelji Evropskih držav. K nam očitno nobeden več noče, saj se dober glas o Majerju širi hitro.
Vse stransko
26. 11. 2012 19.53
+2